Зима закінчилась, ремонт доріг – на часі. Де громадам взяти кошти (ІНФОГАФІКА)

Зима закінчилась, ремонт доріг – на часі. Де громадам взяти кошти (ІНФОГАФІКА)

У 2015-2016 роках роки ситуація з фінансування дорожнього господарства покращувалася. Так, починаючи з 2015 року спостерігався значний ріст видатків на дорожнє господарство. Якщо порівнювати 2015 з 2014 роком, то обсяг виділених коштів зріс на 183,8%, а в 2016 році порівняно з 2015 – на 173,7%.

Така динаміка у першу чергу зумовлена зарахуванням до місцевих бюджетів акцизного податку з роздрібного продажу нафтопродуктів. В основному він спрямовувався на розвиток дорожнього господарства.

Крім того, з 2015 року у чотирьох областях було запроваджено експеримент щодо спрямування 50% зібраних вище плану митних платежів на дороги загального користування державного значення. Це також дало результат: минулого року на ремонт доріг було спрямовано додатково 1,4 млрд грн.

Інфографіка "Динаміка фінансування доріг у регіонах України, млн" 

Відео дня

 

У 2017 році ситуація дещо ускладнилась. З 1 січня 2017 року роздрібний акцизний податок з нафтопродуктів скасовано. Уряд вирішив перерозподіляти між місцевими бюджетами акцизний податок з виробництва та імпорту нафтопродуктів.

Закладений механізм компенсації передбачає, що місцеві бюджети отримають надходжень не менше, ніж у 2016 році. Хоча при цьому, не враховується зростання обсягів акцизу за рахунок інфляції та валютні коливання. Тобто зростання надходжень може бути нульовим при тому що в 2016 році по відношенню до 2015 року воно склало 151,6%.

Втім, ремонт доріг може фінансуватися з інших джерел. Наприклад з державного фонду регіонального розвитку (3,5 млрд грн), субвенції на соціально-економічний розвиток (4 млрд грн).

Окрім того, у листопаді минулого року Верховна Рада прийняла закон про створення державного дорожнього фонду. Щоправда 2017 рік визначено як перехідний – закон набирає чинності з 1 січня 2018 року. Саме тому цього року фінансування з дорожнього фонду не було закладене у держбюджеті.

Збільшення фінансування доріг залежить в першу чергу від рішень уряду та розподілу державного фонду регіонального розвитку, субвенції на соціально-економічний розвиток, фінансування Державного агентства автомобільних доріг України. Цьогорічний держбюджет передбачає для Укравтодору 14,78 млрд грн, з яких 6,6 млрд грн – на розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування.

Також чимало залежить від органів місцевого самоврядування, але зважаючи що у цьому році на них перекинуто чимало видатків на фінансування освіти та охорони здоров’я, виділяти додаткові ресурси на розбудову дорожнього господарства зможуть не всі громади.

Ігор Онищук, аналітик з питань бюджету Асоціації міст України.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up