Як та хто з жителів Тернопільщини може отримати кредити на житло під 3 чи 7%: розповідаємо покроково

Як та хто з жителів Тернопільщини може отримати кредити на житло під 3 чи 7%: розповідаємо покроково
  • В Україні розширюють державну програму «єОселя». Від серпня вона буде доступна для більшої кількості громадян.
  • Хто за оновленими правилами може претендувати на участь у держпрограмі та що треба зробити, аби отримати кошти в Тернополі – ми дізнавалися.
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

     

Програма «єОселя» запрацювала з 1 жовтня 2022 року. Першими нею могли скористатися військовослужбовці, силовики, вчителі, медики та науковці, які працюють в закладах державної та комунальної власності. Їм надавали кредити під 3% річних.

Що зміниться з серпня?

Четвертого липня Кабмін України ухвалив рішення та дозволив подавати заявки на отримання пільгових іпотечних кредитів за програмою більшій кількості українців.

— Минулого року ми запустили програму «єОселя». Дали можливість військовим, правоохоронцям, вчителям, медикам та науковцям отримувати іпотеку під 3%. Зараз таких пільгових іпотечних кредитів уже видано на суму понад мільярд гривень. Тепер будемо розширювати програму. Вносимо зміни, завдяки яким участь у програмі «єОселя» зможуть взяти інші українці, які не мають власного житла. Для них буде діяти пільгова річна ставка 7% у гривні. Перший внесок — від 20%, а термін кредитування – до 20 років, — зазначив прем'єр Денис Шмигаль.

Відео дня

Тож, вже у серпні подати заявку під 7% річних зможуть:

  • учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, сім’ї загиблих (померлих) ветеранів війни, визначені статтею 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», а також сім’ї загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України;
  • внутрішньо переміщені особи;
  • інші громадяни України, які не мають власної житлової нерухомості. Або ця нерухомість менше, ніж 52,5 кв. м для сім’ї з однієї особи та додатково 21 кв. м – на кожного наступного члена.

— Варто зазначити, що нові правила не стосуються військовослужбовців, силовиків, вчителів, медиків та науковців. Вони як і раніше можуть отримувати кредити на придбання власної оселі під 3% річних, — каже голова правління «Укрфінжитло» Євген Мецгер.

Загалом у 2023 році «Укрфінжитло» планує видати іпотечні кредити для 10 тисяч родин на суму понад 11 мільярдів гривень.

Чи користуються програмою тернополяни?

Зі слів голови правління «Укрфінжитло» Євгена Мецгера, за 10 місяців 1910 українських родин отримали доступну іпотеку та придбали власне житло на суму понад 2,6 мільярда гривень. Та чи є серед отримувачів жителі Тернопільщини?

— Якщо окремо говорити за Тернопільщину, то кредити на купівлю власного житла оформили 53 жителі області. Загальна сума кредитування – 60 мільйонів гривень. Зокрема, військовослужбовці та силовики отримали 40 кредитів, медики – 7 кредитів, педагоги – 6 кредитів, — розповідає пан Мецгер.

У рамках програми люди можуть купувати як вторинне житло, так і від забудовника. Журналістка «20 хвилин» поцікавилася, які квартири обирають для себе та своїх родин тернополяни.

— Загалом за програмою «єОселя» переважає вторинний ринок нерухомості, а саме – 66,8%, частка квартир придбаних від забудовника – 33%, а частка квартир придбаних в будинках, що будуються – 0,2%. Зокрема, на Тернопільщині 32 квартири придбані на вторинному ринку, 21 квартира придбана у забудовника, — додає він.

Які вимоги до заявника та житла?

В «Укрфінжитлі» переконують, кредити видають не всім. А заявник має відповідати заздалегідь затвердженим умовам держави. Із основних – кандидат повинен бути громадянином України, а бажаний вік від 18 до 70 років.

— Кандидат та члени його родини повинні бути платоспроможними. Також  у їх власності має бути менше, ніж 52,5 кв.м. загальної площі житлової нерухомості для сім’ї з однієї особи та додатково 21 кв.м. на кожного наступного члена. Не враховується нерухомість, що наразі знаходиться на території бойових дій чи в окупації. Паралельно ні кандидат, ні члени його родини не повинні брати участь в діючих державних програмах по забезпеченню житлом. Також ніхто з них повинен бути олігархом чи мати санкції, – розповідає директорка Департаменту маркетингових комунікацій «Укрфінжитло» Анжеліка Зборошенко.

Щодо житла, то предметом іпотеки не можуть бути квартири, що є об’єктом права державної чи комунальної власності. А також квартири в житловому будинку, прийняті в експлуатацію раніше, ніж за десять років до дати укладення договору. Це якщо об’єкт нерухомості розташований в обласному центрі.

