Знущалися та здійснювали наругу над дітьми: ТОП резонансних злочинів на Тернопільщині

Знущалися та здійснювали наругу над дітьми: ТОП резонансних злочинів на Тернопільщині
  • Жертвами сексувального насилля ставали як дівчатка, так і хлопчики. Їхні кривдники – і зовсім юні хлопці, і дорослі чоловіки, і навіть літні дідусі. І єдина дівчина, яка звабила семикласника.
  • Резонансні справи за останні роки, від яких досі мороз по шкірі. В одній мати підкладала власну донечку у ліжко співмешканця старшої доньки. В іншій дівчина-підліток придумала зґвалтування, перетворивши на пекло життя трьох родин правоохоронців.

Звалтування, розбещення дітей — ці злочини, на жаль, на Тернопільщині не рідкість.

Причому жертвами сексуального насилля за останні роки ставали як дівчатка, так і хлопчики. 

Три кримінальних правопорушення, вчинених проти статевої свободи та статевої недоторканості неповнолітніх, зареєстрували правоохоронці у 2021 році. Два перебувають на стадії досудового розслідування, ще одне обласною прокуратурою скеровано до суду з обвинувальним актом.

Відео дня

Упродовж 2020 року на території області зареєстровано 5 кримінальних правопорушень, вчинених проти статевої свободи та статевої недоторканості неповнолітніх. З них у 3 кримінальних провадженнях судом винесено обвинувальні вироки. Про цевідомили у пресслужбі Тернопільської обласної прокуратури.

— Досудовим розслідуванням встановлено, що влітку минулого року, на березі ставка, перебуваючи у нетверезому стані, підліток проти волі  роздягнув малолітню потерпілу  та зґвалтував  її. Після цього з місця злочину втік, — повідомили в прокуратурі області.            — Суд задоволив погоджене ювенальним прокурором клопотання слідчого та обрав ґвалтівнику запобіжний захід у виді тримання під вартою без визначення суми застави.

Два інших кримінальних провадження, як з’ясувалось, розпочато за заявами мами однієї неповнолітньої, яка не досягла шістнадцятирічного віку.

— У повідомленнях про вчинення злочинів містяться відомості про те, що двоє повнолітніх осіб у різний час вчиняли щодо неї дії сексуального характеру, — повідомила речниця Тернопільської обласної прокуратури Леся Гурецька. — Наразі про підозру нікому не повідомлено, досудове розслідування триває.

Ми пригадали найрезонансніші справи, які сколихнули не лише Тернопільщину, а й всю країну.

13-річну дівчинку зґвалтували на ставі у Настасові

Неабиякого резонансу набула і липнева справа у Настасові – на березі місцевого ставка зґвалтували місцеву 13-річну дитину. Дівчинка з компанією подружок відпочивала на березі водойми. Там же була компанія підлітків із сусідніх сіл.

Дівчинка потрапила до реанімації. Її 17-річного кривдника невдовзі впіймали та оголосили підозру у зґвалтуванні. Хлопцеві суд обрав міру запобіжного заходу – протягом місяця він перебуватиме під вартою. Грати мають врятувати його і від людського гніву…

Про зґвалтування 13-річної Олі (ім’я дівчинки змінене з етичних міркувань – прим. авт.) повідомили 27 липня. Учасників в цій історії чимало, всі вони неповнолітні і принаймні більшість з них була напідпитку.

Скривджена дитина відпочивала на березі разом з компанією подружок. На тому ж березі відпочивали хлопці із сусідніх сіл. Відстань до Настасова – до 10 км. Чого хлопці приїхали саме туди – невідомо, але місцеві кажуть, молодь з сусідніх сіл у них часті гості.

Подробиці всієї історії нам невідомі, доки триває слідство, але результат виявився жахливим: 13-річну дівчинку зґвалтували, дитина опинилась у реанімації. Її кривдника невдовзі затримали.

Настасів буквально «гудів» – версії того, що сталось – у всіх різні. Одні стверджували, що Оля сама підійшла познайомитись з хлопцями. Інші категорично заперечували, запевняючи, що дитина не могла цього зробити, бо була дуже скромною. Треті запевняли, що разом з Олею на березі ставка була її 15-річна подружка. І нібито вона все знімала на мобільний телефон. Однак всі в один голос говорили: могли припустити, що подібне станеться з ким завгодно, тільки не з Олею.

— Ви не уявляєте, наскільки в неї хороша, порядна і забезпечена сім’я – і дитина така ж, – поділилась з нами місцева мешканка пані Оксана. – В неї ще молодший братик є. Бабця, дідо, мама з татом – родина надзвичайно порядна. І за дітьми догляд був таким, що ми не завжди так могли догледіти своїх дітей.

