За 2022-ий на Тернопільщині було 9 вбивств. Чим завершилися резонансні справи?

За 2022-ий на Тернопільщині було 9 вбивств. Чим завершилися резонансні справи?
  • До суду передали справу мами трьох дітей, яка на очах у 15-річної доньки дерев’яною палицею затовкла колишнього чоловіка до смерті.
  • Почаївське вбивство розкрили за кілька днів. Як з’ясувалось, до смерті Олексія побив на 20 років молодший за нього чоловік. Справа вже пішла до суду.
  • Які ще гучні справи були? Розповідаємо. 

Дев’ять убивств трапились на Тернопільщині у 2022 році. 8 з них розкрили. Одне ще «висить», воно сталось нещодавно на Бережанщині. Син убив маму, а сам наклав на себе руки. Справу не закрили, бо ще немає всіх результатів експертиз. Щойно вони будуть — і цю справу закриють у зв'язку зі смертю підозрюваного. Якщо експертиза, звичайно, його причетність доведе.

Причиною більшості з убивств стали сварки, які виникли, як кажуть правоохоронці «на грунті неприязних стосунків». Майже всі вбивства – побутові.

Ми проаналізували всі вбивства 2022-го. Та згадуємо найрезонансніші, зокрема й скоєні неповнолітніми. Чи у всіх вже завершили слідство і відправили матеріали до судів?

Відео дня

Забив до смерті і все знімав на телефон

36-річного Степана Бойчишина поховали 25 травня 2022 року на місцевому цвинтарі. Чоловік з інвалідністю помер у кареті швидкої дорогою до лікарні після побоїв.

Хлопця, якого звинуватили у смерті майже вдвічі старшого за нього чоловіка, звуть Денисом (ім’я підозрюваного змінене. Справжні дані є в редакції, проте ми не можемо їх розголошувати, бо хлопець неповнолітнім – прим. авт.). Школяру оголосили підозру та обрали міру запобіжного заходу. Як вдалось дізнатись «20 хвилин», справа вже у суді.

Нагадаємо, 23 травня 36-річного жителя Чортківського району госпіталізували до лікарні. Проте врятувати йому життя не вдалося. 

— Зі слів неповнолітнього підозрюваного, потерпілий прийшов до нього, аби допомогти по господарству. Вже дома гість випив спиртне і прибирати разом зі школярем не захотів, — повідомили у відділі комунікації головного управління Нацполіції в області. — Підлітку це не сподобалося, і він почав завдавати знайомому удари палицею. Весь процес знущань знімав на телефон.

Після цього Степанові стало погано. Юнак пішов до родичів своєї жертви і повідомив, що той чомусь знепритомнів у його будинку. Останні викликали медика, бо думали що в чоловіка напад хронічної хвороби. Але у Степана медики виявили численні тілесні ушкодження, а причина смерті — закрита травма живота, повідомили у поліції.

— Хлопцеві оголосили підозру, згідно з ч. 2 ст. 121 Кримінального кодексу України, — повідомили у відділі комунікації головного управління Нацполіції в області. — Йдеться про умисне тяжке тілесне ушкодження, вчинене способом, що має характер особливого мучення, що спричинило смерть потерпілого. Санкція статті передбачає покарання позбавлення волі на строк від семи до десяти років.

Трагедія сталась в одному з сіл Колиндянської громади, що на Чортківщині. Хлопець, якого звинуватили у тяжкому злочині, проживає в сусідньому селі, буквально через поле. Нам відомі назви обох населених пунктів, проте ми не називатимемо їх з етичних міркувань. Принаймні до вироку суду. Але нам вдалось поспілкуватись тоді із односельцями та мамою загиблого. Саме її зустрів дорогою підліток та повідомив, що її син лежить на підлозі у нього в хаті. Непритомний. І він вже витер кров, яка текла з носа старшого чоловіка.

— Наш син інвалід з дитинства, практично, мова не була доброю… Але він був добрим, нікого не чіпав, все стояв у центрі, біля магазину, і, хто покличе, йшов людям помагати, — розповіла мати загиблого Степана Марія Бойчишин. — Тому води принесе, хто в селі що попросить – всіх послухає, поможе…

Степан своєї сім’ї не мав. Жив із батьками. Залишився у чоловіка ще один брат, старший за нього.

