Понад 2000 заяв надійшли у поліцію за 10 місяців: розповідаємо про нові афери шахраїв

Понад 2000 заяв надійшли у поліцію за 10 місяців: розповідаємо про нові афери шахраїв
  • За вересень і жовтень 2023 року збитки мешканців Тернопільщини через потрапляння на «гачок» шахраїв склали понад 27 мільйонів гривень. Про це повідомили поліцейські області.
  • Які нові види шахрайств сьогодні поширені в області? Про що варто розповісти рідним і запам’ятати самому, аби не втратити власні гроші? Більше – читайте у матеріалі!
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» у рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Від початку 2023 року мешканці Тернопільщини звернулись до поліції з 2156 заявами щодо злочинів, пов'язаних з шахрайством. Тільки 327 кримінальних злочинів наразі розкрили. Підозру оголосили 136 особам, каже начальник відділу комунікації ГУ Нацполіції у Тернопільській області Сергій Крета.

В середньому до працівників поліції щодня надходить приблизно 12 заяв щодо шахрайства. Більшість шахрайств здійснюються з окупованих територій України, тому відсоток їх розкриття доволі низький, додав він.

Під час воєнного стану рівень шахрайства значно зріс, зловмисники регулярно придумують нові способи, як виманити кошти у довірливих людей. Про них, а також те, як убезпечити себе від шахраїв, правоохоронці розповіли під час прес-конференції у Тернопільському прес-клубі.

Відео дня

Про популярні види шахрайств в Інтернеті

За словами Сергія Крети, один з поширених видів шахрайства, від якого масово потерпають жителі Тернопільщини – це коли людині надсилають повідомлення у соцмережі (найчастіше WhatsApp) про те, що у неї є можливість заробити додаткові кошти. Гроші начебто можна отримати за легкі завдання – переглядати відео, ставити вподобайки та залишати під ними коментар. За кожну вподобайку чи поширення вам обіцяють певну суму коштів. Але потім просять вкласти свої гроші у справу, щоб отримати більшу суму, і таким чином «витягують» з людини її фінансові заощадження.

Останній випадок такого шахрайства, говорить пан Крета, кілька днів тому трапився з тернополянкою. Жінка отримала повідомлення від невідомої особи з пропозицією легкого заробітку. Щоб отримати завдання, вона мала вкласти власні кошти, які їй обіцяли повернути з відсотками. Азарт жінки зростав. І згодом за один день вона інвестувала у «справу» 80 тисяч гривень. Проте після здійснення чергової трансакції тернополянка не отримала ні прибутків, ні можливості повернути вкладене, адже «роботодавці» більше не виходили на зв'язок і видалили усю переписку. 

Шахраї дуже часто розсилають мешканцям нашої області повідомлення щодо легкої роботи в мережі Інтернет, зауважує старший інспектор з особливих доручень відділу протидії кіберзлочинам у Тернопільській області Департаменту кіберполіції Роман Свірський.

Форми таких повідомлень різні. Якщо раніше, каже поліцейський, були завдання ставити «лайки» і поширювати контент в Instagram чи Tik-Tok, то сьогодні це пропозиції працювати менеджером з бронювання номерів у готелях, або у великих українських і закордонних компаніях, за що вам обіцяють виплачувати відсотки.

Аби не потрапити у руки таких шахраїв, пам’ятайте, що працівники великих компаній не здійснюють рекрутинг через месенджери. Тим більше, вони не робитимуть це через підозрілі номери.

Якщо вам пропонують роботу, де треба зареєструвати особистий кабінет, внести свої дані і заплатити страховий платіж чи поповнити кабінет на певну суму – це одна з ознак шахрайства, говорить пан Свірський. Як показує практика, втратити кошти можна за дві хвилини, а повернути їх – інколи не вистачить і років.

– Дуже багато шахрайств щодня відбуваються щодо продажів товарів у мережі Інтернет. Люди бачать рекламу у соцмережах, списуються з продавцями, ті кажуть надіслати 100% оплату. Коли ви це робите, продавець зникає і товару ви не отримуєте. Більше 50% заяв, які ми маємо, стосуються шахрайств, пов’язаних з наданням послуг в Інтернеті. Часто такими шахрайствами займаються одні й ті самі особи. Найчастіше їх вчиняють зловмисники з Дніпропетровської, Запорізької, Одеської областей. Найбільше телефонних дзвінків надходить з місць позбавлення волі, – каже поліцейський.

Чимало шахрайств пов’язані з війною

Багато шахрайств, за словами правоохоронців, пов’язані з війною. В першу чергу, вони стосуються нібито виплат від держави. Часто у месенджерах невідомі особи надсилають людям повідомлення і пропонують отримати грошову допомогу від Президента, ООН, Червоного Хреста чи інших організацій. Людина переходить за посиланням, вводить реквізити карти, і після цього гроші списують шахраї. В нашій області, додає Роман Свірський, жертвами цих шахрайств часто стають пенсіонери або внутрішньо переміщені особи.

– Також шахраї працюють на платформі OLX. Люди нерідко приходять у поліцію з заявами, що їх обманули саме через цей ресурс. Ми закликаємо мешканців області пам’ятати, що якщо ви виставили на OLX певний товар, а покупець, не цікавлячись його характеристиками, одразу пише, що оформив доставку і просить це підтвердити, перейти за певним лінком – це ознака шахраїв. Не вводьте свої банківські реквізити, адже це спосіб списати із вашої картки гроші, – говорить він. 

