Як суттєво зекономити на пальному

Як суттєво зекономити на пальному
Попит на встановлення газобалонного обладнання у Тернополі зріс у два рази. Намагання водіїв зекономити на пальному виправдані, адже при використанні газу на кожні 100 кілометрів пробігу економія сягає приблизно 40 гривень.

Більше половини усіх опитаних водіїв задумуються над тим, щоби перевести свої автомобілі на газ. Такі результати дослідження, яке нещодавно проводила AUTO.RIA.com.
Тож у компаній, які займаються встановленням газобалонного обладнання на автомобілі, зараз “жнива”.
Після різкого подорожчання бензину, автолюбителі почали шукати шляхи здешевлення пального. Відтак, попит на встановлення газобалонного обладнання (далі ГБО — прим. ред.) у Тернополі зріс у два рази, а то й навіть утричі, відзначають представники фірм, які надають подібні послуги.
При нинішніх цінах на бензин, економія при використанні газу просто вражаюча.
- Витрати зрідженого газу на 20% більші, ніж витрати бензину, - розповідає керівник компанії "Атмосфера-центр" Микола Гамалевич. - Літр зрідженого газу сьогодні коштує 7,25 гривень. Якщо це число перемножити на 1,2, то вийде, що замість одного літра бензину ви використовуєте газ на суму 8,7 гривень. А скільки сьогодні коштує бензин, всім відомо. Виходить, що на літрі бензину, водій зможе зекономити до 7 гривень.
Як повідомив Микола Гамалевич, вартість встановлення ГБО другого покоління - від 280 євро, четвертого покоління - від 380 євро.
Приблизно такі ж ціни і у інших компаній, які надають подібні послуги.
- Загалом, ціна залежить від марки автомобіля та від типу обладнання, - розповів приватний підприємець Роман Ситник. - Газобалонне обладнання другого покоління буде коштувати від 4000 гривень.
Роман Ситник відзначив, що останнім часом серед автолюбителів різко зріс попит на встановлення ГБО.
- Статистики, як такої, ми звісно ж не ведемо, - каже Роман Ситник. - Але відчувається, що попит на нього зріс у два рази, а то й може і більше.
Розрахунки економії доволі прості.
Якщо для прикладу, автомобіль споживає 7 л бензину на 100 км пробігу, то при ціні бензину 15 грн/л поїздка на 100 км водієві обійдеться у 105 гривень. Якщо ж авто перевести на газ, тоді воно споживатиме 8,4 л пропану (7 л бензину х 1,2) і при ціні 7,25 грн за літр газу, поїздка на 100 кілометрів обійдеться у 61 гривню. Тож виходить, що економія при використанні газу становить 44 гривні на кожні 100 кілометрів пробігу.
Відтак, газобалонне обладнання другого покоління вартістю 4400 гривень водієві повністю окупиться вже за 10000 км пробігу. До речі, саме стільки долає середньостатистичний водій за рік часу. Якщо автомобіль часто використовується для робочих поїздок, тоді газобалонне обладнання окупиться ще швидше, ніж за рік.
Чимало водіїв від переходу з бензину на газ стримує те, що при використанні газу падає потужність машини. Однак, більшість фахівців, які займаються встановленням ГБО, стверджують, що потужність падає лише за умови переведення автомобіля на метан. Якщо ж використовувати пропан, тоді потужність не знизиться.
Встановлення ГБО другого покоління займе один день, ГБО четвертого покоління встановлять за півтора-два дні.
Є кілька типів цього обладнання.
- Раніше я рахував, що при тому кілометражі, який я накручую, мені потрібно два роки, щоб газобалонне обладнання повністю окупилося, - розповідає тернополянин Роман Симчишин. - Але питання ціни бензину було не настільки болюче, тож я відмовився від цієї ідеї. Тепер же, коли ціни на пальне знову різко підскочили, думаю що діватися вже нікуди. Потрібно таки переходити на газ.
Тернополянин Любомир Сагаль встановив газобалонне обладнання два роки тому.
- Автомобіль використовую для роботи щодня. Тому питання економії пального для мене актуальне. - каже Любомир. - Зріджений газ, зазвичай приблизно наполовину дешевший від бензину. Коли літр бензину коштував 10 гривень, то літр газу - 5 гривень. При теперішніх цінах це співвідношення теж зберігається. Рівень споживання газу на 20% більший від бензину. Але за рахунок дворазової різниці в ціні економія виходить пристойна.
Чоловік каже, що балон для газу у його автомобілі облаштований в багажнику у формі запаски.
- Коли двигун переключається зі споживання бензину на газ, я навіть не відчуваю. - розповідає Любомир Сагаль. - Потужність машини від переходу на газ не падає. При теперішніх цінах на газ 100 кілометрів пробігу мені обходиться десь приблизно у 70 гривень. При використанні бензину було б відчутно більше.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
  • Anonymous

