Не хоче сидіти в СІЗО та вкотре клопотав про перенесення засідання: обвинувачений Терендех

Не хоче сидіти в СІЗО та вкотре клопотав про перенесення засідання: обвинувачений Терендех

Чергове засідання у справі вбивства Віталія Гнатишина відбулось 4 листопада. Точніше мало відбутися: один із обвинувачених Сергій Терендех знову попросив перенести судове засідання, бо не встиг ще ознайомитися із матеріалами справи. На це він мав більше місяця, але йому забракло часу. Захист іншого обвинуваченого Володимира Біляшевича знову просив лише про нічний домашній арешт, а Терендех сказав, що хоче іншої міри запобіжного заходу, а не "сидіти" в СІЗО.  

Нагадаємо, у справі вбивства 20-річного Віталія Гнатишина ще у вересні мали допитувати обвинувачених. Але засідання щоразу переносять з різних причин: обвинуваченого не привезли з СІЗО через стан здоров'я, сторона захисту не може між собою домовитися, Терендех клопотав про ознайомлення із матеріалами справами, бо за стільки часу він ще не встиг цього зробити. Про перебіг попередніх засідань читайте тут. 

Останнє клопотання від обвинуваченого Терендеха про те, що він хоче ознайомитися із матеріалами справи суд задовольнив 27 вересня. Час дали до 4 листопада. Проте не початку цього засідання Сергій Терендех заявив, що ще не встиг ознайомитися із матеріалами, тому просить засідання перенести.

- Я ознайомився з першим, другим та частково третім томами, - каже обвинувачений. - Не ознайомився із відео та аудіоматеріалами у справі. 

Відео дня

Додав, що у суд із СІЗО для ознайомлення із матеріалами його привозили тричі і він мав лише кілька годин. Просив дати час ще до 21 листопада. Суд таки задовольнив клопотання. 

Прокурор клопотання обвинуваченого просила задовольнити, щоб не порушувати його права. А от сторона потерпілих просила відмовити. І батьки загиблого Віталія, і їхні захисники вважають, що сторона захисту намагається затягнути справу.

На запитання журналістки, чи справді такий великий об'єм матеріалів справи, один із адвокатів сім'ї Гнатишиних Павло Варода (до судових розглядів він долучився уже під час процесу) відповів, що йому на ознайомлення знадобився один день. І додав, що у обвинуваченого два захисники, які б могли зробити копії документів, відео та аудіоматеріалів та доставити їх у СІЗО.

Адвокат вважає, що обвинувачений, заявляючи такі клопотання, вважає, що суд може відмовити у їх задоволенні і надалі він може це використати в апеляційному суді. 

- Є розуміння у сторони потерпілих, що це певна тактика захисту: якби суд відмовив у задоволенні клопотання обвинуваченого, тоді вони могли б в апеляційному суді у скарзі зазначити про те, що суд першої інстанції істотно порушив права на захист, - каже пан Варода. - Суд унеможливлює такі порушення і забезпечує право обвинуваченого на ознайомлення із матеріалами справами. Безумовно це не може тривати безкінечно, суд повинен вжити заходів щодо розумних термінів розгляду цієї справи. Бо постійні клопотання обвинуваченого уже у відчаї і неспроможні щоразу слухати клопотання про відкладення судового розгляду. 

Йшлося і про продовження міри запобіжного заходу обвинуваченим: Володимиру Біляшевичу цілодобовий домашній, Сергію Терендеху - тримання під вартою в СІЗО, Захист Біляшевича просив лише про нічний домашній арешт. А Терендех сказав, що не згідний із мірою запобіжного заходу - тримання під вартою в СІЗО, Але альтернативи не назвав. 

Суд для обох обвинувачених залишив ті ж міри запобіжного заходу. 

Захист Терендеха також подав на розгляд клопотання про призначення судово-медичної експертизи. Її мають розглянути після того, як Терендех дасть свідчення. 

Забрали мобілку із СІЗО

Під час судового засідання мама загиблого Віталія Гнатишина пані Галина зазначила, що зверталась у прокуратуру із скаргою, що Сергій Терендех перебуваючи у СІЗО вільно користується смартфоном, має доступ до інтернету. 

Жінка отримала відповідь від прокуратури, що у обвинуваченого вилучили мобілку із сім-картами. 

Також пані Галина звернулась із запитом щодо стану здоров'я обвинуваченого Терендеха, адже того часто не привозять із СІЗО на засідання саме через проблеми із здоров'ям. Проте у відповіді їй вказали, що таких даних розголошувати не можуть. 

Нагадаємо, Віталій Гнатишин був студентом ТНТУ ім. І. Пулюя факультету економіки і менеджменту. Своє 20-річчя з друзями він святкував у нічному клубі. Коли вони стояли біля закладу, до них підійшло двоє хлопців, які не були відвідувачами того закладу. Віталія кілька разів вдарили в голову. Нападників затримали, їм оголосили підозру одразу за трьома статтями Кримінального кодексу. За життя хлопця боролися у Тернопільській міській лікарні №2. Друзі та рідні збирали кошти на лікування, та, на жаль, життя хлопця врятувати не вдалося. Віталій помер ввечері, 8 липня. Обвинувачені - Сергій Терендех та Володимир Біляшевич. На судовому засіданні 22 листопада зачитали обвинувальний акт. Сергію Терендеху інкримінують ч. 2 статті 296 КК України - хуліганство, скоєне групою осіб та ч 2. статті 121  - умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть. Володимиру Біляшевичу - ч.1 статті 129 - погроза вбивством, ч. 4 статті 296 - хуліганство із застосуванням вогнепальної або холодної зброї та ч. 1 статті 263 - носіння вогнепальної зброї без передбаченого законом дозволу.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Anonymous

    Коли наступне судове засідання?
  • Anonymous

    Охоронець молодець, виконав свій громадський обовязок - підтвердив у суді що з Біляшевичем вже були ранішие проблеми. Погано що їх раніше не присікли, встигли молодого хлопчину вбити. Бандіти!
  • Тернополянин

    Подивимся чи Зеленський вплине на справу, щось я дуже сумніваюся
  • Тернополянин

    Але це цирк, я в шоці. Не дай Бог комусь попасти в таку ситуацію... Батькам терпіння, у Вас все вийде, правда за вами. Потрібно збиратися небайдужим під суд, потрібно більше розголосу, на всю Україну, може так буде толк
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up