Шахрайські махінації: за якою схемою аферисти найчастіше обдурюють тернополян

Шахрайські махінації: за якою схемою аферисти найчастіше обдурюють тернополян

Найпоширеніший вид шахрайства - злочини вчиненні в мережі – Інтернет. Зазвичай громадяни мають намір придбати або купити різноманітний товар довіряючи розміщеним оголошенням, а як наслідок втрачають кошти, які переказують на рахунки аферистів. 

Правоохоронці розповідають, що в пастку спритних аферистів потрапляють не тільки покупці, але і продавці. Зловмисники вигадують різні види шахрайства і схеми розводу, що потрібно бути дуже пильним при користуванні сервісом. 

Зазвичай шахраї застосовують такі методи:

1. 100% передоплата. Перед відправкою продавець просить заплатити повну вартість або аванс. Отримавши гроші, зникає, блокує номер, не відповідає на особисті повідомлення або відразу видаляє аккаунт.

Відео дня

2. Бракований товар. Покупцеві відправляють товар низької якості або з браком. При цьому продавець може відправити річ наложкою, коли впевнений, що визначити брак на поштовому відділенні неможливо.

3. Дуже дешева вартість. Основна особливість, за якою можна розпізнати і заблокувати шахрая.

4. Занадто «молодий» аккаунт. Такі, як правило, заводять менеджери з продажу з поганими відгуками, або злочинці, які після "успішної операції", видалили минулий. Якщо при цьому вимагають сплатити 100% - подумайте гарненько, це може виявитися той самий розвод по передоплаті.

Також злочинцями бувають не тільки продавці, але й покупці.

Вони працюють за наступними схемами: 

1. Просять підтвердити переказ. Покупець-аферист дзвонить, цікавиться товаром і погоджується сплатити повну вартість. Після стверджує, що переказ здійснено, але гроші не впали на рахунок, оскільки були перераховані з картки іншого банку. Продавця просять повірити на слово і вислати товар, або підійти до банкомату і дозволити переказ грошей. Дотримуючись інструкцій зловмисників, продавець відправляє аферистам гроші зі свого рахунку.

2. Дзвінки від банківських службовців. Продавцю дзвонить нібито співробітник фінустанови, який повідомляє, що на його рахунок прийшли гроші від юрособи, текст бажано схвалити паролем з SMS. В результаті з'ясовується, що зазначена в SMS сума, не зарахована на рахунок продавця, а навпаки.

3. Додаткові дані. Намагаються дізнатися додаткові дані про картку продавця: CVV-код, термін придатності картки. Роблять це дуже майстерно, втираючись в довіру. В результаті продавцеві залишається тільки заблокувати свою картку.

Вберегтися від шахрайства можна, дотримуючись кількох простих правил: 


•    Завжди перевіряйте інформацію про покупця/продавця. Простий спосіб - ввести дані і номери телефонів в рядок пошуку в будь-якому пошуковому ресурсі і перевірити, чи є відгуки в мережі.
•    Ні в якому разі не повідомляйте стороннім особам дані своїх карток (паролі, дані з SMS-повідомлень, які приходять на ваш номер).
•    Не розголошуйте реквізити картки.
•    Вас просять провести будь-які дії з карткою в банкоматі, щоб підтвердити зарахування коштів? Не піддавайтеся на вмовляння!
•    Не відправляйте передоплату, не перевіривши дату реєстрації аккаунта на ресурсі. 
•    Обов'язково перевіряйте номер телефону. Зазначений в оголошенні може відрізнятися від того, з якого вам будуть передзвонювати.

 

Відділ комунікації поліції
Тернопіль

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Тетяна

    Я попалася на гачок аферистів,написала заяву у кіберполіцію з номерами телефонів як домашніх так і мобільних,омером картки в банку,ссилкою сайту через який все робилось,одним словом всі дані були,до мене подзвонили з Києва і сказали,що передають справу в область і тут зі мною ще раз зв'яжеться кіберполіція обласна,і так і ніхто більше не дзвонив,не докладав про розгляд справи,все тихо вже рік
    Я чесно кажучи не розумію,чим займається кіберполіція,просто існує....
  • Барюсік Пазітіффф

    хотьби одного афериста злапалиби кібер поліція і превсилюдно казнити  щоб другі бачили
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:30 Чи буде 2024-ий рік більш мирним? Що думають українці(ОПИТУВАННЯ) 10:50 ВЛК для людей з інвалідністю: кому треба пройти повторно і кого розраховують мобілізувати 10:15 Рідні полеглих Героїв отримали відзнаки «Почесний громадянин міста Тернополя» photo_camera 09:35 У Чорткові з'являться сонячні електростанції за пів мільйона євро Від читача 08:18 Ефективна співпраця на допомогу людям 09:00 НБУ підвищив офіційний курс долара 08:00 У Тернополі мають відремонтувати дорожнє покриття на шести вулицях 22:00 У Зарваниці відбудеться Хресна дорога 21:00 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому призначать автоматично, а кому — за заявою 20:00 У Тернополі ймовірно отруїли собаку: тварина померла дорогою до ветеринара 19:00 Посмертні нагороди вручили рідним полеглих воїнів з Тернопільщини photo_camera 18:00 100-літній ювілей відзначила довгожителька з села Конюхи 17:05 На фронті загинув військовослужбовець з Великоберезовицької громади 16:50 Салон краси «RIDANA» – ваш незмінний бюті-помічник! (новини компаній) 16:20 У Тернополі відбудеться фестиваль «Великодні мотиви» 15:35 100 років виповнилося довгожительці з Тернопільщини 14:35 Військовий зробив символічний удар по мʼячу у матчі «Нива» Тернопіль — «Чернігів» 14:00 16 квітня не буде води на Подільській, а 18 квітня — на Новому Світі 13:25 Військова прокуратура розслідує напад з ножем у Бережанах — потерпілий у реанімації 12:50 У маршрутках Тернополя можна безоплатно зарядити гаджети: розповідаємо про умови
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up