У Тернополі продають червонокнижну черемшу: скільки просять за пучечок і які штрафи загрожують

У Тернополі продають червонокнижну черемшу: скільки просять за пучечок і які штрафи загрожують
  • На стихійних ринках Тернополя почали реалізовувати черемшу. Листя рослини зв’язують і продають переважно невеликими пучечками. І це попри те, що продавати червонокнижну рослину категорично забороняють.
  • Ми поцікавилися, скільки коштує один пучечок, звідки продавці привозять рослину та чи знають про штрафи.

Журналісти «20 хвилин» навідалися на невеликий стихійний ринок, що на вулиці Митрополита Шептицького. Це місце всім відоме і купити тут можна будь-яку домашню продукцію. Серед продавців як завжди переважно літні жителі Тернопільщини.

Питати про черемшу нам навіть не довелося. Тільки-но ми зупинилися поблизу однієї з продавчинь, аби дізнатися ціни на зелень, як нам запропонували купувати не кріп чи петрушку, а саме черемшу.

Відео дня

— А чому ви дивитеся тільки кріп і петрушку? Вас черемша випадково не цікавить? Це ж також зелень, її гарно додавати до салатів. У нас в родині зараз тільки і їмо її. А можна навіть просто помити і їсти, тобто як вам заманеться. Ви не бійтеся, ніяких отруєнь не буде. Цю рослину на Тернопільщині знають і вживають всі, — переконує нас продавчиня Ганна.

Скільки просять за рослину?

Проходимось вздовж стихійного ринку і бачимо, що дійсно, ажіотаж на черемшу чималий. Її пропонує чи не кожен другий продавець. Люди роблять це відкрито і навіть називають місця, де її зрізають. А ось ціна за один пучечок червонокнижної рослини у кожного різна.

— Я приїжджаю сюди із села Настасів. Вдома самостійно вирощую цю рослину, не вирізаю її в лісі, як це роблять інші. Я можу продати вам два пучечки за 15 гривень. Беріть, не пошкодуєте. Вона дуже корисна. Я роблю салати і сама їм. Люди активно зараз купують, — каже продавчиня.

В інших жінок ціни коливаються від п’яти до 10 гривень за пучечок. Нас переконують, це лісова черемша, а отже вона смачніша та краща для організму.

— Ми збираємо рослину в лісі поблизу міста Копичинці. Вона дуже файна, свіженька. Ту, що вирощують вдома – зовсім не така. Та ще й невідомо, що вони туди підливають чи додають для росту. Один пучечок лісової коштує вісім гривень, — розповідає продавчиня.

— Я продаю один пучечок за 10 гривень. Це не вдома вирощую, збираю в лісі. Частину вдома залишаю, щоб поїсти, а частину – на продаж. Люди беруть, але не дуже. Може не всі знають. Інколи плутають зі щавлем. Але це зовсім не те, — переконує жінка.

Також ми поцікавилися, чи знають продавчині, що в Україні забороняють продавати червонокнижні рослини. І вони можуть отримати чималі штрафи. Натомість відповіді деяких людей нас дуже здивували.

— Ми не завдаємо шкоди навколишньому середовищу. Бо просто зрізаємо листочки, а не вириваємо рослину з корінцями. Вона потім відростає і все. До того ж вона корисна, в ній стільки вітамінів. І про штрафи я чула, але поки ніхто до нас не підходив і не було жодних претензій. Тому нічого сказати не можу. Поки продаємо, а як будуть розганяти, то вже буде видно, — додає жінка.

— Так, я читала інформацію про штрафи та заборони. Але поки нас ніхто не чіпає. Та я вирощую вдома і не думаю, що мені за це щось буде. Ось, наприклад, жінка продає картоплю, моркву та капусту. Вона виростила на городі і її ніхто не чіпає. То чому ж мають штрафувати мене? Я вважаю, це така сама продукція з дому, — каже продавчиня.

Яка відповідальність?

Черемшу також називають диким часником, ведмежою цибулею. Рослина перебуває на межі зникнення, а у Червону книгу України вона потрапила ще у 1980 році. Аби запобігти винищенню рослини, на території України триває операція «Первоцвіт-2023». Про це повідомляють на сайті Державної екологічної інспекції в Тернопільській області.

— До проведення заходів припинення збору, перевезення та торгівлі зникаючими первоцвітами, залучаються працівники Нацполіції, громадські інспектори з охорони довкілля, державна лісова охорона та представники органів виконавчої влади. Оперативна робота зосереджена не лише в місцях збору, де зростають ці рослини, але й у місцях збуту рослин. Це можуть бути стихійні ринки, автовокзали, алеї тощо. Операція триває до 15 травня 2023 року, — переконують в Держекоінспекції.

Громадян, які незаконно збиратимуть й реалізовуватимуть первоцвіти, притягуватимуть до адміністративної відповідальності. За порушення вимог природоохоронного законодавства передбачена відповідальність за частиною першою статті 881, статтею 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

— Відповідно до частини першої статті 881 Кодексу України про адміністративні правопорушення, придбання та збут об’єктів рослинного світу тягне за собою накладення штрафу від 510 до 1700 гривень. Згідно з частиною другою цієї статті збір та продаж рослин, що перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України – тягнуть за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 гривень. В обох випадках зірвані рослини конфіскують, — кажуть в екоінспекції.

Фахівці Державної екологічної інспекції в Тернопільщини звертаються до жителів міста та області з проханням відповідально поставитися до ситуації і відмовитися від збирання рослин занесених до Червоної книги України.

Якщо ви помітили продаж червонокнижних рослин – у міськраді закликають повідомляти про порушення муніципальну інспекцію, правоохоронні органи або Державну екологічну інспекцію.

Муніципальна інспекція
+38 073 015 1481 (Viber)
+38 067 447 3186
+38 067 447 3278

Тернополяни, а як ви ставитеся до продажу червонокнижних рослин? Чи купуєте ви такий товар? Свої відповіді залишайте у коментарях.

 

Читайте також:

У Тернополі вже продають червонокнижні квіти: скільки просять за букет і які штрафи загрожують за це

У Тернополі вже продають вербові котики: скільки коштують букети і як отримати знижку

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (87)
  • Галина Годлевська

    Совість нашої влади ще не занесли до Червоної книги ??? Вона теж вимирає !!!

    Микола Унгурян reply Галина Годлевська

    то вже давно вимерлий вид)))
  • Микола Унгурян

    "Охоронний статус

    Занесено до Червоної книги України. Природоохоронний статус виду: Неоцінений. Причини зміни чисельності: збирання рослин як лікарської та харчової сировини, осушувальна меліорація, вирубування лісів.

    Також охороняється в декількох європейських областях Росії, а також у Білорусі, Латвії і Литві."

    тобто охоронний статус це лише відрижка совка, в жодній європейській країні (а черемша майже на всій території Європи, крім півдня, росте) такого статусу немає, лише нашим чиновникам побільше заборон та штрафів подавай.
  • Андрій Шаблій

    Вони б...ть за черемшу з підсніжниками переживають!!!!! Ви курва про той зубожілий народ подумайте!!!!!
  • Андрій Шаблій

    Бабці яка в якої пенсія 2000грн , за продаж 7листочків черемші штраф3000грн, а чиновнику  за крадіжку 100 000грн. Ще й премія. От за таку державу ми і боремось!

keyboard_arrow_up