Як не стати жертвою «знімачів поробів» і «соцпрацівників»

Як не стати жертвою «знімачів поробів» і «соцпрацівників»
  • Розкажіть своїм батькам, родичам та близьким про такі випадки, аби рідні не потерпіли від рук аферистів.
  • Якщо ви чи ваші близькі вже стали жертвою шахраїв – негайно телефонуйте 102. 

Поліцейські застерігають краян та гостей краю не довіряти невідомим особам, які телефонують на засоби зв’язку, представляються працівниками правоохоронних органів та просять кошти за, так би мовити, не притягнення рідних до відповідальності.

Ця схема надзвичайно злагоджена між шахраями. Аферисти маніпулюють почуттями рідних та близьких людей, оскільки за спасіння дорогих людей тернополяни готові віддати власні заощадження, каже начальник відділу комунікації головного управління нацполіції в області Сергій Крета.

Перше питання: «Як звуть сина»

Відео дня
  • Запам’ятайте: якщо у вашому домі пролунав дзвінок і вам повідомляють таку інформацію, намагайтеся якомога більше дізнатися про псевдо поліцейського, - радить Сергій Крета. - Запитайте у невідомого, як звати вашого сина. Якщо особа не дасть відповідь на запитання, ви зрозумієте, що вас намагаються ошукати.

Якщо у вас просять передати готівку, можете скористатись цим, але паралельно зателефонуйте на лінію «102» та повідомте всі обставини. На місце події одразу ж виїде слідчо-оперативна група, яка очікуватиме зловмисника.

Аби не потрапити на гачок шахраїв, які представляються службою охорони банків, поліцейські нагадують: працівники банку не телефонують клієнтам, щоб дізнатися інформацію про пароль та особисті дані. У разі такої ситуації і коли названий працівник дзвонить зі звичайного номера мобільного телефону, завершуйте розмову і передзвоніть на гарячу лінію фінустанови та уточніть деталі.

Соцпрацівники не мінятимуть валюту

Ніколи нікому не повідомляйте свої персональні дані телефоном. Особливо це стосується цифрових кодів з SMS-повідомлень банку, puk-кодів з картки.

Намагайтеся контролювати свої особисті дані, які розміщені в соціальних мережах. Видаліть, на ваш погляд, усю небезпечну інформацію.

Ніколи і ні за яких умов не виконуйте у банкоматі дії, які вам диктує по телефону незнайомець.

  • Не зберігайте пін-код разом з картою. Його потрібно запам'ятати, - радять у поліції. - У багатьох банках є можливість встановлювати пін-код самостійно, тому ви можете вибрати для себе зручну комбінацію з 4 цифр, яку легко запам'ятаєте. Звертайте увагу на зовнішній вигляд банкомату, щоб на них не знаходилось накладок, які можуть зчитували інформацію з ваших карток.

Правоохоронці застерігаються тернополян не вірити особам, які намагаються різними способами заволодіти вашими заощадженнями. Пам’ятайте, працівники державних установ не будуть приходити до вашої оселі та пропонувати обмін гривень на іноземну валюту або ж навпаки. Це схема шахраїв, які користуються похилим віком стареньких.

  • Розкажіть своїм батькам, родичам та близьким про такі випадки, аби рідні не потерпіли від рук аферистів, - звертається до мешканців краю Сергій Крета. – Якщо ви чи ваші близькі вже стали жертвою шахраїв – негайно телефонуйте 102.

Щоб не зникли «пороби» разом з грошима і коштовностями

- якщо до вас підійшли на вулиці або зайшли на подвір'я з пропозицією погадати чи зняти порчу, намагайтеся якомога швидше завершити спілкування з незнайомцями;

- не дозволяйте чужинцеві заходити до свого помешкання, натякніть, що вдома не самі або ж скоро має повернутися хтось з рідних;

- не відповідайте на запитання, що стосуються вас чи ваших рідних – це спосіб зібрати інформацію, яка, не сумнівайтесь, буде використана не на вашу користь;

- не соромтеся покликати на допомогу випадкових перехожих чи сусідів. При появі сторонніх, шахрай найімовірніше постарається якнайшвидше зникнути;

- у жодному разі не давайте незнайомцеві своїх речей, грошей, коштовностей. Ви й не помітите, коли їх підмінять.

Читайте також Лідер рейтингу шахрайств – HELIX: 42 млн збитків та 520 заяв
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up