Якщо у вас квартира понад 60 квадратних метрів, маєте сплатити податок за житло

Якщо у вас квартира понад 60 квадратних метрів, маєте сплатити податок за житло
  • Жителі Тернопільщини, які мають великий будинок чи квартиру, повинні щорічно сплачувати податок. Як розраховувати суму податку за зайві квадратні метри та коли необхідно подавати звітність – ми дізнавалися.
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Розмір податку встановлюється місцевими органами влади і може відрізнятися в залежності від регіону. До того ж його сума не може перевищувати 1,5% мінімальної заробітної плати за звітний рік. Податок на квартири, будинки повністю залишається у бюджеті населеного пункту. 

Які податки на Тернопільщині

У 2022 році жителі Тернопільської області сплатили податки за житлову нерухомість на суму 186 мільйонів 778 тисяч гривень. Про це редакцію «RIA плюс» повідомляють в Державній податковій службі Тернопільської області. 

Якщо говорити за Тернопільську міську громаду, то ставка податку становить 1% розміру мінімальної заробітної плати за один квадратний метр. Про це йдеться у рішенні Тернопільської міськради «Про місцеві податки і збори Тернопільської міської територіальної громади».

Відео дня

–  Варто розуміти, що податок у 2023 році обчислюється за 2022 рік. Станом на перше січня 2022 року, мінімальна заробітна плата – 6 500 гривень. Таким чином ставка податку по місту Тернопіль для квартир та житлових будинків становить 65 гривень за один квадратний метр. Сума податку змінюється в залежності від збільшення мінімальної заробітної плати, – каже виконуючий обов’язки начальника Державної податкової служби у Тернопільській області Руслан Цвігун.

Якщо порівнювати Тернопіль з іншими населеними пунктами області, то у Заліщиках ставка податку становить 0,25%, а в Бережанах взагалі – 0,1% від мінімальної зарплати. 

Дана ставка податку актуальна для власників квартир, площею від понад 60 до 300 кв.м та власників приватних будинків – від понад 120 до 500 кв.м Якщо квадратура вашої нерухомості перевищує вказані межі, то річна сума податку збільшується на 2500 гривень за кожен об’єкт нерухомості окремо. Під час нарахування податку враховують загальну площу квартири чи будинку, зокрема і підвали, балкони тощо. 

На суму податку жодним чином не впливає кількість осіб, які проживають у житловому будинку чи квартирі. Адже податок вираховується винятково для їх власника чи власників. 

У випадку спільної часткової або спільної сумісної власності нерухомого майна кількома особами, платники податку на нерухомість визначаються наступним чином:

  • коли нерухомість у спільній частковій власності кількох осіб, то кожна з цих осіб за належну їй частку;
  • коли нерухомість у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений в натурі, то сплачує одна з таких осіб-власників, визначена за їх згодою;
  • коли нерухомість у спільній сумісній власності кількох осіб і поділений між ними в натурі, то кожна з цих осіб сплачує за належну їй частку.

Як розрахувати суму податку

Сума податку обчислюється фахівцями за загальною затвердженою формулою. Зокрема, під час проведення розрахунків необхідно знати загальну площу квартири, пільги та ставку податку.

Для прикладу, розбираємо нарахування податку для власника квартири, що розташована у місті Тернопіль, площею 70 кв.м Розрахунок за 2022 рік.

(70 кв.м - 60 кв.м) х 65 гривень = 650 гривень.

Важливо! 70 кв.м – загальна площа квартири, 60 кв.м – пільга (площа за яку не потрібно сплачувати податок). 65 гривень – 1% від мінімальної зарплати 6 500 гривень.

Аналогічний розрахунок проводимо для власника житлового будинка, що розташований у Тернополі, площею 220 кв.м І знову ж таки за 2022 рік.

(220 кв.м - 120 кв.м) × 65 гривень = 6500 гривень.

