Щоб не купити хімічну “згущонку”, читайте інформацію на упаковці. Продукт мають виготовляти з молока, а не рослинних замінників. Тоді його і вибілювати не потрібно. Крім того, експерти радять придивитись до тестувань “згущонки”.
- Згущене молоко купую для походів у гори та для випічки. Також любимо додавати його до кави, - розповідає тернополянка Мар’яна Вітюк. - Вирізала собі з газети таблицю з оцінками “згущонки” і купую те, яке має найвищі оцінки. Помітила, що в ціні вона відрізняється майже в половину від фальсифікованого. Але нещодавно їхала в Карпати і не було часу на походи по різних супермаркетах. Тож купила ту, яка там була. У горах відкрили, а вона - з піщинками зверху і дуже рідка. Навіть їсти не хотілося таке.
Підробки зі стажем
Деякі виробники чотири роки поспіль під час досліджень попадаються на фальсифікаті, констатують у Центрі незалежних експертиз “Тест”.
- Споживач цінує згущене молоко за те, що це молоко. Адже згущені молочні консерви мають високу харчову цінність завдяки великому вмісту повноцінного білка, що легко засвоюється, молочного жиру та комплексу мінеральних речовин, - каже керівник експертно-аналітичного відділу науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз “Тест” Ніна Кільдій. - Це продукт, який часто вживають діти як у чистому вигляді, так і в складі всілякої випічки. Ми тестуємо згущене молоко вже вчетверте. Перевіряємо, чи натуральний продукт. Та з року в рік результати дослідження згущеного молока не радують.
Такі невтішні результати пов’язують із технологією виробництва згущених консервів з цукром традиційним способом. Адже їх виробництво - складний процес, який вимагає значних запасів сировини, дорогого обладнання та великих виробничих площ, пояснює фахівець.
- Незбиране коров'яче молоко, з якого зазвичай виробляють консерви, - продукт, який швидко псується, а добре організувати збір сировини - завдання також непросте, - каже вона. - Набагато легше отримати згущене молоко з цукром з сухого молока, додаючи рослинні жири. Для виробника це і простіше і, головне, дешевше.
Шукали в продукті молоко
Схема тестування згущеного молока залишилася незмінною, продовжує Ніна Кільдій. Цьогоріч дев’ять марок згущеного молока вироблені за ДСТУ - “Білики”, “Городоцький МКК”, “Гадяч", “Заріччя”, “Ічня”, “Омка”, “Первомайський МКК”, “Премія” та “Рогачев”.
Частину зразків перевіряли і в попередні роки, але є і новачки. Зокрема дослідили якість продукції з Білорусі, яку почали активно постачати в Україну і якістю якої цікавляться споживачі.
Продукт перевірили в лабораторії, дегустували та оцінили пакування та маркування.
- Якщо з маркуванням та пакуванням солодких ласощів все було в порядку, то й під час дегустації і тим більше при ідентифікації жиру в лабораторії зауважень виявилося мало, - каже пані Кільдій. - Під час досліджень у лабораторії ми, враховуючи досвід попередні тестувань, шукали в “згущонці” замінники молочного жиру та цукру, а також барвник діоксид титану.
Крім цього, лаборанти перевірили, чи немає в продуктах кишкової палички та цвілі.
Замінників цукру цьогоріч у згущеному молоці не виявили.
- Барвник діоксид титану - це білий пігмент, зареєстрований як харчова добавка Е171. Сенсу "вибілювати" натуральне молоко немає ніякого, але якщо "хитрувати" зі складом, то можуть виникнути проблеми з кольором “згущонки”, - пояснює фахівець. - У цьому тесті тільки один продукт марки "Ічня" містив діоксид титану. Те, що у цього згущеного молока не все гаразд зі складом, показала також ідентифікація жиру: у продукції знайшли замінник молока.
Крім того, на фальсифікації продукту за допомогою жирів немолочного походження попалися ще такі марки згущеного молока, як "Білики", "Городоцький МКК", "Гадяч" і "Омка".
Кристалів і піщинок не має бути
Колір згущеного молока, згідно з державним стандартом, має бути білим із кремовим відтінком.
Консистенція має бути однорідною по всій масі, без відчутних кристалів цукру, піщинок тощо. Натомість смак та запах мають бути солодкими, чистими, з вираженим смаком пастеризованого молока, без сторонніх присмаків і запахів. Із молока в продукт може надійти легкий кормовий присмак. Таке допускають. Але цей присмак не має бути дуже сильно вираженим.
- Особливо потішили стабільною якістю марки "Первомайський МКК" і "Заріччя". У цьому тесті, як і в двох попередніх, це згущене молоко виявилося справжнім і йому ми поставили загальні оцінки "відмінно", - підсумовує Ніна Кільдій. - А ось білоруське згущене молоко "Рогачев'", а також марка "Премія" потрапили в наші тести вперше і зарекомендували себе як якісний і смачний продукт, теж отримали "відмінно". Загалом чотири "відмінники" за результатами тесту з дев’яти - це позитивні результати.
Однак відверто засмучують, за її словами, виробники “згущонок” "Білики", "Ічня", "Городоцький МКК" та "Омка".
- Їхні продукти - "фальсифікати зі стажем", адже вже не вперше попадаються на заміні молока рослинними жирами, - каже вона. - Відповідно за фальсифіковану продукцію можна поставити тільки погані і дуже погані оцінки. Марку "Гадяч" ми раніше не тестували, але вона теж показала себе не з кращого боку, бо містила немолочний жир - тобто є фальсифікатом!
Результати тестування згущеного молока
Марка оцінка
“Заріччя” - відмінно
“Первомайський МКК” - відмінно
“Премія” - відмінно
“Рогачев” - відмінно
“Гадяч” -погано
“Городоцький МКК” - погано
“Омка” - погано
“Білики” - дуже погано
“Ічня” - дуже погано
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 28 від 9 липня 2025
Читати номер