Двом інспекторам ДСНС вручили підозру. Як це коментує начальник?

Двом інспекторам ДСНС вручили підозру. Як це коментує начальник?
  • Від листопада 2023 року правоохоронці повідомили про підозру в одержанні хабаря двом працівникам районних управлінь пожежно-рятувальної служби Тернопільщини.
  • З яких районів фігуранти справи, чи звільнили їх з посад та як ситуацію коментує начальник Головного управління ДСНС у Тернопільській області Віктор Маслей? «20 хвилин» запитали.

Служба безпеки України у січні 2024 року викрила корупційну схему в управлінні Держслужби з надзвичайних ситуацій у Тернопільській області, як писали раніше «20 хвилин».

За даними слідства, посадовці ДСНС отримували «відкати» з договорів на протипожежне обслуговування підприємств.

Відео дня

– Співробітники ДСНС зареєстрували на свого родича три приватних підприємства, які виконують роботи протипожежного призначення. Використовуючи службові повноваження, посадовці змушували підприємців укладати договори на отримання відповідних послуг виключно з підконтрольними їм фірмами. Працівники ДСНС регулярно отримували від представників фірм свої відсотки, — йдеться у повідомленні від Служби безпеки України.

Поліція провела 19 обшуків, під час яких виявили документацію та чорнові записи з доказами незаконної діяльності, банківські карти, на які перераховували гроші, і приблизно 250 тисяч гривень.

Висловили підозру двом рятувальникам

Прокуратура Тернопільської області 3 січня 2024 року повідомила про підозру головному інспектору відділу запобігання надзвичайним ситуаціям одного з районних управлінь ГУ ДСНС України області.

В обласній прокуратурі 21 лютого 2024 року проінформували, що висловили підозру ще одному провідному інспектору відділу запобігання надзвичайним ситуаціям іншого районного управління.

За даними слідства, співробітники ДСНС зареєстрували на свого родича кілька товариств, які спеціалізуються на наданні послуг з виконання робіт протипожежного призначення. Інспектор ДСНС спонукав керівників приватних й комунальних підприємств та закладів отримувати послуги лише від вказаних суб’єктів господарювання, лобіюючи їх інтереси. «Відкати» за послуги пожежної та техногенної безпеки становили 10-20% від суми, яка була зазначена у договорах із замовниками.

Як розповідали «20 хвилин», правоохоронці задокументували 3 факти отримання неправомірної вигоди на суму 33 тисячі гривень першим інспектором, якому повідомили про підозру у січні. Щодо іншого, поліцейські виявили 2 факти отримання ним «відкатів» на суму понад 17 тис. грн. 

Підозрювані – з Кременця і Гусятина

Під час брифінгу, який 22 лютого провели у Головному управлінні ДСНС у Тернопільській області, «20 хвилин» отримали коментарі від начальника Віктора Маслея щодо підозр рятувальникам.

– В листопаді 2023 року правоохоронні органи провели ряд обшуків у підрозділах ДСНС. Поліцейські вважають, що два працівники підрозділів ДСНС оформили на своїх родичів фірми, які надавали послуги протипожежного призначення. І вони зверталися до наших працівників з метою лобіювати інтереси цих підприємства. Тобто, це не хабар, а зловживання впливом. Рятувальники рекомендували (підприємцям – прим. авт.) отримувати послуги в тій чи іншій організації, – розповів Віктор Маслей.

За словами начальника пожежно-рятувальної служби області, правоохоронці у листопаді проводили обшуки і слідчі дії у всіх трьох районних управліннях. Тобто, у Кременецькому, Чортківському і Тернопільському.

Віктор Маслей додав, що поліцейські на даний час ще встановлюють причетність працівників цих трьох районних управлінь до корупційної схеми та дають правову оцінку ситуації.

– За чотири місяці правоохоронні органи сформулювали підозру двом працівникам районних управлінь. Зокрема, вчора оголосили підозру другому нашому інспектору. Наскільки мені відомо, правоохоронці підозрюють, що за три роки від фірми він отримав 17 тисяч гривень додаткового матеріального блага. Фігуранти кримінальної справи, тобто особи, яких підозрюють правоохоронці, поки не визнані винними, бо матеріали ще не в суді, – додав головний рятувальник Тернопільщини.

Але попри це, як наголосив Віктор Маслей, двох працівників, яким правоохоронні органи висловили підозру в отриманні неправомірної вигоди, звільнили з посад у районних підрозділах.

Це один працівник Кременецького районного управління і начальник караулу пожежної частини з Гусятина. Вони були звільнені з органів ДСНС за дискредитацію ділової репутації з негативних мотивів. Також за недостатній контроль за діями підлеглих до дисциплінарної відповідальності були притягнуті понад 10 працівників пожежно-рятувальної служби області, – прокоментував пан Маслей.

Як раніше писали «20 хвилин», станом на січень їх було шість. Це керівники районних управлінь, заступник начальника Головного управління області і працівники обласного апарату ДСНС.

 

Читайте також:

Отримував «відкати» від підприємців: інспектору ДСНС на Тернопільщині вручили підозру

10 працівників ДСНС підозрюють у корупційній діяльності

Очільник ДСНС Тернопільщини прокоментував корупційну справу, де фігурують підлеглі

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Andriy Shkula

    Отако, зі сторони: вже було декілька випадків де підлеглих викривають на хабарях. А керівник такий: «серйозно? От скотиняки»… в глибокому осуді, в рішучій рішучості, відсторонено занепокоєний. Сумно це все 🤷🏼‍♀️
  • Галина Подюк

    Ви той Чортків...і решту районів трохи "" ПОТРУСІТЬ"" А то ті місцеві князьки

    ,дуже розгосподарювалися !

keyboard_arrow_up