У дівчинки дуже хороша сім’я, дитині увагу приділяли достатньо і виховували належним чином, як так сталось, що вона була ввечері на ставку – не зрозуміло, розповідала староста Настасова Дарія Блищак.

– В цій сім’ї панує велика любов, і діти завжди в цій родині були максимально нею оточені. Як і увагою та піклуванням рідних. Дівчинка завжди була «маленькою маминою донечкою». Молимо Бога, щоб з пам’яті дитини стерло весь цей бруд. А негідник відповів за все, що накоїв, — каже Дарія Блищак.

Фігуранту у цій справі оголосили підозру за ч. 4 ст. 152 Кримінального кодексу України. Олиному кривднику 17. Він проживає у селі неподалік Тернополя.

 

Справи, що у яких недавно проголосили вироки

Кілька минулорічних справ, в яких вже є вироки, стосувались статевих зносин з особами, які не досягли 16-річного віку.

26 січня 2021 року Борщівський райсуд оголосив вирок чоловікові, який вже мвв судимість за секс з молоденькими дівчатами, двома роками раніше, аде відбував умовний термін покарання. За матеріалами суду, 8 лютого 2020 року біля 23.00 год. і юнак, і восьмикласниця перебували вдома у чоловіка. У суді юнак стверджував, що секс був за згодою. Проте із обвинуваченням, висунутим слідством, вогодився. Йому було відомо, що потерпіла є ученицею 8-го класу. Він вибачався перед батьками дівчини і запевняв, що мав намір одружитись.

Згідно з висновками експертів, психічними розладами юнак не страждає. . Щоправда, після поміщення його в СІЗО, переніс тимчасовий розлад психічної діяльності у вигляді психологічного мутизму, з якого вже вийшов. Врешті юнак отримав 2, 5 роки обмеження волі.

Іншу справу слухали в Теребовлянському суді. Там обвинувачений займався сексомз юною дівчиною у салоні автомобіля Wolkswagen Passat В5 — без застосування до неї насильства чи погрози. Проте невдовзі була угода про примирення сторін. Юнак врешті отримав рік умовно.

Третю справу слухали у суді Бережан. Щоправда, обвинуватили у статевих стосунках зі школярем повнолітню дівчину.

Згідно з обвинувальним актом, 13 вересня 2020 року близько 22 год. у квартиру до обвинуваченої прийшли гості. Серед них був і семикласник. Компанія пила алкоголь і розважалась, а потім заговорили про секс. Далі все випробували на ділі. У суді дівчина наголошувала, що все відбувалось за взаємною згодою із семикласником.

Від покарання за гратами її врятувала угода – щоправда, цього разу не з потерпілою стороною, а вже з прокуратурою. Дівчина погодилась визнати вину, натомість тримала два роки умовно.

 

Групове зґвалтування міліціонерами, якого не було

Кілька місяців вся країна спостерігала за чи не найрезонанснішою історією, а Тернопільщину тоді охрестили «другою Врадієвкою», бо 15-річна дівчинка обвинуватила в зґвалтуванні трьох міліціонерів. Це трапилось на Борщівщині у 2014 році.

Нагадаємо, заяву про зґвалтування до міліції подала мама дівчинки. Жінка у деталях описала, що розповідала їй мала. Ніби правоохоронці спочатку заливали її спиртним. Потім двоє ґвалтували, третій спостерігав за цим. Через кілька місяців незалежні експерти остаточно поставили крапку у цій історії. Вони довели – міліціонери не ґвалтували неповнолітню. Прокуратура закрила справу. І якщо силовики й припускали, що за наклеп теж можна притягти до відповідальності, невдовзі повідомили: переслідування ані дівчини, ані її матері не буде. Проте родини міліціонерів за місяці, доки тривало слідство, пережили справжнє пекло.

​ – Наших чоловіків спочатку звільнили, потім поновили у міліції, але відсторонили від роботи, - розповіла дружина одного з тодішніх обвинувачених пані Валентина. – Мій чоловік після регулярних цькувань звільнився з органів. Ще один – працює дільничним. Третій – в сусідньому районі.

В родині Валентини годувальником був саме чоловік. Жінка перебувала у декретній відпустці з річним сином.

Нас годували і утримували батьки, - пригадала пані Валентина. – Ніхто не питав, чи мають наші хлопці за що щодня протягом місяця їздити у Тернопіль в прокуратуру на допити. Про моральний тиск я взагалі мовчу.  

