Як будинок на Будного повністю відключився від центрального опалення? Практичні поради від мешканців

Як будинок на Будного повністю відключився від центрального опалення? Практичні поради від мешканців
  • Через захмарні платіжки за обігрів під'їздів деякі тернополяни стали більше задумуватись, як перейти на автономне опалення всього будинку.
  • Коли одні думають, інші — діють. 
  • Багатоповерхівка на Будного вже отримала «добро» на відключення від ц/о.
  • Як їм вдалося, чи довга процедура і чого найважче добитись, розповіла голова ОСББ  Тернополя.

 

Власники двох будівель у Тернополі відмовилися від централізованого теплопостачання на користь альтернативних джерел. 

Про це стало відомо 4 лютого із сесії Тернопільської міської ради.

– Два будинки обласного центру відключаються від центрального теплопостачання, а саме ті, що на бульварі Т. Шевченка, 12 та вулиці Будного, 22, – повідомив начальник управління житлово-комунального господарства та екології Тернопільської міської ради Олег Соколовський.

Відео дня

За адресою бульвар Шевченка, 12 розташований Центральний універмаг. 

Друга будівля, за адресою Будного, 22 — це багатоквартирний будинок.

За відповідне рішення про відключення від теплопостачання проголосували 36 депутатів Тернопільської міської ради.

Шість, а то й більше місяців на рік тернополянам доводиться користуватись опаленням. Тому його різновид грає чималу роль. Не лише у домівках, а й в комерційних приміщеннях. Як в оплаті, так і в якості послуг. Особливо зараз, коли комуналка росте на очах, та ще й доводиться платити за обігрів місць загального користування у будинку.

У зв'язку з ситуацією, що склалася навколо нової послуги — загальнобудинкових потреб на опалення, люди масово кинулися із запитами: «Як нам відключити централізоване опалення?». 

Хто хоче — доб'ється

Журналісти «20 хвилин» отримали відповідь на це запитання від голови ОСББ багатоквартирного будинку на Будного,22 «Перспектива». Будинок вже не буде користуватися центральним опаленням! Запитали про досвід — шлях до автономності. 

Людмила Пільгун є головою ОСББ три роки. Цьому 9-ти поверховому будинку пішов уже 26-ий рік. 

Жінка каже, коли починала бесіду з мешканцями і торкалася питання відключення від ц/о, не всі одразу це схвалювали. Зараз же, коли додаткового прийшли космічні платіжки за обігрів місць загального користування, люди зрозуміли: платити за це точно не хочуть. 

Із 72-ох квартир будинку, 44 квартири уже були автономними, а 28 все ще залишалися на центральному. 

— Це будинок, у якому проживають люди, що працювали на одному підприємстві. Тому всі один одного добре знають і підтримують, — каже жінка. 

Процедура відключення від центрального теплопостачання тривала немало. 

На все про все — рік.

— Я спочатку говорила і люди не до кінця розуміли. З часом все змінилося. Рік тому я переконала колектив щось робити. Скажу чесно, далося нелегко. Але капля води камінь точить, — наголошує голова ОСББ.

Щоб відключитися цілим будинком від центрального опалення потрібна 100% згода усіх співвласників. Інших альтернатив наразі немає!

— У нас 72 квартири і потрібна згода усіх власників і співвласників квартир, незалежно чи мають вони автономне опалення чи ні, — пояснює пані Пільгун. — Це справді важко, адже хтось — у відрядженні, інші — за кордоном, тощо. Тим не менше, все вдалося, — інформує жінка.

Найбільш проблематично, кажуть тернополяни, отримати згоду абсолютно усіх співвласників. Адже обов'язково знайдеться той, хто проти. Така ситуація виникла і в ОСББ на Будного,22. Двічі пані Пільгун не вдалося зібрати усіх співвласників будинку за загальних зборах. Але вона не опускала руки. На тертіх зборах все вийшло.

— У червні на загальних зборах ми вирішили: збираємо підписи мешканців по протоколу. Усіх власників і співвласників квартир. Коли єдиний мешканець, який не підписав побачив, що всі «за», то зрештою погодився, — каже жінка. 

ОСББ «Перспектива» вже пройшли сесію міської ради і отримали документи у ЦНАПі. Залишилося виробити технічну документацію, отримати технічні умови. 

Людмила Пільгун переконує, хто хоче, помалу доб'ється своєї цілі. Головне — говорити з людьми. 

Наразі ОСББ на Будного,22 користуватиметься послугами із центрального теплопостачання до кінця опалювального сезону. А у міжопалювальний період мешканці будуть мати змогу облаштувати у домівках індивідуальне опалення. 

— Центральне опалення у нас буде до кінця опалювального сезону. Потім будемо відключати всі труби, ставити їх на «ізоляцію». Зараз ми на стадії розробки та одержання технічних проєктів, — розповідає пані Пільгун.

