Родина 1-річного Єремія звинувачує медиків обласної лікарні у смерті сина

Родина 1-річного Єремія звинувачує медиків обласної лікарні у смерті сина
  • 13 листопада пані Руслана привезла сина Єремія, віком 1 рік та 10 місяців, на чистку зубів уві сні в обласну дитячу лікарню. Увечері того ж дня жінці повідомили про смерть сина.
  • Поліція проводить розслідування, а медики продовжують працювати. Журналісти «20 хвилин» дізналися про події того дня

Зранку 13 листопада пані Руслана із сином Єремієм приїхали з села Трибухівці (Чортківський район) до Тернополя на планову стоматологічну процедуру. 

Однорічний хлопчик Єремій, який помер під час стоматологічної процедури

Крізь сльози мама хлопчика розповідає, зранку  її синочок Єремій був активним і весь час до анестезії програв у палаті та коридорі. Вона наполягає, аби їй нарешті назвали справжню причину смерті сина, а не робили з нього хворого.

Карієс «з’їдав» зуби

Улітку 2023 року пані Руслана помітила, що у сина погіршився стан зубів, тому вона вирішила звернутися до місцевого педіатра. Зі слів жінки, лікар порадив записатися на прийом до стоматолога. Мама хлопчика запевняє, під час огляду ротової порожнини сина стоматолог підтвердив розповсюдження карієсу. 

Відео дня

— Нам стоматолог порадив не затягувати з лікуванням, адже карієс швидко розповсюджується на зубчики, може вразити десну, а це небезпечно для дитини. Ми тривалий час переносили цю процедуру лікування через те, то малий прихворів, то в чоловіка були проблеми зі здоров’ям, — згадує мама. — Восени я помітила, що карієс розповсюдився з двох на 17 зубів сина. Я побоялася робити процедуру в приватній клініці, тоді мені знайома порадила стоматолога у Тернопільській обласній дитячій клінічній лікарні. Звернулася до нього, розповіла ситуацію і запитала, чи може нам допомогти. Він погодився і наголосив, що обов’язково треба здати аналізи і тільки з результатами приходити на процедуру.

Зі слів мами, незадовго до процедури у сина з’явився нежить, тож вони відтерміновували візит до стоматолога. Зізнається, розуміла, що дитині даватимуть наркоз, тож варто проводити такі маніпуляції виключно на здоровий організм. 

— Стоматолог нам рекомендував зробити аналізи через тиждень після одужання. Натомість я вирішила зачекати три тижні. Ми у місцевій лікарні зробили ехокардіографію серця, загальний аналіз крові, на цукор та загальний аналіз сечі. Зідзвонилася з лікарем, повідомила про аналізи, тоді нам призначили нову дату лікування зубів. Результати аналізів надсилала лікарю, і він сказав, що зі здоров’ям у сина все нормально, тож ми можемо 13 листопада зробити процедуру під наркозом. Ми з чоловіком домовилися, що в Тернопіль поїду сама із сином. Зробимо все і одразу повернемося додому, — розповідає мама хлопчика. 

Не казали правди, що з сином

Вже о 08.00 13 листопада мама з хлопчиком були у лікарні, де їх оформили та відправили в одну з палат для очікування. Пані Руслана каже, до них прийшла молода лікарка-анестезіолог, яка повідомила, що має послухати дихання дитини, та згодом вводитиме сина у сон. 

— Син нормально відреагував на лікарку, дав їй послухати своє дихання. Вона сказала, що з ним все нормально. Перепитала у мене, чи не їла, не пила дитина. Вже на виході повідомила, що о 10.00 прийдуть за хлопчиком, щоб забрати на процедуру. Весь цей час мій Єремій грався, він не плакав взагалі. За кілька годин лікарка-анестезіолог прийшла за сином, щоб вводити його в наркоз. Я одразу наголосила, що не знаю точну вагу свого сина, і якщо це важливо для лікування, то нехай вже самостійно зважать його в кабінеті. Натомість вона мене запевнила, що вага у такому випадку неважлива. Мене не взяли в кабінет, де вводили Єремію анестезію. Пояснили це тим, що ви будете перейматися, а дитина при мамі може плакати. Також мені відмовили у присутності під час лікування зубів. Порадили чекати під кабінетом, а як тільки лікар закінчить все, то сина обіцяли перевести до палати, — згадує пані Руслана. 

