Як військовим отримати до мільйона гривень на бізнес? Досвід тернополянина та поради фахівців

Як військовим отримати до мільйона гривень на бізнес? Досвід тернополянина та поради фахівців
Василь Мартюк наразі захищає Україну, а працівники кооперативу випробують нове обладнання
  • Від квітня 2023 року військові, ветерани та їхні родини можуть отримати кошти на відкриття, розвиток власної справи, а з жовтня – ще й безоплатну рекламу.
  • Про те, що це цілком можливо – на власному прикладі доводять підприємці з Тернопільщини.
  • Як стати учасником грантової програми та згодом отримати безплатну популяризацію – дізнавалися «20 хвилин».

Дев’ять родин військовослужбовців Тернопільщини отримали позитивне рішення щодо розвитку власної справи у рамках програми «Грант для ветеранів». Про це «20 хвилин» розповіли в Тернопільському обласному центрі зайнятості.

Також, аби допомогти родинам військовослужбовців з популяризацією власної справи, в Україні запустили інтерактивну карту ветеранських бізнесів. Це мапа з позначками підприємств у кожному регіоні. Натиснувши на позначку, ви отримуєте загальну інформацію та контактні дані про заклад. Наразі їх вже кілька десятків.

Ось такий вигляд має карта ветеранського бізнесу

Близько мільйона на розвиток

Серед нанесених підприємств на інтерактивній карті ветеранського бізнесу є й два з Тернопільщини. Мова йде про сільськогосподарський кооператив «Файна поляна», а також магазин жіночого одягу Galka.

Відео дня
Василь Мартюк, який отримав грант і захищає Україну

Відомо, що кооператив «Файна поляна» існує вже сім років у селі Городище. Все почалося з того, що житель Тернопільщини Василь Мартюк, як учасник бойових дій на Сході України, отримав від держави земельну ділянку площею два гектари та заснував власне фермерське господарство «ФАМА». Поля він засадив малиною, а згодом розширення та нові землі під аґрус та ожину. Аби швидше розвиватися та масштабуватися, об’єднався з іншими фермерами та створили кооператив «Файна поляна».

— Ми збудували цехи для сортування, заморожування та зберігання ягід. Завдяки активній роботі, розвитку нам вдалося вийти не лише на Всеукраїнський, а і європейський ринок. Зокрема, наша продукція була представлена у Польщі. Бізнес – завжди ризики, але під час війни ці ризики збільшуються, та ми не повинні здаватися і тримати економічний фронт, давати робочі місця, сплачувати податки, — каже співзасновник «Файна поляна» Тарас Андрійчук.

За отримані гроші вдалося придбати нове обладнання для кооперативу

Через повномасштабне вторгнення Василю Мартюку довелося змінити поля з ягодами на окопи та зброю. Та навіть за сотні кілометрів від рідного дому він знаходить можливості допомогти своїм партнерам та розвивати улюблену справу.

— Аби й надалі експортувати продукцію, нам треба заморожувати її великими партіями. Тоді ми поговорили з нашим Василем і він подав заявку на фінансову підтримку від Ветеранського фонду на розвиток власної справи. Загалом вдалося отримати близько мільйона гривень. Ці кошти ми спрямували на придбання камери заморозки, яка дозволила без масштабного будівництва цеху збільшити обсяг замороженої продукції. Ми можемо заморожувати до -35 °C від п’яти до семи тонн на добу, — каже пан Андрійчук.

Наявність нового обладнання дозволяє збільшити кількість працівників та продукції 

Фінансування та нова камера не лише збільшує обсяги продукції, а й робочих місць – п’ять-шість людей. Зокрема, виникла потреба у вантажниках, працівниках на приймання, сортувальну лінію.

Щодо магазину жіночого одягу та простору Galka, то зв’язатися з власницею нам не вдалося. На інтерактивній мапі вказали, що знаходиться він у місті Чортків.

«Це не просто шоурум, а місце для спілкування жінок. У нас не тільки можна ознайомитись з новинками українських брендів та придбати їх, майже кожні вихідні робимо кавові зустрічі з Galka, куди запрошуємо цікавих людей або робимо майстер-класи», — повідомляють на мапі.

Як додати підприємство на мапу?

Бізнесмени з-поміж ветеранів можуть подати свої дані для розміщення на карті безпосередньо через платформу інтерактивної мапи. Як це зробити – розповідаємо покроково.

Крок 1: відкриваєте віртуальну мапу та вгорі праворуч натискаєте на значок «Повідомлення».

Крок 2: потрапляєте на офіційний сайт Міністерства у справах ветеранів та гортаєте донизу.

Крок 3: треба заповнити порожні поля: назва підприємства, коротка історія створення, код ЄДРПОУ, адресу знаходження, координати закладу чи місця надання послуг, графік роботи. Також важливо, до якої сфери відноситься ваш заклад, посилання на соцмережі та сайт та фото.