Автономне опалення — не дешеве

Людмила Пільгун каже, що розбалансованість централізованого та індивідуального опалення у будинку не дає можливості збалансувати його по теплу. Крім того, труби у будинку старі. Все помалу починає протікати. Це стало ще однією причиною відмови цілого будинку від центрального теплопостачання. 

— Обслуговувати ці труби самим дуже проблематично, ми не в змозі. Тепломережі належним чином не обслуговують, аварійні служби також. Це проблема усіх ОСББ із централізованим теплопостачанням — шукати собі когось самому «на стороні», — пояснює жінка. 

Людмила Пільгун порахувала, скільки коштуватиме облаштувати індивідуальне опалення у двокімнатій квартирі. 

— Орієнтовно 35 000 грн. Це за новий котел, обладнання, труби, батареї. Але є й альтернатива: залишити старі чугунні батареї і заплатити менше, наприклад, — пояснює голова ОСББ. — Кожен прорахує слушний варіант для себе і своєї кишені. Це питання вже до спеціалістів. 

Читайте також: Як відключитися від централізованого опалення, щоб не платити за обігрів під’їздів? Зібрали поради,  Як тернополяни можуть модернізувати свої будинки і при цьому добряче зекономити на опаленні

Про механізм відключення

Відповідно до норм Закону України «Про житлово-комунальні послуги», тим багатоквартирним будинкам, які станом на 1 травня 2019 року мали більше 50% квартир та приміщень, відключених від централізованого опалення, можна індивідуально відключатись від централізованої системи теплопостачання. У нас в Тернополі є орієнтовно 60 таких будинків.

Усі решта, а це, за попередніми підрахунками, аж 720 будинків, можуть під'єднуватись винятково цілим будинком, розповідає голова правління Ради голів ОСББ Тернополі Сергій Лупак. 

7 кроків до індивідуального опалення цілого будинку

Міськрада подає тернополянам алгоритм переходу на індивідуальне опалення, який складається із семи кроків.

1. Провести збори та оформити протокол.

Рішення зборів вважається прийнятим, якщо за нього проголосували 100% власників приміщень у будинку.

2. Подати протокол та заяву у ЦНАП у Тернополі.

Заява довільної форми із зазначенням причини відключення, а також інформація про намір влаштувати у будинку систему індивідуального теплопостачання (опалення та/або гарячого водопостачання), протокол загальних зборів співвласників будинку подається уповноваженою зборами особою у ЦНАП в м. Тернополі.

3.Прийняття рішення міжвідомчою комісією.

Міжвідомча комісія розглядає отримані документи, рішення оформляється протоколом та має рекомендаційний характер. Комісія приймає рішення щодо відключення будівлі, в тому числі житлового будинку, від ЦО та/або ГВП та надає пропозиції щодо типу системи індивідуального чи автономного теплопостачання (опалення та/або гарячого водопостачання), яку можна встановити в будівлі після відключення.

4.Отримання технічних умов на від’єднання від централізованого опалення.
Заява з копією рішення виконавчого комітету подається уповноваженою співвласниками особою до теплопостачальної організації.


5. Отримання технічних умов на облаштування індивідуального опалення Постачальником послуги індивідуального опалення може бути газо- або електропостачальна організація.

6. Виготовлення проєкту та виконання робіт, від’єднання від системи централізованого опалення.

Проєктом передбачено роботи, які необхідно виконати для від’єднання від мереж централізованого опалення. Роботи виконують ліцензовані організації. Для відключення будівлі, в тому числі житлового будинку, власник (співвласники) забезпечує розроблення проєкту відключення будівлі від ЦО та/або ГВП, який має відповідати вимогам чинних державних будівельних норм та правил, і проєкту системи індивідуального чи автономного теплопостачання будівлі, який розробляється з урахуванням схеми теплопостачання населеного пункту та має відповідати вимогам чинних державних будівельних норм та правил. Від’єднання будинку від мереж централізованого опалення здійснюється в міжопалювальний період, але не пізніше ніж 01 вересня. Витрати, пов’язані з відключенням від ЦО та/або ГВП, здійснюються за рахунок власника (співвласників) та інших коштів, не заборонених Законом України.

7. Вітаємо! У вас індивідуальне опалення.

Після виконання робіт з відключення будівлі від ЦО та/або ГВП складається акт про відключення будівлі, в тому числі житлового будинку, від зовнішніх інженерних систем (мереж) централізованого опалення (теплопостачання)/постачання гарячої води. Абонентам припиняється нарахування за послуги.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Тернополя - 20 хвилин

    Долучайтесь до нашого Telegram- каналу https://t.me/te20minut

keyboard_arrow_up