Зв'язали руки й ноги та погрожували пекти праскою: ТОП резонансних розбійних нападів на Тернопільщині

Зв'язали руки й ноги та погрожували пекти праскою: ТОП резонансних розбійних нападів на Тернопільщині
  • Родину Марії В. за рік «обнесли» тричі: перший раз грошей не знайшли, другий раз крадіжка сталась у день весілля онучки. Втретє на хату напали троє: один раніше судимий за бандитизм житель Черкащини, його спільник член львівської банди Сушка, а третій – місцевий колишній міліціонер.
  • Ми проаналізували ТОП найрезонансніших розбійних нападів, що стались на Тернопільщині протягом останніх років.

До хати Марії злочинців привів їх подільник, колишній міліціонер. Він дізнався, що родина хоче купити квартиру у його сестри, а жінка довго до цього була на заробітках.

Сестра, яка товаришувала із родиною Марії, медсестра, не мала де очі подіти від сорому. Вона просила пробачення і плакала.

  • Мені так соромно… Навіть подумати не могла, що брат здатний на таке. Останній злодій не піде до сусідів красти, – жінка просила пробачення у Марії та її родини. Вона проживала поруч з онукою літньої жінки. А брата теж Маріїна родина мала за сусіда.

Цей розбійний напад набув чи не найбільшого резонансу на Тернопільщині за останні роки. І стався він наприкінці лютого 2017. Лишень у 2020 Верховний суд нарешті поставив крапку у цій історії. Та залишив без змін вирок судів попередніх інстанцій, хоча касації подавали і усі троє нападників, і їхні захисники.

Відео дня

Марія В. 12 років працювала за кордоном, а останні років 3 перед нападом – у рідному Хоросткові. Донька її була в той час на заробітках. Біди ніби сипались на родину – їхні помешкання за рік обікрали тричі. Вперше пограбували будинок, грошей не знайшли, але винесли коштовності та дорогі речі. Вдруге у день весілля Маріїної онучки. Молодята повернулись в квартиру у Тернополі після весілля, а там все догори дригом. Саме молодша була сусідкою жінки, брат якої, колишній міліціонер, навів на житло Марії втретє.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 22 лютого 2017 року обвинувачені приїхали у м. Хоростків Тернопільської області. Зупинившись неподалік житлового будинку потерпілої Марії В., сховали обличчя масками типу “балаклава” та через вікно проникли до будинку. Пенсіонерку зв'язали та били по обличчю й голові. Потім, погрожуючи розжареної праскою, вимагали показати сховок із грошима. Коли вривались до помешкання, кричали, що вони з міліції. І нібито звинуватили зятя жінки у збуті фальшивих доларів.

Жінка довго трималась, наскільки це можливо було в тій ситуації. Навіть намагалась вмовити нападників, мовляв, ви ж міліція. І знаєте, що нас вже двічі грабували цього року. Ті були непохитними. Нишпорили по хаті, а пов’язки на роті та по всьому тілі лишень душили жінку. Марія пригадувала, що благала відчинити вікно, бо задихнеться. А ті ніби насміхались – скажи де гроші, ми підемо і викличемо швидку. Щоправда, у суді Марія пригадувала, що один з них, навіть пошкодувавши жінку, яку вони катували, таки відчинив кватирку та зняв пов’язку з рота…

  • Здивувало те, що нападники назвалися поліціянтами, а були у масках, – пригадувала пані Марія. – До того ж, у мене нема зятя, як вони казали. Коли почали зв’язувати мене, зрозуміла, що це бандити. Просила, не закривайте хоч рота, бо задихнуся. А вона кричали “Де долари?!” І погрожували пекти праскою.  У мене піднявся тиск, зловило серце…

Жінка, ймовірно, якоїсь миті знепритомніла. Бо отямилась, коли один з нападників хлюпнув на неї водою. Коли терпіти знущання було несила, Марія сказала, де гроші. Тікала з власної хати Марія через вікно, – трохи раніше один зі злочинців перерізав на її руках пути. Обережно зсунувши пов’язку з очей, жінка помітила на столі ніж. Ним розрізала стяжки на ногах і кинулась до вікна. Розбудила сусідів, зателефонувала до онучки, а вона викликала поліцію.