    На газ варто переходити тим хто їздить кожен день і намотує пристойну кількість кілометрів, наприклад таксистам, або водіям хто їздить на роботу з приміських сіл в місто. Хто їздить раз в тиждень чи в два тижні, чи 10 раз на рік в село думаю переходити не варто. Окупиться за досить тривалий термін. Для прикладу я наїзджаю в рік 2500-3000 км. Вартість обладнання від 280 Євро. Тобто по сьогоднішньому курсі 16,9 (береться закупка) це 4732 гривні. Зважаючи на ажіотаж і попит ця сума думаю буде ще більша (5000 грн.). До цієї суми треба приплюсувати оформлення в ГБО в ДАІ. А це заміна техпаспорта і інші процедури, які потягнуть 700 грн. Тобто реально десь вийде не менше 5700 грн. за ГБО 2 покоління з реєстрацією. Мій ВАЗ бере 7 л на 100 км. Заправляюсь на Укрнафті 92 бензином по ціні 14,6 за літр. Осільки газу йде на на 20% більше, то розхід становитиме 8,4 л./100км. За газ 100 км пробігу вартуватиме 8,4*7,25=60,9 грн. За бензин 7*14,6=102,2 грн. Отже економія на 100 км становитиме 41,3 грн. 5700/41,3=138 раз по 100 км. Окупиться через 138*100=13801 км. Зважаючи на мій річний проїзд 2500-3000 км термін окупності становитиме десь 5 років. Роблю висновок що вкладати гроші в ГБО для мене не є рентабельним. До того часу може і машину заміню.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:03 На Страсну П'ятницю у храмах Тернополя провели обряди винесення Плащаниці: як усе відбувалося photo_camera 12:27 На Тернопільщині до 10 років ув’язнення засуджено батька, який зґвалтував неповнолітню дочку 12:03 Чи є черги у Тернополі до ТЦК та до коли чоловіки мають оновити дані 11:00 Дружина священника із Чорткова потребує допомоги на лікування Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 10:30 Понад тисячу дітей писанкували в рамках «Великодньої веселки» від «Контінентал» (новини компаній) 10:06 Митрополит Василій Семенюк омив ноги священникам photo_camera 09:30 У Теребовлі до Великодня облаштували святкові фотозони 09:05 На Тернопільщині 3-4 травня — надзвичайний рівень пожежної небезпеки 08:00 Як і коли буде працювати електронний кабінет військовозобов'язаного, пояснили в Міноборони 22:00 На фронті загинув відомий волонтер Едуард Хатмуллін. Прощатимуться з воїном у Шумську 21:00 Біля Катедри на Великдень відбудуться гаївки 20:01 З фісташками, трояндами та позолотою: скільки коштують авторські паски та де придбати 19:00 Як відбуватимуться богослужіння на Великдень у тернопільських церквах 18:10 Підтвердили загибель військовослужбовця з Підволочиської громади 17:06 «Діду, рятуй, бо бабуся б'є маму»: засудили за те, що, розбороняючи, вдарив сусідку 16:05 Аварія на Замонастирській — рух транспорту ускладнений 15:35 200 доларів і 500 гривень: жителя Тернопільського району підозрюють у підкупі працівників поліції 15:03 Скуповують м’ясо та паски: як тернополяни готуються до Великодня photo_camera 14:05 У Тернополі 18 багатоквартирних будинків відремонтують на умовах співфінансування
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up