Як відключитися від централізованого опалення, щоб не платити за обігрів під’їздів? Зібрали поради

Як відключитися від централізованого опалення, щоб не платити за обігрів під’їздів? Зібрали поради
  • Впродовж останнього тижня тернополяни стали задумуватись, як перейти на автономне опалення будинку або квартири цілком.
  • Чи реально це зараз і що для цього потрібно? Про механізм переходу читайте у тексті.

 

Шість, а то й більше місяців на рік тернополянам доводиться користуватись опаленням. Тому його різновид грає чималу роль. Не лише у домівках, а й в комерційних приміщеннях. Як в оплаті, так і в якості послуг. Особливо зараз, коли комуналка росте на очах, та ще й доводиться платити за обігрів місць загального користування у будинку. 

Традиційно виділяють централізований та автономний вид теплопостачання.

У зв'язку з ситуацією, що склалася навколо нової послуги із функціонування внутрішньобудинкових систем опалення та гарячого водопостачання, люди масово кинулися із запитами: «Як нам відключити централізоване опалення?».

Відео дня

Це запитують не лише ті, у кого нема індивідуального опалення у квартирах, а й ті, в кого є. Кажуть, планують відключатися цілими будинками, щоб не платити за обігрів під'їздів і підвалів. Для цього потрібна 100% згода усіх мешканців!

– Важко було зібрати згоду усіх співвласників багатоквартирного будинку. Наприклад, якщо у квартири двоє чи більше співвласників, то потрібна згода не одного з квартири, а всіх. Крім того, власники квартир перебувають за кордоном. Добре, що на час проведення зборів усі вони приїхали, – кажуть в ОСББ «Злуки,37», які у 2021 році перейшли на повну автономію в опаленні та гарячому водопостачанні.  

Як нам повідомив голова ОСББ, у цьому будинку процедура переходу із централізованої системи теплопостачання на індивідуальне тривала орієнтовно рік. Але, безумовно, принесла свої плоди. 

Як перейти на власну автономію у квартирі та у будинку, у чому головна відмінність, дізнавались наші журналісти.

Як перейти на автономне опалення 

У квартирі

Наразі, відповідно до норм Закону України «Про житлово-комунальні послуги», тим багатоквартирним будинкам, які станом на 1 травня 2019 року мали більше 50% квартир та приміщень, відключених від централізованого опалення, можна індивідуально відключатись від централізованої системи теплопостачання. У нас в Тернополі є орієнтовно 60 таких будинків. Усі решта, а це, за попередніми підрахунками, аж 720 будинків, можуть під'єднуватись винятково цілим будинком, розповідає голова правління Ради голів ОСББ Тернополі Сергій Лупак.

Отже, ви можете перейти на автономне опалення у своїй квартирі, якщо 50% квартир і нежитлових приміщень у вашому будинку вже відокремлені від централізованого опалення та гарячого водопостачання. Чи є інші способи?

У будинку

За словами Сергія Лупака, у 2021 році від системи централізованого теплопостачання від'єднався будинок на просп. Злуки, 37. Отримав свій дозвіл у 2021 році на від'єднання від системи централізованого опалення багатоквартирний будинок на вул. Коцюбинського.

Як пояснює пан Лупак, заборони на відключення від централізованого опалення зараз немає. Якщо весь будинок хоче від'єднатися, йому ніхто не перешкоджатиме.

Начальник управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Олег Соколовський підтверджує, що за умови 50% оснащення будинку індивідуальним опаленням, його можна встановлювати і у своїй квартирі. Перелік таких будинків, у яких не має заборон на встановлення автономному опалення можна знайти тут.

Чи довга і складна ця процедура — від'єднання від централізованого опалення всього будинку, пан Соколовський не каже. Але прогнозує, що люди зараз ще більше відключатимуться від централізованого опалення саме цілим будинком. 

– Якщо відключитися всім будинком від централізованого опалення, то можна поставити й собі індивідуальне у квартирі, – пояснює начальник управління.

Тому вихід для мешканців тих будинків, у яких нема 50% індивідуального опаленням все ж є. Вони не приречені. Варто лише організуватись та отримати згоду усіх мешканців будинку. Тоді й зможете поставити індивідуальне опалення у своїй квартирі. Та чи просто це?

Адвокат Віталій Вітів додає, найпоширенішою є проблема, коли хтось один із будинку не згідний із відключенням від централізованого опалення,  тому всі решту не можуть від'єднатись від нього. 

Крім того, коли власники чи співвласники квартир за кордоном, треба їх особиста присутність на зборах або ж через уповноваженого на те представника. 

