Чи безпечно лікувати зуби уві сні? Поради стоматологів та актуальні ціни в Тернополі

Чи безпечно лікувати зуби уві сні? Поради стоматологів та актуальні ціни в Тернополі
  • Під час видалення «зубів мудрості» під загальним наркозом 29-річна хмельничанка впала в кому, а згодом померла. Ця історія сколихнула всю Україну.
  • Як зробити так, аби звичайний похід до стоматологів не став смертельним? Ми поспілкувалися з представниками стоматологічних клінік Тернополя і дізналися, чи взагалі безпечно лікувати або видаляти зуби уві сні? За яких умов людині можуть відмовити і на що кожен пацієнт повинен звертати увагу. 

Часто пацієнти плутають між собою поняття «наркоз» та «седація». Але це дві різні речі, спільне в них тільки те, що під час лікування чи видалення зубів пацієнт не відчуває болю та дискомфорту. Зі слів головного лікаря приватної стоматологічної клініки Артема Олексюка, кожному пацієнту наголошує на відмінностях. 

– Седація – це не є загальний наркоз. Під час кожної маніпуляції застосовують різні препарати і різні дози. Седація – більш контрольований і безпечніший процес, ніж загальний наркоз. При ній вводять набагато менші дози і пацієнт не в такому глибокому сні. Він може реагувати на якісь маніпуляції лікаря, але не буде їх відчувати і пам’ятати.  І з седацією ви не зробите операцію на легені, наприклад. Часто родичі бояться дії наркозу на нервову систему чи серце, тому обирають седацію, – каже він. 

Відео дня

Під час седації людина максимально розслаблена. Потенційоване знеболення, на відміну від наркозу, не відключає повністю свідомість людини.

Важливо! Медичні препарати для седації чи наркозу має надавати та вводити тільки кваліфікований лікар-анестезіолог. Він працює в парі з анестезистом. Стоматологічна клініка повинна мати відповідні ліцензії та дозволи. 

На порталі бізнес-довідки «Топ 20» ми відшукали стоматологічні клініки Тернополя і поцікавилися, чи можуть вони полікувати зуби уві сні. Для матеріалу ми відібрали 10 клінік: DS DENTISTRY,  Estetica, PokiDent, Sonrisa, SlaDent, SL Clinic, «Вестра+стоматологія», Dent Master,  «Стоматологія Вербіцького» та Студія естетичної стоматології Валерія Шкіпора. Всі вони мають гарний рейтинг та відгуки.

Переважно з нами спілкувалися адміністратори клінік, інколи вони передавали слухавку лікарям або директорам закладу. Про кожну клініку ми розповідаємо окремо.

Стоматологічна клініка DS DENTISTRY

Стоматологічні послуги уві сні надають як дорослим, так і дітям. Пацієнтам лікують, видаляють та вставляють зуби. За введення пацієнтів в сон відповідає анестезіолог. 

– Дві години сну коштує 4500 гривень. Зазвичай, лікарі вкладаються у ці дві години. Якщо цього часу замало, тоді анестезіолог подовжує медикаментозний сон. Кожні наступні пів години сну коштують 350 гривень. Плюс ви сплачуєте ще за послуги стоматолога, – каже працівниця клініки.

До лікування в «медикаментозному сні» треба підготовка і попередній запис. Одразу це не робиться, адже пацієнт ще має пройти відповідне обстеження.

– Ви спочатку приходите до нас на консультацію з лікарем. Далі він вас направляє окремо здати загальний аналіз крові, сечі та зробити ехо серця. З результатами цих аналізів ви приходите до нас. Лікар переглядає ці результати і якщо все добре, то йдете на процедуру, – додає працівниця.

Без аналізів робити процедуру відмовляються.

Стоматологія Estetica

У клініці лікують та видаляють зуби дітям в «медикаментозному сні» та в седації закис азоту кисневою сумішшю. Застосування закис азоту кисневою сумішшю дозволяє проводити складне лікування, наприклад, лікування пульпітів з подальшим відновленням композиційними матеріалами за одне відвідування. Це інертний газ з ледь чутним солодкуватим запахом, в суміші з киснем він забезпечує найбезпечнішу і нешкідливу для пацієнта седацію (лікування у спокої). Вихід зі стану седації відбувається  плавно і завершується інгаляцією 100% киснем. 

Стоматологічні послуги уві сні надаються і дорослим. Зокрема, можна полікувати зуби, видалити «зуби мудрості» та встановити імплант.

