Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж

Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж
  • У Тернополі стартувала перевірка внутрішньобудинкових систем газопостачання, за яку мешканці багатоповерхівок сплачуватимуть окремою третьою платіжкою.
  • Які проблеми виявили під час перевірок, хто має усувати та скільки це коштуватиме – дізнавалися «20 хвилин».

Третя платіжка – оплата за технічне обслуговування внутрішньобудинкових мереж. Іншими словами, це огляд та обслуговування труб, вентиляційних каналів та кранів у приватних будинках або квартирах. Вона надходитиме раз на три-п'ять років.

У Тернопільській міській територіальній громаді протягом 2024 року планують обстежити системи газопостачання у понад 1700 об’єктах. Мова йде не лише про Тернопіль, а й Велику Березовицю, Ангелівку, Байківці, Великий Глибочок, Великі Гаї та інші.

Всі багатоповерхівки громади розділили на групи роками будівництва та введення в експлуатацію. І першочергово обстежують старі об’єкти. Про це «20 хвилин» стало відомо від керівника відділу внутрібудинкової служби «Тернопільміськгазу» Богдана Коваля.

Відео дня

Виявили несправності…

З 15 квітня внутрібудинкова служба «Тернопільміськгазу» обстежує системи газопостачання у найстаріших багатоповерхівках міста – 1952-1976 років. До першої черги потрапив і гуртожиток на вулиці Патріарха Любомира Гузара, 13.

Спочатку фахівці звертають увагу на зовнішні системи газопостачання на гуртожитку. Перевіряють, чи є джерела газу, чи потребують труби, крани ремонту, очищення.

Труби, які варто очистити

Далі переходять всередину гуртожитку, а саме до кухні спільного користування. Детально оглядають газові прилади, якими користуються мешканці, кожен кран та шланг.

— Шланг, який сполучає газову трубу та плиту, треба перевіряти систематично. Бувають випадки, що шланг пересихає, тріскається і тоді є витік газу до квартири. Це може призвести до негативних наслідків. Аналогічна ситуація і з кранами. Тому мешканці гуртожитків, квартир мають постійно слідкувати за приладами. У випадку підозрілого запаху обов’язково перекрити кран, викликати службу «104» та відкрити вікно. Ніякі сірники підпалювати та підставляти не треба, — каже працівник служби Микола.

Виявили витік газу

Біля крана та лічильника газоаналізатор подає світловий та звуковий сигнал. На екрані замість нулів з’являються позначки від 5 і до 12. Зі слів пана Миколи, терміново треба перекрити постачання газу та викликати аварійну службу.

— Витік газу біля крана нам вдалося усунути самостійно. Там треба було лише замінити спеціальну підкладку і все. А ось з лічильником повинна працювати спецслужба. Бо необхідно знімати пломбу, заповнювати акт і так далі. Таких повноважень ми не маємо, — розповідає фахівець.

Усувають несправність

Не менш важливий етап – перевірка герметичності труб. Адже негерметичний трубопровід з газом може стати причиною серйозних фінансових втрат або створити загрозу для життя мешканців. Для цього використовують манометр.

— Фахівці виконували необхідний алгоритм дій. За кілька секунд прилад показав, що тиск у системі знижується, а отже десь є витік і це небезпечно. Вони перекрили газопостачання та поетапно обстежували кожну трубу. Знайшли недолік і вже усунули його, — повідомив «20 хвилин» голова ГО «Рада голів ОСББ міста Тернополя» Сергій Лупак.

Скільки коштує перевірка?

З офіційного сайту «Тернопільміськгазу» журналістам «20 хвилин» стало відомо, що орієнтовна вартість обслуговування на багатоквартирний будинок коливається до 50 000 гривень. На кожен будинок ця сума індивідуальна.  

Зокрема, орієнтовна вартість перевірки на гуртожиток на вулиці Патріарха Любомира Гузара, 13 – 2 615, 27 гривень.

— Цю суму мають розділити на кількість мешканців. Орієнтовно кожен має сплатити 16,45 гривні. Це зовсім небагато, але варто враховувати, що ремонт, заміна будь-якого обладнання сплачується додатково. Тому остаточну суму дізнаємося згодом. Зазначу, що в гуртожитку немає єдиного договору. Тож, кожен мешканець отримає свою третю платіжку і повинен сплатити, — каже Сергій Лупак.

Під час перевірки газових систем на кухні перебувала мешканка Лариса. Журналістам «20 хвилин» вона наголосила, що проблем із газом тут ніколи не було, а ось запахи майже не відчуває через проблеми зі здоров’ям.