Грабіжники залізли до хати тим же шляхом, що й під час першого пограбування. Цього разу їх здобичю стала валюта, гривні, мобілка та елітний алкоголь – на загальну суму 416 214,85 гривень.  Через три дні грабіжників поліція затримала у Львові.

Ними виявились Сергій Удудяк, Костянтин Понаровський та Володимир Литвин. Двоє з грабіжників раніше судимі, вийшли на волю за так званим “законом Савченко”. Один із них — судимий за бандитизм мешканець Черкащини, його спільник — член львівської банди Сушка, а третій — координатор розбою, тернополянин.

За розбійний напад усіх засудили від 10 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Звинуватили за ч. 4 ст. 187 КК України. Йдеться про розбій, спрямований на заволодіння майном у великих розмірах.

Як нам вдалось дізнатись, один з нападників утримується в Дрогобицькій виправній колонії № 40. Щодо інших – інформації знайти не вдалось. Однак, відомо, що ця справа пройшла вже всі можливі інстанції в Україні.

Улов нападника: мобільний і 250 грн

Пізно ввечері хтось постукав у вікно мешканця колишнього Підволочиського району. Він вийшов і побачив, що під ворітьми сиділа дівчина. Руки у неї були в крові. Вона просила викликати поліцію…
До семи років ув’язнення засудили за розбій і грабіж уродженця с.Жолоби Кременецького району. В чоловіка за спиною – не один рік колонії. Вперше його засудили в жовтні 2001-го. Останній раз звільнився з місць позбавлення волі 9 січня 2019 р. Того ж місяця вже встиг накриміналити на новий термін.

20 січня 2019 року приблизно о 22 годині 10 хвилин чоловік з приватного будинку викрав дві сумки. Вже ввечері 24 січня з ножем напав на студентку на залізничному вокзалі в смт.Підволочиськ. Вину не визнав і стверджував, що до злочинів не має стосунку

- Під час спілкування, шляхом обману відвів її на ділянку місцевості поблизу території с.Супранівка Підволочиського району, - йдеться у матеріалах справи. – Переконавшись, що за ним ніхто не спостерігає, наніс дівчині заздалегідь підготовленим ножем, яким мав із собою, один удар в область поперекової ділянки спини, спричинивши їй тілесні ушкодження у вигляді колото-різаної рани.

Коли студентка на вимогу нападника ставила свою сумку на землю, то зловила лівою рукою ніж в його руках. Та сильно порізала свою руку. Тим часом чоловік викрав її мобільний телефон марки «Huawei», який знаходився в кишені її куртки, а з сумки «витрусив» зарядний пристрій до мобільного, навушники, гаманець, в якому були 250 грн. та картка «ПриватБанку».  А потім накивав п’ятами.

Допитаний в суді обвинувачений свою вину не визнав. А от дівчина пригадала, що їхала до Тернополя із Хмельницького. У Підволочиську мала пересісти на інший потяг, однак, в касі їй повідомили, що той буде приблизно за 4 години. Потім до неї підійшов чоловік, поцікавився, куди вона їде. Та запевнив, що йому в той же бік і розповів дівчині, що з автостанції скоро має бути автобус на Тернопіль. Запропонував, аби встигнути на нього, піти коротшою дорогою. Якоїсь миті зловив дівчину за ліву руку і приставив до спини ніж та наказав стати на коліна. Дівчина відмовилась. Почула інший наказ: дістати все із сумки та кишень. Коли нападник зник, поранена дівчина побігла в бік будинків, де покликала на допомогу. Чоловіка затримали за гарячими слідами.

Ставили на коліна та називали своїми рабами

На лаві підсудних опинилися двоє неодноразово судимих жителів обласного центру. А потерпілі  у цій справі музиканти з Львівщини. Люди погодились переночувати у нового знайомого і це мало не коштувало їм життя.

Львів’яни гастролювали у Тернополі, де і познайомились з місцевим продавцем фаст-фуду. Він запропонував їм дах над головою, повідомили у відділі комунікації головного управління Нацполіції в області.  

