Аферисти по телефону «видурили» у жителів області майже 100 тисяч гривень: за якою схемою діяли?

Аферисти по телефону «видурили» у жителів області майже 100 тисяч гривень: за якою схемою діяли?
  • Невідомі телефонують до жителів Тернопільщини, представляються співробітниками фінансових установ, а у ході розмови вивідують персональні дані людини. Як наслідок – привласнюють чужі кошти.
  • Вже 5 аналогічних фактів шахрайства задокументували працівники поліції області. Вони закликають краян бути обережними і не довіряти невідомим особам.

Про телефонних шахраїв розповіли на офіційному сайті Головного управління Національної поліції у Тернопільській області. Аферисти у розмові говорили своїм «жертвам» про заблокований банківський рахунок, збій системи або ж переконували у можливості збільшення кредитного ліміту. Громадяни вірили та без роздумів розголошували конфіденційну інформацію. Пройдисвіти, дізнавшись зміст СМС-повідомлень, переказували гроші на свої рахунки.

В результаті п’ятеро жителів області втратили заощадження на загальну суму – 91 937 гривень.

Наразі правоохоронці проводять оперативно-розшукові заходи аби розшукати зловмисників. Відомості про події слідчі внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Відео дня

Як розпізнати шахрайство і не стати його жертвою

Поради краянам дали від відділу комунікації поліції Тернопільської області:

  • співробітники банку ніколи не вимагають назвати останні три цифри на зворотному боці картки (CVV-код), пароль від карти, термін дії, одноразовий пароль, код операції, який приходить на телефон;
  • якщо вас просять перевести куди-небудь гроші для того, щоб активувати або розблокувати картку, не піддавайтеся на такі вмовляння. Адже співробітники фінансової установи не можуть вимагати переказу грошей, а такі прохання явно вказують на шахрайство;
  • дзвінок або СМС надходить з незнайомого номера, якого точно немає на офіційному сайті фінансової установи. Номер також можна знайти на зворотному боці карти.

Увага, шахрай!

Якщо ви вже потрапили «на гачок» шахраїв, у такому випадку не варто зволікати і відразу телефонувати на лінію «102». Під час звернення до правоохоронців детально розповідати про ситуацію, що з вами трапилася і в жодному разі нічого не приховувати. Адже у пошуку злочинців важлива кожна дрібниця. Якщо ж шахраї намагалися розвести вас, але ви щось запідозрили і відмовилися далі з ними говорити, про це також варто повідомляти в поліцію.

Нагадаємо, раніше «20 хвилин» писали, що шахраї зняли з рахунків жителів Тернопільщини понад 60 тисяч гривень.

 

Читайте також: 

Понад мільйон гривень віддали шахраям на Тернопільщині. Як діяти у таких випадках та чи реально покарати?

Судитимуть двох жителів Шумщини, яких звинувачують у заволодінні гуманітаркою на 367 тисяч гривень

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up