Запевняв, що вже був побитим, коли прийшов

— Того дня я пішла його шукати, аби йшов їсти, дивилась всюди, питала, Степана ніде не було, — поділилась матір. — Кажу до чоловіка, треба дивитись, куди пішов і звідки вийде. Тут хлопчисько йде дорогою. Каже, «ходіть, тьотко, бо ваш Стьопа в мене в прихожій лежить. Кров в нього з носа я вже витер».

Коли мати зайшла у хату, куди привів її підліток, побачила сина, який лежав на підлозі. Був без свідомості. Футболка і кофта задерті догори, з лівої сторони лице і око сильно побиті. На тілі були сліди – через цілий живіт полоса ніби від удару.

— Ми взяли Стьопу в машину і повезли до лікарки, думали, врятуємо, — пригадує пані Марія. — Та його побачила і викликала швидку. Тим часом поміряла тиск, він був надто малим, і дала два уколи. Але нічого не допомогло. Мій Стьопа помер…

Хати Степана і хлопця, якого підозрюють у побитті – буквально через город, каже мати.

— Доки ми йшли, хлопчисько мені розказував, що покликав Стьопу, щоб допоміг йому прибрати за хатою, — пригадує Марія Бойчишин. — Я питала, скільки часу він у тебе був – той каже, години дві-дві з половиною. Але запевняв тоді, що син вже був побитий, коли до нього прийшов. Я ще й питала – як так, без свідомості до тебе йшов? Він мовчав…  

14-річний Денис проживав із батьками та молодшою сестрою фактично по сусідству із загиблим – через городи, хоча це вже інше село. Його мама, коли сталась трагедія, була в Польщі. Коли їй повідомили про нещастя, негайно приїхала додому. І вже була на похороні у Степана, поділились односельці.

— Якби то все ще на дворі було – люди б чули і може прийшли б на допомогу, а так – все в хаті відбувалось, — повідомив староста села, де проживав покійний Степан. — Він (хлопець – прим. авт.) зізнався. Але казав, що не хотів, щоб так сталось. Бив, щоб він вставав і йшов додому, а забити не хотів…

Коли наступає кримінальна відповідальність неповнолітніх

Кримінальній відповідальності підлягають особи, яким до вчинення злочину виповнилося 16 років. Однак, за вчинення окремих видів злочинів до кримінальної відповідальності притягуються неповнолітні особи у віці від 14 до 16 років. Про це повідомила спікер-суддя Тернопільського міськрайонного суду Анна Мостецька.

До неповнолітніх, визнаних винними у вчиненні злочину, судом можуть бути застосовані такі основні види покарань як штраф, громадські роботи, виправні роботи, арешт або позбавлення волі.

Для неповнолітніх передбачені особливі, менш суворі, більш гуманні умови кримінальної відповідальності та покарання, порівняно з дорослим, а саме:
— за певних умов допускається можливість звільнення неповнолітнього від кримінальної відповідальності із застосуванням до нього примусових заходів виховного характеру;
— скорочено види покарань та обмежено строки встановлених покарань; 
— передбачено більш м’які вимоги (умови) для звільнення від кримінального покарання;
— зменшено строки після спливу яких до неповнолітнього можливе застосування умовно-дострокового звільнення, а також строки погашення і зняття судимості.

Суд, окрім того, що враховує ступінь тяжкості вчиненого злочину, особу винного та обставини, що пом’якшують та обтяжують покарання, також враховує умови його життя та виховання, вплив дорослих, рівень розвитку та інші особливості особи неповнолітнього.

Також неповнолітній вік особи, сам по собі, є обставиною, що пом’якшує покарання. Вона обов’язково має враховуватись при призначенні покарання незалежно від того, чи досяг підсудний на час розгляду справи повноліття.

Дениса судитимуть за вбивство Степана, і ця справа вже на розгляді у суді. Як покарають школяра, повідомимо читачів після вироку.

Шансів вижити Олексію не залишив

Убитому Олексію було 54 роки. Його поховали у рідному селі 10 вересня віряни однієї з церковних громад — на прохання сестри, яка перебуває за кордоном. Той, хто відібрав життя Олексія — на 20 років молодший за свою жертву. Він сам подзвонив в поліцію, але сказав, що знайшов мертвого чоловіка. Як з’ясувалось, а невдовзі й сам зізнався, це він затовк його до смерті. За побиття до смерті Олексія йому загрожує до 10 років тюрми.

— Слідство у цій справі завершене, матеріали вже передали до суду, — повідомив начальник відділу комунікації головного управління Нацполіції в області Сергій Крета.   

