З’явилась нова схема легального «лохотрону» - соцмережі

З’явилась нова схема легального «лохотрону» - соцмережі
  • Закрили «підприємця», але, як виявилось, не до кінця. І податки продовжують нараховувати, поскаржились у Facebook.
  • У фіскальній службі пояснили, як діяти, аби закрити "підприємця" і не мати боргів.

В Україні з'явилась нова схема цілком легального "лохотрону". Про неї в групі «Тернопільські плітки» у Facebook повідомила Tetiana Bronikowska.

У коментарях користувачі пишуть, що також постраждали від цієї «схеми». Свою відповідь та офіційні роз’яснення надала і фіскальна служба.

- Приватні підприємці, котрі закривали діяльність багато років тому, виявляється, "закрили її не до кінця", і податки їм продовжували нараховуватись, - написала Tetiana Bronikowska‎. - А вони і не знали, спокійно жили і займались іншими справами. От через 5-6 років після "закриття" податкова надсилає лист, пошта його типу "вручає", а насправді він повертається в податкову.

Відео дня

Так відбувається двічі, пише жінка. І «податкова» передає справу до суду, а суд - у виконавчу службу.

- І оппа - у мене заборгованість величезної суми, арешт майна і заборона виїзду за кордон через 12 років після закриття підприємницької діяльності, - пише пані Тетяна. - І таких випадків останнім часом - сотні і тисячі в кожному місті. Будьте обережні. Хоча навіть невідомо, як від цього застрахуватись!

Така ж історія трапилась з батьком тернополянки Inna Vivcharyk. Жінка пише, що їм рекомендували звертатись до суду.

  • У мене так вже двоє знайомих влетіло, це тільки ті, котрі розповіли, - відповіла на коментар тернополянки авторка посту. - А з ким судитись? З поштою? З податковою? Я живу за кордоном, то треба наймати представника. Крім того, не зможу виїхати...

В Польщі, якщо не заплатиш податок 3 місяці, - маєш суд і вирок, але перед тим тебе щомісяця зо три рази попередять, розповіла пані Тетяна у коментарях. Якби, каже жінка, її попередили, що податки у далі нараховуються, вона діяла б інакше.

  • Сам пройшов цей безпрєдєл, - пише Serhiy Solodkyy. - Закрився в 1999 р. А тут -  бац! І 19 000 борг. Через суд адміністративний вирішили все.

Подібних коментарів чимало. Аби розставити крапки над «і», «20 хвилин» звернулась за роз’ясненнями і коментарем до фіскальної служби в області.  

Зняття з обліку в контролюючому органі

Зняття з обліку фізичної особи – підприємця (далі – ФОП) в контролюючому органі здійснюється у порядку, встановленому п. 65.10 ст. 65, ст. 67 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), розділом ХІ Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 №1588 (далі – Порядок №1588). Про це повідомив начальник управління обслуговування платників Головного управління ДФС у Тернопільській області Руслан Крисоватий.

  • Підставою для зняття ФОП як платника податків з обліку у відповідному контролюючому органі є відомості про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності ФОП за її рішенням, - пояснив Руслан Крисоватий. - Дата зняття з обліку ФОП відповідає даті отримання відомостей про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності.

Дані про зняття з обліку ФОП передаються контролюючим органом за основним місцем обліку такого платника податків до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР) із зазначенням: дати та номера запису про зняття з обліку, назви та ідентифікаційного коду контролюючого органу, у якому платника податків знято з обліку, пояснили у фіскальній службі.

Закрити рахунки і повідомити про це

  • Після державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізична особа продовжує обліковуватись у контролюючих органах як фізична особа – платник податків, яка отримувала доходи від провадження підприємницької діяльності, - каже Руслан Крисоватий.  

Така фізична особа має забезпечити остаточні розрахунки з податків від провадження підприємницької діяльності, повинна закрити усі рахунки відкриті у фінансових установах (крім рахунків, відкритих для зарахування коштів на вимогу фізичних осіб) та в установлені строки подати відповідному контролюючому органу:

  • повідомлення за формою № 20-ОПП з оновленою інформацією про закриття об’єкта оподаткування (у разі наявності), протягом 10 робочих днів після його закриття;
  • декларацію за останній базовий податковий (звітний) період.

Дані про зняття з ФОП як платника податків та як платника єдиного внеску передаються контролюючим органом до ЄДР та оприлюднюються на порталі електронних сервісів ЄДР.

Хто сплачує єдиний внесок

Правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску, умови та порядок нарахування і сплати та повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку, визначає Закон України від 08 липня 2010 року №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон). Про це повідомила начальниця управління податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДФС у Тернопільській області Лариса Березюк.

  • Фізичні особи - підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, є платниками єдиного внеску, - запевнила Лариса Березюк. - Для фізичних осіб – підприємців (крім фізичних осіб - підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) єдиний внесок нараховується на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць.

Якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу, такий платник зобов'язаний визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої цим Законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Звідки борги?

З 1 січня 2018 року фізичні особи - підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність і отримують дохід від цієї діяльності та члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок (абзац третій частини восьмої статті 9 Закону), повідомили у фіскальній службі.

  • Платник єдиного внеску зобов’язаний своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок, - повідомила Лариса Березюк. - Відповідно до ч. 12 ст. 9 Закону, єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

При несвоєчасній або не в повному обсязі сплаті єдиного внеску до платника застосовуються фінансові санкції, передбачені Законом, а посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір та ведення обліку єдиного внеску, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законом.

За несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску накладається штраф у розмірі 20 відсотків своєчасно не сплачених сумм, пояснила Лариса Березюк.  

Згідно з п. 6 частини першої ст. 1 Закону сума єдиного внеску, своєчасно не нарахована та/або не сплачена у строки, встановлені Законом, є недоїмкою.

На суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1 відсотка суми недоплати за кожний день прострочення платежу.

Довідка

Фізичні особи — підприємці, які застосовують загальну систему оподаткування, за 2017 рік зобов’язані сплатити єдиний внесок у сумі 8448,00 грн у термін до 09.02.2018 (мінімальний страховий внесок за місяць у 2017 р. – 704,00 грн), за 2018 рік - 9828,72 грн (мінімальний страховий внесок за місяць у 2018 р. – 819,06 грн), мінімальний страховий внесок за місяць у 2019 р. – 918,06 грн).

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Вадим Щур

    Щось тіки Тернополяни жаліються на цей лохотрон ???
    А в інших областях що так не розводять ???
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up