Які зарплати, за розрахунками МОЗ, має отримувати медик у 2021 (СУМИ)

Які зарплати, за розрахунками МОЗ, має отримувати медик у 2021 (СУМИ)

15 грудня у  Верховній Раді відбудеться голосування за проєкт Закону про Державний бюджет України на 2021 рік. Максим Степанов закликав народних депутатів ухвалити бюджетний запит МОЗ на 2021 рік у повному обсязі та забезпечити медикам підвищення заробітних плат.

Заробітна плата медичних працівників в Україні зараз практично відповідає рівню допомоги держави по безробіттю. Водночас оплата праці медиків у країнах Європи, які наразі дуже зацікавлені у залученні українських медичних кадрів, — у десятки разів більша. Про це заявив міністр міністр охорони здоров'я України Максим Степанов.

«У мене питання: чому Польща цінує наших українських медиків набагато більше, ніж Україна? У чому парадокс? Зарплата медика в Україні — на рівні виплат по безробіттю. Зарплата лікаря в Польщі — близько 2,5 тис. євро. Чому безпеку і життя українців ми цінуємо менше?» — зазначив очільник МОЗ.

«Вже сьогодні ми зрозуміємо, чи в пріоритеті для народних обранців наше з вами здоров’я і чи цінується праця медпрацівників. За останній рік ми чули багато слів подяки лікарям за ту боротьбу за наше життя, яку вони ведуть кожного дня. Дуже цікаво, чи відповідатимуть ці слова реальним справам. Я звертаюся до народних депутатів: прийміть важливе та виважене рішення», — заявив Максим Степанов.

Відео дня

Зазначимо, зараз середня заробітна плата лікаря становить приблизно 9 тис. грн, 7 тис. грн — середнього медичного персоналу і 5 тис. грн — молодшого медперсоналу. Очільник МОЗ наголосив, що вкрай низькі виплати медпрацівникам ставлять медичну систему України під загрозу існування.

«Я дуже добре усвідомлюю і хочу, щоб це усвідомив кожен. Навіть тисяча сучасних лікарень будуть нам непотрібні. Адже біля найновітнішого обладнання, біля ліжок із киснем і монітором може не бути медпрацівників. Це не апокаліптичний фільм, це може стати реальністю в нашій країні. Підвищення заробітної плати лікарям — це питання національної безпеки», — наголосив Максим Степанов.

Нагадаємо, що справедливі заробітні плати медичних працівників, за розрахунками МОЗ, повинні починатися з 23 тис. грн — для лікарів, з 17 тис. грн — для середнього медичного персоналу та з 12 тис. грн — для молодшого медперсоналу. Відтак, у своєму бюджетному запиті на 2021 рік міністерство заклало видатки на медицину у розмірі 296 млрд грн, зокрема на програму медичних гарантій — 225 млрд грн. Ця сума дозволить встановити реальні тарифи за надання медичної допомоги та суттєво підвищити зарплати працівникам системи охорони здоров’я. Але проєкт Держбюджету, поданий Кабінетом Міністрів у Верховну Раду, не передбачає належне збільшення заробітної плати медичним працівникам.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up