Щоб прилади не згоріли: як захистити техніку від стрибків напруги. Поради тернопільських експертів

Щоб прилади не згоріли: як захистити техніку від стрибків напруги. Поради тернопільських експертів
  • Через перепади напруги у тернополян можуть згоріти побутові електроприлади. Навіть уже за два дні читачі скаржаться, що в них постраждали холодильники, мікрохвильовки та пральні машини. 
  • Як зберегти техніку під час постійних перепадів електроенергії та що для цього потрібно – ми дізнавалися у експертів. 

Як перевірити рівень напруги?

11-12 жовтня рівень напруги у квартирах тернополян дорівнював 160-170В. Через це більшість жителів боялися користуватися звичними для них пристроями. Ні про електродуховки, ні про пральні машини мова не йшла. Хоча б холодильник врятувати! 

До того ж, увечері 12 жовтня підприємство опублікувало графік вимкнень електроенергії у різних мікрорайонах. Війна, що зробимо?! Однак уже на ранок 13 жовтня ситуація стабілізувалася. Зі слів речниці «Тернопільобленерго» Наталії Лисак, про віялові відключення в області поки що можна забути. 

– Фахівці зранку перевіряли рівень напруги, і вже було 210В. Це значно краще, ніж у попередні дні. Тому тернополянам не варто перейматися за електроенергію, вимикати поки що ніхто нічого не планує. Якщо і будуть відключення, то тільки аварійні. Але варто розуміти, що все залежить від безпекової ситуації в Україні, – наголошує пані Наталія. 

Відео дня

Наразі є кілька методів, що дозволяють перевірити рівень напруги та чи є великі перепади у вашому приміщенні. Директор центру «Енергоефективних технологій» Тернопільського національного педагогічного університету ім. Гнатюка Валерій Федорейко розповідає, що повинно бути у вашій квартирі. 

Не хочете витрачати кошти на додаткове обладнання? Наш експерт запевняє, є безкоштовні способи дізнатися про перепад напруги. 

– Вдома ви також без додаткових приладів можете зрозуміти, чи є перепади в напрузі. Для цього варто лише увімкнути світло в час пік і подивитися на лампочку. Якщо вона блимає, то краще вимкніть прилади з розетки. Бо це вже точно є якісь перепади.  Також показниками перепадів є повільне нагрівання електричних приладів, гудіння трансформаторів, – каже Валерій Федорейко. 

Важливо! Є два проміжки часу, що вважаються піковими в Україні. Зранку – з 07:00 до 11:00, а ось ввечері – з 18:00 до 23:00. 

Власний досвід 

Житло тернопільського науковця Валерія Федорейка повністю залежить від електрики. Вже чотири роки, як чоловік відмовився від газу і навіть опалює свій будинок завдяки електроенергії. І саме цікаве те, що дводобові перепади напруги в електромережі жодним чином не вплинули на роботу приладів у його будинку. У чому його секрет?

– Перед тим, як зробити свій будинок енергозалежним, я розглянув всі можливі ризики. Особливо зараз це важливо, бо в Україні воєнний стан і ніколи не знаєш, куди влучить наступна ракета. Першочергово я прикинув, які прилади у моєму домі є необхідними для систематичного користування. Із всього я обрав звичайне світло у кімнатах, помпу, що забезпечує дім теплом, сигналізацію, холодильник, роботу насоса, що подає воду зі свердловини, і автоматичні ворота. Потім підрахував скільки приблизно на день ці прилади з’їдають електричної енергії. І тільки після почав розглядати всі варіанти додаткового захисту приладів від перепаду напруги, – каже науковець. 

Із всіх можливих варіантів пан Валерій обрав встановлення вдома Power Bank, що мають функцію подвійного перетворення електричної енергії. Як це працює? На вході до Power Bank енергія може бути будь-якого рівня чи 170В, чи 240В. Завдяки спецфункціям, прилад вирівнює електичну енергію і передає її вже побутовим приладам. До того ж, його можна зарядити навіть від сонця, що і робить науковець. 

– Так, Power Bank можна зациклити через сонячну панель, що цілодобово буде підзаряджати його. А в період відсутності зовнішнього живлення він передає електроенергію для роботи важливих приладів у моєму будинку. Наразі освітлення в моєму будинку без зовнішнього живлення може протриматися дві, а то і три доби. І все це завдяки Power Bank, – розповідає він. – Також можна підзаряджати його вночі і це навіть буде дешевше, але за умови, якщо ви користуєтеся багатозонним тарифом на електроенергію. Не плутайте Power Bank для телефонів і для цілого будинку. Якщо для телефонів вони маленькі і вміщуються в кишеню, то для будинкового треба виділити окреме місце в кімнаті.

