ТОП найбагатших та найбідніших громад області: з чого отримують дохід та куди витрачають кошти

ТОП найбагатших та найбідніших громад області: з чого отримують дохід та куди витрачають кошти
  • У Тернопільській області існує 55 об’єднаних територіальних громад. До них входить різна кількість населених пунктів, і всі вони мають різний бюджет.
  • Ми проаналізували, на що розподіляють кошти громади з найбільшим та найменшими річними бюджетами на Тернопільщині.

Всі дані про плановий бюджет громад за доходами та видатками ми взяли з сайту openbudget. Це офіційний державний портал з відкритими даними про публічні фінанси: державний та місцеві бюджети. Портал належить Міністерству фінансів України.

Найбагатші громади

Тут представлені лише міські громади. Річний план за видатками та доходами даних громад вимірюється сотнями мільйонів гривень. А в Тернопільській ОТГ – понад два мільярди гривень.

Тернопільська громада

Відео дня

У Тернопільській громаді найбільший річний план доходів у  області. Окрім обласного центру, до міської територіальної громади входять наступні села: Вертелка, Грядки, Городище, Іванківці, Кобзарівка, Курівці, Малашівці, Носівці, Плесківці, Чернихів.

Річний план за доходами становить 2 мільярди 472 мільйони гривень. І за перші два місяці 2021 року його виконали на 14,88 відсотка та наповнили на 368 мільйонів гривень.

Найбільшим джерелом доходу (75%) є податкові надходження, п’яту частину доходу (19,62%) приносять офіційні трансферти. Решта доходів приносить у казну громади сумарно 5% доходів: неподаткові надходження(4,95%), доходи від операцій з капіталом (0,08%) та цільові фонди (0,36%).

Тобто бюджет громади наповнюють платники податків.

Річний плановий бюджет за видатками становить 2 659 мільйонів гривень. Тобто витратити планують більше, аніж отримати. За січень-лютий 2021 року витратили 293 мільйонів гривень, або ж 11 відсотків від річного плану.

Найбільше витрачали на освіту (62,26%), загальнодержавні функції (10,84%) та житлово-комунальне господарство (9,57%). А найменше – на соціальний захист та соціальне забезпечення (3,33%).

Кременецька громада

Плановий бюджет цієї міської громади є другим за розмірами в області. Окрім Кременця, до міської територіальної громади входять наступні населені пункти: Андруга, Білокриниця, Богданівка, Бонівка, Великі Бережці, Великі Млинівці , Весела, Веселівка, Гаї, Горинка, Града, Двірець,  Діброва, Дунаїв, Духів, Жолоби, Зеблази, Іванківці, Іква, Катеринівка, Кімната, Колосова, Крижі, Кудлаївка, Куликів, Кушлин, Лішня, Малі Бережці, Новий Кокорів, Підгайці, Підлісці, Плоске, Попівці, Рибча, Рудка, Савчиці, Сапанів, Старий Кокорів, Хотівка, Чугалі, Шпиколоси.

Річний плановий бюджет за доходами становить понад 311 мільйонів гривень. За січень-лютий 2021 року його виконали на 14,35 відсотка та наповнили на 44,7 мільйона гривень.

Основними джерелами доходів громади слугують офіційні трансферти (52,07%), це кошти, що передають безоплатно з одного бюджету в інший. В даному випадку всі кошти надійшли від органів державного управління. Також майже половину від всіх доходів(44,96%) приносять податкові надходження.

Річний плановий бюджет за видатками такий же як і за доходами – 311 мільйонів гривень. Однак інформації щодо розподілу витрат в громаді за два перших місяці року поки немає. За січень абсолютну більшість доходів розподілили на освіту (71,78%), найменше – на духовний та фізичний розвиток (3,31%).

