Понад чотири мільйони гривень тернополяни віддали шахраям впродовж 2019-го

Понад чотири мільйони гривень тернополяни віддали шахраям впродовж 2019-го
  • Майже півтисячі випадків шахрайств зареєстрували поліцейські від початку 2019 року. Нових схем майже немає.
  • Як зазвичай дурять тернополян і як не стати жертвою шахраїв, розповіли у поліції

ТОП-5 схем шахрайств на Тернопільщині у 2019 році дослідили журналісти «20 хвилин» спільно з правоохоронцями. 472 випадки зареєстрували поліцейські від початку року. Завданні людям збитки - 4 млн.320 тис. грн.

Найпопулярнішою схемою «розводу» і надалі залишається «Ваш син-брат-онук у поліції. Терміново потрібні кошти» - таких випадків зареєстрували майже сотню. Дзвонять аферисти вночі і переважно літнім людям. А ті, щоб врятувати від в’язниці онука чи сина, віддають останнє.

Популярними залишаються «проблеми з банківською карткою» та продажі – в інтернеті і «вживу». Доки старенькі шукають готівку, чи йдуть мити банку, аби віддати «продавцям меду», з хати виносять всі гроші. Траплялись і випадки «добрих соцпрацівників», які готові обміняти стареньким так звані застарілі гроші на «новенькі купюри, які щойно ввели в обіг». Натомість залишають пенсіонерам грошову «ляльку». А ті втрачають все, віддають навіть «похоронні гроші».

Відео дня

Ми підготували для вас ТОП-5 шахрайств, які стались на Тернопільщині цього року. Будьте пильними, вкотре розкажіть вашим батькам і бабусям з дідусями, як поводитись. Адже, як виявилось, літні люди найчастіше потерпають від шахраїв. І, якщо вже сталась біда, негайно телефонуйте 102.    

Схема 1: ваш син-брат-онук у поліції. Терміново заплатіть гроші, його відпустять

Схема стара як світ і вже давно, на жаль, залишається на лідируючих позиція ТОП-шахрайств на Тернопільщині. Від початку 2019 року у поліції зафіксували 91 випадок. Збитки - 1 млн. 225 тис. грн.

Такі злочини дуже важко розкривати, кажуть у поліції. Адже телефонують зазвичай з місць позбавлення волі або окупованих територій.

Читайте також Тернополянин переказав шахраям тисячу гривень, аби «відкупити» знайомого від криміналу

Як не стати жертвою:

  • Не довіряти незнайомцям і ретельно перевіряти будь-яку інформацію, за яку вимагають кошти.

  • Обов’язково передзвоніть людині, котра нібито потрапила у біду.
  • Якщо телефон відключений, постарайтеся зв'язатися з колегами, друзями і родичами для уточнення інформації.
  • Розкажіть про такий вид шахрайства своїм родичам, особливо старшого віку, які проживають самотньо.
  • Застережіть їх в жодному разі не передавати гроші незнайомим людям.   

Схема 2: «Ваша картка заблокована»

Збитків від початку року - майже мільйон грн. Дзвонять з «інтертелекомівських» номерів, просять назвати пін-код або інфу конфіденційну інформацію. Люди повідомляють реквізити карток – гроші щезають.

Читайте також Афера з мобільними: шахраї запитують останні набрані номери, а потім з картки "зникають" усі гроші
Читайте Псевдопрацівники банків видурили в тернополянок майже 60 тисяч гривень
Як не стати жертвою:

  • У телефонному режимі працівники банку ніколи не міняють паролі, не продовжують строки дії карток!

  • Не виконуйте жодних вказівок невідомих щодо будь-яких фінансових операцій!
  • Якщо вам дзвонять нібито з банку і просять назвати особисті дані - це привід насторожитися.
  • Якщо ви сумніваєтеся, чи дійсно вам дзвонить справжній співробітник - запитайте, коли і в яке відділення ви можете підійти, щоб розв'язувати проблему особисто, а не телефоном.
  • Шахраї також часто пояснюють, що «додаткова ідентифікація» нібито потрібна для підтвердження переказу з  рахунку, з депозиту, з «колективного рахунку», «щоб гроші зачислили без проблем», що переклад не може бути зарахований на порожній рахунок тощо. Насправді ці пояснення не мають відношення до реальності.
  • Банківські працівники не мають права запитувати у вас пін-код. Якщо у вас виникають якісь підозри щодо неправомірних дій співробітників банку, то краще зателефонувати на «гарячу лінію» фінансової установи й поцікавитися, чи проводять вони якісь операції.

Схема 3: роми задурюють голови і крадуть гроші

Активізувались злодії та шахраї ромської національної. Під приводом купівлі-продажу пір’я, меду, перепеленати дитину заходять до помешкання і обкрадають його. Діють переважно по двоє або більше. Доки одна пеленає дитину, інша нишпорить у хаті та викрадає кошти, тягне золото з сервантів, обшуковує під матрацами, де люди часто ховають гроші. Частина злочинів кваліфікована як шахрайство, частина - як крадіжки.

