За жорстоке вбивство 18-річної Діани її залицяльника засудили довічно. Він подаватиме апеляцію – подробиці

За жорстоке вбивство 18-річної Діани її залицяльника засудили довічно. Він подаватиме апеляцію – подробиці
  • Теребовлянський районний суд засудив до довічного позбавлення волі обвинуваченого у вбивстві 18-річної дівчини.
  • У судовому засіданні Володимир свою вину заперечив та не  розкаявся. А от після вбивства, як стало відомо нам раніше, кілька днів переховувався – його знайшли під ранок у лісі. Тоді чоловік зізнався, що убив кохану.
  • Що кажуть знайомі дівчини, про це розповідаємо нижче. 

 

— Вона була звичайною дитиною. Завжди була оточена друзями, непогано вчилася, мала лідерські здібності, — так про Діану розповідають її односельці. — Дуже шкода юного життя. Велика трагедія.

Не забудемо, не пробачимо!

Вбивство Діани Муринки із села Воля у вересні 2019-го сколихнуло Тернопільщину. Її знайомі не можуть без сліз говорити про трагедію, а у селі і досі обходять місце, де це сталося. Як стало відомо журналістам "20 хвилин" із власних джерел, 14 вересня дівчина відпочивала у Микулинцях. Потім вона повернулась додому із друзями. Колишній залицяльник, якому 34 роки,  зустрів компанії дорогою. Чоловік наніс дівчині кілька ножових поранень і втік. Дівчину врятувати не змогли. Вона померла дорогою до лікарні. Чоловіка правоохоронці затримали під ранок у смт. Микулинці. 

Найкраща подруга Діани, яка в ту ніч була поряд із нею, одразу після трагедії опублікувала у соцмережі спільне фото із зворушливим підписом.

Відео дня

— Ніколи не забуду той страшний день і ту страшну хвилину, коли підступна смерть вирвала Тебе від нас, коли перестало битись Твоє серденько, — пише дівчина. — Ми любимо тебе, наше ангелятко. Не забудемо. Не пробачимо.

Куратор групи, де навчалась Діана, пригадує, як разом з її одногрупниками їздили на панахиду і похорон. Досі, каже, перед очима біль тих дітей...

— Діана була студенткою групи, де я був куратором. Ніби ще вчора була на парах, а сьогодні… Життя – це найдорожче, що є. І ніякий вирок його не поверне. На жаль, — каже тодішній куратор групи, де навчалась Діана, за спеціальністю Підприємництва, торгівлі та біржової діяльності тодішнього ТНЕУ (тепер ЗУНу – прим. авт.) Петро Федорович. — Дуже хороша дитина, тихоня, скромна. Досі перед очима ці діти, її одногрупники, коли ми разом на панахиду і похорон їздили — всією групою. Вони тільки з канікул повернулись. На жаль, навіть найсуворіший вирок дитини не поверне… 

Зустрічались таємно

За словами тодішнього начальника Теребовлянського відділу поліції Сергія Осадци, потерпіла впродовж кількох років зустрічалася зі своїм вбивцею.

Як розповідали друзі Діани редакції "20 хвилин", стосунків пара не афішувала. Про те, що вони були разом не знали навіть батьки.

— Вони зустрічались таємно. Багато хто про це підозрював, але разом їх не бачили, — розповідає односельчанка загиблої пані Ірина. – Вдома вона говорила, що це неправда. Дідусь Діани пан Дмитро розповів, що про стосунки онучки з вбивцею також не знав нічого.

У поліції тоді розповідали, що пара не спілкувалася приблизно три тижні, оскільки дівчина поїхала на навчання до Тернополя.

У день вбивства дівчина відпочивала на місцевому фестивалі у сусідньому селі Микулинці. Потім вона повернулась додому із друзями. Колишній залицяльник Володимир зустрів компанію дорогою. Чоловік наніс дівчині кілька ножових поранень і втік. Дівчину врятувати не змогли. Вона померла дорогою до лікарні.

У скоєному зізнався

Після того, як нападник наніс дівчині близько десяти ударів, подався тікати. Знайшли нападника над ранок. Він переховувався у лісі, неподалік власного помешкання у Микулинцях. Чоловіка затримали. Йому повідомили про підозру за статтею 115 частина 1 ККУ — умисне вбивство.

Однією з версій вбивства, яку розглядали слідчі були ревнощі. Як повідомляли тоді  слідчі, у ході проведення допиту у скоєному чоловік зізнався, свою вину визнав та пообіцяв сприяти досудовому розслідуванню.

Співчуття з приводу втрати Діани висловили в Тернопільському національному університеті, де навчалась Діана на факультеті економіки і управління, висловили свої співчуття.

— Біль пронизує серця від усвідомлення втрати розумної, щирої та світлої особистості., — написали тоді на офіційному сайті навчального закладу.  

Зі скорботою про Діану згадують і вчителі зі школи, де вона навчалась.

— Діана завжди була в оточенні друзів. Уміла комунікувати з людьми, завжди була готова прийти на допомогу. Була надзвичайно красивою, — розповідала вчителька Микулинецької школи пані Марія. — Вона росла у звичайній сім`ї. Батьки виховували трьох доньок. Дуже працьовиті люди. Дуже шкода юного життя. Велика трагедія.

Що вирішив суд?

Після затримання екс-залицяльник Володимиру обрали міру запобіжного заходу, він перебував у Чортківському слідчому ізоляторі. Нарешті за більше, ніж рік часу, є рішення суду у цій справі. Нагадаємо, що було багато свідків, яких мали опитати. 

