Партнер рубрики Події

На Тарнавського та Лучаківського чоловіків «запакували» в бус. Що кажуть в поліції і військкоматі

На Тарнавського та Лучаківського чоловіків «запакували» в бус. Що кажуть в поліції і військкоматі
Скріни з відео, які в редакцію надіслали читачі
  • Читачі «20 хвилин» надіслали редакції відео, на якому люди в формі «пакують» у мікроавтобус захисного кольору чоловіків. Читачі стверджують, що відео зняте 6 жовтня на вул. Тарнавського і Лучаківського.
  • Відео ми переадресували до поліції, військкомату та військової прокуратури. Що там відповіли журналістам?

 

Читачі «20 хвилин» надіслали редакції відео, на якому люди в формі «пакують» у мікроавтобус захисного кольору чоловіків. Читачі стверджують, що відео зняте 6 жовтня на вул. Тарнавського, поблизу ресторану «Бахус», а також на вул. Лучаківського.

На одному відео видно, як чоловіка попід руки тягнуть в бус люди у військовій формі. На іншому — людина вже в мікроавтобусі, намагається вийти, але її силою утримують в середині.

Що кажуть у поліції та військкоматі?

Відео, яке надіслали до редакції читачі, ми переадресували до поліції, Тернопільського ТЦК та СП, а також до військової прокуратури.

Відео дня
cript async src="https://telegram.org/js/telegram-widget.js?22" data-telegram-post="te20minut/16548" data-width="100%">

— Поліції там немає, — запевнив начальник відділу комунікації Головного управління Нацполіції в області Сергій Крета. — Скарг чи заяв на дії людей у формі до поліції не надходило.  

Проте читачі пишуть у коментарях, що звернення до поліції таки були. Тому ми попросили у поліції прокоментувати це.

— У військовий час всі звернення, що стосуються працівників ТЦК, поліція скеровує до Військової служби правопорядку, — повідомили у відділі комунікації головного управління Нацполіції в області. — Якщо порушення підтверджується, ВСП передає матеріали до ДБР для розслідування.  

У військкоматі нам відповіли: «З’ясовуємо».По обіді 7 жовтня на сторінці Тернопільського обласного ТЦК та СП опублікували коментар.

— Що спровокувало конфлікт? Словесні образи та зухвалість з боку громадян по відношенню до працівників ТЦК СП? Приниження їх гідності? Нанесення удару військовослужбовцю, як на одному з відео? — йдеться у повідомленні ТЦК та СП. — Для з`ясування усіх обставин, які відбулися, керівництвом Тернопільського ОТЦК СП призначено службову перевірку, за результатами якої буде вжито відповідних заходів.

Повідомляємо, що оповіщення громадян здійснюється військовослужбовцями, які мають досвід бойових дій та переміщені у ТЦК СП для проходження служби, які визнані обмежено придатними після отриманих поранень та контузій, наголошують у ТЦК та СП. 

— Разом з тим, нагадуємо про обов`язок громадян самостійно прибувати у ТЦК СП для оновлення свої облікових даних та проходження військово–лікарської комісії, яка встановлює ступінь придатності до проходження військової служби, — йдеться у повідомленні. 

У військовій прокуратурі також повідомили, що передали всю інформацію і відео до ВСП. Наразі триває перевірка.
Нагадаємо, взимку 2023 року журналісти вже отримували фото і відео схожого змісту. Тоді, у лютому 2023 року, ми звертались із запитом до  Обласного центру комплектування, аби там відповіли на наші запитання. Серед переліку найбільше цікавило: «Чи можуть працівники Центрів комплектування запрошувати або із застосуванням сили проводити у свій автомобіль та везти громадян до місцевих центрів комплектування? Чи відомі такі випадки у Тернополі та області? Як можете їх пояснити?» У відповіді на інформаційний запит не надали жодної відповіді, на питання, які турбують громадян. З копією листа можна ознайомитися на нашому сайті. Наші численні прохання і звернення прокоментувати ситуацію із мобілізацією у тоді військкоматі проігнорували.

Захищати країну – треба. Але пхати в бус – незаконно

Марія Бочан, адвокатка:

– Видавати повістки на вулиці, в інших громадських місцях можна. Вони не є прямим викликом до служби. Це не мобілізаційне розпорядження. Головна мета — військовий облік. Державі треба знати, на які сили розраховувати. Однак заповнення даних особи у пусті рядки підписаної уповноваженою особою військкомату повістки є незаконною дією.

Якщо чоловік вже звертався до військкомату із заявою і підтверджуючими документами про надання йому відстрочки, має на руках документи про відстрочку, то давати йому повістку на вулиці для уточнення даних  — беззмістовно. Головне — офіційно отримати відстрочку у військкоматі. Більше того, за новими Правилами військового обліку, кожен військовозобов'язаний, який має право на відстрочку, не чекаючи повістки, зобов'язаний звернутись до військкомату з відповідними документами.

