З вином, молоком, шоколадом чи халвою: добірка перевірених рецептів куті від тернополян

З вином, молоком, шоколадом чи халвою: добірка перевірених рецептів куті від тернополян

Цьогоріч жителі Тернопільщини втретє відзначатимуть Святвечір за новоюліанським календарем – 24 грудня. Однією з найважливіших різдвяних традицій залишається приготування куті. Хоча існує класичний рецепт, з роками тернопільські родини доповнювали його новими інгредієнтами – від узвару й калини до цукатів та соків.

З вишнями та шоколадом  

Майстриня Ірена Парніцька родом із Підволочиська ділиться родинним рецептом куті. До традиційних інгредієнтів вона додає халву, вишневе варення та чорний шоколад. Якщо хочете здивувати рідних і друзів незвичною кутею, варто підготувати такі інгредієнти.

– Добре відваріть пшеницю. У макітрі перетріть мак із цукром – орієнтовно 250 грамів. Далі запарте та перемеліть родзинки. Додайте мед і халву – залежно від того, наскільки солодку кутю любите. Усе ретельно перемішайте та залийте холодною кип’яченою водою. Зверху викладіть вишневе варення, терті горіхи та чорний шоколад. Смачного, – розповідає Ірена Парніцька.

За словами майстрині, за цим рецептом кутю готувала ще її бабуся, щоправда, без шоколаду – це вже сучасне доповнення. За родинною традицією кутю готують рідкою, щоб їсти ложкою, але смак у неї надзвичайний.

Кутя з вином

Жителька села Залізці Світлана, окрім традиційної куті, готує ще й варіант із вином. За її словами, краще обрати червоне солодке, а якщо хочеться терпкуватішого смаку – підійде червоне сухе.

– Вистачить однієї склянки пшениці або перловки, орієнтовно по 100 грамів родзинок, горіхів і маку. Також знадобляться мед, виноградний сік та вино – за смаком, по одній-дві столові ложки. Але орієнтуйтеся на власні вподобання, адже хтось любить більше горіхів і менше родзинок, а хтось – мінімум солодкого, навіть без меду, – розповідає пані Світлана.

Процес приготування простий і майже не відрізняється від традиційного рецепту.

– Пшеницю або перловку попередньо замочіть і зваріть до повної готовності на слабкому вогні, але не переваріть. Родзинки розпарюйте близько пів години, мак розтирайте в макітрі до появи «молочка», горіхи почистіть і подрібніть. Усе разом перемішайте, залийте виноградним соком, додайте трохи вина та підсолодіть страву медом, – додає жителька села Залізці.

Щоб кутя прилипала до стелі 

У родині Ірини Швець із Великої Березовиці зберігають традиції з різних куточків світу. Її дід – лемок, бабуся була переселена з Польщі (території, що колись належали до Львівської області), інша ж бабуся – виселена до Сибіру. Тож різні звичаї з роками наклалися один на один, розповідає дівчина.

– Коли ми були малими, то з братом несли кутю до столу й кудахкали, як квочки, щоб кури гарно неслися цілий рік. А перед вечерею сиділи під столом і крутили яйця по сіні, – згадує пані Ірина. – Тоді це здавалося дуже кумедним, а тепер – теплі й дорогі спогади з дитинства. Під скатертину на стіл клали сіно, а по чотирьох кутах – по зубчику часнику. Перед другою Святою вечерею всі мали вмиватися водою з копійками, щоб рік був щедрим. За традицією господиня перед вечерею годувала всю худобу, аби й вона святкувала Різдво Ісуса Христа. Дід після вечері ходив садом і «лякав» сокирою дерева, які погано родили. А ще запалювали свічку – дідо дивився на дим і ворожив, що принесе новий рік: гостей, весілля чи інші події.

Щодо куті, то за основу беруть пшеницю або перловку. Крупу добре вимочують і проварюють. Окремо запарюють мак і ретельно перетирають у макітрі. Обов’язково чистять чималу гірку волоських горіхів і подрібнюють їх. Далі всі інгредієнти змішують у мисці та додають мед – щоб рік був «солодким».

– У нашій родині готують лише густу кутю. Після вечері ложку кидають до стелі: якщо прилипне – рік буде вдалим і для врожаю, і для сім’ї, – додає пані Ірина. 

З молоком і цукатами 

Переселенка з Донеччини Олена Іванюк нині проживає на Чортківщині. Журналістам «20 хвилин» вона розповідає, що їхня родинна кутя має насичений молочний смак. Її готувала ще бабуся, а сам рецепт колись отримала від подруги з Волині.

– Для приготування знадобляться традиційні інгредієнти, зокрема пшениця, молоко, вершки, вода, мед, а також цукати або сухофрукти – чорнослив, родзинки, курага, фініки, журавлина тощо, – розповідає пані Олена. – Молоко змішайте з водою та закип’ятіть, додайте пшеницю й варіть до готовності. Дайте каші злегка охолонути, після чого додайте мед і вершки та ретельно перемішайте. Для більш насиченого смаку накрийте страву щільною кришкою й залиште настоюватися на 40–50 хвилин. Наприкінці додайте цукати, ще раз перемішайте і смачного!

За словами пані Олени, вершки варто обирати з вищою жирністю – тоді смак буде більш виразним, хоча все залежить від індивідуальних уподобань.

Обов’язково подавати у глиняній мисці 

У родині Софії Демків із села Грабовець переконані, що головне у куті – не різноманітні інгредієнти, а любов та турбота з якою кожна господиня має готувати страву на Святвечір. 

– Кілограм ярої пшениці варимо до готовності. У макітрі перетираємо орієнтовно 300 грамів маку, який перед цим запарили окропом. Паралельно з пшеницею готуємо сироп: до одного літра води додаємо 200 грамів цукру. До готової пшениці додаємо перетертий мак, охолоджений сироп та 150 грамів подрібнених грецьких горіхів. Кутю завжди подаємо в глиняній мисці, – розповіла пані Софія.

У 2024 році журналісти «20 хвилин» також робили підбірку рецептів куті. Є варіанти з халвою та навіть содою. Більше читайте у матеріалі за посиланням. 

А за якими рецептами ви звикли готувати кутю? Які інгредієнти додаєте до страви, аби вона була смачною? Діліться своїми порадами та секретами у коментарях.

Читайте також:

Чи буде сніг на Різдво: тернопільські синоптики дали прогноз

Сакральні лоти війни: за які ексклюзивні речі в Тернополі зібрали понад мільйон для «Азову»

Новорічні корпоративи 2026: що пропонують ресторани Тернополя та скільки коштує святкування

Люди, які розвивають країну та підтримують ЗСУ: головне з церемонії нагородження «Народний бренд-2025»

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up