Щодо третьої платіжки, то не вважає 2000 гривень на весь гуртожиток великою сумою. Для неї головне, аби фахівці виконали свою роботу нормально та усунули всі несправності.

— Колись до нас приходили і теж перевіряли, щоб не було ніяких проблем із газовою системою. Це правильно, адже ніхто із нас і не скаржився на витік газу, а виявляється, що він був. Добре, що цю несправність виявили зараз. Бо газ може наробити великої біди, — наголошує вона.

Мають дотримуватися рекомендацій

Нагадаємо, Міністерство енергетики України затвердили порядок технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання у багатоквартирному будинку. Отож, фахівці мають провести:

  • візуальний огляд газопроводів, перевірка наявності вільного доступу до них, стан пофарбування та кріплення газопроводу, наявність футлярів у місцях прокладання через зовнішні та внутрішні конструкції будинку, стан ущільнення міжтрубного простору, очищення його від бруду та, в разі потреби, відновлення;
  • перевірити на герметичність з’єднань газопроводів та газового обладнання приладовим методом або мильною емульсією з усуненням виявлених джерел газу;
  • випробувати на щільність під тиском ділянки газопроводів;
  • перевірити працездатності запірних пристроїв, установлених на газопроводах. Очистити їх від залишків корозії та мастила;
  • технічне обслуговування газового обладнання: прочищення пальників та системи видалення продуктів згорання газу, регулювання режимів роботи (подача води, спалювання газу), перевірка параметрів спрацювання автоматики безпеки та відповідності робочого тиску перед газовими приладами, перевірка щільності газових комунікацій та усунення наявних витоків газу;
  • перевірку наявності тяги в димових та вентиляційних каналах;
  • перевірку належної роботи стаціонарних сигналізаторів загазованості приміщень.
Інфографіка: Газправда

Зі слів керівника відділу внутрібудинкової служби «Тернопільміськгазу» Богдана Коваля, на перевірку кожної багатоповерхівки команда має кілька годин. Якщо виявили низку несправностей, то переходять до іншої виключно після їхніх усунень.

— У ході перевірки ми з'ясували, що в трьох місцях є витік газу, на зовнішніх трубах з’явилася корозія, деякі тримачі відійшли від стіни, старі крани треба розібрати та змастити спеціальним гелем. Наші фахівці проведуть всі відповідні роботи. Далі все фіксують актом та підрахуємо загальну суму, — каже пан Коваль.

ВАЖЛИВО! Слід пам'ятати: відповідальність облгазів — це мережі від входу в будинок і до дверей квартири. На інших ділянках, наприклад у помешканні користувача, вони можуть працювати, але за окремими договорами й за оплату. Те саме з повіркою чи заміною лічильників, чищенням вентиляційних каналів.

А що з приватними будинками?

За мережі в приватних будинках відповідають самі споживачі. І облгази не зобов'язані проводити ремонти чи перевірки власним коштом — так каже закон. Тобто споживач повинен укласти окремий договір з компанією та оплатити її послуги. Експертка-консультантка «ГазПравди» Катерина Плотнікова наголошує, періодичність проведення деяких робіт у місцях загального користування багатоповерхівок та у приватних житлових будинків дещо відрізняється.

Зокрема, перевірку на герметичність з’єднань газопроводів та газового обладнання приладовим методом або мильною емульсією з усуненням виявлених витоків газу в приватних будинках проводять раз на рік.

Один раз на рік спеціалісти повинні візуально оглядати газопровід, перевіряти наявності вільного доступу до них, стан пофарбування і кріплень. Також наявність футлярів в місцях прокладання через зовнішні і внутрішні конструкції будинку, стан ущільнення міжтрубного простору, очищають його від бруду та, в разі потреби, відновлюють.

У приватних будинках ділянки газопроводів випробовують на щільність під певним тиском лише тоді, якщо його протяжність –понад 5 м.

Читайте також:

Третя платіжка за газ: тернополяни мають віддавати до 700 грн за обслуговування труб

Отримати пільги на комуналку ветеранам та їх родинам тепер буде простіше

Батареї у під’їзді холодні, а платіжка на 500 грн і більше. Як комунальники пояснюють такі суми?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (20)
  • Tetiana Bernadyn

    Очікувані коментарі. Сумно.
  • Анатолій

    А в ціну за газ колись входило і обслуговування і доставка.чому це вивели окремою оплатою а за сам газ ціну залишили незмінною.це що не є подорощання газу.скоро прийдеться платити за те що продавець вам подасть буханку хліба з прилавку
  • Лидия Олексюк

    Вже не знають за що здирати з населенням, для свого збагачення(((.
  • Читач28

    Злодійня

keyboard_arrow_up