Як виглядає система Power Bank

Акцентує увагу пан Валерій і на тому, що система Power Bank річ не з дешевих. Але, якщо ваш будинок також повністю залежить від електроенергії, то на обладнанні додаткового захисту електроприладів краще не економити кошти. 

Реле і стабілізатори

Сьогодні жителям квартир та приватних будинків пропонують чимало іншиз варіантів убезпечення побутових товарів від перепадів електроенергії. Ви можете просто щоразу вимикати електричні прилади з розетки, коли помічаєте миготіння звичайної лампочки або, якщо освітлення починає слабшати. Якщо ж, не маєте бажання та змоги постійно відслідковувати перепади електроенергії, тоді треба встановити або реле напруги, або стабілізатор напруги. Електрик з багаторічним досвідом Василь Стешин детально розповідає про кожен варіант. 

– Побутову техніку з роками удосконалюють, а отже змінюється і обладнання захисту від перенапруги. Якщо колись стояли автомати захисту теплового типу, то зараз вже теплового плюс електромагнітного типу. Тобто нові автомати куди досконаліші за ті, що люди використовували десятки років тому. Але вони лишень захищають мережу від пожеж. Для того, щоб убезпечити техніку, треба трохи інше обладнання, – наголошує Василь Стешин.

Перший варіант! Реле напруги – основний пристрій, що рятує будинок від коливань напруги та рятує електрообладнання від перегорання. Зі слів пана Василя, прилад надійний і вже перевірений роками, до того ж, коштує бюджетно. 

– Це реле встановлюється на вхідний кабель у квартиру перед усіма автоматичними вимикачами. І тоді від перегорання зможете захистити всі побутові прилади вдома. Якщо ж встановити у розетку, тоді одночасно кілька приладів захистити не вдасться. Реле працює таким чином, що коли цей пристрій фіксує перепад напруги, він вимикає усі побутові прилади, а коли напруга стабілізується, то подає сигнал, що техніку можна вмикати. Люди не звикли, ще до роботи цього пристрою і часто дивуються, чого при напрузі 170В у сусідів є світло, а у них немає, – розповідає він. 

Наразі реле існують різних потужностей. Враховуючи те, що у кожній квартирі приблизно однаковий набір техніки, то необхідно купувати прилад із потужностями 32А і 40А. Натомість перед купівлею обов’язково треба порадитися з кваліфікованим електриком. 

Як має виглядати реле напруги

– Під час купівлі реле люди мають звертати увагу не тільки на Ампери. Нормальний прилад повинен показувати рівень напруги, щоб була можливість регулювання напруги. Таке обладнання коштує від 500 гривень. Можливо, і можна знайти дешевше, але тоді на тому реле просто лампочка, що миготить або зеленим, або червоним. І ви там нічого не відрегулюєте і не побачите, яка саме на даний момент напруга у вашій квартирі. Важливо! Перед початком роботи важливо встановити максимальне і мінімальне значення напруги – від 198В до 242В, – додає електрик пан Василь.

Тож, якщо зупинилися на придбанні реле, то вам потрібно: проконсультуватися з електриком, придбати нормальний апарат, викликати електрика додому і проконтролювати встановлення цього обладнання у себе вдома. І після цього не треба перейматися за те, що техніка постраждає від перенапруги. 

Другий варіант! Стабілізатор напруги – діє за схожим принципом, адже контролює рівень напруги, стабілізуючи стрибки і не даючи техніці виходити з ладу. Василь Стешин каже, це класна штука і також має бути у тернополян, враховуючи, що через обстріли 10-11 жовтня напруга ледь доходила до позначки 160В-170В.

Як виглядає стабілізатор напруги

– Зараз техніка примхлива і не все буде працювати при такій низькій напрузі. Сьогодні є різні стабілізатори. Я раджу не купувати стабілізатор для всієї квартири, адже тоді він за розміром як пралка, а то і більше. Найчастіше люди ставлять стабілізатор на холодильник чи котел, адже вони працюють цілодобово. Ми ж не залишаємо фен, праску, пральну машинку просто в розетці. У цьому випадку вистачить невеликого стабілізатора, який вмикається у звичайну розетку, а вже до нього підключається сам прилад. Його можна просто покласти на полицю в шафі, де він буде непомітний,  – каже електрик.

