Лідер рейтингу шахрайств – HELIX: 42 млн збитків та 520 заяв

Лідер рейтингу шахрайств – HELIX: 42 млн збитків та 520 заяв
  • Тернополян дурять на сайтах продажу та крадуть гроші, «змінюючи» пін-код на банківських картках.
  • Виносять всі заощадження та коштовності з квартири, «знімаючи пороби».
  • Чи не найбільше потерпілих за старою як світ схемою, але якою вправно видурюють гроші у людей – «ваш син у поліції».

ТОП-5 шахрайств на Тернопільщині

  1. HELIX: 520 заяв, збитки - 41,7 млн грн.

Фінансова піраміда: людям пропонують вигідно вкласти гроші і отримати шалені відсотки. Перші вкладники збагачуються, як і «батьки» піраміди. Решта не лише залишається без відсотків, а й часто позбувається вкладених коштів.

  1. Треба змінити пін на картці

Серед ошуканих – клієнти Ощадбанку і ПриватБанку. Телефонують навмання - переважно з місць позбавлення волі. Повідомляють, що шахраї хочуть зняти кошти з картки. Щоб цього не сталось – треба змінити пін-код. Представляються службою безпеки банку. Мовляв, прийде смс з кодом – повідомте нам. Номера беруть зазвичай з сайтів оголошень. Змінюють код і знімають всі гроші.

Відео дня
  1. Ваш син у поліції

Зазвичай нічний дзвінок. Потрібні гроші, бо скоїв ДТП чи інший злочин і мене посадять. Вночі люди з просоння і не надто усвідомлюють, що їх ошукують. Шахраї давлять на жалість і тримають на лінії, аби жертва не передзвонила родичу. Зазвичай жертвами стають старші люди.

  1. Продаж дешевого пального

Входять у довіру до людей на заправках, пропонують придбати дешеве пальне, мовляв, мені зарплату дають талонами. Готові віддати навіть за 19 грн за літр. Перекидайте гроші на картку, чи давайте готівку. Ми вам – талони. Йдуть ніби по талони до машини – і тікають. Останній випадок - перерахували 100 тис. грн за солярку. В результаті ні грошей, ні пального.

  1. Інтернет-продаж. У фаворі сайт OLX

Продавці дають оголошення про продаж дитячих товарів, весільних суконь чи запчастин до авто. Шахраї телефонують і домовляються про купівлю товару. Перераховують гроші на картку. Продавець отримує смс, що кошти надійшли. Шахраї протягом години скасовують операцію. В результаті втрачають товар і не отримують коштів.

339 кримінальних проваджень за шахрайство внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за чотири місяці 2017 р. За аналогічний період минулого року таких злочинів було 249. Тобто, у 2017 році мешканціd Тернопільщини дурять на третину частіше.

Найбільше ошуканих – у Тернополі. Тут зареєстровано 88 випадків. Найменше – у Підволочиському та Заліщицькому районах. Про це повідомив начальник відділу комунікації головного управління нацполіції в області Сергій Крета.

  • Шахрайств побільшало на 36%, і основними причинами є документування піраміди HELIX та осучаснення технічних можливостей, які дозволяють шахраям видурювати у тернополян гроші, - каже Сергій Крета. – Але й розкриває поліція шахрайства більше, ніж торік. Зараз розкриття становить 44%, а торік – лише 25,7%.

Наразі поліція розслідує 191 кримінальне провадження за фактами шахрайств. Ще 134 злочин є нерозкритими.

Шахрай з Бучача розвів людей з 6 областей

Поліцейські тернопільщини за підозрою у вчиненні шахрайства в особливо великих розмірах затримали 33-річного жителя Бучача. Гроші зловмисникові  надходили з усіх куточків України, та жоден з покупців так і не отримав товару, оголошення про продаж якого  33-річний бучаччанин розміщував на сайті OLX.

Як розповів начальник Бучацького відділення поліції Ярослав Побуринний, 33-річний житель райцентру на безкоштовному сайті оголошень розмістив інформацію про те, що продає мобільний телефон iPhone 6. Ціну вказав привабливу, тому дзвінки надходили один за одним. За дзвінками слідували грошові перекази – люди надсилали хто п’ять тисяч гривень, хто десять – в якості завдатку.

  • Як вдалося встановити під час досудового розслідування, зловмисник не мав жодного телефону на продаж, торгував, так би мовити, повітрям, а люди довіряли йому, - каже Ярослав Побуринний.

Спочатку обдурених покупців вдавалося водити за ніс, годуючи обіцянками, однак на початку січня до поліцейських надійшла перша заява від жителя Хмельниччини. Чоловік втратив майже 11 тис. грн.

  • Зловмисник намагався якось залагодити конфлікти з тими покупцями, що часто телефонували йому, вимагаючи повернення коштів та погрожуючи звернутись до поліції, - розповів слідчий відділення Роман Грисюк. - Бувало, повертав частину грошей. Принаймні, про це засвідчують вилучені у підозрюваного під час обшуку  понад 170 квитанцій про переказ коштів.

