Вибираємо оселедець в олії

Вибираємо оселедець в олії

Економія на рибі б’є по гаманцю споживача, а надмір консервантів може зашкодити здоров’ю — такий висновок цього тестування пресервів в олії

Пресерви оселедця в олії перевірили фахівці Центру експертиз „Тест”. Адже невдовзі усі готуватимуться до новорічно-різдвяних свят, а оселедець є невід’ємною складовою святкового меню - чи як окрема страва, чи як компонент салатів або канапок. І хоча жодного „відмінника” не виявили, вибрати якісний продукт можна, зазначають автори дослідження.

Для перевірки експерти взяли шість марок оселедця в олії. Тест проводили у вересні-листопаді цього року.

Зазвичай любителі оселедця поділяються на два табори: одні купують лише оселедець з бочки, цілими рибинами, наполягаючи на тому, що так дешевше, а головне — смачніше і безпечніше, бо менше „хімії”. Інші переорієнтувалися на пресерви, в яких оселедець уже без шкіри і кісток, що на думку споживачів, зручніше. А різноманітність заливок - від звичайної олії до пряних трав і варіантів із майонезом та овочами зумовлює величезний асортимент такого продукту. Та найпопулярнішим варіантом при цьому залишається оселедець в олії. Його можна з’їсти одразу, відкривши банку, а також використати для приготування канапок і салатів.

Відео дня

Консерванти для пресервів — обов’язковий інгредієнт. Адже, на відміну від звичних консервів у жестяних банках, пресерви не проходять стерилізацію. Кілька місяців вони можуть зберігатися завдяки спільній дії солі та консервантів. Найчастіше це бензоат натрію - Е211. Він дозволений для використання у різних харчових продуктах, але в певній кількості, яку виробник не повинен перевищувати.

Для виготовлення пресервів не обов’язково використовувати свіжу рибу, можна і заморожену. До слова, деякі виробники про це чесно повідомляють на етикетці. Так само не вся риба є дикою. Про це також інколи пишуть на етикетці. Але в пластикових банках і вакуумних упаковках найчастіше зустрічається все-таки оселедець. Філе-шматочки — це філе, розрізане на поперечні смужки розміром, що не перевищує висоту банки, а при вкладанні пласким боком донизу — шириною не більше 3 см. Популярні і рулети — згорнуте філе. Виробники випускають пресерви різної маси, наприклад, 200-250, 500 г.

Обрані для тестування марки оселедця - з різних країн-виробників. Чотири марки риби — з України. «Санта Бремор» — з Білорусі, Vici — з Литви. Весь оселедець - в олії. В продукції оцінили маркування і упаковку, перевірили в лабораторії, а також продегустували.

 

Маркування й упаковка

До упаковки оселедця зауважень не було. А ось до маркування були. У Flagman текст нанесли чорними буквами на темному фоні, тому значну частину інформації прочитати неможливо, навіть із лупою і додатковим освітленням. Причому в цю „темну пляму” потрапив склад, а це дуже важлива частина інформації. До речі, три роки тому, в попередньому тестуванні оселедця, у цього виробника була така ж проблема з маркуванням. Тоді виробник обіцяв виправити ситуацію, проте упаковку не змінив. За таку неповагу до потреб споживачів за маркування йому знизили оцінку до „дуже погано”. Це сприяло і зниженню загальної оцінки пресервів.

У складі оселедця „Водный мир” харчові добавки представлені вибірково: частина - з індексами Е, частина - без індексів, але з назвами. На пресервах Vici вся інформація нанесена по периметру упаковки. Щоб усе прочитати, упаковку потрібно кілька разів прокрутити в руках. За маркування цьому виробнику знизили оцінку до „задовільно”.

 

Лабораторні дослідження

Рибні пресерви перевірили за трьома напрямками. Першим стала перевірка маси — маси нетто і маси оселедця без заливки. Обидві зазначені на етикетках, на деяких кількість риби вказана у відсотках (70 чи 80%), але це легко перерахувати у грамах від маси нетто. Щодо маси нетто, то зауважень не було до жодного зразка. А от до маси основного продукта — оселедця без заливки — зауваження були.

Менше, ніж обіцяно, було риби в упаковках „Водный мир” — 170,5 г замість обіцяних 175 г, і в Norven — 323,1 г замість обіцяних 350 г. За це загальну оцінку цим двом зразкам знизили.

Другий напрямок дослідження — визначили кількість гістаміну. Це речовина, підвищений вміст якої може стати причиною харчових отруєнь, включаючи напади головного болю, нудоту, зміну артеріального тиску і частіше серцебиття. Накопичення гістаміну в м’ясі риби особливо характерне для тунця, скумбрії і лосося. Це відбувається при порушенні температури і терміну зберігання. Однак норму - 100мг/кг - не перевищив жоден із перевірених зразків.

Третій напрямок перевірки — визначення кількості консервантів. Рибні пресерви відрізняються від рибних консервів саме тим, що не проходять стерилізації. Їх зберігають завдяки додаванню консервантів. Це може бути бензоат натрію Е211, або бензойна кислота, і сорбат калію Е202, або сорбінова кислота, чи лише одна з цих добавок. На цьому етапі дослідження невідповідність була виявлена у пресервах «Водный мир”. У їхньому складі заявили лише один консервант - Е211, а насправді їх було два – Е211 і Е202. Крім того, бензоату натрія було 1276,3 мг/кг при нормі не більше 1000 мг/кг.

 

На колір і смак

Під час дегустації оселедця фіхавці оцінювали його консистенцію, запах і смак. Консистенція повинна бути соковитою і ніжною. Смак і запах — приємні, властиві зрілій рибі, без сторонніх присмаків і запахів. При дозріванні солоної риби її консистенція змінюється, м’ясо стає ніжним, соковитим і смачним. Зникає запах і смак сирої риби, жир рівномірно розподіляється по тканинах. Дозріла риба стає готовою до споживання без додаткової кулінарної обробки.

Оцінки за смак знижували за надто солоний смак, гіркоту в післясмаку, кислуватий присмак, а також якщо була шкірка і кісточки.

 

Результати тестування

За результатами тестування „добре” поставили лише одному зразку — оселедцю „Санта Бремор”. Оцінка за смак і консистенцію - така ж. Це найдорожчий зразок з перевірених — 17,90 грн за 100 г. Загальну оцінку „задовільно” отримали три зразки - Easy&good, Flagman, Vici, що також співпадає з оцінкою за органолептику.

Через зауваження до фізико-хімічних показників до „погано” знизили загальну оцінку оселедцям «Водный мир» і Norven. До речі, за ціною Norven виявився найдоступнішим зразком - 8,12 грн за 100 г.

Це тестування, як зазначають автори перевірки, має рекомендаційний та інформаційний характер для споживачів і не є обов’язковим для виконання. Остаточне рішення - за споживачем.

 

Загальна оцінка:

Водный мир - погано

Санта-Бремор — добре

Easy&good - задовільно

Flagman - задовільно

Norven - погано

Vici – задовільно

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Діонісій

    весь оселедець в олії, що в магазах, то херня повна, то на закусон швидкий підійде, краще взяти заморожений оселедець, а краще скумбрію, трішки побавитись з ним, зато смакота виходить ! і без от тих хімій і консервантів. і дешевше :)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up