– Мінімальний перший внесок – не менше як 20% вартості житла. Якщо родина складається з однієї особи, то площа оселі не повинна перевищувати 52,5 кв.м. Додатково по 21 кв.м надається на кожного наступного члена родини, – каже пані Анжеліка.

Є обмеження і щодо вартості квартири: вона не має перевищувати середню вартість спорудження житла у регіоні, помножену на коефіцієнт. Якщо говорити простіше, то потрібно взяти середню ціну квадратного метра в області з наказу Мінрегіону і помножити її на коефіцієнт:

  • для міст-мільйонників – 2,5;
  • для обласних центрів з населенням вище 300 тисяч – 2;
  • для міст з населенням менше 300 – 1,75;
  • для інших населених пунктів – 1.

Отримати кредит на житло за програмою «єОселя» українці зараз можуть у таких банках на вибір(список ще має розширюватись):

  • «ПриватБанк»;
  • «Ощадбанк»;
  • «Укргазбанк»;
  • «Глобусбанк»;
  • Sky Bank.

Як отримати послугу?

В «Укрфінжитлі» наголошують, заявки на участь в програмі іпотечного кредитування «єОселя» можна подати лише через мобільний застосунок «Дія». Для цього вам знадобиться комп’ютер або інший гаджет і доступ до мережі. Надаємо покрокову інструкцію, як подати заявку.

Крок 1: зареєструйтеся чи авторизуйтеся в кабінеті громадянина на diia.gov.ua за допомогою електронного підпису, Дія.Підпису або BankID.

Крок 2: Перейдіть до послуги єОселя.

Крок 3: Перевірте власні дані з кабінету громадянина на Порталі. Відкоригуйте їх за потреби, оскільки їх подають в заявку на отримання іпотеки.

Крок 4: Оберіть категорію заявника, до якої ви відноситесь за місцем працевлаштування. Претендувати на отримання іпотеки можуть лише громадяни України, які є військовослужбовцями, працюють у правоохоронних органах, педагоги і медики комунальних чи державних установ, а також науково-педагогічні працівники. 

Крок 5: Вкажіть власний сімейний статус, дані іншого з подружжя, якщо ви перебуваєте у офіційному чи цивільному шлюбі. Також важлива кількість неповнолітніх дітей до 18 років, які з вами проживатимуть. І обов’язково середньомісячний дохід родини.

Крок 6: Вкажіть дані про бажане житло та банк, до якого хочете надіслати заяву. В одній заяві можна обрати лише один банк.

Крок 7: Обов’язоков перевірте заяву, підпишіть електронним підписом та надішліть.

Далі очікуйте повідомлення про подальші кроки на вказану електронну адресу. Також ця інформація буде доступною у розділі «Зверніть увагу» в кабінеті громадянина на порталі «Дія».

Увага! Вашу заяву можуть оброблювати у банку три або більше робочих днів. Як тільки рішення буде відомим, вам про це повідомлять. Також в «Укрфінжитлі» акцентують увагу людей на тому, що жодних коштів на руки чи власну банківську картку ви не отримаєте.

– Після того, як вам підтвердили участь у програмі, ви маєте обрати собі квартиру. При цьому варто враховувати всі умови щодо її стану та площі. Самостійно вибираєте нерухомість, що хочете придбати і знову звертаєтеся в банк. Там вам скажуть, які документи необхідні і детально про алгоритм подальших дій. Нерухомість обов’язково треба застрахувати. Оселю оформлюють у вашу власність, а ось кредитні кошти банк перераховує на рахунок продавця/забудовника, – розповідають нам.

У «Дії наголошують» банки пропонують на вибір два графіки погашення кредиту: ануїтет та класичний.

Ануїтет – це графік погашення заборгованості однаковими сумами щомісяця. За такого способу платежу позичальник насамперед погашає відсотки за кредитом, а вже потім виплачує тіло кредиту.

У класичній схемі погашення – сума щомісячного платежу поступово зменшується. Платіж на місяць складається з платежу тіла кредиту, що не змінюється протягом всього часу. І відсотків на залишок заборгованості, що кожного місяця зменшуються.

Читайте також:

Якщо у вас квартира понад 60 квадратних метрів, маєте сплатити податок за житло

Як у Тернополі діє програма кредитування на придбання житла: історія сім'ї і молодої тернополянки

Доступне житло для молоді: як тернополянам отримати кредит під 7%

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Andrii Korabetskyi

    Хоч це і житло в кредит, але на мою думку " ЄОселя" доволі непоганий шанс для отримання житла https://kvartiri.com.ua/prodazha-kvartiri/ternopil/ . Це не тільки допоможе постраждалим від війни катеоріям населення , але також допоможе регіонам пробудити ринок нерухомості.

keyboard_arrow_up