Частинка Херсона у Тернополі. Реальна історія про те, як відкрити кав’ярню під час війни

Частинка Херсона у Тернополі. Реальна історія про те, як відкрити кав’ярню під час війни
  • Саме час реалізувати мрію – подумали херсонські переселенці і відкрили у Тернополі першу власну кав’ярню «Південь.ua 2022». Цей заклад – наче коротка розповідь про Херсон для тих, хто там ніколи не був.
  • Лого з кавунчиком, локальні напої, яскраві фото з мирного життя Херсонщини – такими атрибутами Семен Батаков та Артем Сафонов наповнили власний заклад. Тож, якщо бажаєте попри окупацію відвідати Херсон – скоріше завітайте до цієї кав’ярні.

Люди стрибали в окопи військових

Про те, що 24 лютого переверне життя всіх українців з ніг на голову, хлопці навіть не здогадувались. Навіть перші вибухи на Чорнобаївці не стали для колег Артема та Семена знаковими. Лише після ажіотажу, що спостерігався в місті та вибухів на Антонівському мосту, пазли в голові почали складатися. Хлопці вже кілька років працюють разом барменами, мали невеликий спільний бізнес у Херсоні, тож зібравши своїх рідних вирішили їхати. 

–   Того дня я як завжди прокинувся рано, планував свій день. Адже з Семеном мали ще завезти овочі на точки. Ось тоді я і почув перші вибухи у Чорнобаївці, але тоді ми не особливо розуміли масштаби цього. Просто вирішили вивезти з області жінок у більш безпечне місце, а самі мали повернутися додому. Заправили машину і вже коли, почали рухатися на виїзд з Херсона, розуміли – додому скоро не повернемось, – каже Артем.

Відео дня

Вони бачили, як колонами з Херсона їхала українська військова техніка. Рух на трасі був майже заблокований. Довелося просто години дві стояти у заторі. Люди їхали звідусіль: Каховки, Херсона, Берислава, і всі у центральну частину України. Тому, щоб хутчіш виїхати, каже Артем, навіть порушував правила дорожнього руху і їхав по зустрічній смузі, – додає Семен.

І якщо дорога хлопців на підконтрольну територію України була більш-менш нормальною, то ось дівчина Артема, яка виїжджала вже в квітні, опинились на межі життя та смерті. Вона разом із друзями виїжджали через Снігурівку (Миколаївська область), і саме у цей час розпочався обстріл позицій.

– Окупанти покидали документи, почали просто бігти і стрибати в окопи. Люди тоді дуже злякались – до окупантів стрибали в окопи, просто падали на землю. А моя дівчина зі знайомими забігли за кам’яну зупинку і просто впали там. Вони на власні очі бачили, як лупили градами по мінному полю. Воно все почало зриватись і було страшно. Але їх лише трохи присипало землею. І всі живі-здорові, – розповідає хлопець.

Кошти закінчувались, а треба на щось жити

Просидівши перші два місяці у Кропивницькій області, херсонці розуміли, війна до кінця весни не завершиться, тож вирішили рухатися далі. Зі слів Артема, саме Тернопіль обрали не випадково, адже це місто його дитинства. Та й квартира для проживання є.

–  У Тернополі ми одразу почали шукати роботу. Ніхто з нас не казав, що хоче бути тільки барменом. Як кошти потрібні, то готові були працювати і вантажниками, водіями, допомагати на кухні. Нам пощастило, адже місцевий заклад громадського харчування набирав працівників. Нас взяли навіть без стажування, – каже він.

 Та попри наявність стабільної роботи, хлопці завжди бажали більшого. Тож жоден їх вихідний не обходився без відвідування приміщень, що здаються в оренду.

–  Я заходив на різні сайти і продивлявся різні оголошення оренди нерухомості. Так домовлялись з власниками і просто переглядали приміщення, мріяли, що і де можна зробити. Ми не думали, що ось зайдемо і орендуємо для кав’ярні. Нам було цікаво, чи дорога оренда, що є вільне, у якому стані. До речі, ми раніше звертали увагу на це приміщення, де знаходиться наш заклад. Ось кинулось воно нам в очі і так припало до душі, – розповідає Семен.

Та поштовхом до відкриття кав’ярні стали нові знайомства як з переселенцями, так і місцевими. Систематична підтримка, допомога, поради людей зробили свою справу.