Роз’яснюємо: 220 кв.м – загальна площа житлового будинку, 120 кв.м – пільга (площа, за яку не потрібно платити). А 65 гривень – 1% від 6500 гривень.

Може бути і такий варіант, що ви володієте одночасно і квартирою, площею 70 кв.м і житловим будинком, площею 220 кв.м. Тоді у такому випадку для вас діятиме інша формула. Розрахунок для квартири за 2022 рік:

(290 кв.м - 180 кв.м) х 70 кв.м/ 290 кв.м х 65 гривень = 1725,86 гривень.

Розрахунок для житлового будинку за 2022 рік:

(290 кв.м - 180 кв.м) х 220 кв.м / 290 кв.м × 65 гривень = 5424,14 гривень.

Роз’яснення: 70 кв.м – загальна площа квартири, 220 кв.м – загальна площа житлового будинку, 290 кв.м – сума загальних площ квартири та житлового будинку, 180 кв.м – пільга для різнотипних обʼєктів нерухомого майна (площа за яку не потрібно сплачувати податок), а 65 гривень – 1% від 6500 гривень.

Коли необхідно сплатити податок

Підставою для нарахування податку є дані Державного реєстру речових прав на нерухоме майно або оригінали документів на право власності платника податків. 

Власники житла з «додатковими квадратами» мають отримати платіжки до першого липня цього року, або ж вони можуть самостійно звернутися до податкової для сплати. Цього року запровадили нову форму декларації з податку на нерухомість. Її доповнили такою інформацією, як:

  • місце розташування об'єктів оподаткування;
  • користування податковою пільгою у звітному періоді;
  • деталізація нарахованих до збільшення сум податкового зобов’язання, згідно з пунктом 50.4 статтею 50 Податкового кодексу України.

Ознайомитись з новою формою декларації можна за посиланням. Для заповнення документу варто звернутись до податкової за місцем своєї реєстрації. Там допоможуть заповнити бланки та додатково проконсультують.

Сплатити вказану суму на нерухоме майно можна в особистому кабінеті платника податків або за вказаними реквізитами у повідомленні-рішенні. Від моменту отримання квитанції про сплату власник нерухомості має 60 днів на її погашення.

– Особисто приходити до податкової щороку не потрібно. Працівники мають всі дані і самостійно нараховують податок за нерухомість. Платіжку відправляють за адресою реєстрації. Звернутися до податкової варто лише в тому випадку, якщо відбулися зміни у площі будинку/квартири, або нарахування невірне, – наголошують в податковій.

Увага! Платити податок на нерухомість потрібно не всім, є винятки: багатодітні сім'ї, діти-сироти, діти-інваліди, дитячі садки, школи, релігійні організації, учасники ООС і їхні сім'ї, громадські організації інвалідів.

Читайте також:

Подай заявку – виграй кредит на житло. Хто і як може скористатися програмою

Доступне житло для молоді: як тернополянам отримати кредит під 7%

«єОселя»: на Тернопільщині уже 18 осіб отримали іпотеку під 3%. Ми дізналися, як все оформити

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Читач87

    Платіжки вже прийшли, тому сплатити потрібно, щоб не було штрафу. Якщо думаєте над купівлею квартири (наприклад, тут https://kvartiri.com.ua/prodazha-kvartiri/ternopil), то визначтесь з площею житла, щоб розуміти, чи будете ви сплачувати податок. Якщо шукати переваги цього податку, то наповнюватиметься місцевий бюджет, може кошти напрявлять на щось дійсно потрібне.

  • Андрій Лазарук

    Хто нічого не робив і нічого не має, тому держава ще й допоможе - субсидіями і т д...
  • Ірина Чорна

    А коли появиться тариф на повітря? Казка про Цибуліно матерелізуться.
  • Галина Івасюк

    Чому я повинна платити за лишню площу? Що мені держава помагала будувати хату чи допомогла коштами?  Давайте ще будемо платити за повітря , яким дихаємо!

keyboard_arrow_up