Скільки коштує приготувати кутю за традиційним рецептом в Тернополі: підрахували «20 хвилин»
Кутя – одна з найдавніших і найсакральніших страв української кухні. Українці готують її тричі, у прив’язці до конкретних дат: на Святвечір перед Різдвом, у Щедрий вечір перед Новим роком та напередодні Водохреща. Саме з неї починається різдвяна вечеря. А ось скільки коштує приготувати кутю у Тернополі – дивіться нижче на графіку.
Класичну кутю готують із вареної пшениці, заправленої розтертим маком, медом, подрібненими горіхами та запареними родзинками. Іноді до страви додають узвар. Усі інгредієнти варто з’єднувати після охолодження пшениці, щоб зберегти смак і аромат.
Процес приготування нескладний і не потребує багато часу, якщо не враховувати того, що пшеницю потрібно попередньо замочити, а потім кілька годин варити до м’якості.
Мак і родзинки обов’язково потрібно запарити, а горіхи — очистити і за бажанням підсмажити. Коли мак набухне, його розтирають у ступі до «молочка». Воду з родзинок зливають. Після того як пшениця охолоне, до неї додають усі вищевказані інгредієнти та заливають сиропом — кип’яченою водою або узваром із медом. Страву перемішують, перекладають у посуд і подають до столу.
А скільки ж коштує приготувати кутю за традиційним рецептом? Рецепт із детальною грамовкою журналісти «20 хвилин» взяли у знаного українського кухаря Євгена Клопотенка. Отож, він наголошує, що для приготування чотирьох порцій традиційної страви знадобиться:
- 350 г пшениці;
- 50 г волоських горіхів;
- 50 г родзинок;
- 50 г запареного маку;
- 1 ч. л. лимонної цедри;
- 2 ст. л. лимонного соку;
- мед за смаком.
Для прорахунку вартості куті журналісти «20 хвилин» промоніторили ціни на продукти у супермаркеті «Сільпо» без урахування акцій. Вартість 400-грамової упаковки пшениці обійдеться до 55,49 гривні, 200 грамів волоських горіхів – до 134 гривні, 200 грамів родзинок – до 169 гривень, 250 грамів маку – до 77,49 гривні, кілограм лимонів – 129 гривень, стік меду вагою 15 грамів – 16,99 гривні.

На графіку показали вартість продуктів у тій кількості, що потрібна для приготування страви за рецептом. Загалом, щоб приготувати чотири порції традиційної куті, потрібно 175,79 гривні.
Нагадаємо, жителі Тернопільської області поділилися рецептами куті за власними рецептами – з молоком, вишнями, халвою та навіть вином. Детальніше читайте у матеріалі за посиланням.
Читайте також:
Чи буде сніг на Різдво: тернопільські синоптики дали прогноз
Сакральні лоти війни: за які ексклюзивні речі в Тернополі зібрали понад мільйон для «Азову»
Новорічні корпоративи 2026: що пропонують ресторани Тернополя та скільки коштує святкування
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.