У Тернополі теж відмовляються міняти старі долари – ми перевірили (ЕКСПЕРИМЕНТ)

У Тернополі теж відмовляються міняти старі долари – ми перевірили (ЕКСПЕРИМЕНТ)
  • У Нацбанку України повідомили, що обмінники та банки зобов’язані приймати старі та пошкоджені банкноти. 
  • Та чи дотримуються в Тернополі правил? Ми перевірили.

Про те, що в обмінниках відмовляються приймати старі чи пошкоджені банкноти, українці скаржаться у соціальних мережах. Аби дізнатися, чи виникають труднощі під час обміну валюти у жителів Тернопільщини, ми провели опитування. Загалом участь в опитуванні взяли 699 осіб. Результат дивіться на графіці.

Журналісти «20 хвилин» також завітали до п’яти тернопільських обмінників та спробували обміняти долари на гривні. Для експерименту ми взяли 100$ (1996 року випуску). Також на портреті Бенджаміна Франкліна є потертості.

Відео дня

Під час експерименту ми питали, чи можуть у нас прийняти таку банкноту і чи треба сплачувати додаткову комісію. Також поцікавилися, чи справді при обміні банкноти нового зразка коштують дорожче, ніж банкноти старого.

Обмінник поблизу залізничного вокзалу (Привокзальний майдан)

Працівник повідомив, що долари старого зразка не приймає. Адже його обладнання не зчитує інформацію із таких старих доларів, як 1996 року випуску. А отже, він не може бути впевненим у справжності банкноти.

– Я ось беру і перевіряю вашу банкноту, але ж бачите, машинка викидає її та не приймає. Тобто, не зчитує. Я раджу вам з цими 100$ звернутися до будь-якого відділення банку. Вони точно мають приймати, обмінювати такі гроші, – каже працівник.

Також чоловік запевнив, що в їх обміннику всю валюту продають за одним встановленим курсом. І рік видачі банкноті не має жодного значення. Тобто, якщо одна банкнота 2017 року випуску, а інша – 2003, то придбаєте ви їх за однаковою ціною.

Обмінник на вулиці Шептицького, 14 (Ломбард «Алмаз»)

Працівниця погодилася приймати наші 100$, попри потертості та рік випуску. А також висловила свою думку щодо того, чому в інших обмінниках нам відмовляють.

— Машинка все зчитує. Просто в обмінниках хочуть купувати такі долари дешевше. Вони ж на білому папері. Чекайте два тижні та принесіть їх знову. Зараз все з цим доларом втрясеться і поміняють вам будь-де, — каже жінка.

Про те, що в деяких обмінниках банкноту старого зразка продають дешевше, ніж нового, жінка теж чула. Нам розповідає, чому так роблять.

— Дорожче продають сині долари, вони новіші. Їх завжди не вистачає. Через це долари на білому папері продають трохи дешевше, а за сині просять трохи дорожче. Навіть у мене зараз немає доларів на синьому папері. Треба чекати, — розповідає вона.

Обмінник на вулиці Митрополита Шептицького, 2

В обміні 100$ на гривні працівниця нам відмовила. Свою позицію аргументувала так.

— Дивіться, на портреті банкноти є потертості, тому через це я її не візьму. Зауважу, не через те, що вона 1996 року випуску, а саме через потертості. Потім я не зможу її нікому продати, — наголосила дівчина.

А ось чи впливає рік видачі банкноти на ціну при обміні?

— Ні, у нашому обміннику встановили курс валюти. І неважливо, купуєте ви старі чи нові банкноти, всі продаються за однією ціною, — додає вона.

Обмінник на вулиці Князя Острозького, 2

Відмовилися обмінювати гроші журналістам «20 хвилин» і в цій установі. Нам порекомендували краще звернутися до відділення банку.

— Я вам раджу сходити в банк. Ось за кульками є відділення банку, і там працівники приймають такі банкноти. У них машинка краща, і вони можуть перевіряти навіть банкноти старих зразків. Моя не зчитує. Якби вона зчитала вашу банкноту, то ми б обміняли, — переконує нас жінка.

При купівлі валюти вже не так акцентують на її рік випуску та зовнішній вигляд.

— Ні, у нас таке не практикують. Є один курс і за ним ви маєте купувати валюту. Немає різниці які банкноти, все чітко за курсом, — наголошує працівниця.

Обмінник на бульварі Тараса Шевченка

Працівниця установи повідомила, що рік видачі та потертості для них не мають значення. Все залежить від того, чи ідентифікує спеціальна машинка банкноту.

— Ось дивіться, машинка не пропускає банкноту. Тоді краще зверніться до банку. Можете звернутися в «Ощадбанк», «ПриватБанк», ось тут поряд є чи в будь-який інший. У банках такі банкноти знімають з обігу, а ми такого не робимо, — каже жінка.

Чи дійсно за нові банкноти просять більше коштів?