Згодом стоматолог повідомив матері, що син заснув, і лікарі розпочали процес очищення зубів. Зі слів жінки, вона чула, як стоматолог почав процедуру, адже гуділо обладнання. 

— Спочатку все наче було добре, а приблизно за пів години я почула пищання апарату. Далі відбувався якийсь кіпіш і за кілька хвилин туди зайшов ще один лікар. Як потім зрозуміла, то був завідувач анестезіологічного відділення. Що саме вони там робили – не знаю. Та коли почали виходити з кабінету, то запевнили мене, що там все нормально. Також туди приходили медсестри, які також мені казали, що з дитиною все добре, — розповідає мама. — Згодом я знову почула, що запустили машинку для чистки зубів, вже нічого не пищало і певно просто лікували сину зуби. Та за кілька хвилин ситуація повторилася. І знову цей кіпіш серед лікарів, і знову переконання, що з дитиною все добре. Я досі не розумію, чому мені не казали правди, якщо під час лікування щось пішло не так? 

Згодом медсестри винесли жінці папірець і попросили купити все за списком – магній і трубки для носика. Сама ж пані Руслана називає це відволікаючими діями, адже потім лікарі повідомили, що це непотрібно. 

– Як на мене, вони певно щось завозили або заносили в кабінет, щоб стабілізувати стан сина. Бо вони мене запевняли, що там все добре і не хотіли лякати, відповідати на мої всі запитання. Але чому одразу не повезли дитину в реанімацію? Моя дитина потрапила до реанімації вже після того, як дві години пролежала в стоматологічному кабінеті. Щобільше, лікарі приховували від мене той факт, що дитина потребує допомоги. Вони наголошували, що вже везуть його в післяопераційну. Тільки після того, як я влаштувала скандал і вимагала показати дитину, вийшов стоматолог та дівчинка-анестезіолог. Вона повідомила, що в дитини анафілактичний шок на антибіотик, його стан стабільний, і він прокидається після медикаментозного сну. Через дві години ми вже з подружкою влаштували скандал у лікарні, і нас пообіцяли провести до дитини. 

Вперше свого сина після операції пані Руслана побачила вже о 17.00. 

— Тоді лікарі мені сказали, що дитина у критичному стані, вони не знають, що сталося. Також наголошували, що у нього слабкий організм, наголошували, що він кволий, мав проблеми зі здоров’ям. Я їм чітко сказала, що напередодні стоматологічної процедури мій син точно був здоровим. Є ж у  лікарів все аналізи, він бігав, ніяких вад серця чи легень він не мав. Просила їх перевезти дитину в іншу лікарню, можливо, потрібна допомога інших фахівців, купити ліки. Та медики мені повідомили, що мій однорічний син нетранспортабельний. Він не витримає ніякої дороги, навіть у швидкій. До лікарні також приїхав мій чоловік, але медики і йому нічого нового не сказали. Стоматолог обманув нас і сказав, що після першого приступу лікування зубів не продовжили, але я чула там звук… — з розпачем говорить мама померлого хлопчика.

Вже близько 21.00 13 листопада лікарі повідомили батькам, що у хлопчика зупинилися серце, вони не змогли його врятувати…

Лікарі продовжують працювати

Від 14 листопада журналісти «20 хвилин» намагалися отримати коментар керівництва Тернопільської обласної дитячої клінічної лікарні. У приймальні нам повідомили, що всі деталі будуть лише після проведення відповідних експертиз.