– За введення в сон відповідає анестезіолог. Для дорослого перші дві години сну вартують 7000 гривень. А кожна наступна – 2500 гривень. Якщо говорити за дітей, то така послуга для них коштує 7000 гривень і не залежить від часу лікування. Попередньо треба здавати аналізи: загальний аналіз крові, сечі, ехо серця. Від результатів аналізів залежить, чи зможемо ми зробити вам процедуру уві сні чи ні, – наголосила працівниця.

Стоматологічна клініка PokiDent

Полікувати, видалили чи вставити зуби можна як під місцевою анестезією, так і під загальним наркозом. Спочатку треба записатися на консультацію і обоговорити всі важливі нюанси з лікарем.

– Обов’язково з вами поспілкується лікар, який буде надавати стоматологічні послуги та анестезіолог. І тоді ми вже більш детально вирішуємо всі питання. Там вже поговоримо і про необхідні аналізи, адже все індивідуально, – каже лікар PokiDent.

За послугу анестезіолога доведеться сплатити 150$, якщо процедура триватиме не більше двох годин. В іншому випадку треба буде доплатити.

– Якщо хочете замінити пломбу, то ця процедура коштує 1200-1500 гривень. Якщо видалити «вісімку» – від 2000 до 6000 гривень. А якщо під загальною анестезією, то до цих сум варто ще додати 150$, – наголосив лікар.

Чіткого переліку аналізів, які треба здати напередодні лікування зубів уві сні, нам не назвали.

Стоматологічна клініка Андрія Салагорника Sonrisa

У клініці під седацією лікують та видаляють зуби, зокрема і «вісімки». Такі послуги надаються виключно дорослим, дітям – ні. Скільки коштує така послуга нам не сказали, порадили записуватися на консультацію до лікаря. 

– Окремо треба сплатити за седацію, окремо за стоматологічну процедуру. Усі деталі обговорюються безпосередньо з головним лікарем. Адже сам препарат, що використовують для седації, розраховують індивідуально. Треба буде визначитися, яку саме процедуру хочете отримати. Бо якщо чотири «зуби мудрості» в седації видаляти одночасно, то це займає до двох годин часу. Якщо лікувати пародонтологію, то це вже більше часу, відповідно і більше препарату використовують, і ціна вища. Щось сказати більше я не можу, адже некомпетентна у цьому питанні, – розповіла працівниця.

Щодо аналізів перед видаленням чи лікуванням зубів, то нас переконали, що все індивідуально. Якщо буде потреба, то лікар призначить. Тобто чіткої інформації нам не надали.

Стоматологічна клініка SlaDent

У клініці надають стоматологічну допомогу як дорослим, так і дітям під різними видами анестезії. Та більшість послуг надається під місцевою.

– «Зуби мудрості» ми видаляємо під місцевою анестезією. Якщо вже імплантація зубів, то може бути як місцева анестезія, так і загальний наркоз. Якщо хочете лікувати уві сні, тоді за анестезіолога треба доплатити 7000 гривень. Щодо часу, то вже треба окремо говорити з лікарем. Місцева обійдеться у 150 гривень. Дітям лікуємо тільки під місцевою, – каже дівчина.

Чіткої інформації щодо аналізів напередодні процедури, нам не надали. Працівниця порадила приходити на консультацію, спілкуватися зі стоматологом та анестезіологом. Вже вони мають детальніше сказати, чи треба здавати аналізи та які. Адже кожен пацієнт індивідуальний і має свої захворювання. 

Стоматологія SL Clinic

Під повною анестезією проводять лише імплантацію зубів, видалення та лікування зубів – ні. Послуги анестезіолога оплачуються окремо від стоматолога. 

– Зубний імплант коштує від 450 до 750 євро. Плюс за годину загальної анестезії треба заплатити 4000 гривень, – каже працівниця стоматології.

Перед імплантацією зубів уві сні треба здати аналізи. Зокрема, загальний аналіз крові, електрокардіографію серця. А також прийти на консультацію до лікаря.

– Після консультації лікар детальніше скаже про аналізи. Бо все ще залежить від того, в кого які хронічні захворювання. І вже тоді розуміють, на що анестезіологу треба звернути увагу, – додає дівчина.

Мережа стоматологічних клінік «Вестра+стоматологія»

Під седацією видаляють «вісімки», просто лікують зуби або роблять імплантацію. 

