Економія на рибі б’є по гаманцю споживача, а надмір консервантів може зашкодити здоров’ю — такий висновок цього тестування пресервів в олії
Пресерви оселедця в олії перевірили фахівці Центру експертиз „Тест”. Адже невдовзі усі готуватимуться до новорічно-різдвяних свят, а оселедець є невід’ємною складовою святкового меню - чи як окрема страва, чи як компонент салатів або канапок. І хоча жодного „відмінника” не виявили, вибрати якісний продукт можна, зазначають автори дослідження.
Для перевірки експерти взяли шість марок оселедця в олії. Тест проводили у вересні-листопаді цього року.
Зазвичай любителі оселедця поділяються на два табори: одні купують лише оселедець з бочки, цілими рибинами, наполягаючи на тому, що так дешевше, а головне — смачніше і безпечніше, бо менше „хімії”. Інші переорієнтувалися на пресерви, в яких оселедець уже без шкіри і кісток, що на думку споживачів, зручніше. А різноманітність заливок - від звичайної олії до пряних трав і варіантів із майонезом та овочами зумовлює величезний асортимент такого продукту. Та найпопулярнішим варіантом при цьому залишається оселедець в олії. Його можна з’їсти одразу, відкривши банку, а також використати для приготування канапок і салатів.
Консерванти для пресервів — обов’язковий інгредієнт. Адже, на відміну від звичних консервів у жестяних банках, пресерви не проходять стерилізацію. Кілька місяців вони можуть зберігатися завдяки спільній дії солі та консервантів. Найчастіше це бензоат натрію - Е211. Він дозволений для використання у різних харчових продуктах, але в певній кількості, яку виробник не повинен перевищувати.
Для виготовлення пресервів не обов’язково використовувати свіжу рибу, можна і заморожену. До слова, деякі виробники про це чесно повідомляють на етикетці. Так само не вся риба є дикою. Про це також інколи пишуть на етикетці. Але в пластикових банках і вакуумних упаковках найчастіше зустрічається все-таки оселедець. Філе-шматочки — це філе, розрізане на поперечні смужки розміром, що не перевищує висоту банки, а при вкладанні пласким боком донизу — шириною не більше 3 см. Популярні і рулети — згорнуте філе. Виробники випускають пресерви різної маси, наприклад, 200-250, 500 г.
Обрані для тестування марки оселедця - з різних країн-виробників. Чотири марки риби — з України. «Санта Бремор» — з Білорусі, Vici — з Литви. Весь оселедець - в олії. В продукції оцінили маркування і упаковку, перевірили в лабораторії, а також продегустували.
Маркування й упаковка
До упаковки оселедця зауважень не було. А ось до маркування були. У Flagman текст нанесли чорними буквами на темному фоні, тому значну частину інформації прочитати неможливо, навіть із лупою і додатковим освітленням. Причому в цю „темну пляму” потрапив склад, а це дуже важлива частина інформації. До речі, три роки тому, в попередньому тестуванні оселедця, у цього виробника була така ж проблема з маркуванням. Тоді виробник обіцяв виправити ситуацію, проте упаковку не змінив. За таку неповагу до потреб споживачів за маркування йому знизили оцінку до „дуже погано”. Це сприяло і зниженню загальної оцінки пресервів.
У складі оселедця „Водный мир” харчові добавки представлені вибірково: частина - з індексами Е, частина - без індексів, але з назвами. На пресервах Vici вся інформація нанесена по периметру упаковки. Щоб усе прочитати, упаковку потрібно кілька разів прокрутити в руках. За маркування цьому виробнику знизили оцінку до „задовільно”.
Лабораторні дослідження
Рибні пресерви перевірили за трьома напрямками. Першим стала перевірка маси — маси нетто і маси оселедця без заливки. Обидві зазначені на етикетках, на деяких кількість риби вказана у відсотках (70 чи 80%), але це легко перерахувати у грамах від маси нетто. Щодо маси нетто, то зауважень не було до жодного зразка. А от до маси основного продукта — оселедця без заливки — зауваження були.
Менше, ніж обіцяно, було риби в упаковках „Водный мир” — 170,5 г замість обіцяних 175 г, і в Norven — 323,1 г замість обіцяних 350 г. За це загальну оцінку цим двом зразкам знизили.
Другий напрямок дослідження — визначили кількість гістаміну. Це речовина, підвищений вміст якої може стати причиною харчових отруєнь, включаючи напади головного болю, нудоту, зміну артеріального тиску і частіше серцебиття. Накопичення гістаміну в м’ясі риби особливо характерне для тунця, скумбрії і лосося. Це відбувається при порушенні температури і терміну зберігання. Однак норму - 100мг/кг - не перевищив жоден із перевірених зразків.
Третій напрямок перевірки — визначення кількості консервантів. Рибні пресерви відрізняються від рибних консервів саме тим, що не проходять стерилізації. Їх зберігають завдяки додаванню консервантів. Це може бути бензоат натрію Е211, або бензойна кислота, і сорбат калію Е202, або сорбінова кислота, чи лише одна з цих добавок. На цьому етапі дослідження невідповідність була виявлена у пресервах «Водный мир”. У їхньому складі заявили лише один консервант - Е211, а насправді їх було два – Е211 і Е202. Крім того, бензоату натрія було 1276,3 мг/кг при нормі не більше 1000 мг/кг.
На колір і смак
Під час дегустації оселедця фіхавці оцінювали його консистенцію, запах і смак. Консистенція повинна бути соковитою і ніжною. Смак і запах — приємні, властиві зрілій рибі, без сторонніх присмаків і запахів. При дозріванні солоної риби її консистенція змінюється, м’ясо стає ніжним, соковитим і смачним. Зникає запах і смак сирої риби, жир рівномірно розподіляється по тканинах. Дозріла риба стає готовою до споживання без додаткової кулінарної обробки.
Оцінки за смак знижували за надто солоний смак, гіркоту в післясмаку, кислуватий присмак, а також якщо була шкірка і кісточки.
Результати тестування
За результатами тестування „добре” поставили лише одному зразку — оселедцю „Санта Бремор”. Оцінка за смак і консистенцію - така ж. Це найдорожчий зразок з перевірених — 17,90 грн за 100 г. Загальну оцінку „задовільно” отримали три зразки - Easy&good, Flagman, Vici, що також співпадає з оцінкою за органолептику.
Через зауваження до фізико-хімічних показників до „погано” знизили загальну оцінку оселедцям «Водный мир» і Norven. До речі, за ціною Norven виявився найдоступнішим зразком - 8,12 грн за 100 г.
Це тестування, як зазначають автори перевірки, має рекомендаційний та інформаційний характер для споживачів і не є обов’язковим для виконання. Остаточне рішення - за споживачем.
Загальна оцінка:
Водный мир - погано
Санта-Бремор — добре
Easy&good - задовільно
Flagman - задовільно
Norven - погано
Vici – задовільно
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 17 від 23 квітня 2025
Читати номер