Крок 4: враховуючи постійні обстріли підприємців просять зазначити, чи працюють під час відключень світла, чи мають генератори, укриття, публічний WI-FI та місце для безоплатного заряду телефонів.

Крок 5: відправляєте заявку та очікуєте на підтвердження.

Які суми та на що можна витратити

За інформацією Тернопільського обласного центру зайнятості, кожен учасник програми може отримати на реалізацію власної справи від 250 тисяч гривень до мільйона гривень. Проте, для певної суми гранту є свої умови та правила.

Грант до 250 тисяч гривень

Його можуть отримати лише учасники бойових дій або особи з інвалідністю внаслідок війни. Неважливо чи ви маєте ФОП, чи лише плануєте відкрити.

Обов’язки: працевлаштування одного найманого працівника після отримання грантових коштів.

Грант до 500 тисяч гривень

Подати заяву може чоловік або дружина ветерана. Програма покриває до 70% вартості проєкту.

Обов’язки: одержувач гранту має створити не менше двох робочих місць.

Грант до мільйона гривень

Розрахований на учасників бойових дій або осіб з інвалідністю внаслідок війни. Програма покриває 70% вартості проєкту.

Обов’язки: учасник програми повинен мати ФОП, який працює не менше трьох років. Після отримання грантових коштів працевлаштувати чотири людини. Проте два найманих працівники повинні бути учасниками бойових дій.

ВАЖЛИВО! Використати грант у повному обсязі та створити нові робочі місця необхідно протягом пів року з дати отримання коштів на рахунок. Грантові кошти повертаються до держави у вигляді сплачених податків та зборів.

Витратити отримані кошти, ветерани, їх рідні можуть виключно на потреби, які посприяють розвитку власної справи. На кожну позицію виокремили дозволений відсоток витрат:

  • меблі, обладнання та транспортні засоби для комерційного використання – без обмежень;
  • ліцензійне програмне забезпечення – до 50% коштів;
  • сировину, матеріали, товари та послуги, необхідні для реалізації бізнес-плану, а також на тварин або саджанці для створення ферм – до 70% коштів;
  • послуги з маркетингу та реклами – до 10% коштів;
  • оренду нежитлових приміщень – до 25% коштів;
  • оренду обладнання – до 30% коштів;
  • лізинг обладнання, крім власних транспортних засобів – до 50% коштів;
  • придбання франшизи – без обмежень.

Хто та як може подавати заявки на отримання коштів

Подати заявку на грант для відкриття чи розвитку власної справи можуть учасники та учасниці бойових дій, а також їхні дружини, чоловіки. Крім цього, взяти участь у програмі мають право військові, які отримали інвалідність внаслідок війни.

ВАЖЛИВО! На отримання коштів можуть розраховувати не лише ті ветерани Тернопільщини, які вже мають власну справу, а й новачки.

Подати заяву на отримання коштів у рамках програми «Грант для ветеранів» можна онлайн. Алгоритм нічим не відрізняється від всіх інших грантів «єРобота».

Як раніше повідомляла керівниця центру «Дія.Бізнес» в Тернополі Оксана Качурівська, для участі вони мають підготувати бізнес-план майбутнього підприємства та разом із заявкою подати через портал «Дія». Це позбавляє учасника небажаної купи папірців та відвідування установ.

– Після подання жителями Тернопільщини заявки, вона потрапляє в «Ощадбанк». Працівники банку перевіряють кредитну історію. Після заявка потрапляє в Центр зайнятості, де вже працюють з вашим бізнес-планом: перевіряють його на реалістичність. Чи є показники, зазначені у плані досяжними, чи справді ви виконали всі умови, кого ви плануєте наймати на роботу. Вони виставляють свої оцінки. Потім складається рейтинговий перелік поданих заявок. Отримують кошти тільки ті перші особи, на яких вистачило коштів грантодавця, – каже Оксана Качурівська.

Не варто засмучуватись, якщо ваша заявка не отримала кошти одразу. Якщо її рекомендували на фінансування, то є надія, що ви зможете отримати фінансування в наступному етапі.

ВАЖЛИВО! Якщо заяву подає дружина або чоловік, то ветеран має погодити її за допомогою свого електронного підпису.

Нагадаємо, від липня 2022 року в Україні діє програма «єРобота», в рамках якої жителі Тернопільщини також можуть отримати грантові кошти на відкриття та розвиток власної справи.

Щобільше, на Тернопільщині вже є десятки випадків успішного залучення грантових коштів. Тернополяни відкривають дитячі садочки, швейні виробництва, продуктові магазини та інші заклади.

Читайте також:

Пільги на харчування у дитсадках і школах Тернополя: що нового буде з 8 січня

Де студенти Тернополя можуть заробити 20 тисяч гривень і більше: розповідаємо про вакансії та умови

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up