За версією слідства, 39-річний тернополянин, ймовірно, перебуваючи під дією наркотичних засобів, накинувся на своїх гостей із ножем і став вимагати «викуп за життя».  Згодом йому на підмогу прийшов 35-річний  спільник. Вдвох вони знущалися з музикантів, ставили їх на коліна, називали своїми рабами, через погрози та насильство відібрали у них майно.  Потерпілі змушені були віддати мобільні телефони, банківські картки, одяг і навіть здати у ломбард свій інструмент.

Врятував львів‘ян випадок: у крамниці, куди одного з потерпілих привів кривдник, стався конфлікт з продавцем. І це дало змогу чоловікові попросити про допомогу. Жінка зателефонувала в поліцію.

Обох зловмисників затримали та оголосили підозру за частиною 2 статті 186 Кримінального кодексу  -  грабіж, вчинений повторно із погрозою застосування насильства, та частиною 2 статті 187 Кримінального кодексу - розбій, вчинений за попередньою змовою групою осіб.  Крапку у цій справі поставить суд.

Збив з ніг і вирвав сумку зі 100 тисячами

62-річний тернополянин став жертвою нападника, коли до власного під’зду залишалось кілька метрів. Це сталось у січні 2021-го, а вже в травні поліція затримала нападника.  

До співробітників поліції надійшло повідомлення про розбійний напад від 62-річного жителя Тернополя. Виїхавши на місце події, поліцейські з’ясували, що зловмисник напав на потерпілого поблизу його місця проживання. Підбігши ззаду, вдарив невідомим предметом по голові та вирвав сумку, в якій було понад 100  тисяч гривень.

Правоохоронці провели комплекс оперативно-розшукових заходів для розкриття злочину. Встановлювали свідків та очевидці події, опрацьовували  записи камер відеоспостереження. В ході відпрацювання оперативники розшукали нападника. Причетним до злочину виявився 33-річний житель Тернопільського району.

Під час санкціонованого обшуку в будинку фігуранта поліцейські виявили ряд речових доказів, серед яких бейсбольна бита та обріз гвинтівки Мосіна. Вилучене направлено на проведення експертизи в Науково-дослідний експертно-криміналістичний центр.

Жителю Тернопільського району слідчі оголосили підозру у вчиненні злочину, передбаченого частиною  1 статті 187 Кримінального кодексу України - розбій. За вчинене йому може загрожувати від 3 до 7 років позбавлення волі. У цій справі ще триває слідство.

Затримали банду, коли повертались з Домінікани

Масштабну спецоперацію із затримання злочинного угруповання провели працівники поліції трьох областей наприкінці березня 2021 р.

Групу, яка впродовж 2020-2021 років тероризувала жителів західної України, ліквідували оперативники управління стратегічних розслідувань  спільно з колегами ГУНП Тернопільської, Чернівецької та Київської областей.

  • У ході розслідування стало відомо, що до злочину причетні жителі Львівщини, - розповідає начальник УСР в Тернопільській області Василь Джиджора. – Вони нападали та грабували людей, які займалися валютними операціями. Усі підозрювані професійні спортсмени з боксу та боротьби.

Організатор угруповання - чемпіон світу з кікбоксингу, житель Львова, 1975 року народження. Чоловік на даний час знаходиться на лаві підсудних щодо розбійного нападу, вчиненого в 2015 році. Для незаконних заробітків він зібрав товаришів.

Перш ніж піти на злочин, підозрювані стежили за своїми жертвами, вивчали їхній шлях та місця перебування.

В селищі Березовиця наприкінці 2020 року вони напали на подружжя і відібрали близько 256 тисяч гривень. У січні 2021 року підозрювані привласнили 140 тисяч євро, які належали жителю Чернівців.

- Маючи такі кошти, учасники дозволяли собі купувати дорогі елітні іномарки та відпочинок на елітних світових курортах, - повідомив правоохоронець.