Збаразька громада

Міська громада поблизу Тернопільської ОТГ. До Збаразької неї входять наступні населені пункти: Базаринці, Болязуби, Верняки, Витківці, Вищі Луб'янки, Глинчуки, Гніздичне, Гори-Стрийовецькі, Грицівці, Діброва. Доброводи, Добромірка, Залужжя, Зарубинці, Заруддя, Зарудечко, Збараж, Іванчани, Івашківці, Капустинський Ліс, Капустинці, Карначівка, Киданці. Кобилля, Колодне, Красносільці, Кретівці, Ліски. Максимівка, Мала Березовиця, Малий Глибочок, Мусорівці, Нижчі Луб'янки, Новий Роговець, Новики, Олишківці, Опрілівці, Решнівка, Розношинці, Синява, Синягівка, Старий Збараж, Стриївка, Тарасівка, Травневе, Хоми, Чагарі-Збаразькі, Чернихівці, Чеснівський Раковець, Чорний Ліс, Чумалі, Шили, Шимківці.

Річний план за доходами становить майже 298 мільйонів гривень. За січень-лютий 2021 року його виконали на 15 відсотків та наповнили на 44,8 мільйона гривень.

Бюджет наповнюють лише три складові: податкові надходження (50,51%), офіційні трансферти (47,94%) та неподаткові надходження (1,55%).

Як і в Тернопільській ОТГ, у Збаразькій також планують витратити більше з коштів, аніж отримають. В річному плановому бюджеті планують витратити майже 313,4 мільйона гривень. За січень-лютий видатки становили 12,6 відсотка від планових річних видатків, а саме 39,45 мільйона гривень.

Як і в попередніх громадах, у Збаразькій найбільше витрачають на освіту (69,32%), а найменше – на економічну діяльність (0,03%).

У даній громаді на освіту витрачають найбільше коштів у відсотковому співвідношенні.

Чортківська громада

Ця громада є однією з найменших в нашому переліку найбагатших громад. За даними сайту decentralization, до неї входять Чортків та сім сіл – Бичківці, Біла, Горішня Вигнанка, Пастуше, Переходи, Росохач, Скородинці.

Річний план за доходами становить понад 295 мільйонів гривень. За перші два місяці 2021 року його виконали на 14,19 відсотка та наповнили на 41,91 мільйона гривень.

Дві третини надходжень становлять саме податкові надходження (67,18%). Наступними за обсягом є офіційні трансферти (29,92%). Найменше ж бюджету мають принести кошти від продажу землі та нематеріальних активів (0,13%).

Річний план за видатками в Чортківській громаді менший, аніж за доходами та становить 294,125 мільйона гривень. За січень-лютий в ОТГ витрати склали 13,8 відсотка від річного плану, або ж 40,71 млн.

Як і в попередніх громадах, у Чортківській найбільше витрачають на освіту (65,66%). А от найменше  виділяють на охорону здоров’я (0,77%).

Бучацька громада

Замикає ТОП-5 найбагатших громад Тернопільської області Бучацька міська громада. В ОТГ, окрім Бучача, входять наступні села: Бариш, Берем'яни, Білявинці, Бобулинці, Броварі, Верб'ятин, Доброполе, Дуліби, Жизномир, Жнибороди, Заліщики, Заривинці, Звенигород, Зелена, Зубрець, Киданів, Курдибанівка, Ліщанці,  Матеушівка, Нові Петликівці, Новосілка, Озеряни, Осівці, Переволока, Передмістя, Підзамочок, Підлісся, Пожежа, Помірці, Порохова, Пушкарі, Ріпинці, Рукомиш Сороки, Старі Петликівці, Язловець.

У Бучацькій громаді планують за рік отримати 293,73 мільйона гривень. І за січень-лютий вже виконали планове наповнення бюджету на 14,41 відсотка, або ж на 40,9 мільйона гривень.

Найбільшу частку надходжень становлять офіційні трансферти, або ж перерахування від держави (61,54%). Податкові надходження становлять лиш третину (36,37%) від всіх доходів.

Видатки за річним планом в Бучацькій ОТГ становлять 285,73 мільйона гривень та перевищують доходи. За січень та лютий в громаді вже здійснили витрати на 13,96 відсотка від запланованих річних. Сума витрат склала 39,9 мільйона гривень.

У цій громаді на освіту витрачають найбільшу частку від загальних витрат (81,22%), а найменшу частку витрат становлять соціальний захист та соціальне забезпечення (0,33%).

Найбідніші громади

До переліку найбідніших громад області увійшли сільські та селищні громади з невеликою площею та кількістю населених пунктів, що входять до них.

