Ні генератора, ні грошей: тернополянин віддав 74 тисячі гривень за неіснуючий товар

Ні генератора, ні грошей: тернополянин віддав 74 тисячі гривень за неіснуючий товар

Шахраї продовжують наживатися на війні та перебоях зі світлом. Вони розуміють, аби бути зі світлом та в теплі, люди готові віддати будь-які кошти.

Невідомі розміщують на різних інтернет-платформах оголошення про продаж різноманітного неіснуючого товару. Як правило, майно вони оцінюють за значно нижчою ціною від ринкової, тим самим заманюють покупців. Обов’язковою умовою являється передоплата, яка є головною ознакою злочинної пастки. Як тільки кошти надходять на рахунки аферистів, вони зникають із легко привласненими грішми.

Від такого роду злочину потерпів й мешканець Тернополя. Заявник втратив майже 74550 гривень, які він перерахував невідомому за купівлю генератора.

Відомості про подію правоохоронці територіального підрозділу поліції внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до ч. 1 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Відео дня

Правоохоронці наголошують про прості правила, як не стати жертвами інтернет-шахраїв:

  • перевіряйте інформацію про продавця, почитайте відгуки про нього в інтернеті;
  • при надходженні товару перевірте його на пошті;
  • використовуйте функцію післяплати;
  • не повідомляйте реквізити вашої картки, які маєте право знати лише Ви: термін дії карти, коди, одноразові паролі, які приходять на телефон.

У разі, якщо Ви стали жертвою шахраїв, звертайтеся до поліції за номером «102».

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 190. Шахрайство

1. Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) - карається штрафом від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від двохсот до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

2. Шахрайство, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому, - карається штрафом від трьох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

3. Шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, - карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

4. Шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою, - карається позбавленням волі на строк від п'яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Читайте також:

«Продають» дрова, генератори і не тільки. ТОП-шахрайств на Тернопільщині в час війни: будьте уважні!

Тернополянка віддала за генератор майже 140 тисяч, але стала жертвою шахраїв

Хотів купити генератори, а залишився без грошей: тернополянин «попався» на 50 тисяч гривень​​​​​​​

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Олег Кушнір

    Фраза з кінофільму тут не діє. Гроші на перед не варто давати!!!
  • Олег Селецкий

    ))))))))))))))))))))))).... правоохоронці радять 🤣🤣🤣🤣 прочитати відгуки ПРО продавця в інтернеті..........))))))).....
  • Олег Селецкий

    ))))))))))))))))))))))).... правоохоронці рекомендують прочитати відгуки  ПРО продавця  в інтернеті..........))))))).....  🤣🤣🤣🤣
  • Сергей Викторович

    Нажаль справжніх шахраїв, які наживаються на перепадах світла ми ніколи не побачимо на лаві підсудних....

keyboard_arrow_up