Читайте також На Тернопільщині роми видурили у жінки 50 000 гривень, які вона тримала в шафі під одягом
Як не стати жертвою:

  • Не впускайте до хати невідомих!

  • Про чужинців, що завітали до вашого села чи містечка, та, ходячи по домівках, пропонують товар чи просять допомоги, варто негайно повідомити поліцейським, дільничному інспектору чи сільському голові. Працівники поліції ретельно перевірять дану інформацію.

  • Якщо ж непрохані гості переступили поріг, намагайтеся якомога швидше спровадити їх за двері.
  • В жодному разі не витягуйте зі сховку гроші, навіть якщо незнайомці стоять біля порогу.
  • Хитрі злодії розраховують побачити сховок, або обнишпорити кімнату, аби згодом непомітно викрасти кошти.

Схема 4: Соціальні працівники +газовики чи жеківці

Шахраї представляються працівниками соціальних чи комунальних служб, Червоного хреста. І оббирають стареньких та немічних людей. Аферисти під приводом працівників соцслужб чи Червоного Хреста приходять до них додому, міняють гроші, проводять інші операції. В результаті пенсіонери отримують «фантики» замість справжніх грошей.  

Загалом зареєстровано 7 таких фактів, загальна сума збитків - 143 тис.

Представляючись працівниками газової служби, пропонують, скажімо, поміняти лічильник. Але просять дати завдаток. Суми незначні.

Дайте подзвонити, сталась біда – беруть телефон, дзвонять комусь, де розповідають «слізну історію», притуплюють увагу і тим часом потихеньку відходять в бік, за кут. Тоді тікають разом з мобільним. Добігають до найближчого ломбарду, здають за мізерні суми для того, аби придбати «дозу». Діють так наркозалежні. Лише за останній час в Тернополі зафіксували таких 6 епізодів.

35 тисяч гривень втратила старенька тернополянка після візиту російськомовної "працівниці міськради"
Як не стати жертвою:

  • не пускати до власних помешкань незнайомців, котрі можуть представлятися співробітниками різних структур: пенсійного фонду, водоканалу, електромереж, газової контори, соціальних служб.

  • За жодних обставин не спокушатися на різного роду пропозиції: обмін грошей, заміну лічильників, різноманітні доплати, адже пройдисвіти придумують тисячі способів, щоб  видурити у вас кошти.

Схема 5: Купівля-продаж на різних сайтах та в реалі

У вас товар, ми готові його купити. Переказуємо гроші. Й справді приходить смс, що певну суму переказали на рахунок. Однак, коли товар віддають, гроші з рахунку зникають. Все тому, що протягом пів години можна анулювати проведену операцію.

Телефоном чи через інтернет-сайти продають дешеве пальне, колеса, запчастини, одяг, золото. В результаті люди залишаються без товару і без грошей.

Як не стати жертвою:

  • Як приходять гроші, прийшло смс про суму на рахунку, - одразу знімайте готівку чи перекиньте на іншу картку.

  • Картку мобільного не прив’язувати до банківської.

Продають мед. Злочинці заходять до оселі. Просять принести банку і розрахуватись. Дивляться, де людина тримає гроші і викрадають їх.

Читайте також Ні грошей, ні телефону: довірлива тернополянка втратила «Apple» і 20 тисяч
Як не стати жертвою:

  • Найкраще переконатись, що на ваш рахунок надійшли кошти, це зателефонувати на гарячу лінію банку. 

  • Аби не втратити свої гроші, при покупці слід якнайретельніше спілкуватися з продавцем, ставити питання про товар.
  • Важливо переглянути увесь крам продавця.
  • Перевірте чи часом фотографії товару не взяті з Інтернету, вимагайте надіслати додаткові фото та відео через різні мобільні додатки. Їх у наш час є достатньо, тож переслати фото через «Viber» чи «WhatsApp» може кожен.
  • Зрештою, завжди можна перевірити в «Google» ім’я продавця, номер його картки чи телефону. 
  • Якщо це шахрай, то, можливо, хтось уже про це написав, адже в Інтернеті складаються «чорні списки» шахраїв. 
  • Найкраще купувати товар з післяоплатою, а відмова продавців відправляти його наложенною платіжкою, має одразу Вас насторожити.
     

Коментар

Олександр БОГОМОЛ, начальник головного управління нацполіції в області:

- Ми продовжуємо реєструвати випадки телефонних шахрайств з місць позбавлення волі. Я неодноразово казав і ще раз повторю: не потрібно вірити дзвінкам від незнайомих людей - це все промисли шахраїв, які втираються у довіру, випитують особисту інформацію про банківські картки або просять гроші, представляючись правоохоронцями. Будьте обачними, бережіть свої гроші і не довіряйте незнайомим.

 

Довідка

472 випадків шахрайств зафіксувала поліція Тернопільщини від початку року. Завдані збитки - 4 млн.320 тис. грн.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up