Про механізм відключення

Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 26 липня 2019 року N 169, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27 серпня 2019 р. за N 982/33953 затверджено Порядок відключення споживачів від систем централізованого опалення та постачання гарячої води (далі – Порядок). 

З Порядком ви можете ознайомитися тут.  

Цей Порядок визначає процедури:

Насамперед, орган місцевого самоврядування створює своїм рішенням та затверджує склад постійно діючої комісії для розгляду питань щодо відключення споживачів від систем (мереж) централізованого опалення (теплопостачання) та постачання гарячої води (далі - Комісія) згідно з додатком 1 до цього Порядку. Комісія є консультативно-дорадчим органом органу місцевого самоврядування, основним завданням якого є розгляд питань щодо відключення споживачів від ЦО та/або ГВП.

7 кроків до індивідуального опалення цілого будинку

Міськрада подає тернополянам алгоритм переходу на індивідуальне опалення, який складається із семи кроків.

1. Провести збори та оформити протокол.

Рішення зборів вважається прийнятим, якщо за нього проголосували 100% власників приміщень у будинку.

2. Подати протокол та заяву у ЦНАП у Тернополі.

Заява довільної форми із зазначенням причини відключення, а також інформація про намір влаштувати у будинку систему індивідуального теплопостачання (опалення та/або гарячого водопостачання), протокол загальних зборів співвласників будинку подається уповноваженою зборами особою у ЦНАП в м. Тернополі.

3.Прийняття рішення міжвідомчою комісією.

Міжвідомча комісія розглядає отримані документи, рішення оформляється протоколом та має рекомендаційний характер. Комісія приймає рішення щодо відключення будівлі, в тому числі житлового будинку, від ЦО та/або ГВП та надає пропозиції щодо типу системи індивідуального чи автономного теплопостачання (опалення та/або гарячого водопостачання), яку можна встановити в будівлі після відключення.

4.Отримання технічних умов на від’єднання від централізованого опалення.
Заява з копією рішення виконавчого комітету подається уповноваженою співвласниками особою до теплопостачальної організації.


5. Отримання технічних умов на облаштування індивідуального опалення Постачальником послуги індивідуального опалення може бути газо- або електропостачальна організація.

6. Виготовлення проєкту та виконання робіт, від’єднання від системи централізованого опалення.

Проєктом передбачено роботи, які необхідно виконати для від’єднання від мереж централізованого опалення. Роботи виконують ліцензовані організації. Для відключення будівлі, в тому числі житлового будинку, власник (співвласники) забезпечує розроблення проєкту відключення будівлі від ЦО та/або ГВП, який має відповідати вимогам чинних державних будівельних норм та правил, і проєкту системи індивідуального чи автономного теплопостачання будівлі, який розробляється з урахуванням схеми теплопостачання населеного пункту та має відповідати вимогам чинних державних будівельних норм та правил. Від’єднання будинку від мереж централізованого опалення здійснюється в міжопалювальний період, але не пізніше ніж 01 вересня. Витрати, пов’язані з відключенням від ЦО та/або ГВП, здійснюються за рахунок власника (співвласників) та інших коштів, не заборонених Законом України.

7. Вітаємо! У вас індивідуальне опалення.

Після виконання робіт з відключення будівлі від ЦО та/або ГВП складається акт про відключення будівлі, в тому числі житлового будинку, від зовнішніх інженерних систем (мереж) централізованого опалення (теплопостачання)/постачання гарячої води. Абонентам припиняється нарахування за послуги.

Читайте також: «Космічні» платіжки за обігрів будинків. Як рахують і чому такі шалені суми — ми з'ясовували

 Чи реально зменшити шалену плату за обігрів під'їздів? Тепловики кажуть, що ніяких обстежень не робитимуть 

Скільки градусів має бути у під'їзді, щоб платити за його обігрів? Дивіться, які послуги мають надавати

Чи варто пускати робочі групи у квартиру і чи зміняться після того платіжки за обігрів під'їздів

Що буде, якщо тернополяни не платитимуть за обігрів під'їздів? Ми з'ясували

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Оля Ковтонюк

    Ґ то
  • Ирина Ира

    Перечитати неможливо, тільки частина статті доступна

    Оксана Романів(петрас) reply Ирина Ира

    Неможливо авторизуватись. Екран біліє і ніяк не реагує

    Новини Тернополя - 20 хвилин reply Ирина Ира

    Ирина Ира, потрібно авторизуватися, тоді зможете дочитати до кінця

    Марія reply Ирина Ира

    Щоб вся стаття була доступна потрібно авторизуватись або підписатися.

keyboard_arrow_up