Документували ОЗГ правоохоронці впродовж кількох місяців. Зібравши усі докази, оперативники вирішили провести масштабну спецоперацію до якої залучили більше сотні фахівців. Під процесуальним керівництвом обласної та окружної прокуратури Тернополя було проведено одночасно 21 обшук на території Львівської, Чернівецької та Київської областей.

Кількох підозрюваних затримали безпосередньо в міжнародному аеропорту "Бориспіль", коли вони повернулися з чергового відпочинку з Домінікани. Інших учасників виявили на території Львівської області. У ході обшуків в чоловіків вилучили елітні автомобілі, балаклави та бити, якими вони користувалися під час нападів, а також іноземну та українську валюту.

- Чотирьом учасникам повідомили про підозру згідно статті 186 частини 3 ККУ та статті 187 частини 4 ККУ. Трьом особам обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. По четвертому учаснику питання вирішується, - каже Василь Джиджора.

У цій справі ще триває слідство.

Справа нападників на валютників пішла до суду

Слідчі Тернополя у березні 2021 р. скерували до суду справу учасників організованого злочинного угруповання, які нападали та грабували місцевих мешканців. Банда нападала на валютників у Тернополі майже рік. За всім стояли два брата-кавказця і ще один їхній земляк.

- В організованій злочинній групі кожен виконував чітко поставленні завдання, - розповідає начальник відділу слідчого управління Рустам Гикавчук. - Організатор планував майбутні незаконні заробітки, шукав жертв, координував усі дії та вивчав маршрути потерпілих й місця концентрації камер відеоспостереження. Окрім цього він займався і фінансовими питаннями та транспортом. По телефонах між собою тріо спілкувалося лише на іноземній мові.

Спільники "йшли на справу" за чітко спланованим планом, який готувався не один день. Злочинне угруповання встигло обікрасти та пограбувати трьох жителів Тернополя. Усі потерпілі мали відношення до проведення валютних операцій.

Перед грабежами підозрювані дізнавалися, де мешкає жертва, її щоденний графік, а також якими дорогами ходить та на яких транспортних засобах їздить.

Про напад і грабіж одна із жертв повідомила у серпні 2020 року. Жінка помітила у під'їзді незнайомців та спробувала втекти. Проте зловмисники її наздогнали, вдарили та відібрали сумку в якій було майже 400 тисяч гривень. 

Вісім місяців спостерігали зловмисники і ще за однією жертвою. Жінку чекали неподалік будинку. І коли вона підійшла, вирвали з рук сумку та втекли. Тоді тріо збагатилося майже на 75 тисяч гривень.

Третьою жертвою був чоловік. Його підозрювані вдарили в голову, а коли потерпілий впав, почав наносити тілесні ушкодження поки він не втратив свідомість. Після цього зловмисники перерізали ремінь сумки та втекли, прихопивши 80 тисяч гривень.

Після останнього нападу зловмисники планували залишити Україну – вони придбали квитки на літак Львів-Баку.

Нападників впіймали, а в ході обшуків правоохоронці вилучили речові докази з останнього злочину. Усі фігуранти справи відповідатимуть за частиною 4 статті 187 ККУ - розбій, спрямований на заволодіння майном у великих чи особливо великих розмірах або вчинений організованою групою, або поєднаний із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень та частиною 5 статті 186 ККУ -  грабіж, вчинений в особливо великих розмірах або організованою групою.

Довідка

У 2020 році на Тернопільщині сталось 6 розбійних нападів, всі з них розкрили. П’ять вже пішли до суду, шостий розслідують. Від початку 2021 року в області зафіксували вже 7 розбійних нападів. Всі злочини розкриті, повідомив начальник відділу комунікації головного управління Нацполіції в області Сергій Крета.

Читайте також

Розбійний напад в Білій: один з нападників напоровся на ніж і загинув. Іншого днями… виправдав суд
Жінка відбивалася від нападників праскою. Розбійний напад в Ангелівці
Розбійний напад: чоловіка побили палкою у власному гаражі та пограбували
Погрожував ножем, повалив на землю і намагався задушити: судитимуть збаражчанина, який напав на 19-річну тернополянку
Знайшли нападника, який підрізав тернополянина в Гаях Гречинських
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up