Аби отримати коментар, 16 листопада ми прийшли до медустанови. Під час нашого візиту головного лікаря Григорія Корицького на робочому місці не було. Тож нас скерували до медичної директорки Алли Філюк.

— Того дня наш стоматолог мав зробити дитині планову санацію зубів під наркозом. Мама хлопчика надала результати необхідних аналізів, і там все було нормально. Зокрема, загальний аналіз крові, на цукор та ехокардіографію серця, — каже пані Філюк. – Разом зі стоматологом у кабінеті був анестезіолог. Лікарі були всім забезпечені – медикаментами, і обладнанням. Медикаменти ми використовуємо свої.  Дитина була на апараті штучної вентиляції легень. Стоматолог та анестезіолог діяли відповідно до протоколу. Більш детально я не можу нічого розповідати, адже триває слідство. 

Пані Філюк додає, за життя дитини боролися до останнього, адже за роки функціонування лікарні виходжували новонароджених та дітей навіть у надскладних випадках.

— Наша лікарня має все необхідне обладнання, медикаменти для надання фахової медичної допомоги дітям. Ми неодноразово виходжували дітей у найскладніших ситуаціях. Скільки разів зупинялося у дітей серце, скільки привозили після тяжких аварій. Чому санація зубів маленькому хлопчику обернулася трагедією – мають розбиратися відповідні органи. Але хочу наголосити, що ми вже неодноразово робили санацію під наркозом. Зокрема, до нас приводять і дітей з інвалідністю, де без цього не обійтися, — додає Алла Філюк. — Вже була комісія Департаменту охорони здоров’я, чекаємо на їхні висновки. Як далі буде – сказати не можу, адже все залежить від експертиз, комісій, рішень.

Також Алла Філюк наголосила, відсторонити лікаря від роботи можуть правоохоронні органи. На момент нашого візиту до лікарні не надходили офіційні документи, зокрема постанови та ухвали суду щодо відсторонення лікаря-стоматолога чи анестезіолога від роботи.

Від речниці Тернопільської ОВА Ганни Василенко нам стало відомо, що при департаменті охорони здоровʼя створили комісію, яка вивчає випадок смерті дитини у комунальному закладі області. Засідання вже відбулося 16 листопада. Проте, хто саме входить до цієї комісії, і які рішення вже прийняли – дізнатися від директорки Ольги Ярмоленко так і не вдалося, адже вона не відповідає на дзвінки. 

Ми зробили, що могли 

Від власних джерел та мами померлого хлопчика «20 хвилин» дізналися, що процедуру робив досвідчений стоматолог. 

20 листопада ми подзвонили в отоларингологічне відділення з центром слуху і щелепно-лицевої хірургії. Лікар не заперечував той факт, що саме він надавав стоматологічні послуги однорічному хлопчику. Під час розмови ми запитали у лікаря, через що ж дитині стало погано та чому одразу хлопчика не відвезли до реанімації? 

— Інформація про те, що ми одразу не відвезли дитину до реанімації, не відповідає дійсності. Це все, що наразі можу вам сказати, адже триває слідство, — сказав стоматолог. 

Більше питань у журналістів до анестезіолога, адже саме вона вводила дитині наркоз, а згодом і мала б спостерігати за станом хлопчика під час стоматологічної послуги. 

Наразі ми ідентифіковуємо особу лікарки та спробуємо поставити їй запитання. Журналісти «20 хвилин» звернулися за роз’ясненнями і завідувача анестезіологічного дитячого відділення з ліжками для інтенсивної терапії з виїзною консультативно-педіатричною бригадою невідкладної та паліативної допомоги Богдана Криницького.

— Процедуру маленькому пацієнту проводили не у звичайному стоматологічному кабінеті. Це як операційна — з усім відповідним обладнанням і для дихання — також. Після того, як дитині стало погано, вона прожила ще 7 годин. Лікарі боролися за життя хлопчика до останнього. Що стало причиною смерті — мають розбиратися правоохоронці. На всі інші питання щодо препаратів, дозування я відповідати не можу. Триває слідство, — сказав Богдан Криницький. 