Найгірше було міліціонерові, в якого тоді були вже досить дорослі діти, і вони прекрасно розуміли, в чому обвинувачують їхнього тата.

Після інциденту мама перевезла дівчинку до Хмельниччини, їй змінили прізвище. До речі, одразу після інциденту вона приїжджала до села і хвалилась перед друзями, що вона таке провернула, а їй за це нічого не було. А родини тодішніх правоохоронців зітхнули з полегшенням і казали, що щасливі, бо це пекло закінчилось.

 

Поклала 12-річну доньку у ліжко до коханця старшої

У січні 2015 р. на 12 років посадили ґвалтівника 12-річної дівчинки. А на 11 - її… маму.

В ході досудового розслідування встановлено, що підсудного в дім привела мати потерпілої, як нареченого для старшої 19-річної доньки. Згодом жінка поклала до нього в ліжко молодшу доньку. Насильство над дівчинкою тривало майже рік. За відмову лягати в ліжко зі співжителем старшої сестри, мати била її та погрожувала вигнати з дому.

12 років за ґратами – таким став судовий вирок для 30-річного мешканця Збаразького району. Покаранням для горе-матері стало 11 років в’язниці.

Цей резонансний злочин наприкінці 2013 року сколихнув усю Тернопільщину. Жахлива правда про знущання над дитиною виявили тернопільські міліціонери, які втрутилися у неординарну ситуацію. Відтак, за зґвалтування 12-річної дівчинки був затриманий неодноразово судимий 30-річний чоловік.

Щодо матері потерпілої, то під час розслідування з’явилися нові деталі у справі. Зокрема, було доведено причетність жінки до вчинення злочинів, передбачених наступними статтями Кримінального кодексу: 152 (зґвалування), 166 (злісне невиконання обов`язків по догляду за дитиною), 185(крадіжка), 383 (завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину). За сукупністю злочинів її засуджено до 11 років неволі. Апеляційний суд залишив вирок суду першої інстанції без змін.

 

Дорослий збаражчанин зґвалтував 15-річну ученицю

Ґвалтівник неповнолітньої відсидів вісім років за зґвалтування 15-річної учениці Кременецького училища. Вирок оголосили йому у червні 2015 р.

На лаві підсудних за зґвалтування опинився 37-річний житель Збаража. Жертвою зловмисника стала 15-річна учениця училища. Події розгорталися восени 2014-го. Підсудний і його неповнолітня жертва познайомились на вулиці. Дівчина, подорожуючи з іншої області, намагалася доїхати з Тернополя до Кременця, де навчалася. Час був пізній. До неї підійшов незнайомий чоловік. Розговорилися і він порадив їй добиратися маршрутом, яким поїде сам, а на кінцевій зупинці пересісти на інший автобус, мовляв, саме так вона швидко дістанеться до місця призначення. Дівчина погодилася, а коли опинилася в темному незнайомому місті, зловмисник обманом і погрозами завів неповнолітню до свого будинку. Вже там чоловік зґвалтував її.

Вранці потерпіла втекла від кривдника і побігла за допомогою до найближчого будинку. Правоохоронці затримали ґвалтівника. Крапку в резонансній справі поставила Феміда.

Підволочиський районний суд визнав збаражчанина винним у зґвалтуванні та засудив до 8 років позбавлення волі. Апеляційний суд залишив вироку без змін.

 

Згвалтував 8-річного хлопчика, бо заважав... рибалити

16-річного підлітка звинуватили у зґвалтуванні 8-річного хлопчика. Події відбувались у квітні 2018 р.

Насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом інкримінували правоохоронці Підволочиського відділу поліції жителю району.

На лінію "102" надійшло повідомлення від 20-річного юнака. Він повідомив, що його малолітнього брата ймовірно зґвалтували, – повідомляв тоді керівник ювенальної превенції ГУНП в Тернопільській області Петро Тихович.

Правоохоронці вийшли на слід підозрюваного. Ним виявився 16-річний хлопець - житель сусіднього села. Він у скоєному зізнався. Розповів, що на ставу ловив рибу, коли підійшов хлопчик та почав заважати йому, кидаючи у воду камінці. На зауваження та прохання не робити цього, не реагував. Тому підліток спіймав його, змусив роздягнутися та вступив з ним у статеві зносини неприроднім шляхом. Після цього дитина втекла, а дома пожалілася старшому братові на кровотечу. Останній викликав поліцію, а дитину госпіталізували до лікарні.