– У нас є спеціальний препарат, що вводять внутрішньовенно. Все офіційно, маємо ліцензію. У нас є кваліфіковані хірурги, анестезіологи. Ми заздалегідь призначаємо день операції, вони приходять і проводять втручання. Пацієнт знаходиться у такому сонливому стані, він не відчуває болю. Тому багатьом такий формат лікування зубів подобається, – каже жінка.

Година седації – 4000 гривень, а кожна наступна ще плюс 2000 гривень. Якщо процедура не складна, то лікарі можуть справитися за годину. А якщо встановлюють імпланти, то трохи більше часу треба.

– У нас ви приходите на консультацію. Лікар обов’язково збирає анамнез, цікавиться вашими супутніми захворюваннями, дивиться на стан слизової, повністю питає вас про хронічні захворювання. Буває, що ми призначаєте ще загальний аналіз крові, людина здає і приходить до нас з результатом. І тільки потім вже призначають дату та час на процедуру, – додає працівниця.

Стоматологія Dent Master

Під загальною анестезією послуги надають виключно дорослим. Можна видалити «вісімки» або зробити імплантацію зубів. 

– У нас видалення «вісімки» коштує 4500 гривень. Якщо ви хочете видаляти з анестезіологом, то треба доплатити 500 євро. Це сон десь до двох годин, – каже адміністратор Dent Master.

Перед процедурою треба завітати на консультацію до стоматолога та поспілкуватися з анестезіологом. Також є перелік аналізів, результати яких необхідно надати лікарям.

– Для видалення «вісімок», треба зробити комп’ютерна томографія, щоб лікар бачив, як проходить нерв. Також вам зателефонує анестезіолог і поставити кілька питань, що стосуються вашого здоров’я. Для нього важливо знати анамнез. І ще ви повинні заповнити анкету, – додає вона.

«Стоматологія Вербіцького»

Стоматологічні послуги надають під седацією. У клініці є анестезіолог, який безпосередньо вводить препарат. А стоматологи окремо видаляють або лікують зуби.

– Якщо ви хочете видалити «вісімку», то вам треба заплатити від 1380 до 1840 гривень, якщо зуб прорізаний. Якщо ні – 4000 гривень. За седацію окремо платите 8000 гривень. Для дітей ціна на седацію така ж сама, – каже адміністратор. 

Перед тим, як видаляти чи лікувати зуби під седацією необхідно зробити алергопроби. 

–  Алергопроби робите на такі препарати: лідокаїн, мепівастезин, убістезин форте, септанест. Але насамперед треба записатися на огляд і консультацію, щоб лікар вас оглянув і тоді він більше розповість вам про це, – наголосили в клініці.

Студія естетичної стоматології Валерія Шкіпора 

Під седацією у клініці видаляють «зуби мудрості». Зі слів головного лікаря клініки Валерія Шкіпори, інколи можна обійтися і без седації, адже робота анестезіолога дороговартісна. Проте це все індивідуально.

– Видаляти одну «вісімку» під седацією – не дуже логічно і дорого. Видалення одного зуба триває 10 хвилин і коштує 1200 гривень. Якщо треба седація, то це ще плюс 150 євро. Перед процедурою з вами поспілкується анестезіолог, поставить вам питання, що є важливими для нього. Зазвичай, у юному віці не треба робити аналізи напередодні видалення зубів уві сні. Аби зрозуміти, як краще видаляти ту «вісімку» і чи треба робити седацію, я рекомендую робити панорамний знімок. Завдяки томографії ми визначаємо положення цього зуба, – каже він.

За введення препарату для седації відповідає анестезіолог.  

– Анестезіолог за допомогою спеціальних препаратів вводить вас у такий стан, що наближений до фізіологічного сну. Тобто пацієнт спить, а лікар працює. Ви нічого не відчуваєте. Препарат вводять внутрішньовенно. Вам вводять коктейль на основі пропофолу. Анестезіолог додає туди те, що вам дозволить спокійно перебути процедуру і потім все буде нормально, – додає пан Валерій.

Що варто знати пацієнтам?

Кожен пацієнт індивідуальний. І якщо вашій подрузі або чоловіку призначили тільки загальний аналіз крові чи сечі, а вас направили ще й до кардіолога, то на це у лікарів є підстави. І краще одразу перестрахуватися, аби під час наркозу чи седації не виникли проблеми. Головний лікар приватної стоматологічної клініки Артем Олексюк наголошує, перелік аналізів залежить від того, чи маєте проблеми зі здоров’ям. 

