Пільги на харчування у дитсадках і школах Тернополя: що нового буде з 8 січня

Пільги на харчування у дитсадках і школах Тернополя: що нового буде з 8 січня
  • Понад сім тисяч школярів, вихованців дитсадків Тернополя мають право на безоплатне або частково платне харчування.
  • У 2024 році вони не отримуватимуть паперові талони, а – електронні картки.
  • Хто може розраховувати на пільги та як отримати електронні картки – з’ясовували журналісти «20 хвилин».

Мільйони гривень заклали у бюджет міста для відшкодування за харчування пільгових категорій у закладах освіти впродовж 2024 року. Зокрема, для школярів-пільговиків – 32 мільйони гривень, а для вихованців дитсадків – 21 мільйон гривень. Про це «20 хвилин» повідомила речниця Тернопільської міської ради Мар’яна Зварич.

Хто харчуватиметься безплатно?

Станом на грудень 2023 року, дитсадки Тернополя відвідують 2 520 дітей пільгових категорій, а ось школи – 4 679, розповіла заступниця начальника управління освіти і науки Ірина Сум.

Відео дня

Також на сайті міської ради опублікували оновлений перелік школярів, які підпадають під пільгові категорії. Отож, на безплатне харчування у школах можуть розраховувати:

  • діти-сироти та діти, позбавлені батьківської опіки;
  • дітям з родин, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;
  • діти з сімей загиблих (померлих) захисників і захисниць України, визначених у статті 101 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
  • дітям, батьки яких є учасниками бойових дій на території проведення АТО (ООС), учасниками війни на території проведення АТО (ООС);
  • дітям, батьки яких загинули під час участі в АТО (ООС). А також загиблим (померлим) захисникам і захисницям України, які брали безпосередню участь у здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України;
  • дітям, батьки яких отримали інвалідність під час участі в АТО (ООС) та під час безпосередньої участі у заходах спрямованих на захист України під час військової агресії Російської Федерації;
  • діти, які мають статус постраждалої дитини внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів;
  • діти, які мають довідки внутрішньо переміщених осіб;
  • діти з особливими освітніми потребами, які навчаються в інклюзивних класах.

Якщо брати до уваги і студентів-пільговиків з коледжів, то кількість категорій більша. Зокрема, додали ще:

  • дітей з інвалідністю I-III груп;
  • дітей-сиріт чи позбавлених батьківського піклування, які знаходяться на повному державному утриманні, особи з їх числа.

— Поновити документи треба лише у випадку, якщо відбулися якісь зміни. Наприклад, якщо захисники та захисниці мають не наказ чи довідку з військової частини, а вже посвідчення учасника бойових дій. Також можуть відбутися зміни в багатодітних та малозабезпечених родинах. Та і довідки із соціального захисту видають тільки на певний період, а далі треба замовляти нову. Крім того, батьки переписують заяви, у яких просять звільнити їх від сплати за харчування дітей на 2023/2024 навчальний рік, — журналістам «20 хвилин» наголошувала головна спеціалістка з питань загальної середньої освіти Олена П’ятночка.

Окрім того, на 2024 рік у міській раді затвердили і збільшення розміру компенсації за харчування пільговиків у школах. І якщо вартість одноразового харчування підвищили на п’ять гривень, то чотириразового – на 11 гривень. Отож, наступного року воно коштуватиме так:

  • одноразове харчування – 50 гривень;
  • дворазове харчування – 65 гривень;
  • триразове харчування – 85 гривень;
  • чотириразове харчування – 116 гривень.

Зі слів начальниці управління освіти і науки Ольги Похиляк, безоплатно дітей пільгових категорій у тернопільських школах годують лише один раз. Чотириразовим харчуванням забезпечують учнів Тернопільської спеціальної загальноосвітньої школи. 

Картки замість паперових талончиків

Із 8 січня у школах Тернополя запрацює автоматизована система обліку пільгового харчування. Це дозволить дітям пільгових категорій отримувати безплатний обід за допомогою «Карти тернополянина».

— Цей крок забезпечить точний облік пільгового харчування та сприятиме оптимізації витрат міського бюджету. Оскільки відшкодування підприємцям за надані послуги буде проводитися відповідно до реальних показників, — кажуть у Тернопільській міській раді.

Дитина повинна мати у школі цю картку щодня. Перед тим, як отримати свою порцію їжі, учень прикладає соцкартку до спецприладу. Інформація про те, що дитина пообідала у школі, буде доступна батькам в мобільному додатку «е-Тернопіль».

