Як працюватимуть українські банки в період карантину

Як працюватимуть українські банки в період карантину

З 12 березня по 3 квітня на всій території України оголошено карантин. Як працюватимуть банківські установи у цей період.

На час карантину банківська система працюватиме у звичайному режимі. Банки на сьогодні є достатньо стійкими, високоліквідними та капіталізованими і продовжують безперебійно обслуговувати клієнтів, таке повідомлення з'явилось на сторінці Національного банку України у Фейсбук.

Що готовий зробити Національний банк

  • Забезпечити підтримку ліквідності банківської системи. Нині банківська система має історично високі рівні ліквідності. Однак за необхідності банки в будь-який момент можуть отримати підтримку завдяки постійним інструментам рефінансування.
     
  • Заспокоїти валютний ринок, за потреби і далі проводячи валютні інтервенції для згладжування курсових коливань, як робив це минулого тижня і щодня цього тижня. Сьогодні ми маємо достатній запас міцності: міжнародні резерви України перевищують 26 млрд дол. США.
     
  • Зробити все необхідне для забезпечення безперебійного касового обслуговування та поповнення банкоматів на випадок підвищеного попиту на готівку з боку населення.
     
  • Знезаражувати гривневі банкноти у сховищі.

 

Відео дня

"Загалом ми радимо всім громадянам дотримуватися рекомендацій Міністерства охорони здоров’я та якомога рідше відвідувати громадські місця, зокрема і відділення банків. Користуйтеся послугами дистанційного банкінгу та будьте здоровими!", йдеться у повідомленні.

Безготівкові розрахунки на період карантину

Національний банк рекомендує максимально перейти на безготівкові розрахунки на період карантину.

Тому саме зараз звичка до безготівкових розрахунків може стати у нагоді. Так, у цей період можна:

  • замовляти і оплачувати продукти та товари онлайн;
  • не відвідувати банківські відділення і обрати дистанційне обслуговування;
  • здійснювати комунальні платежі за допомогою онлайн-сервісів банків чи платіжних операторів;
  • у транспорті користуватися безготівковою оплатою за допомогою платіжної або транспортної картки.

Запобіганню поширенню вірусу також ефективно сприятиме наявний зараз високий рівень автоматизації оброблення банкнот гривні.

Обробка банкнот

З метою зменшення ризиків поширення коронавірусу готівка, яку Національний банк України отримуватиме від банків, спочатку зберігатиметься у окремому сховищі впродовж  щонайменше 14 днів. Цей термін значно перевищує період виживання коронавірусу на поверхнях (від кількох годин до кількох діб згідно з наявними даними).

Лише після цього періоду зберігання здійснюватиметься обробка банкнот за допомогою спеціалізованих високошвидкісних машин. Банкноти, придатні для повернення у обіг, упаковуватимуться в пачки та термоусадкову плівку. На цьому етапі пачки банкнот у термоусадковій печі піддаються температурному шоку (160 градусів за Цельсієм), що теж сприятиме боротьбі із вірусом.

 

Читайте також: У Тернополі ввели карантин у школах і садках. Що це означає для батьків і дітей? (оновлюється)

Карантин: весняних канікул не буде, а навчатися можуть і в червні. Як школярі «відпрацюють» програму
 

У Тернополі заборонили проведення масових заходів. Що це означає, яка ситуація в інших областях
 

Як вберегтися від коронавірусу

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up