 – Ми так подумали: «Або зараз, або ніколи» і почали поступово просуватися до реалізації своєї мрії. Одразу знали, що один знайомий зможе нам постачати смачну каву, другий – підкаже, як краще все оформити в документах. Також безкоштовно нам дівчинка погодилась намалювати меню. Ми були приємно вражені, адже люди знають нас лише дві місяці, а вже так багато готові зробити. І ще й з меблями нам повезло: знайшли оголошення, що продають в Тернополі і все забрали, – запевняють власники «Південь.ua 2022».

   З Херсоном у серці

«Південь.ua 2022» – саме таку назву для свого закладу хлопці обрали не випадково. Ще під час перших кроків до відкриття кав’ярні вони знали, що заклад має символізуватися з Херсоном і нагадувати про рідне місто.

– У нас були різні варіанти назв для нашого закладу, але точно знали, що в лого буде зображений кавун. Адже майже у всіх туристів наша Херсонщина асоціюється з цією ягодою. Спочатку думали, може, «Кава по-херсонські», але потім наш знайомий арт-директор запропонував «Південь.ua». І всім сподобалось. Тоді ми додали ще 2022, як символ року відкриття і вже радо приймаємо клієнтів, – каже Артем.

  Щодо асортименту напоїв та їжі, то наразі у закладі наявна базова продукція, а саме: капучино, американо, лате, раф. А ось тим, хто не вживає кавові напої, херсонці пропонують різні чаї. Та найбільше часу зайняла розробка холодних напоїв.

 –   Ми відвідували місцеві заклади, і нам завжди пропонують каву. Та ми звикли, що у таку спеку всі херсонці п’ють лимонади. Тому вирішили зробити акцент саме на цьому. Манго-маракуйя, ківі з алоє, проте наш фірмовий – лимонад з Херсону з додаванням кавуна,  – говорить Семен.

  Що стосується смаколиків, то зараз на полицях можна побачити горішки зі згущеним молоком, пастилу, macaron та шоколад. Натомість власники кав’ярні ще працюють над збагаченням.

 – Ми хочемо збільшити асортимент продукції у нашому закладі. Розглядаємо питання співпраці з кондитерами, які роблять вафлі, батончики, круасани, пончики. Нам важливо, щоб люди могли взяти і дорогою на роботу поїсти або дітки дорогою до садочку. Також ми готові прислухатись до побажань людей, адже нам важливо розуміти, на що є попит, – додає Артем Сафонов.

  На цьому хлопці зупинятись не збираються, вже зараз працюють над розробкою авторських фруктових чаїв, що продаватимуться від осені. Також думають над солодощами, що асоціювалися б з Херсоном. Зокрема, планують додати до асортименту кавуновий мед або варення з кавуну (бекмес).

 Майбутнє кав‘ярні

  Під час розмови хлопці неодноразово наголосили, що Херсон – їх рідне місто, і вони сумують за ним та рідними, які там залишились. Тож, чи повернуться вони додому одразу після звільнення Херсона? Та що буде з кав’ярнею? 

 – Ми любимо наш Херсон і так, ми хочемо повернутись додому. Як тільки окупанти будуть вигнані з нашої землі, ми зберемось і поїдемо в гості до батьків. Але це не означає, що кав’ярня буде зачинена. Нам подобається ця справа? і якщо все вийде, то тут можуть працювати наші перевірені люди. А, можливо, у майбутньому це буде мережа кав’ярень. Будемо бачити, – кажуть власники.

Кав’ярня працює щодня з 7 до 21 години. А ось знайти її можна за адресою: вулиця Вербицького, 26. Переселенці з Херсона будуть раді новим гостям. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (153)
  • Світлана Мартинович-Лахманюк

    Кожен робить свою справу.Все для України. Все для перемоги. СПАСИБІ.
  • Валентина Горліцька

    Люди будьте трошки добрішими,ненависть лише нас вибиває.
  • Христина Дутка

    Молодці!!! Тепер не так легко бізнес втримати! Чого злитися? На все свій час...коли прийдеться то і на фронт підуть. Але краще ця війна вже б закінчилась.
  • Raisa Melnychuk

    Жінки діти,люди старші так,хай будуть біженці,а хлопці як дуби ховаються на Западні ,хай захищають свої домівки і свою землю

keyboard_arrow_up