Чи реально знайти роботу в 55+ на Тернопільщині: які є вакансії і яку зарплату пропонують

Чи реально знайти роботу в 55+ на Тернопільщині: які є вакансії і яку зарплату пропонують
  • Кухар, слюсар, водій чи вчитель – чи реально людині старшого віку працевлаштуватися на нову роботу?
  • Ми промоніторили різні сайти з вакансіями і дізналися, що наразі пропонують роботодавці людям 55+ та скільки готові платити. 
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Журналісти «20 хвилин» звернулися до Тернопільського обласного центру зайнятості, а також переглянули вакансії, умови на українському сайті працевлаштування Work.ua та платформі онлайн-оголошень OLX.

Скільки безробітних

Відповідно до закону «Про зайнятість населення», держава гарантує працездатним людям у віці від 16 до 60+ захист від дискримінації, необґрунтованої відмови у наймі на роботу та незаконного звільнення.

А ось законом «Про рекламу» забороняється в оголошеннях про вакансії зазначати обмеження стосовно віку кандидатів. Однак у реальному житті люди зіштовхуються з віковим бар’єром та інколи не можуть отримати бажану посаду, попри досвід та вміння.

Відео дня

За інформацією Тернопільського обласного центру зайнятості, протягом січня-березня поточного року шукали роботу 1077 безробітних, віком 55+, з них 683 жінки. Це 20,3% від загальної кількості безробітних.

– Якщо говорити за квітень, то працевлаштуватися бажають 489 безробітних, віком старше 55 років. Це 22,5% від загальної кількості безробітних. Серед них є як чоловіки, так і жінки. Наприклад, 322 жінки шукали роботу у квітні, а 34 – внутрішньо переміщені особи. За професійними групами більшість безробітних такого віку мають найпростіші професії: прибиральники, підсобники, сторожі та професії сфери торгівлі і послуг. Також трапляються особи, які мають досвід роботи у сільському господарстві, у сферах держуправління, оборони, соціального страхування та ремонті транспорту, – розповідає директор Тернопільського обласного центру зайнятості Василь Олещук.

Які вакансії пропонують?

Станом на перше травня, на сайті працевлаштування Work.ua доступні 1717 вакансій у Тернопільській області. Із загальної кількості лише у 66 вакансіях вказали, що готові взяти людей старшого віку. Ми промоніторили кожну вакансію і переглянули, на яку роботу готові працевлаштувати і скільки коштів сплатити. За якими категоріями найбільше шукають працівників старшого віку – дивіться на графіку.

За даними порталу, найбільша кількість вакансій – 26 в категорії сфера обслуговування. Це переважно кухарі, зокрема і в приватний будинок для літніх людей, працівники поштового відділення, кур’єр, водій автомобіля-заправника, помічник на кухню, кравець, швачка та майстер з ремонту взуття.

За роботу кухарем обіцяють від 6000 до 13000 гривень. За роботу кравця, швачки та майстра з ремонту взуття пропонують від 6000 до 15000 гривень. Також водію автомобіля-заправника обіцяють 15000 гривень, а кур’єр – 25000 гривень. «Укрпошта» пропонує вакансії листоноші пересувного відділення поштового зв’язку. У ваші обов’язки входитиме рознесення кореспонденції, преси, рахунків, доставка продуктів чи ліків, а також пенсії та грошових переказів. У своїх вакансіях підприємство не вказує зарплату, яку можуть отримувати працівники. 

У категорії «Адміністрація, керівництво середньої ланки» є лише 16 вакансій. Всі вони пов’язані з керівними посадами у різних відділеннях «Укрпошти». Це може бути начальник пересувного або звичайного відділення поштового зв’язку. Інформація про зарплату відсутня. Натомість обіцяють офіційне працевлаштування, можливості кар’єрного зростання, премію за виконання планових показників. У свою чергу працівник повинен збільшити обсяги продажу послуг, виплачувати пенсії, грошові допомоги, перекази та організувати роботу працівників відділень поштового зв’язку. Роботу пропонують у Кременці, Бучачі, Заліщиках, Шумську.

У категорії «Робочі спеціальності, виробництво» пропонують 14 вакансій. Це може бути машиніст автогрейдера, водій телескопічного навантажувача, оператор на виробництві, технолог, вчитель хімії, майстер цеху та тістомісильник. Обіцяють щомісячну зарплату в розмірі – 8000-18000 гривень. Також знову є вакансії на кравчиню та швачку, де пропонують від 3000 до 10000 гривень.

14 вакансій доступні для людей старшого віку Тернопільщини і в розділі «Транспорт, автобізнес». Ви можете стати водієм таксі, водієм пересувного поштового відділення, далекобійником, автоелектриком, автомаляром-рихтувальником. У деяких вакансіях є ще такі вимоги – наявність власного авто та водійська категорія С,Е. Зарплату пропонують від 8000 до 20000 гривень.

Найменше – по одній вакансії пропонують одразу у кількох категоріях: «Продаж, закупівля», «Охорона, безпека», «Освіта, наука» та «Медицина, фармацевтика».

У «Продаж, закупівля» вакансія на посаду менеджера з продажу. Пропонують зарплату від 12000 до 25000 гривень. В «Охорона, безпека» знайдеться місце для людини, яка хоче бути охоронцем, за місяць можна заробити 9600 гривень.

Серед «Освіта, наука» знайдеться людині старшого віку місце на посаді вчителя інформатики. В залежності від вибраного навантаження ваша заробітна плата може коливатися від 5000 до 15000 гривень.

У категорії «Медицина, фармацевтика» є вакансія для ветеринара. За місяць обіцяють зарплату від 10000 до 30000 гривень.