Велика кількість шахрайств стосуються й телефонних дзвінків. Наприклад, невідомі особи телефонують, представляються працівниками банку і кажуть, що ваша карта заблокована, або хакери намагаються вкрасти ваші гроші. В такому разі не можна вказувати жодні повідомлення чи коди, які вам офіційно надходять від оригінального банку. Це спосіб шахраїв перерахувати ваші гроші на їхній рахунок. Основне правило, радить пан Свірський, ніколи й нікому не називати вашої банківської інформації. Якщо у вас є проблеми з рахунком, банк просто його заблокує, або працівники попросять вас особисто прийти у відділення.

Шахрайства нерідко стосуються й допомоги іншим особам, в тому числі військовим. У соцмережах є багато фейкових зборів грошей на дрони, лікування поранених бійців, дітей тощо. Дивіться уважно, кому ви донатите – закликають правоохоронці. Нерідко шахраї беруть реальне фото конкретного військового, текст чужого оголошення про збір коштів, але замість справжніх реквізитів – вказують свою картку. Ще поширюють повідомлення від нібито переселенців, які просять допомогти з грішми  на бензин, харчі, житло тощо.

– Багато шахрайств відбуваються і тоді, коли люди намагаються знайти своїх втрачених через війну родичів. У соцмережах є тематичні групи про пошук військових. Якщо ви пишете, що ваш близький зник на війні, вірогідність того, що він знайдеться через Facebook-групу, низька. Але цим користуються шахраї. Були випадки, коли до людей телефонували начебто російські військові, казали, що їхні рідні у полоні і вимагали перерахувати гроші. Ще шахраї можуть розповідати у тематичних групах, що нібито лежать у військовому шпиталі і бачили вашого родича. Кажуть, що госпіталь закритий, просять скинути кошти на хабар для лікарів, і обіцяють організувати телефонне спілкування рідних. Насправді, на цьому просто наживаються, – додає Роман Свірський.

Про нові й нетипові шахрайства

Правоохоронці розповіли про ще кілька нетипових шахрайств, які з певною періодичністю стаються на Тернопільщині. Перше – це знайомство іноземців з жінками з України старшого віку. До жінок, які мають понад 50 років, у друзі починають додаватись чоловіки з-за кордону, ламаною українською розказують про свій бойовий досвід, високу посаду і статки, кажуть, що хочуть створити сім’ю.

Далі просять, аби українка отримала від них посилку з усіма пожитками. Жінки часто погоджуються. Тоді до них починають писати з невідомих номерів про те, що пакунок вже у дорозі, вимагають заплатити гроші за пересилку, послуги кур’єра тощо. Цим типом шахрайства займаються вихідці з африканських країн.

І ще один рідкісний вид шахрайства – псевдо інвестиції. У соцмережах з’являється реклама, або до вас телефонує представник якоїсь брокерської компанії, який нібито торгує на фондових ринках, і пропонує вкласти гроші та отримати відсотки. Люди погоджуються отримати пасивний дохід, перераховують кошти, в їхньому особистому кабінеті з’являється певна сума, яка поступово росте, і такі особи «інвестують» ще і ще. Але раптово на балансі виникає мінус, брокер перестає відповідати, і аж тоді мешканці області розуміють, що потрапили у руки аферистів.

Поліція застерігає, якщо вам пишуть з пропозицією стати брокером, обіцяють, що за вас торгуватимуть на біржі, запам’ятайте просту істину – справжнім інвесторам ви нецікаві, якщо ваша сума інвестицій не становить мільйони.

Як не потрапити на «гачок» шахраїв?

Як убезпечити себе від шахраїв у соцмережах? Найперше, каже спеціалістка з налаштування таргетованої реклами Ольга Весна, потрібно вигадати складні паролі для своїх соцмереж. Також ніколи не переходьте за будь-якими лінками. Найчастіше людям надсилають повідомлення зі зламаних сторінок їхніх друзів, скажімо: «Це ти у фільмі?», «Бачив, хто потрапив у ДТП?», або повідомлення від начебто офіційних сторінок соцмережах про те, що вашу сторінку заблоковано.

Ніколи не варто підключати до соцмереж й свої банківські картки, радить пані Весна. Потрібна й двофакторна автентифікація, тобто використання одразу двох різних способів підтвердження вашої особи у соцмережах. Коли цього немає, зауважує Ольга Весна, сторінку зламати набагато легше.

У поліції закликають, якщо ви сумніваєтесь у певній інформації, з якою до вас звернулися, чи у певному проханні від незнайомих осіб – звертайтесь на «гарячу лінію» 102. Оператори кол-центру у будь-який час нададуть вам консультацію. Зателефонувати можна й безпосередньо у відділ протидії кіберзлочинам у Тернопільській області Департаменту кіберполіції – за номером 27 16 27.

 

Читайте також:

Священник на Тернопільщині втратив майже пів мільйона гривень, повіривши шахраям

Тернополянка віддала шахраям майже 5,5 мільйонів гривень

За «зняття прокляття» мешканка Тернополя заплатити 9 тисяч гривень

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Микола Стойко

    OLX, скорочено буде ЛОХ.

keyboard_arrow_up