Справа убивства Іринки Мукоїди: адвокати Василя не виключають, що підуть до Верховного суду

Справа убивства Іринки Мукоїди: адвокати Василя не виключають, що підуть до Верховного суду
  • Слухання у справі весь час переносять, бо одна з присяжних повернулась з-за кордону і перебувала на самоізоляції – повідомили редакцію читачі.
  • В Чортківському суді відмовились надавати інформацію телефоном. Адвокати Василя про перенесення слухань не знають.
  • А от в Хмельницькому апеляційному суді вже 14 квітня спробують оскаржити перебування Василя Гнатюка під вартою зі зміною міри запобіжного заходу на домашній арешт.  
  • Слухання у справі вбивства Ірини Мукоїди весь час переносять, бо одна з присяжних повернулась з-за кордону і перебувала на самоізоляції – повідомили редакцію читачі. – Фактично зараз нічого у цій справі не відбувається. Знову її затягують. І слухання, призначене на наступному тижні, теж, кажуть, не відбудеться. Комусь потрібно це затягувати…

Ми спробували підтвердити чи спростувати цю інформацію. Нагадаємо, слухання цієї справи відбувається в закритому режимі. Тому вільного доступу до судових засідань журналісти не мають. Тому звернулись за коментарем до суду. Там, на жаль, нам відмовились надавати інформацію телефоном.

Нагадаємо, Тіло випускниці Іринки Мукоїди зі слідами насильницької смерті виявили зранку 26 червня 2017 р. на узбіччі траси у смт. Вишнівець Збаразького району. Підозрюваного, Василя Гнатюка, затримали через тиждень після убивства. Йому інкримінують, окрім убивства, зґвалтування в неприродний спосіб. Приблизно пів року тривало слідство і справу передали до суду. Підготовчі засідання відбувались в Тернопільському міськрайсуді, де, окрім іншого, обрали присяжних. Згодом перенесли розгляд до Чорткова, так вирішила колегія апеляційного суду. 

Відео дня

Обвинувачують у вбивстві та зґвалтуванні

Наразі суд присяжних Чортківського райсуду у складі двох професійних суддів та трьох присяжних продовжує розгляд справи щодо вбивства випускниці.

Тоді ще 16-річного Василя Гнатюка звинуватили в особливо тяжких злочинах: за п. 10 ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство, поєднане із зґвалтуванням або насильницьким задоволенням статевої пристрасті неприродним способом) та ч. 3 ст. 153 Кримінального кодексу України (насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом, що спричинило особливо тяжкі наслідки).

Відповідно до ст. 27 КПК України, справа слухається у закритому режимі,  тобто в присутності лише учасників кримінального провадження, оскільки обвинуваченим є неповнолітній і обвинувачення стосується злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості особи.

Чи відміняють-переносять судові слухання – ми поцікавились в одного з адвокатів Василя Гнатюка – Андрія Русина. Той про перенесення справи не знає. Запевнив, що вже наступного тижня, 14 квітня, у Хмельницькому апеляційному суді мають вирішувати питання щодо зміни запобіжного заходу – на перебування під домашнім арештом. Адвокати подали апеляційну заяву, і Верховний суд розподілив слухання справи до Хмельницького суду. Адже в Тернопільській апеляції не мають права її розглядати, бо нікому – вже всі судді брали участь в слуханнях на етапі досудового розслідування.

Розгляд справи знов перенесуть?

  • Щодо засідань у Чортківському суді – я не знаю, як ми, адвокати, будемо туди діставатись через карантинні обмеження, - каже Андрій Русин. – Режим відео конференції можливо організувати лише між двома судами, скажімо, як це було раніше – між Чортківським і ще одним (в режимі відео конференції в слуханнях бере участь потерпіла у справі – опікунка убитої Іринки Ольга Яремчук, яку дівчинка називала мамою – прим. авт.). В нас один з адвокатів з Вінницької області. Я зі Збаража. Вже між трьома, чотирма судами відео конференція неможлива.

Щодо доправлення Василя Гнатюка до зали суду – з цим проблем немає, запевнив адвокат. Відстань між судом та ізолятором тимчасового тримання – невелика.

День народження вже втретє – під вартою

У березні Василь за ґратами зустрів свій 19-ий день народження. Вже третій рік він перебуває під вартою. Адвокати переконані – даремно, бо не винуватий.

  • Сторона захисту робить все можливе, аби розгляд справи проводили швидше, - каже Андрій Русин. - Ми правду будемо шукати в касаційній інстанції – у Верховному суді. Принаймні, бачимо з практики, що до цього все йде. Боремось, але мало шансів виграти справу в суді першої інстанції. Бачимо заангажованість та можливий тиск на суд.

Вже один з основних присяжних вибув – його місце у розгляді справи зайняв один із запасних присяжних. Якщо вибуде ще один – не буде складу присяжних і слухання знову затягуватимуться, допоки не оберуть нових.

  • Наразі у нас, адвокатів, немає такої інформації, - каже Андрій Русин. - Все на рівні «розмов на кухні».

Про судові дебати говорити ще рано, припускає адвокат. Ймовірно, справа у суді першої інстанції розглядатиметься від пів року до двох-трьох. Василь Гнатюк перебуває під вартою вже майже три роки. Фактично, цей термін він вже «відсидів». І, якщо якась з інстанцій його виправдає, адвокати запевняють, що вимагатимуть відшкодувань та покарання для посадових осіб.  

Довідка

Санкція п.10 ч.2 ст.115 КК України передбачає покарання від 10 до 15 років позбавлення волі або довічне позбавлення волі; ч. 3 ст. 153 КК України — від 8 до 12 років позбавлення волі.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Oksana Korobeynyk

    Де аналізи ДНК? Жаль , дуже жаль . Правосуддя для   Ірини не буде. Як тяжко було знівеченне  тіло  Ірини було видно із фотографії у Фейзбуці. Що всі  версії групового зґвалтування  від пали?
  • Світлана Фостик

    Ця дитина задурно сидить за чужий злочин. Хто компенсує йому втрачені в неволі роки і моральну шкоду!

    Hanna Gryshchuk reply Світлана Фостик

    Світлана Фостик Звідки такий висновок?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up