Колегія суддів Теребовлянського районного суду Тернопільської області ухвалила вирок у кримінальному провадженні щодо обвинувачення Володимира З. у вчиненні злочинів, передбачених  п. 4 ч. 2 ст. 115. Йдеться про умисне вбивство, вчинене з особливою жорстокістю. Обвинуватили Володимира і за ч. 2 ст. 125 КК України, тобто за нанесення легкого тілесного ушкодження чоловікові, який пробував заступитись за Діану. Про це повідомляє пресслужба Теребовлянського районного суду.

— Відповідно до вироку суду, 14 вересня 2019 року, приблизно опівночі обвинувачений Володимир З., перебуваючи у центрі с. Воля Теребовлянського району, підійшов до потерпілої Діани М. та  кулаком вдарив її в обличчя, від чого вона втратила рівновагу та впала, — повідомляє прес-служба суду. — Тоді обвинувачений кухонним ножем, який заздалегідь взяв із дому, використовуючи явну перевагу в силі, подолавши опір зі сторони дівчини, у присутності близьких для неї людей наніс їй численні удари у життєво важливі органи.

Аби захистити дівчину, один із присутніх Назар Б. спробував стримати чоловіка, однак той вдарив його ножем у плече.

У суді так і не розкаявся, а вину заперечив

У результаті отриманих травм 18-річна Діана М. померла дорогою до лікарні. А обвинувачений у судовому засіданні свою вину заперечив та не розкаявся. Йдеться в матеріалах справи.

Ще у вересні 2019 року у поліції повідомляли, що підозрюваний у вбивстві 18-річної Діани зізнався у скоєному.

За результатом розгляду кримінального провадження колегія суддів Теребовлянського районного суду визнала Володимира З. винним в умисному вбивстві з особливою жорстокістю Діани М. та спричиненні легкого тілесного ушкодження з короткочасним розладом здоров’я Назару Б.  На підставі ч. 1 ст. 70 КК України шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим Володимира З. засудили до довічного позбавлення волі.

Вирок ще не набрав законної сили і сторони процесу можуть оскаржити його в апеляційній інстанції, повідомили у пресслужбі Тернопільської обласної прокуратури. 

— Так, апеляцію подаватимемо і мій підзахисний, і я, — запевнила "20 хвилин" адвокат засудженого Оксана Чегодар. 

Щодо іншого, адвокат категорично відмовилась коментувати будь-що у цій справі. Навіть те, чи чинили тиск на її підзахисного під час досудового та судового слідства. Проте пообіцяла все розповісти після ухвали апеляційної інстанції. 

Оксана Хома, заступниця керівника апарату Теребовлянського райсуду, запевнила, що це перший "довічний" вирок на її пам'яті у Теребовлянському суді. Принаймні за термін від 2004 р. 

Ще одне довічне замінили на 15 років тюрми

Загалом довічне ув'язнення — покарання, яке призначають в особливо тяжких випадках.

Це один із видів кримінального покарання, найвища міра покарання в Україні, що прийшла на заміну смертній карі. Призначається лише у виняткових випадках. Станом на 1 січня 2020 в Україні 1536 осіб відбувають покарання у вигляді довічного позбавлення волі. 

Оскільки довічне позбавлення волі фактично означає перебування за ґратами протягом усього життя, що залишається засудженому, цей вид покарання встановлюється лише за особливо тяжкі злочини, пов'язані з умисним позбавленням життя або посяганням на статеву свободу або недоторканність малолітніх і лише у випадках, якщо суд не вважає за можливе застосувати позбавлення волі на певний строк.

На Тернопільщині за часів Незалежності до довічного позбавлення волі засудили 20 людей. Серед них єдина жінка - Марія Вовк, яку в народі називали баба Вовчиха. Вона у 2003 р. зарубала сокирою свого чоловіка і трьох онуків у с. Загір'я Зборівського району. У день проголошення вироку про довічне ув'язнення старшій онучці Оксанці виповнилося б 13 років. Баба Вовчиха відбувала покарання у Качанівській колонії, що на Харківщині. Там її не стало у 2016 році. Там же, на цвинтарі колонії, її поховали. На похорони з родини ніхто не приїжджав. 

Нагадаємо, що зовсім нещодавно на Тернопільщині до довічного позбавлення волі засудили вбивцю тату-майстрині Тетяни Підвашецької. Однак справа пішла в апеляцію і вже судді цієї інстанції міру покарання для Андрія Горбатюка змінили на 15 років позбавлення волі. Родичі тату-майстрині одразу після почутої ухвали суду говорили про те, що подаватимуть касаційну заяву до Верховного суду України. 

Більше про це та що думають рідні та друзі вбитої, розповімо згодом. Стежте за оновленням матеріалу. 
 

Читайте також:

На Теребовлянщині вбили 18-річну дівчину. Колишній хлопець десять разів вдарив її ножем

Підозрюваний у вбивстві 18-річної Діани зізнався у скоєному. Йому обрали міру запобіжного заходу

Справу щодо вбивства 18-річної Діани на Теребовлянщині її залицяльником невдовзі передадуть у суд

Найстрашніші вбивства на Тернопільщині за останні 5 років. Як покарали винних?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (12)
  • Ruslana Yatchyshyn

    Хоче на апеляцію подавати..скотина!
  • Леся Онофрійчук

    повішати
  • Світлана Саляк

    Довічно його треба утримувати,за такє має бути смертна кара
  • Nadya Vasylkiv-Koroliuk

    Для таких смертна кара має бути!!!Воно ще жерти і спати буде там

    Nadya Vasylkiv-Koroliuk reply Nadya Vasylkiv-Koroliuk

    Марія-Розалія Євросток діткам в садіках і школах плати а такі ублюдки жеруть

    Марія-Розалія Євросток reply Nadya Vasylkiv-Koroliuk

    Nadya Vasylkiv-Koroliuk
    І ми податками,таких утримуємо😬
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up