Ні товару, ні грошей: семеро жителів потрапили на гачок аферистів. Як вберегтись від шахрайства

Ні товару, ні грошей: семеро жителів потрапили на гачок аферистів. Як вберегтись від шахрайства

Покупки в мережі – Інтернет обернулися для 7 жителів Тернопільщини втратою коштів. 

Громадяни хотіли придбати товар, а як наслідок втрачають кошти, які переказують на рахунки аферистів.

Схема за якою діють пройдисвіти наступна: на сайтах – оголошень вони публікують інформацію про продаж й купівлю майна з метою знайти потенційну жертву. Коли ж покупець зв’язується з псевдопродавцем, останній просить здійснити передоплату й тоді за допомогою служби доставки він відправить товар. Як тільки шахраї отримують сповіщення про зарахування грошей, вони видаляють допис й вимикають телефон.

Впродовж вихідних від такого роду злочину потерпіло семеро жителів Тернопільщини. Молодик хотів придбати дороговартісний ноутбук вартістю 905 $, але став жертвою афериста. Троє потерпілих переказала 9450, 6250 та 11300 гривень за мобільні телефони різних марок але бажаної техніки не отримали.

Відео дня

Житель Монастириського району здійснив транзакцію на суму 11600 гривень, якими він поповнив електронний гаманець невідомого за комплектуючі деталей до вантажного автомобіля. 

Натомість житель Теребовлянщини знайшов оголошення про продаж великої рогатої худоби, обумовив з продавцем місце зустрічі, однак аферист не приїхав.

Ще один заявник продавав навушники за яких хотів виручити готівку. До нього зателефонував потенційний покупець й дізнався реквізити, згодом пролунав ще один дзвінок, цього разу пройдисвіт представився банкіром. Він попросив повідомити вміст смс-повідомлення, аби операція про зарахування коштів пройшла успішно. Як тільки тернополянин це зробив з його карткового рахунку зникло понад 1500 гривень.

За всіма фактами працівники поліції розпочали досудове розслідування відповідно до статті 190 Кримінального кодексу України.

Правоохоронці розповідають, що в пастку спритних аферистів потрапляють не тільки покупці, але і продавці. Зловмисники вигадують різні види шахрайства і схеми розводу, що потрібно бути дуже пильним при користуванні сервісом. 

Вберегтися від шахрайства можна, дотримуючись кількох простих правил: 


•    Завжди перевіряйте інформацію про покупця/продавця. Простий спосіб - ввести дані і номери телефонів в рядок пошуку в будь-якому пошуковому ресурсі і перевірити, чи є відгуки в мережі.
•    Ні в якому разі не повідомляйте стороннім особам дані своїх карток (паролі, дані з SMS-повідомлень, які приходять на ваш номер).
•    Не розголошуйте реквізити картки.
•    Вас просять провести будь-які дії з карткою в банкоматі, щоб підтвердити зарахування коштів? Не піддавайтеся на вмовляння!
•    Не відправляйте передоплату, не перевіривши дату реєстрації аккаунта на ресурсі. 
•    Обов'язково перевіряйте номер телефону. Зазначений в оголошенні може відрізнятися від того, з якого вам будуть передзвонювати, повідомили у віддлі комунікації поліції Тернопільської області

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up