Відомо, що пільговиків безплатно забезпечать учнівськими електронними квитками «Соціальна карта Тернополянина». Їх виготовляють за бюджетні кошти. Для того, щоб отримати електронний носій, один з батьків чи опікунів має звернутися до оператора електронних систем за адресою: вулиця Чорновола, 1. Під час звернення необхідно мати при собі:

  • копію наказу закладу освіти про звільнення від плати за харчування з переліком дітей пільгових категорій;
  • свідоцтво про народження дитини;
  • ідентифікаційний код дитини (за наявності);
  • учнівську картку, або фото 3х4, або цифрове фото на електронному носії, або присутність дитини.

Важливо! Якщо ваша дитина пошкодила або втратила «Соціальну картку Тернополянина», представники дитини мають негайно повідомити адміністрацію навчального закладу та оператору електронних систем. Поки документ вашої дитини поновлюватимуть, безплатне харчування допоможе отримати спецпрацівник, який має службову картку.

Які пільги у садочку?

Щодо пільг для вихованців дитячих садків у 2024 році, то все залишається без змін, каже Ольга Похиляк. Вартість харчування у дошкільних закладах Тернопільської міської територіальної громади коливається від 28 до 59 гривень на день за одну дитину. Відповідно до рішення виконкому міськради, все залежить від того, яку саме групу відвідує ваша малеча та скільки часу там проводить. 

Якщо батьки чи діти не зареєстровані в Тернопільській територіальній громаді:

  • 40 гривень у перших молодших та молодших групах з терміном перебування дітей 10 годин 30 хвилин, 12 годин;
  • 44 гривні у перших молодших та молодших групах з цілодобовим перебуванням дітей;
  • 53 гривні у середніх та старших групах з терміном перебування дітей 10 годин 30 хвилин, 12 годин;
  • 59 гривень у середніх та старших групах з цілодобовим перебуванням дітей.

За умови, якщо діти або їх батьки зареєстровані у Тернопільській міській територіальній громаді плата за харчування на одну дитину на день становить:

  • 28 гривень у перших молодших та молодших групах з терміном перебування дітей 10 годин 30 хвилин, 12 годин;
  • 31 гривню у перших молодших та молодших групах з цілодобовим перебуванням дітей;
  • 37 гривень у середніх та старших групах з терміном перебування дітей 10 годин 30 хвилин, 12 годин;
  • 41 гривню у середніх та старших групах з цілодобовим перебуванням дітей.

Решту суми покривають з міського бюджету. 

Щодо пільг, то за інформацією управління освіти і науки Тернопільської міської ради, їх можна розділити на дві категорії: повне звільнення від плати за харчування та 50% знижки. 

Отримати знижку можуть багатодітні родини, де виховують від трьох і більше дітей до 18 років. Також знижку у садочку можуть дати багатодітній родині, у якій одна чи дві дитини, віком до 23 років і навчається за денною формою навчання у закладах загальної середньої, професійно-технічної та вищої освіти.

На безплатне харчування у дошкільних закладах Тернополя можуть розраховувати вихованці, які відносяться до однієї з категорії, що вказані нижче:

  1. сироти, позбавлені батьківського піклування, які перебувають під опікою і виховуються в сім’ях;
  2. діти з інвалідністю;
  3. діти із сімей, в яких сукупний дохід на кожного члена сім’ї за попередній квартал з урахуванням індексу зростання цін не перевищував рівня забезпечення прожиткового мінімуму;
  4. діти із сімей, що отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;
  5. діти працівників органів внутрішніх справ, Національної поліції України,  які загинули під час виконання службових обов'язків;
  6. діти раннього віку, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  7. діти з числа внутрішньо переміщених осіб;
  8. якщо мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів;
  9. діти, які потребують корекції фізичного або розумового розвитку в закладах дошкільної освіти (групах) спеціального призначення. А також діти з особливими освітніми  потребами в інклюзивних групах закладів дошкільної освіти;
  10. діти санаторних груп з малими та згасними формами туберкульозу;
  11. діти, батьки яких є учасниками бойових дій на території проведення АТО (ООС), учасниками війни на території проведення АТО (ООС). А під час виконання бойових завдань отримали інвалідність чи загинули.
  12. діти, батьки яких є захисниками чи захисницями України, які брали або беруть безпосередню участь у здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України;
  13. діти загиблих (померлих) захисників і захисниць України, які брали безпосередню участь у здійсненні заходів необхідних для забезпечення оборони у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України.

Читайте також:

Чим годують дітей у школах Тернополя та скільки коштують страви: «20 хвилин» перевірили

Скільки коштує пообідати в їдальнях Тернополя? Ми промоніторили ціни

Мають проектори та зони відпочинку: ми побували в трьох шкільних укриттях Тернополя

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up