Зауважимо, дізнатися повний перелік фахівців, які працюють в анестезіологічному відділені Тернопільської обласної дитячої клінічної лікарні, на сайті закладу не вдалося неможливо. Сторінка саме цього відділення не відкривається. Випадковість? 

Триває слідство. Експертизу можуть робити місяцями 

Факт смерті дитини у стоматологічному кріслі слідчі внесли в ЄРДР відповідно до частини другої статті 140 Кримінального кодексу України (неналежне виконання професійних обов'язків медичним працівником).

Процесуальне керівництво здійснює Тернопільська окружна прокуратура. Досудове розслідування здійснюють слідчі СВ Тернопільського районного управління поліції ГУНП в Тернопільській області.

— Аби чітко зрозуміти, що стало причиною смерті дитини – наркоз, патології, які не виявили під час аналізів, треба провести гістологічну експертизу. Це такий комплекс досліджень, і він триває місяць, а інколи і більше, — каже речниця Тернопільської обласної прокуратури Леся Долішна. — Аби лікаря відсторонили від роботи, то треба, щоб йому оголосили підозру.  ЇЇ можуть оголосити тільки тоді, коли остаточно визначать причино-наслідковий зв’язок, тобто від чого померла дитина. Навіть, якщо через пів року чи більше визначать, що є провина медика, то підозру оголошують і починається судовий процес. До цього часу не заборонено працювати. 

Мама померлого хлопчика Руслана наголошує, в усіх публікаціях кажуть лише за стоматолога і складається враження, що анестезіолог просто проходила повз. То невже помилкові дії когось можуть залишитися поза увагою?

– Під час спілкування з правоохоронцями я постійно нагадую, що сина з палати забирав не стоматолог, а анестезіолог.. Що у день смерті переважно та дівчина контактувала з нами. І вона мала вводити наркоз. То може вона сплутала ту дозу наркозу? Можливо, вона неправильно розрахувала її? То нехай визнає свою помилку, а не починають моєму синові приписувати якісь хвороби. Правоохоронці вже викликали нашого педіатра і розпитували, як він його лікував від застуди напередодні операції? Чому вони не питають анестезіолога, вона ж прослуховувала його дихання. Ми з чоловіком розуміємо, що ця справа затягнеться надовго, але чи знайдуть винних? Ми будемо боротися до останнього, адже нашого сина довели до смерті у лікарні, — каже жінка. 

Також пані Руслана запевнила, вони шукатимуть адвоката, триматимуть на контролі справу і за потреби систематично будуть їздити до поліції в Тернопіль. Бо переконані, на їхньому місці могла та може опинитися будь-яка інша дитина та інша родина. 

Читайте також:

Люди втратили не лише зір, а й очі. Через два місяці після ін'єкцій у Чорткові винних так і не знайшли

Чи безпечно лікувати зуби уві сні? Поради стоматологів та актуальні ціни в Тернополі

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (62)
  • Читач31

    Маю надію що експерти встановлять причини які привели до летального випадку але прохання до батьків варто діяти згідно рекомендацій педіатра про чистку двох зубів а не дотягувати до сімнадцяти

    Polina Daіneha reply Читач31

    Доброго дня. То прочитайте перші речення. Мама хотіла раніше повести дитину, але у малого нежить і тому відтерміновували
  • Богдан Лісовський

    Дякую Любцю. Мені відкрило.
  • Sobchuk Stefanla

    Дитині вводили наркоз але він нічого не їв перед наркозом хіба так можна я знаю що не можна
  • Мія Гакода

    Лікарі і тільки лікарі винуваті, вчаться за гроші, на роботу влаштовуються за гроші, лікують за гроші, суди виграють за гроші, на першому місці гроші, а все решта, по протоколу за гроші.

keyboard_arrow_up