До того ж, хороший стабілізатор коштує чимало. Так, обладнання для холодильника чи пральної машинки може обійтися вам у 10-20 тисяч гривень. А ось на що під час вибору варто звертати увагу? 

– Перед тим, як купувати стабілізатор треба врахувати кількість споживачів, потужність вхідного живлення мережі та показники вхідної напруги. Бо важливо, щоб потужність стабілізатора була в 1,5 разів більша від потужності холодильника, пралки чи іншого приладу, до якого ви його підключатимете, – додає Василь. 

Наголошує експерт і на тому, що під час придбання будь-який з допоміжних приладів, варто розуміти сумісну напругу. Тобто, необхідно підрахувати, скільки електроенергії витрачають прилади, встановлені у вашому помешканні. Це бажано робити за участі фахівця – електрика. І тільки після цього звертатися до магазину. 

– Мова йде не про всі електричні прилади в будинку, а тільки найважливіші. Наприклад, я із всього рахую тільки світло, помпу, що забезпечує дім теплом, сигналізацію, холодильник, роботу насоса, що подає воду зі свердловини і автоматичні ворота. Не треба рахувати сюди пралку, кавоварку, пилососи, адже ви цим не користуєтеся щодня, цілодобово. Краще щось увімкніть вночі, коли навантаження на електромережу не таке велике, – каже чоловік. 

А ось відомий для всіх тернополян варіант збереження електроенергії – генератори. Вони подають електричну енергію, якщо у мережі вона відключена або ж взагалі відсутня. Популярними є бензинові та дизельні генератори, що в середньому працюють по сім-вісім годин після запуску. 

Тернополяни, а як ви рятувати свої побутові прилади під час систематичних перепадів електроенергії? Чи застосовуєте додаткові засоби збереження чи вирівнювання електричної енергії? Діліться порадами у коментарях. 

Читайте також:

Повербанки, генератори та потужні зарядні станції: що можна купити у Тернополі та скільки це коштує

Найбільші пожирачі електроенергії у вашому домі: як заощаджувати (ІНФОГРАФІКА)

Увага! Графіки вимкнення світла застосовувати не будуть

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Читач66

    Допотопні автоматичні вимикачі не спрацьовують, а ось нового типу в сусідки спрацював. Тому в неї нічого не згоріло з приладів. А в нас йопт, задимівся лед-телевізор.
  • Петро Денисюк

    Гадаю, редакції слід завести окрему рубрику "Божевільні поради" чи "Поради для божевільних"  і там викладати такі рекомендації на зразок вимірювання напруги тестером в розетці, монтаж буржуйки в багатоповерхівці і тому подібні "чарівні" дії. Щоб одного разу не потрапити до суду за поширення зумисне шкідливих і небезпечних способів поведінки.

    Зовсім нескладно при вимірюванні напруги помилково перемкнути універсальний тестер в режим амперметра. Це в ліпшому випадку спричинить коротке замикання проводки і спрацювання автоматичного захисту. Можуть статися електротравми, а то і смертельне ураження. Страждають навіть електрики з досвідом, якщо конструкція приладу не передбачає захисту від подібних помилок.

    Бурлаку Наталія reply Петро Денисюк

    Добрий день. А хто Вам казав ставити буржуйки у квартирах? У журналістському матеріалі йшлося про пічки у приватних будинках, і то там були чіткі інструкції, де можна встановлювати.

    Петро Денисюк reply Бурлаку Наталія

    Доброго дня!

    Із матеріалу видалена потенційно небезпечна порада фахівця стосовно вимірювання напруги, то ж і попередній коментар втратив актуальність.

    Дійсно погоджуюсь, ніхто не казав ставити буржуйки у квартирі. Ну тоді дозвольте поставити своє запитання, пані Наталю.

    Деякі масиви Тернополя не містять жодного будинку в приватному секторі. Для кого тоді ваші статті виходять?

    Бодай підзаголовок робіть: Наші рекомендації для приватних будинків. Тут справа йдеться лише в майстерності подання матеріалу, яка на даний момент не ідеальна.
  • Бодя Олегович

    Так так , напишіть бл.дь як пхати щупи в резетку! Зовсім розуму немає?

keyboard_arrow_up