У місцевих депутатів готівка максимальна, доходи - мінімальні

У місцевих депутатів готівка максимальна, доходи - мінімальні

Готівки на сотні тисяч гривень при мінімальних доходах задекларували майже усі депутати міськради із наступної десятки, яку ми цього разу аналізуємо. Також депутати часто зазначають великі суми грошей, позичених третім особам

Цикл публікацій про декларації тернопільських можновладців продовжує редакція “RIA плюс” разом з системою YouControl. Аналізуємо нові е-декларації за 2016 рік місцевих обранців. 

У попередніх публікаціях ми аналізували декларації перших десяти депутатів міської ради за алфавітом. У цій — наступну п'ятірку.

Читайте також:

Відео дня

Загалом у Тернопільській міській раді є 42 депутати. Електронну звітність щодо майна та доходів подали усі місцеві обранці.

Зауважимо, що, починаючи з е-декларацій за 2015 р., за приховування власності посадовцям можуть присудити 51 000 грн штрафу, громадські роботи, позбавлення волі до двох років із позбавленням права обіймати державні посади.

Замість 20 кв. см – 20 сотих

Депутат від «Батьківщини» Володимир Гринда — священик у Храмі Всіх Святих Українського Народу УГКЦ. Основний та єдиний дохід отримує саме від священослужіння. Усього - 17 262 грн, або 1 438,5 грн у місяць.

Депутат заповнив дві декларації, одна з  них уточнена. Суть уточнення полягає лише у квадратних метрах гаражу. У першій декларації площа гаража - 22 кв. м, у другій —  41,2 кв. м. Також депутат фіксує квартиру у Тернополі площею 50 кв. м та малу земельну ділянку у Байківцях — 0,2 кв м. тобто 20 кв. см та незавершений житловий будинок у тому ж селі. До слова, гараж також знаходиться у Байківцях.

-    Я у декларації фіксував 0,2 га землі, а не 0,2 кв. м. Це, мабуть, технічна помилка, - пояснив нашому кореспондентові Володимир Гринда. – А щодо того, чи можна прожити на 1500 грн в місяць, відповідаю: можна! Сьогодні понад 90% українців так живуть.

Володимир Гринда 
ВО «Батьківщина»

Нерухомість: квартира, гараж, земельна ділянка, незавершений житловий будинок
17 262 грн - зарплата за основним місцем роботи
Автомобіль: відсутній

 

Дороге авто купив дешево

Депутат від "Самопомочі" Андрій Грицишин — підприємець. Він фіксує у декларації 607 701 грн як дохід від підприємницької діяльності. Також зазначає зарплату від діяльності у педагогічному університеті - 35 908 грн. Там депутат працює спеціалістом зі зв'язків з громадськістю. Також зазначає дві квартири у Тернополі, одна з яких у спільній власності.

У п. Грицишина також є автомобіль Lexus GX 2008, вартість якого на дату набуття він фіксує 270 тис. грн. На auto.ria.com середня ціна за такий користований автомобіль на сьогодні — 700 тис. грн. 

Готівкою у різній валюті депутат має 235 тис. грн. 

-    Низька вартість автомобіля, що я придбав, обумовлена тим, що купував я його у свого доброго знайомого. В нас з ним свої розрахунки, - коментує Андрій Грицишин. - Щодо підприємницької діяльності, то я займаюся рекламним бізнесом. Також у моїй е-декларації за 2016 рік є технічна помилка щодо дати набуття права власності батьківської квартири моєї дружини. Вона в ній виросла, зараз там проживає її мати. Ця квартира вказана в деклараціях за 2014 і 2015 роки.

Андрій Грицишин
Об‘єднання «Самопоміч»
 
Нерухомість: дві квартири, одна з яких у спільній власності
745 043 грн - сукупний дохід сім’ї
235 000 грн - готівка у різній валюті
3 297 грн - кошти у різній валюті, розміщені на банківських рахунках
240 700 грн - фінансові зобов'язання
Автомобіль: Lexus GX 2008

 

Вся власність – у батьків

Наступний декларант - Назарій Зелінка - із сім'єю живе у батьківському домі. Усе майно є у власності його батьків. Це - квартира у Тернополі, житловий будинок в с.Нижня Яблунька, що у Турківському районі. Також - дві земельні ділянки. Одна з них - у Смиківцях, інша - у Цеброві Зборівського району. Також батьки депутата є власниками двох автомобілів: Renault Sandero 2010 р. та Nissan Note 2012 р. 