— У нас такого немає, бо діє один встановлений курс. Такого не може бути, що одні банкноти продаємо за 37 гривень, а інші – за 38 гривень. Я розумію, що в інших обмінниках розділяють банкноти на білі та сині та вже там починають встановлювати ціни. Але чим вони керуються – я не знаю, – наголошує працівниця.

Чи погодилися обміняти в банку?

За рекомендаціями працівників обмінників, журналісти «20 хвилин» все ж таки звернулися до відділення банку «Креді Агріколь». Ми показали касирці Ользі банкноту і запитали, чи зможе вона нам обміняти її на гривні?

— Все добре, машинка зчитує банкноту, тому я можу вам її обміняти на гривні. Тому не переймайтеся, вони справжні, — каже касирка.

Також пані Ольга переконує нас, що обмінники мають приймати таку валюту, проте вони роблять так, як їм заманеться.

— Я не знаю, чому вам відмовляли в обміні. Вони стоять собі на ринку чи десь там. І вони не підпорядковуються нікому. Хочу наголосити, всі банкноти продають та купують за однією ціною. Навіть ось ці за 1996 рік ми маємо викупити за тією ж ціною, як і 2003 року випуску. Ми не маємо права купувати якусь банкноту дешевше. Ми підпорядковуємося Нацбанку України, а він не ділить долари, євро на роки. Курс встановлюють єдиний, —  додає працівниця банку.

Роз’яснення від Нацбанку України

Для кожного з випадків є чіткі вимоги законодавства та нормативно-правових актів Нацбанку України. Їх дотримання вимагають від усіх обмінних установ. На офіційному Нацбанку України надають детальне роз’яснення.

По-перше, якщо купюра пошкоджена, незалежно від її року випуску клієнту можуть запропонувати операцію інкасо. Іноземному банку-кореспонденту надсилають стару банкноту та обмінюють її на нову. Українська сторона стягує комісію за цю послугу відповідно до власних тарифів. Термін виплати банки також встановлюють самостійно.

По-друге, готівку, що не має ознак зношення, повинні обмінювати звичайним чином, бо банкам забороняється встановлювати обмеження. «Зокрема це стосується і здійснення операцій з банкнотами всіх номіналів доларів США, що випускалися Федеральною резервною системою (ФРС) з 1914 року дотепер.

НБУ не ухвалював жодних нормативно-правових актів, що передбачають заборону здійснення валютно-обмінних операцій з іноземною валютою, зокрема обмін доларів США серії 1996 року та тих, що були випущені в обіг раніше.

ВАЖЛИВО! На інкасо приймають виключно банкноти іноземної валюти, які набули під час обігу одну або кілька ознак значного зношення/пошкодження. Зокрема:

  • розірвані (розрізані) на частини;
  • з пошкодженими елементами дизайну та захисту (видалені цифрові чи текстові позначення номіналу, зображення портрета, оптично-змінні елементи захисту, захисні стрічки);
  • зі зміненим первісним кольором паперу та/або зображень;
  • з локальними забрудненнями (плямами), включаючи видимі в ультрафіолетових променях, загальна площа яких перевищує половину площі банкноти;
  • із загальними забрудненнями, включаючи ті, що спричиняють люмінесценцію паперу в ультрафіолетових променях;
  • обпалені, пропалені, трухлі (пошкоджені внаслідок тривалої дії вологи, різних рідин, хімікатів або з ознаками гниття);
  • мають явні друкарські недоліки.
  • Крім того, на інкасо можна віднести банкноти, які іноземна держава вилучила з обігу.

Довідка: 

Якщо права клієнтів порушили, обмінники відмовилися приймати без комісії банкноти з незначними ушкодженнями, то можна подати скаргу за номером телефону 0 800 505 240.

Читайте також:

Валюту продають, а чеки не дають. Ми перевірили, який курс і як працюють обмінники в Тернополі

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Олег Ковалишин

    А десіть ґамбалів по дупі ,тим міняйлам😂😂😂
  • Тарас Білий

    Обмінники мають позбавляти ліцензії, а бариг взагалі-стерти з лиця землі, вони платять лише за "кришування", а податків-0
  • Виктор Шмыр

    цей голова Най банку України- Яй ценюка! Це  помилка природи  і офісу  президента України !
  • Ярослав Буняк

    Даним питанням повинна займатись поліція , документувати такі факти і позбавляти ліцензій обміні пункти , при цьому штрафувати порушників на сотні тисяч гривень і буде порядок !

    Владзьо Тут reply Ярослав Буняк

    Ярослав Буняк а поліція хай штрафує своїх міняйл на ринку чи їм ще би обмінки під себе взяти ?

    Ludmila Boiko reply Ярослав Буняк

    Ярослав Буняк то клубок змій і ніхто нікого не вкусить!! Спрут 42- головий, який обплутав всю Україну!!

keyboard_arrow_up