Нагадаємо, у Почаєві в ніч з 8 на 9 вересня під будинком виявили бездиханне тіло чоловіка зі слідами насильницької смерті. Як з’ясувалось згодом, у поліцію дзвонив мешканець Почаєва, 34-річний С. І саме він причетний до вбивства. Хоча спочатку запевняв, що тільки виявив побитого незнайомця.

Як з’ясували «20 хвилин», конфлікт чоловіків почався за столом, потім продовжився на вулиці. Молодший тлумив старшого на 20 років за нього так, що шансів вижити йому не залишив. У суботу, 10 вересня, Олексія поховали у рідному селі. Причому віряни однієї з релігійних громад, хоча й не були знайомими з убитим.

Мешканцю Почаєва С. (ми поки не можемо називати повних даних чоловіка в інтересах слідства – прим. авт.), якого затримали, — 34 роки. Він на 20 років молодший за чоловіка, якого затовк до смерті. Як вдалось нам дізнатись, С. був знайомим господаря житла. Той, до речі, проходить у справі як свідок. Чоловік нібито продавав мікрохвильовку, і С. саме прийшов до нього з цього приводу. У господаря в той час був гість, і усі троє сіли за стіл із чаркою в руках. Слово за слово, конфлікт переріс у бійку. І тут у бік голови старшого полетів перший удар.

Убитому чоловіку було 54, звали його Олексієм Власовим, його поховали у селі, звідки він родом і де колись проживала його родина — у с. Юськівці на Лановеччині. Причому ховали його не родичі, а місцева релігійна громада.

— Батьків Олексія давно немає на цьому світі, розшукали рідну сестру, вона зараз перебуває за кордоном, — розповіла староста с. Юськівці Анна Усик. — Про самого Олексія нам відомо мало, він не проживав у селі. Весною він з’явився на хуторі у батьківській хаті, то ще йому шукали ковдру, аби було чим вкритись. Потім знову зник.

У селі кажуть, що Олексій нібито не один раз відбував покарання. За що і скільки чоловік провів в тюрмі, деталей люди не знають. Його практично більше не було, ніж був. Якось приїжджав до села, люди з релігійної громади допомагали йому отримати документи, паспорт. Нібито розповідав, що проживає у реабілітаційному центрі. Чи так це, місцеві стверджувати не беруться. З людьми у селі майже не спілкувався, але й конфліктів з ним не було.

Справа щодо смертельного побиття вже в суді. За скоєне молодому чоловікові загрожує від 7 до 10 років ув’язнення.

Екс-чоловік вдарив кулаком, а вона відповіла палицею

У ніч з 26 на 27 липня на лінію «102» надійшло повідомлення від жительки Чортківського району. Вона сказала, що її чоловіка побили на вулиці і він не подає ознак життя. Швидка приїхала на місце події і констатувала смерть чоловіка. Ним виявився 38-річний уродженець Франківщини.

При огляді тіла судово-медичний експерт виявив понад 15 слідів від дерев’яної палки. Знаряддя вбивства лежало поруч, розламане навпіл.

Жінка била колишнього до тих пір, поки він не перестав подавати ознаки життя. Все це відбувалось на очах в 15-річної доньки.

Розповіла, що вони розлучилися місяць тому. У подружжя троє дітей – 10, 15 та 17 років. У ніч нещастя чоловік приїхав до них в гості. Він був дуже п'яний і почав вимагати у колишньої дружини гроші. Коли та відмовила, вдарив її кулаком в обличчя.

Жінка схопила двометрову палицю і вдарила нею кілька разів по потилиці колишнього. Він почав тікати, а коли впав, жінка наздогнала і продовжила бити. Припинила після того, як чоловік перестав подавати ознаки життя.

Жінці інкримінують умисне вбивство, санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від семи до п'ятнадцяти років.

Розслідування цієї справи вже завершене, її передали до суду. Долю неповнолітніх дітей мали вирішити соцслужби.

 

Читайте також

Забив до смерті співмешканку: на Тернопільщині чоловіка засудили до восьми років за ґратами

Під час «п'яної» суперечки забив до смерті: жителю Кременеччини загрожує до 10 років за ґратами

Ножем у серце: на Тернопільщині чоловік заколов пасинка під час суперечки

На Тернопільщині чоловік різками забив до смерті крадія-односельця

Син вбив батька під час конфлікту, а потім накинувся з ножем на брата, бо той його захищав

П’ять років з дня вбивства Іринки Мукоїди. Коли буде вирок і при чому тут амністія для Василя Гнатюка?

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up