Чи така страшна ювеналка, як нею лякають?

Чи така страшна ювеналка, як нею лякають?
Начальник міліції у справах дітей Петро Тихович рзповідає про ювенальну юстицію
Про впровадження ювенальної юстиції в Україні говорять давно. Міліція стверджує, що вона уже діє, представники соцслужб наголошують, що ювеналкою в Україні "і не пахне", а інтернет-ресурси лякають нею як системою бездушного втручання держави у життя родини.

Ювенальна юстиція – це судоустрій і судочинство у справах про правопорушення неповнолітніх. Відрізняється вона від звичної системи роботи із малолітніми правопорушниками тим, що спрямована передусім на профілактику та виховання, а не власне покарання підлітків.

"В Україні ювеналки ще немає"

- Це система роботи із неповнолітніми правопорушниками! Наголошую – саме правопорушниками. - каже начальник відділу методичного забезпечення Тернопільського обласного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Світлана Шимчук. – Дуже часто є нерозуміння поняття ювенальної юстиції, або ж свідомо про це придумують міфи. Це не система, яка узаконює забирання дітей із сімей. Це система виховання і попередження порушень.

Відео дня

Світлана Шимчук наголошує на тому, що  втручання в родину і процес позбавлення батьків батьківських прав – компетенція певних органів системи соцзахисту. Але це дуже довгий і складний процес. Аби забрати дитину із родини, треба довго спостерігати за родиною, мати підтвердження порушень прав дитини і лише потім у судовому порядку піднімати питання про позбавлення батьків батьківських прав. Але цим займаються органи опіки разом із працівниками міліції. І найголовніше – весь цей процес не має жодного стосунку до ювенальної юстиції.

- Немає в Україні ще системи ювенальної юстиції. Є якісь документи, наміри,перші кроки. – стверджує пані Шимчук. – Однак для того, аби вважати, що ми впровадили цю систему, слід спершу створити ювенальні суди, адвокатури, прокуратури, які будуть працювати із проблемними підлітками та дітьми по зовсім інших принципах, ніж з дорослими правопорушниками.

"Виховувати дитину має усе суспільство"

Начальник кримінальної міліції у справах дітей УМВС України в Тернопільській області Петро Тихович стверджує, що ювенальна юстиція в Україні впроваджена ще з початком дії Указу Президента №597 від 24.05.2011  "Про Концепцію розвитку кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні" .

- Якщо раніше наша робота із проблемними підлітками та дітьми мала кримінальний характер, тобто ми переважно затримували і забезпечували покарання правопорушників, то зараз основне місце – профілактиці. – розповідає Петро Тихович. – Зараз ми проводимо активну профілактично-просвітницьку роботу у школах області. За кожною школою закріплений працівник нашого відділу. У більш "проблемних" школах роз'яснювальні бесіди з дітьми проводимо частіше.

Пан Тихович стверджує, що подібний формат роботи уже дає свої результати. Мовляв, якщо у 2013 році було зафіксовано 159 злочинів, скоєних неповнолітніми, то у 2014 році вже на 19% менше – 129 злочинів.

Однак, наголошує чоловік, виховання молоді і профілактична робота з ними – клопіт не лише міліції та соцслужб.

- Вихованням мають займатись і батьки – щодня. І хоча може бракувати часу, але на дитину час треба знайти завжди.  – каже Петро Тихович. – Та і суспільство повинне долучатись. Не продавати цигарок дітям, висварити сусідських дітей, якщо застали їх за пляшкою чи цигаркою і тому подібне. Тоді з порушень буде менше. Адже ювенальна юстиція – це в основному виховання і профілактика!

Небезпечних для суспільства дітей дуже мало

Про те, що дитину, яка має схильність до правопорушень, або вже їх скоїла, треба не карати, а виховувати і перевиховувати, стверджує і психолог Наталія Гаєвська.

- Чи часто ми задумуємось, наскільки дитяча та підліткова психіка крихка та ранима? І наскільки легко через покарання, що не враховує вікових і психологічних особливостей, "зламати" життя дитині, яка в силу різних причин оступилася і здійснила правопорушення? – каже Наталія Гаєвська. - Уявіть 14-річного підлітка, який скоїв злочин. Це людина, яка росте і формується, в якої закладаються основні моделі поведінки, цінності та переконання, що будуть мати вплив на все подальше життя. Якщо таку дитину на певний час вилучити із суспільства і помістити в дитячу колонію чи інший виправний заклад ізольованого типу, де вона перебуватиме в обмеженому просторі серед людей, в яких досить часто вже є чітко сформована кримінальна поведінка, то це дуже шкодить дитячому розвиткові і в жодному випадку не сприяє подальшій соціалізації, якої, в першу чергу, потребує дитина, що скоїла правопорушення.

Психолог стверджує, що таке покарання юного порушника так, як і дорослого, може призвести до емоційних, поведінкових та розумових розладів. Дитячий, зокрема, підлітковий вік тим і є складний, що дитина потребує хорошого, гідного прикладу для наслідування. Не маючи чітко сформованої власної позиції в силу вікових особливостей, діти схильні абсолютно некритично копіювати своє найближче оточення. Власне, цим і є небезпечне перебування неповнолітніх у виправних закладах закритого типу - підсвідоме, а часто і свідоме копіювання, перебирання кримінальної поведінки та психології злочинця.

Наталія Гаєвська зауважує, що позбавлення волі – це крайня міра і має застосовуватись лише щодо дітей, які є реально небезпечними для суспільства, а таких є досить небагато. Значно ефективніше запобігти серйозному правопорушенню через профілактичну роботу з сім'єю дитини, в якій, як правило, є багато невирішених проблем, з якими сама сім'я справитись не в силах.

 - Сімейне неблагополуччя, - це не обов'язково алкоголізм чи наркоманія одного із членів родини, а передусім емоційне і досить часто фізичне насилля щодо дітей, як до найнезахищеніших та слабких в сім'ї.  – каже психолог. - Така дитина перебуває в групі ризику і надзвичайно важливим у системі роботи з цими дітьми є вивчення їх основних потреб та запобігання повторному злочину. До кожної дитини повинен бути індивідуальний підхід, тобто, - оцінка ризику скоєння повторного правопорушення, аналіз способу життя неповнолітнього, складання плану реабілітації та підбір відповідних соціальних втручань - робота з психологом, корекція агресивної поведінки, лікування наркотичної чи алкогольної залежності, тощо.

За інформацією аналітиків Інформаційної кампанії «Сильніші разом!», «страшилки» про ювенальну юстицію – один із найбільш поширених у мережі неекономічних антизахідних міфів. Але фахівці різних сфер одностайні у своєму баченні цієї системи роботи з неповнолітніми: ювенальна юстиція дуже потрібна для українського суспільства, для нормального виховання молодого покоління.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up