Іванівська громада

Іванівська громада розташована поблизу Теребовлі. У громаді один з найменших річних планів за доходами та видатками серед всіх ОТГ області. До ОТГ входять наступні села:  Глещава, Іванівка, Ілавче, Лозівка, Сороцьке.

Річний план громади за доходами становить майже 28 мільйонів гривень. Вже за січень та лютий  його наповнили на 15,56 відсотка, або ж 4,35 мільйона гривень.

Найбільше надходжень громада отримує з податків (52,92%) та нарахувань від держави (43,76%). А найменше – з неподаткових надходжень (3,32%).У річному фінансовому плані видатки громади є більшими, аніж доходи та становлять майже 28,08 мільйона гривень. Видатки за січень-лютий становлять 16,17 відсотка від річних, або ж 4,54 мільйона гривень.

Витрати на освіту (67,79%) та виконання загальнодержавних функцій (21,38%) є найбільшими. Найменше в громаді витрачають на охорону здоров’я (0,32%) та соцзахист і соцзабезпечення (0,67%).

Козлівська громада

Громада, що розташована поблизу Тернополя. До неї входять п’ять населених пунктів: Дмухівці, Козлів, Покропивна, Слобідка, Таурів.

Річний план за доходами – 26,83 мільйона гривень. За січень та лютий 2021 року його наповнили на 16,22 відсотка, або ж на 4,35 мільйона гривень.

Податкові надходження (47,38%) та офіційні трансферти (50,59%) є основними наповнювачами бюджету.

Видатки в річному плані громади більші та становлять 28,17 мільйона гривень. За два місяці року 15,02 відсотка від загального бюджету вже витратили для підтримання функціонування громади.

Серед всіх ОТГ, що є в рейтингу, в Козлівській селищній громаді найменше витрачають на освіту (54,93%).

Більче-Золотецька громада

Сільська громада на півдні області. До неї входять наступні населені пункти:  Більче-Золоте, Мишків, Монастирок, Мушкарів Олексинці, Шершенівка, Юр'ямпіль.

Річний план громади за доходами становить 25,62 мільйона гривень. За січень та лютий бюджет наповнили на 15,65 відсотка, чи на 4,01 мільйона гривень.

Саме надходження від держави (57,93%) найбільше наповнюють бюджет цієї сільської громади. Податкові надходження становлять також велику частку у загальних доходах (39,96%).

Планові річні витрати громади більші, аніж доходи та становлять майже 26,2 мільйона гривень. За перші місяці 2021 року 14,62 відсотка від річних витрат розподілили. У грошовому еквіваленті це становить понад 3,83 мільйона гривень.

Як і в попередніх громадах, на освіту витрачають найбільшу частку грошей (71,79%).

Коропецька громада

Ще одна громада з півдня області з одним із найменших бюджетів. До цієї селищної громади входять наступні населені пункти: Вербка, Вістря, Горигляди, Діброва, Коропець, Садове, Світле. Стигла.

Річний план громади за доходами становить майже 35,48 мільйона гривень. 14,23 відсотка, або ж 5,05 мільйона гривень до бюджету вже наповнили у січні та лютому.

Найбільше надходжень до бюджету принесли офіційні трансферти (74,17%).

Річні планові видатки громади становлять майже 35,89 мільйона гривень. Тобто витратити в громаді планують більше, аніж отримати.

Найбільше ж за січень та лютий 2021 року заклали в освіту (64,7%) та загальнодержавні функції (27,21%).

Купчинецька громада

Ще одна сільська громада поблизу Тернополя. До неї входять: Веснівка, Дворище, Денисів, Драгоманівка, Ішків, Купчинці, Росохуватець, Яструбове.

Річний план громади за доходами – понад 33,83 мільйона гривень, з яких майже 5,3 мільйона вдалося отримати в січні та лютому.

Наповнювали в цей період бюджет нарахування від держави (59,63%), податкові надходження (38,22%) та неподаткові надходження (2,15%).

Планові річні витрати є більшими за надходження – майже 35,9 мільйона гривень. З них понад 4,5 мільйона вже розподілили в січні та лютому. Найбільше – на освіту (63,05%), найменше – на ЖКГ (4,17 %).

А в якій громаді мешкаєте ви? Чи є вона в переліку найбагатших чи найбідніших? Пишіть у коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up