Експерти показали, що в період інкримінованого йому діяння обвинувачений на психічні захворювання  чи тимчасові розлади психічної діяльності не страждав, тому він міг давати звіт своїм діям і керувати ними. Його визнали винуватим у зґвалтуванні в неприродній спосіб і призначили покарання у виді 5 років позбавлення волі. Але тим же вироком Збаразький райсуд звільнив від відбування призначеного покарання у виді позбавлення волі, з випробуванням, встановивши йому іспитовий строк терміном 2 роки. Тобто, хлопець, який зґвалтував 8-річну дитину, відбувся умовним терміном.

«20 хвилин» й надалі стежитиме за розвитком цієї ситуації та повідомлятиме читачам нову інформацію.

 

Що робити, якщо проти вас вчинили сексуальне насилля

Згвалтування — такі злочини часто є латентними, тобто такими, про які правоохоронцям невідомо нічого, розповів юридичний психолог, експерт "20 хвилин" Михайло Козюк. 

— Злочини, які пов'язані з сексуальною сферою, справді мають високу латентність. Саме через те, що людина боїться розголосу інтимних подробиць, боїться осуду суспільства і часто вирішує переживати це сама. Таким чином люди намагаються відгородити себе від проблеми, що з ними трапилась, —  каже психолог. — Але, насправді, помилково думати, що цей стресовий стан може пройти сам по собі. Проте, свідомість сама не може забути про такі події.

Причин небажання заявляти про злочин особі, яка стала жертвою може бути чимало. Фактором мовчання може бути і те, що людина після вчиненого насилля боїться його повторення або ж боїться, що її близьке оточення відвернеться від неї. 

Зараз радянські стереотипи дещо розвіюються. Існує чимало літератури про інтимні речі, яким потрібно вчити дітей ще змалку. Тому психолог звертається до батьків дітей та підлітків з проханням наважитись почати розмову про можливі ризики, а також постійно розповідати як діяти, якщо вони потрапили в таку ситуацію. 

Психолог каже, що  жертвами сексуально насилля можуть стати і чоловіки. У практиці експерта були випадки звернень чоловіків, яких зґвалтували. Проте в таких випадках латентність злочинів ще вища.

— Якщо проти вас вчинялись дії насильницького характеру, варто розуміти, що притягнення до відповідальності агресора можливе, лише якщо буде ваше звернення до правоохоронних органів або за іншою сторонньою допомогою, — каже Михайло Козюк. — Потрібно звернутись до центру реабілітації, екстреної допомоги, психологічної підтримки. 

Будь-яке зґвалтування, за словами психолога — психологічна травма і стрес. А такі речі ніколи не проходять безслідно для особистості людини. Тому психологічна корекція в цьому випадку — обов'язкова. Якщо вам відомо про те, що знайомі стали жертвами — обов'язково вмовте їх звернутись до психологів. 

Неопрацювання стресового стану призводить психосоматичного розладу: депресивні ознаки, порушення сну і навіть суїцидальні нахили. 

Психологи допоможуть позбутись наслідків стресових розладів, які можуть бути перешкодою у побудові нормальних взаємин із особами протилежної статті та перерости у проблеми в інтимному житті. Психологи пропрацьовують емоційні стани, психологічні кордони, зони відповідальності та інше. Такоє консультації допоможуть пережити насилля з точки зору фізичного здоров'я. 

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України
Стаття 152. Зґвалтування
1. Вчинення дій сексуального характеру, пов’язаних із вагінальним, анальним або оральним проникненням в тіло іншої особи з використанням геніталій або будь-якого іншого предмета, без добровільної згоди потерпілої особи (зґвалтування) - карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

2. Зґвалтування, вчинене повторно або особою, яка раніше вчинила будь-який із злочинів, передбачених статтями 153-155 цього Кодексу, або вчинення таких діянь щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, або щодо особи у зв’язку з виконанням цією особою службового, професійного чи громадського обов’язку, або щодо жінки, яка завідомо для винного перебувала у стані вагітності, - карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

3. Зґвалтування, вчинене групою осіб, або зґвалтування неповнолітньої особи - карається позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років.

4. Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені щодо особи, яка не досягла чотирнадцяти років, незалежно від її добровільної згоди - караються позбавленням волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років.

 

Читайте також

Зґвалтував 8-річного хлопчика, бо той заважав йому ловити рибу. Як покарали кривдника?

Життя Іринки розділилося на до і після. Старий сусід зняв з неї білизну і обіцяв робити дітей

Молимо Бога, щоб з пам’яті дитини стерло весь цей бруд: зґвалтовану 13-річну Олю перевели з реанімації

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up