– Обов’язково заповнюється анкета, попередньо проводиться консультація з анестезіологом. Лікарі цікавляться у пацієнта, які хвороби має і чим хворів раніше. Від цього залежить, які саме аналізи він має здати перед лікуванням зубів під седацією чи загальним наркозом. Людина має бути соматично здорова. Якщо є якісь скарги, тоді треба консультацію вузькопрофільного лікаря. Пацієнт може сказати, що в нього є проблеми з щитовидкою, тоді обов’язково треба направляти до ендокринолога. Якщо проблеми з серцем, то треба консультація кардіолога і дозвіл від нього на проведення седації, – розповідає пан Артем. – Може бути, що в день втручання людина заразилася коронавірусом. Наприклад, ще вчора вона здавала тест і він показав негативний результат, а ось потім почуває себе не дуже. А ніхто не знає, як коронавірус впливає на перебіг захворювання або інші втручання. Ще залежить від того, як людина відходить від седації і чи були раніше подібні випадки. 

Послугою лікування зубів уві сні користуються як малі, так і дорослі. Навіть люди похилого віку. Є такі випадки, коли без седації не впоратися. Це переважно стосується людей з фізичними вадами чи психологічними розладами. 

Крім того, людині можуть відмовити у стоматологічних послугах з використанням наркозу чи седації. Артем Олексюк називає нам кілька причин.

– Наприклад, людина має серйозні захворювання серця або інші проблеми зі здоров’ям. У такому випадку ти розумієш, не можна вводити пацієнта ні в седацію, ні в загальний наркоз. Бо ризик великий і для чого тоді завдавати людині шкоди. Якщо дуже потрібно, то можна домовитися про кілька недовготривалих седацій з певним інтервалом. Наприклад, це будуть короткотривалі втручання з інтервалом у два-три тижні. Але знову ж таки, рішення приймаються індивідуально.

Тернополяни, а ви лікували зуби під седацією чи наркозом? Чи залишилися ви задоволеними після процедури, можливо виникали проблеми після? Свої відгуки залишайте у коментарях. 

Читайте також:

Банк репродуктивних клітин у Тернополі: ми дізналися, як захисники можуть стати учасниками проєкту

Повноцінне життя після травм та інсультів можливе: як у тернопільській лікарні рятують людей «з того світу»​​​​​​​

Вже реагує на силуети та світло: як почувається пацієнт, який втратив зір після ін'єкцій у лікарні

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Tetyana Freeman

    мала жахливий досвід лікування зубів, дійшло до того, що на лікування була готова тільки в седації.



    мій відгук для тих, хто розглядає саме цей вид лікування для себе.

    обрала стоматологію Олексюка по відгуках друзів



    1.сіла в крісло

    2.відкрила очі, все що турбувало - вже зробили.



    і це не просто слова, а реальність.

    лікарів більше не боюся.
  • Читач26

    Ще трошки буде як в Європі 😁
  • Читач72

    В багатьох Європейських державах лікування безкоштовне для платників податків, або тому що діє страхова медицина. І тому настав час і в Тернополі відновити безкоштовне лікування в державних приміщеннях лікувальних закладів. Правоохоронні органи повинні призупинити участь в шахрайських і корупційних схемах головних лікарів. Саме головні лікарі є організаторами поборів і височенних сум оплати хворими через фірми-прокладки, через фірми головних медиків і керівників правоохоронних органів.Народ нище межі бідності бо пенсії 2000-3000 грн.,зарплати 6000 грн. Нарахованих(на руки 4000грн., Безробіття масове, скорочення робочих місць. а бізнес на хворих процвітає, їхні послуги щодня дорожчають. В селах люди вже забули -хто така медична сестра, відсутні аптеки немає грошей на поїздки і покупки ліків дорогущих, онкохворі взагалі приречені на ходячу смерть, оформлення електронного направлення створює нервозність та неспроможність купити потрібні ліки бо сімейні лікарі віддалені від села,зв'язок поганий. Приватні медичні послуги платні, а державні безоплатні теж проходять через обов'язкову оплату, нібито за покупку інструменту хірургічного, покупку ока, покупку суглоба, покупку нирки та інші покупки за 50000-100000 грн. А бідний без грошей пересічний українець з 1000 грн.в кишені приречений помирати без медичної допомоги державної медицини яка за Конституцією-безкоштовна.В час війни Головні лікарі разом з власними синами та джипами по 45000 доларів мають бути на фронті а розпорядниками ліків і безкоштовного лікування тернополян  потрібно ставити медиків-фронтовиків, атовців.
  • Читач75

    Маєте гейропу, скоро будете беззубі ходити з такими цінами.

keyboard_arrow_up