Під час воєнного стану, який діє на всій території України, ніхто не має права відмовлятись представляти свою особу чи не надавати свої документи на першу вимогу поліцейського і не тільки. Запитувати документи також мають право уповноважені особи: Національної поліції, СБУ, Національної гвардії, Держприкордонслужби, ДМС, Держмитслужби та Збройних сил, які визначені в наказі.

Затримувати особу і обмежувати її свободу на певний період (силоміць чи з погрозами садити у бус) з підстав доставлення у військкомат для уточнення даних ці особи права не мають!

Якщо до тернополян вчиняють неправомірні довідки, вони вправі викликати поліцію, щоб зафіксувати це, навіть якщо на місці вже є правоохоронці.  

Довідка

Громадяни України – чоловіки 18-60 є військовозобов'язаними і підлягають загальній мобілізації на час воєнного стану. Це їхній обов'язок з'явитися до військкомату за повісткою, стати на облік, уточнити дані, пройти медкомісію, повідомляти про зміну свого місця проживання/реєстрації тощо. Знехтувавши своїм обов'язком, чоловіки мають розуміти наслідки.

Кодекс України про адміністративні правопорушення за недотримання законодавства про мобілізацію передбачає покарання: штраф від 1700 до 3400 грн.

У разі, якщо особа отримує повістку вдруге протягом року та не з’являється до військкомату, це карається штрафом у розмірі 5100 грн. Найсерйозніше покарання загрожує тим, що вже пройшли медкомісію, яких визнали придатним до служби, отримав «направлення» в частину і не з'явився. Згідно зі статтею 336 Кримінального кодексу України, це карається позбавлення волі на термін від трьох до п'яти років.

 

Читайте також:

Кажуть, що побили і силою тримають у військкоматі. Ми розбиралися, чи це правда

Тримали майже три дні: із військкомату відпустили хлопця, якого забрали в бус біля під'їзду

Мобілізація по–тернопільськи: кого і чому садять у бус? Запитали у військкоматі та поліції

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (114)
  • Віка Віка

    Хлопців, яких побили в ТЦК тепер звинувачують в нападі на чергового з метою заволодіння зброєю. Тобто їх привезли в ТЦК, а вони були пяні і хотіли відібрати в чергового зброю. Тепер або ті хлопці забирають заяви про побиття і не мають жодних притензій до працівників ТЦК, або їх самих тепер зроблять винними і будуть судити. Ось таке у нас правосуддя!!! З постраждалих, яких побили, тепер через підставних свідків, які нібито бачили як ті напали на чергового роблять з них винних. Хто цьому повірить?! Який лох? А от суддя повірить ....
  • Оксана Гречук

    Вибачте мені будь ласка і всі решту кому не сподобається мій коментар!!! Але скажіть мені чому в мене чоловік,  брат, 2 кума на передку воюють за Україну, а наші доблесні та браві хлопці тут сидять? Чи не для всіх війна??? І я за ТЦК, а чому всі хто бачив відео не говорять про те, що дана особа спочатку вдарила воєнкома? Мовчать всі!!! Чому??? І може дійсно хлопцям які на передовій і не знають, що таке ротація- хочеться додому і не на 10 діб бо немає кому??? А чому ВИ не задаєте собі таких запитань??? А може вже за 1,6 року ваші ж чоловіки могли би вже побувати на полігонах і володіти зброєю і бути підготовленими ротаційними військами???!!! Я знаю, що багатьом не сподобається мій коментар, але таке життя і це війна, я нагадаю, якщо до когось не доходить!!! ДЯКУЮ!!!Ілонна вибач мені будь ласка і всі решту кому не сподобається мій коментар!!! Але скажіть мені чому в мене чоловік,  брат, 2 кума на передку воюють за Україну, а наші доблесні та браві хлопці тут сидять? Чи не для всіх війна??? І я за ТЦК, а чому всі хто бачив відео не говорять про те, що дана особа спочатку вдарила воєнкома? Мовчать всі!!! Чому??? І може дійсно хлопцям які на передовій і не знають, що таке ротація- хочеться додому і не на 10 діб бо немає кому??? А чому ВИ не задаєте собі таких запитань??? А може вже за 1,6 року ваші ж чоловіки могли би вже побувати на полігонах і володіти зброєю і бути підготовленими ротаційними військами???!!! Я знаю, що багатьом не сподобається мій коментар, але таке життя і це війна, я нагадаю, якщо до когось не доходить!!! ДЯКУЮ!!!

    Зоряна Іванівна Голота reply Оксана Гречук

    Оксана Гречук підтримую
  • Valeriy K

    Чому потерли відеоролики? Хтось переконливо попросив?
  • Oleh Dziubanovskiyi

    Пан керівник поліціїї що скаже стосовно цього? Чи він тільки таксистів ганяє в нічний час?

    Віка Віка reply Oleh Dziubanovskiyi

    керівник поліції з таких питань коментарів не дає, він тільки дає інтервю де він буде виглядати в хорошому ракурсі

keyboard_arrow_up