Підприємці Тернополя можуть отримати гроші за працевлаштування переселенців: які документи треба?

Підприємці Тернополя можуть отримати гроші за працевлаштування переселенців: які документи треба?
  • Влаштував на роботу переселенця – отримав компенсацію. Саме так підприємців Тернопільщини мотивують надавати офіційне працевлаштування людям, які переїхали через війну.
  • Куди звертатися підприємцям, які документи треба підготувати та про розмір компенсації – дізнавалися журналісти «20 хвилин».
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

За п’ять місяців 2023 року компенсацією скористувалися 56 роботодавців Тернопільщини, які працевлаштували 97 переселенців. Держава профінансувала – 1 мільйон 51 тисяча гривень компенсаційних виплат. Про це журналістам розповіли в Тернопільському обласному центрі зайнятості.

Якої роботи потребують переселенці

Здебільшого переселенці намагаються працевлаштуватися за фахом. У разі відсутності вакансій за бажаною спеціальністю, готові перекваліфіковуватися, а інколи навіть бути різноробом. За п’ять місяців 2023 року до центру зайнятості звернулися 771 внутрішньо переміщена особа, з них 692 отримали статус безробітного.

– Станом на 26 червня наші кар’єрні радники продовжують пошук прийнятних місць праці для 126 внутрішньо переміщених осіб зі статусом безробітного. Якщо говорити у відсотковому співвідношенні, то 86,5% офіційне працевлаштування на Тернопільщині шукають жінки. Зауважу, що 65,1% безробітних ВПО – люди з вищою освітою. Що стосується віку, то 54,8% безробітним від 30 до 44 років, – наголошує директор центру зайнятості Василь Олещук. – Серед переселенців, які зараз шукають роботу, найбільше професіоналів та працівників сфери торгівлі та послуг.

Відео дня

Роботу на Тернопільщині також шукають освітяни, медики, економісти, водії, директори. Проте є й фахівці рідкісних професій.

– Зокрема, мова йде про хедхантерів, ливарників, гірників, виноградарів, птахівників, хіміків, аналітиків з дослідження товарного ринку, машиністів екструдера, варників сиропів, рибоводів, художників, мерчендайзерів, архіваріусів, фітнес-тренерів, – додає Василь Олещук.

169 переселенці все ж знайшли роботу на Тернопільщині. Більшість з них працюють в переробній промисловості, торгівлі, охороні здоров'я та сфері надання соціальної допомоги.

Хто може отримати компенсацію за ВПО

Якщо ви тернопільський підприємець і з лютого 2022 року працевлаштовували на роботу переселенців, то можете розраховувати на компенсацію від держави. Про це йдеться у постанові №331 Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 року. 

У 2022 році роботодавці отримували щомісячну компенсацію в розмірі 6 500 гривень. Проте у січні 2023 року Кабмін України прийняв зміни і збільшив компенсацію на 200 гривень, а отже тепер вона становить 6 700 гривень.

— Роботодавці отримують компенсацію протягом двох місяців. Тобто разом це 13 400 гривень. Право на таку компенсацію надається роботодавцю за кожного переселенця, який працює на умовах строкового або безстрокового трудового договору (контракту). Подати заяву можна не раніше п’яти календарних днів після працевлаштування ВПО. Ця компенсація призначається на період дії воєнного стану та протягом 30 календарних днів після його скасування або припинення, — каже Василь Олещук.

На вищезазначену компенсацію можуть розраховувати роботодавці, які відповідають певним вимогам. Перед тим, як подавати заявку, переконайтеся, що:

  • перебуваєте на обліку як платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;
  • подали в установленому законодавством порядку податкову звітність за IV квартал або річну звітність;
  • розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не нижчий за розмір мінімальної заробітної плати. А з січня 2023 року це 6 700 гривень;
  • ваше підприємство не є бюджетною установою (виняток надавачів соціальних послуг), фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Як оформити компенсацію?

Подати документи на компенсацію витрат за переселенця тернопільські підприємці можуть як офлайн, так і онлайн. Розповідає про кожен варіант подання документів окремо.

Варіант 1! Якщо ви бажаєте подати заяву в електронному форматі, то це можливо зробити через портал «Дія» за посиланням. Спочатку авторизуйтеся або зареєструйтеся на порталі та заповнюйте вільні поля. Заява повинна містити такі відомості:

  • найменування юридичної особи або прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи-підприємця;
  • код ЄДРПОУ;
  • дані про всіх працевлаштованих ВПО (номер платників податків, серію та номер паспорта громадянина України, довідку про взяття на облік ВПО);
  • дані з документів, що підтвердить працевлаштування на умовах, які дають право на компенсацію;
  • розрахунковий рахунок роботодавця.

Варіант 2! Для тих, хто обирає офлайн-формат треба звернутися до Тернопільського обласного центру зайнятості або його філій.

— У такому разі підприємець або довірена особа заповнює форму на отримання компенсації безпосередньо в установі. До заяви треба додати копію наказу про працевлаштування особи або інший документ, який підтверджує працевлаштування. Також номер платника податків, серію та номер паспорта, копію довідки про взяття на облік ВПО. Ми рекомендуємо роботодавцям звертатися протягом двох місяців після працевлаштування переселенців, — каже Василь Олещук.

Увага! Внутрішньо переміщені особи можуть бути працевлаштовані на умовах строкового або безстрокового трудового договору (контракту), гіг-контракту, зокрема, за сумісництвом. Компенсацію витрат надають лише на осіб, за яких роботодавець сплачує єдиний соціальний внесок.

За яких умов треба повернути кошти?

Також у центрах зайнятості наголошують, за порушення правил роботодавців можуть змусити повернути компенсацію. Зокрема, це стосується підприємців, які припинили трудові відносини з переселенцем до завершення строку виплати компенсації.

Тоді роботодавець повинен протягом п’яти робочих днів з дня припинення повернути суму невикористаної компенсації витрат на рахунок регіонального центру зайнятості.

— Сума, що підлягає поверненню, визначається як різниця між сумою компенсації витрат — 6700 грн — та її розміром, розрахованим пропорційно відпрацьованому працівником часу на місяць, — кажуть у центрі зайнятості. 

Також центр зайнятості може вимагати повернення коштів, якщо є підтвердження за результатами додаткової перевірки факту невідповідності роботодавця або працівника вимогам.

Або ж компенсація була використана неправильно і роботодавець порушив закон про виплати від 24 лютого 2022 року.

Читайте також: 

Пропонують по 1000 євро на місяць. Які сезонні роботи доступні на Тернопільщині та за кордоном

Потрібні водії, агрономи, менеджери і не тільки: за яку роботу у Тернополі готові платити найбільше

Чи реально знайти роботу в 55+ на Тернопільщині: які є вакансії і яку зарплату пропонують

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Igor Makarevich

    Весь відділ вийшов спілкуватись з одним активістом з тернопіля. Переслідують, за те що багато разів хлопець рятував людей від дій поліції. Злочинці військомата. Тернопіль. Слідча замість того щоби прийняти заяву та оформити як слід матеріали, просто викликала та натравила ТЦКшників.  Воэнкомовці лізуть до авто.  Справжне обличчя тцкшників та мy$0Rів https://www.youtube.com/watch?v=ab3AJ66FPm8

keyboard_arrow_up