Окремо промоніторили вакансії і на платформі онлайн-оголошень OLX. Загалом тут у розділі для людей старшого віку розмістили 61 пропозицію з працевлаштування. Найбільше шукають менеджерів по роботі з клієнтами, продавців, промоутерів та водіїв. На місяць обіцяють виплачувати від 6500 до 30000 гривень.   

Можна знайти і вакансію на тимчасову або сезонну роботу за кордоном. Зокрема, Німеччина, Польща, Нідерланди та Ізраїль. Пропонують сортувати цитрусові, складати шоколадну продукцію, збирати спаржу та хміль. За місяць обіцяють зарплату у розмірі – 35000-40000 гривень.

Чи можна перекваліфікуватися?

У Тернопільському обласному центрі зайнятості наголошують, на безкоштовне навчання чи перекваліфікацію може розраховувати будь-хто і люди 55+ – не виняток. Із січня по квітень 43 безробітних старшого віку проходили профнавчання або підвищували свою кваліфікацію за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

– Особи, які не зареєстровані, як безробітні, віком старше 45 років та мають страховий стаж більше 15 років, можуть скористатися безоплатними ваучерами на навчання. Опанувати можна навички у понад 70 професіях та спеціальностях – ІТ-технології, будівництво, транспорт, освіта, медицина, сільське господарство, соціальне обслуговування. Самостійно обравши професію, заклад освіти у межах України та форму навчання: стаціонарну, заочну чи дистанційну. Четверо краян цьогоріч вже отримали такі ваучери, – каже Василь Олещук.

Наразі у системі служби зайнятості України діють ряд центрів професійно-технічної освіти, де доросле населення може навчатися за понад 300 напрямками. Це стосується таких професій – будівництво, сфера послуг, промисловість, ІТ-технології, сільське господарство, транспорт, народні промисли. У центрі зайнятості переконують, це заклади європейського рівня, що здійснюють курсову та індивідуальну профпідготовку з найновішим обладнанням і технікою. Може бути навіть дистанційно. У разі потреби, є місця для комфортного проживання.

Поради для безробітних

На українському сайті працевлаштування Work.ua надають базові поради, як знайти роботу, якщо ви людина старшого віку і не маєте професійного досвіду.

Перша порада: вакансії без досвіду роботи

На сайтах з пошуку роботи є категорія вакансій, на яку роботодавець розглядає кандидатів без досвіду. Якщо ви людина старшого віку і часу на курси та освіту немає, цей варіант може вам підійти. Зазвичай, без досвіду шукають працівників на такі посади: оператор чату або call-центру, перекладач, продавець-консультант, водій, кур’єр, прибиральник, швачка, офіціант, бармен-касир, менеджер з продажу та на багато інших.

Друга порада: Стажування, практика, курси

Якщо у вас є час на навчання та проходження стажувань, цей варіант допоможе отримати в майбутньому більш високооплачувану посаду. Також ви зменшите час на початковому етапі карʼєри, коли приходите на найпростішу роботу й навчаєтеся винятково на практиці.

Стажування. Звертайтеся до компаній, де є бажані для вас посади, та благайте взяти вас на стажування, навіть неоплачуване. У вас буде шанс себе зарекомендувати та отримати досвід. Також деякі компанії самостійно відкривають набір кандидатів на стажування і після його проходження вибирають найкращих випускників, щоб запросити до себе на роботу

Курси. Зараз в Україні функціонує безліч шкіл, які пропонують своїм студентам після закінчення навчання допомогу в працевлаштуванні. Але майте на увазі, зазвичай після курсів школи знаходять роботу не всім, а тільки тим, хто найкраще себе проявив під час навчання і пройшов його на «відмінно».

Якщо ви поки що не готові вкладати гроші у навчання, то можна знайти щось безкоштовне. Зокрема, спробуйте звернутися до «Освітніх Хабів» та до Тернопільського центру зайнятості. Вони допомагають опанувати професію як місцевим, так і переселенцям.

Третя порада: вакансії з досвідом, на які ви все одно можете відгукнутися

Буває так, що ви переглядаєте вакансію і підходите за всіма критеріями, окрім досвіду. Але ніхто не може вам заборонити надіслати відгук, якщо вважаєте, що впораєтеся з роботою. Рекрутер зверне увагу навіть на кандидата без досвіду, якщо до цього він відвідував майстер-класи, курси, проходив стажування. Адже на них людина вже могла виконувати схожі завдання.

Четверта порада: хобі як бізнес

З кожним роком обертів набирає хендмейд. Що можна продавати? Та будь-що! Може, ви печете торти, шиєте одяг, вирощуєте квіти, робите патріотичні аксесуари? На будь-який товар знайдеться свій покупець. З розвитком соціальних мереж хендмейд-вироби стало не тільки легко шукати, а і просувати. Ви можете продавати будь-що, від їжі до декору та меблів, просто в Інстаграм чи Фейсбук.

П’ята порада: відкрити підприємництво

Маєте комерційну жилку? Спробуйте відкрити свою справу. Починайте з малого, наприклад, торгівлі господарськими товарами, свіжою зеленню, овочами, фруктами, які ви вирощуєте на дачі. Фінансові вкладення тут невеликі, проте перспективи непогані. Або знайдіть вигідних постачальників й почніть розповсюджувати продукцію, на початку також за допомогою соціальних мереж та різних майданчиків з продажу товарів.

Читайте також:

Війна б’є по бізнесу: хто з тернополян залишився без роботи і чи реально зараз відкрити власну справу

Війна – не привід забувати про мрії! Як тернополянка ризикнула і розпочала бізнес за кошти держави

Вирощує перепілок під обстрілами та сублімує їжу: переселенка з Донеччини розвиває власний бізнес

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up