Зловмисник, змінюючи номери телефонів, подавав все нові й нові оголошення про продаж неіснуючих  гаджетів.

Наразі до поліцейських звернулися понад двадцять осіб, що потерпіли від дій шахрая. І в кожному випадку втрати становлять не менше десяти тисяч гривень. Потерпілі - з Тернопільщини, Київщини, Хмельниччини, Одещини, Житомирщини, Львівщини, Закарпаття, Волині та інших регіонів.

Нові потерпілі у схемі «Ваш син у поліції»

У шахрайській схемі «Ваш син у поліції» потерпіли жителі обласного центру. Як результат, з кишень тернополян зникло більше 80 000 гривень.

Зі заявою до правоохоронців звернулась жителька Тернополя. Жінка повідомила, що до свекрухи зателефонував невідомий та представився працівником правоохоронних органів.

Чоловік повідомив, що її син вчинив злочин і йому загрожує кримінальна відповідальність. Псевдопрацівник розповів, що вихід зі ситуації є, але потрібно заплатити. Пенсіонерка погодилась та перерахувала через термінал на вказаний рахунок 3 000 гривень. Жінка зрозуміла, що потрапила на гачок аферистів, коли все розказала рідним.

Ще один факт шахрайства задокументували поліцейські. Схема аналогічна, але жертва інша. У даному випадку аферист розповів, що син жительки обласного центру вчинив ДТП, в якому є потерпілі. Тернополянка віддала 2 500 американських доларів. Згодом жінці зателефонував син та спростував всю інформацію.

Дурять «соцслужби» і «водоканал»

3 000 гривень видурили шахраї у літньої тернополянки. Як повідомила потерпіла, того дня у помешканні пролунав дзвінок у двері. На порозі стояли невідомі чоловік та жінка, які представилися працівниками соцслужби. Спочатку аферисти увійшли в довіру, а потім розповіли старенькій історію, про те що сьогодні вони мають можливість поміняти українські гривні на іноземну валюту за вигідним курсом. Пенсіонерка погодилась та віддала пройдисвітам 3 000 гривень, а взамін отримала сувенірні кошти - 600 американських доларів та 1000 гривень.

Після успішної афери шахраї сіли в іномарку та зникли у невідомому напрямку. Старенька зрозуміла, що стала жертвою злочинців, коли все розповіла родичам.

Одразу двоє людей в один день потерпіли від дій працівників так званого «водоканалу».

Одна з потерпілих, 63 – річна тернополянка розповіла, що додому прийшов чоловік, який представився працівником водоканалу. Чоловік зазначив, що йому необхідно зняти показники лічильника. Пенсіонерка пустила незнайомця до помешкання.

Допоки жінка поралась на кухні, псевдопрацівник знімав показники. Зайшовши до квартири, зловмисник одразу помітив в коридорі сумку власниці. Коли шахрай, покидав помешкання, прихопив з собою і гаманець пенсіонерки, в якому були 1200 гривень та золоті сережки. Жінка зрозуміла, що її обікрали, коли помітила відсутність свого майна.

Знімають пороби і ворожать. А зникають гроші

Заволодіння чужим майном шляхом обману інкримінують збаразькі поліцейські двом мешканкам Чернігівщини. Жінки виманили в місцевої мешканки 12 000 гривень та золоті вибори.

За словами начальника Збаразького відділу поліції Віталія Присяжнюка, шахрайки їздили по селі Колодно та скуповували горіхи. Зайшовши на подвір’я, зав’язали розмову з господинею. Одна з покупців попросила води. Жінка не відмовила та запросила гостей до хати. У ході розмови шахрайка запевнила власницю помешкання, що всі проблеми в родині через пороби. Гостя переконала жінку, що її приятелька - відома цілителька і зможе вже зараз зняти прокляття.

Псевдоворожка розповіла, що необхідно принести всі кошти, які є в вдома та загорнути їх в газету. За вказівками цілительки жінка зібрала всі цінності та поклала до своєї кишені.

Під час ритуалу шахрайка просила витягнути згорток та, тримаючись за нього руками, читала над ним молитви. Ці дії вона повторювала декілька разів. По закінченню, ворожки запевнили господиню, що всю порчу знято та, попрощавшись, покинули оселю.

Через деякий час господиня вирішила покласти збереження на місце. Розгорнувши газету жахнулась - у ній не було ані грошей, ані прикрас.

Читайте також Як не стати жертвою «знімачів поробів» і «соцпрацівників»
 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Діонісій

    Лідер рейтингу шахрайств хто? влада ! а тим хтось дозволив то робити.
  • Петро Білецький

    Ви тут дурниць не пишіть. Краще викладіть фотки як вони віддихали на Карибах(чи де там вони віддихали) за гроші тої толпи яка туди ломанулась ставити свої останні гроші.
  • Герасимчук Ростислав

    А про привладних ссук на джипах ви троха забули.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up