Концерт, що вразив тернополян масовістю і величністю

Концерт, що вразив тернополян масовістю і величністю

Святковий концерт артистів Тернопільської обласної філармонії з нагоди 203-ї річниці з дня народження Т. Шевченка «Не вмирає душа наша, не вмирає воля» відбувся 9 березня в ПК «Березіль».

При вході глядачів зустрічав директор філармонії, народний артист України Ярослав Лемішка, а також дівчата в національних костюмах. Вони вручали усім програми-запрошення. У фойє грав камерний оркестр. Зал «Березолю» швидко заповнився.

Урочисту імпрезу розпочав симфонічний оркестр обласної філармонії під орудою головного диригента заслуженого працівника культури України Мирослава Кріля. У виконанні колективу прозвучала увертюра до опери «Тарас Бульба».

Previous Next

Відео дня

Після чого на сцену вийшов голова Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна і вручив державні нагороди жителям краю. Зокрема орденом Свободи відзначили громадсько-політичного діяча, члена Тернопільської міської громадської організації «Інститут Національного Відродження імені Ігоря Герети»  Володимира Колінця. Почесне звання «Заслужений журналіст України» присвоїли членові Національної спілки журналістів України Михайлу Ониськіву. «Заслуженим вчителем України» стала учителька Бучацької гімназії імені В. М. Гнатюка Марія Дармохід, «Заслуженим артистом України» – керівник народної аматорської музичної студії «Музична скриня» Тернопільського районного будинку культури Василь Хлистун. Голові правління Тернопільського обласного осередку Львівського регіонального відділення Спілки дизайнерів України Юрію Цуприку присвоїли звання  «Заслужений працівник культури України», а художникові декоративно-прикладного мистецтва Володимиру Чорнобаю – «Заслужений художник України».

Особливої величності та урочистості концерту надали кантати «Заповіт» та «Б’ють пороги», котрі на початку і в кінці дійства у супроводі симфонічного оркестру виконали камерний хор Тернопільської філармонії (диригент народний артист України Богдан Іваноньків) і академічний камерний хор «Чернівці» Чернівецької обласної філармонії (диригент Надія Селезньова). До речі, «Заповіт» глядачі слухали стоячи.

Всі артисти обласної філармонії вшанували Великого Кобзаря виконанням пісень на його слова. Приємно здивувала глядачів ведуча концерту заслужена артистка України Адріана Онуфрійчук, яка у супроводі симфонічного оркестру дуже майстерно і зворушливо прочитала вірш Т. Шевченка «Плач Ярославни». Зачепив «за живе» своїм емоційним читанням творів «І мертвим, і живим…» та «Кавказ» лауреат всеукраїнських та міжнародних конкурсів Андрій Оленин.

По-особливому звучали цимбали, коли заслужений артист України Василь Яков’як разом із симфонічним оркестром виконав варіації на тему закарпатської народної пісні «Березнянка».

Про величну козацьку славу нагадав танець «Запорожці» у блискучому виконанні чоловічого складу академічного ансамблю танцю «Надзбручанка» (головний балетмейстер Ігор Барилко).

Попри те, що концерт затягнувся на три години і не всі глядачі змогли додивитись його до кінця, все ж він справив хороше враження вдалою режисерською постановкою, ретельно підібраними номерами, високою сценічною культурою, відшліфованою до найменших дрібниць.

- У шевченківські дні я завжди ходжу на такі концерти, – зазначила тернополянка Надія Березюк. – Щоразу відкриваю для себе Тараса Шевченка по-новому. Минають століття, а його слова не втрачають своєї актуальності. Сьогоднішнє дійство вразило своєю масовістю й помпезністю. Два хори у супроводі оркестру звучали неперевершено. Тому хочеться щиро подякувати всім артистам, творчим колективам і організаторам концерту за такий чудовий мистецький дарунок – справжнє свято для душі.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up