Пан Зелінка є помічником нардепа від «Самопомочі» Тараса Пастуха, за що отримує зарплату в управлінні справами ВРУ 58 тис. грн у рік. Окрім цього пан Зелінка працює по сумісництву на тернопільському пивзаводі “Опілля”, за що отримує 10 565 грн. Попри невеликі доходи, у е-документі Назарій Зелінка фіксує 390 тис. грн у валюті, позичені третій особі, та 31 463 грн на банківських рахунках.

Загалом по всіх статтях доходу в е-документі сім'я пана Зелінки отримує 331 140 грн, в тому числі - доходи батьків, від кредитки, банківські відсотки тощо. У декларації зафіксований і борг матері перед фінустановою в розмірі 101 440 грн.

-    Раніше я займався підприємницькою діяльністю. Відповідно, і доходи мої були значно більші, - наголошує Назарій Зелінка. - Кошти я позичив третій особі ще п'ять років тому. На той час курс валюти був менший. Тобто у гривневому еквіваленті сума була меншою.

Назарій Зелінка
Об‘єднання «Самопоміч» 

Нерухомість: квартира, житловий будинок, дві земельні ділянки
331 140 грн - сукупний дохід сім'ї
31 463 грн - на банківських рахунках
390 000 грн -  позичені третій особі у валюті
Автомобілі: Renault Sandero 2010 р. та Nissan Note 2012 р.

 

У сім'ї працює лише жінка

Безробітний свободівець Іван Зінь подав дві е-декларації. У першій депутат не зазначив благодійної допомоги, яку отримала його дружина Тетяна Козак від ДП "Тернопільський Облавтодор" в розмірі 920 грн. 

У сім'ї депутата минулого року працювала виключно дружина, яка отримувала зарплату за основним місцем роботи. Усього це - 15 563 грн за 2016 р. Минулого року міська рада Тернополя надала пану Зіню благодійну допомогу в розмірі 2 580 грн. 

Відсутність доходів жодним чином не вплинули на грошові активи у сім'ї депутата. Зокрема, він зафіксував 598 тис. грн власної готівки та 203 тис. грн готівки дружини. У власності дружини також є земельна ділянка в Підгородньому, а у власності її матері - тернопільська квартира площею 71,4 кв. м.

У власності самого депутата - позашляховик Nissan X-Trail 2005 р. Сьогодні середня ціна за згаданий користований автомобіль на auto.ria.com — 260 тис. грн.

-    Минулого року я не працював, оскільки закінчував навчання у магістратурі на денній формі, - зауважив депутат Зінь. - Щодо готівки - це гроші, зароблені протягом цілого мого життя. Я працюю з 15-ти річного віку у різних сферах, в основному у приватних структурах. Тому зумів накопичити цю готівку.

Іван Зінь 
ВО «Свобода» 

Нерухомість: квартира, земельна ділянка
19 063 грн - сукупний дохід сім'ї
801 000 грн - готівка у різній валюті
Автомобіль: Nissan X-Trail 2005 р.

 

Гроші заробляли 50 років

Скромні доходи задекларував і депутат від пропрезидентської партії БПП “Солідарність” Михайло Ібрагімов. Він працює генеральним директором ТРЦ “Подоляни”, що підпорядковане ТОВ «Теркурій 2». 

Депутат фіксує зарплату із основного місця роботи - 157 782 грн. Інша частина доходу сім'ї Ібрагімових в розмірі 58 482 грн – це сукупний дохід дружини депутата пані Марії. У власності дружини - також Volkswagen Passat 1997 р.

Сім'я депутата має у власності дві квартири та один гараж. Готівки у дружини депутата - 328 тис. грн, у самого пана Ібрагімова - 532 тис. грн.

-    216 264 грн – це сукупний дохід моєї сім'ї за рік, а 860 000 грн - готівка у різній валюті, яку я з дружиною заробляв 50 років, - розповідає пан Ібрагімов. - Я вже багато років у бізнесі. Тому вважаю, що це цілком реальна і логічна сума. Задекларовані кошти в основному зароблені в іноземній валюті ще за часів, коли 1 дол дорівнював 5 грн.

Михайло Ібрагімов
БПП “Солідарність”

Нерухомість: дві квартири, гараж
216 264 грн - сукупний дохід сім'ї 
860 000 грн - готівка у різній валюті
Автомобіль: Volkswagen Passat 1997 р.

Як бачимо, більшість місцевих чиновників, задекларували великі суми готівки, що не відповідають задекларованим доходам. У наступних публікаціях на te.20minut.ua та в «RIA плюс» ми продовжимо аналізувати декларації наступної п'ятірки депутатів Тернопільської міськради за алфавітом.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up