Справу про вбивство Іринки Мукоїди тепер слухатимуть в Чорткові

Справу про вбивство Іринки Мукоїди тепер слухатимуть в Чорткові
  • Мама випускниці каже, що на суди їздити навряд чи зможе. Не має з ким лишати молодших діток та 120 км щоразу на дорогу в суд оплатити нічим.
  • Якщо Василь Гнатюк виявить бажання, аби справа слухалась судом присяжних – їх обиратимуть. У списку – 24 кандидати.

Справу про вбивство Іринки Мукоїди тепер розглядатимуть в Чортківському райсуді. Дата підготовчого засідання поки невідома.

Якщо Василь Гнатюк, якого обвинуватили у вбивстві та зґвалтуванні в неприродній спосіб, виявить бажання, аби справу слухав суд присяжних, їх обиратимуть. Тобто, знову все спочатку. У переліку, затвердженому ще у 2016 році Чортківською райрадою – 24 кандидати. Потрібно – п’ятеро: троє основних і ще двоє запасних, які також братимуть активну участь у процесі. І в разі неявки когось з основних присяжних з поважної причини – будуть готові їх замінити.

Нагадаємо, тіло випускниці Іринки Мукоїди зі слідами насильницької смерті виявили зранку 26 червня 2017 р. на узбіччі траси у смт. Вишнівець Збаразького району. Підозрюваного, Василя Гнатюка, затримали через тиждень після убивства. Приблизно півроку тривало слідство і справу передали до суду. Підготовчі засідання відбувалисть в Тернопільському міськрайсуді, де, окрім іншого, обрали присяжних. Розгляд справи по суті ще не розпочали.

Відео дня

Треба копій 9 (!) томів справи

  • Справа буде розглядатись в Чорткові, так вирішила колегія апеляційного суду, - повідомив один із захисників Василя Гнатюка Андрій Русин. – Оскільки підсудність збаразька, припускали, що можуть розглядати і там. Але у Збаражі немає присяжних.

Чи висловить неповнолітній бажання, аби справу, в якій його обвинуватили, розглядав суд присяжних, – буде видно на першому попередньому засіданні, каже адвокат. Чи Василь виявляв таке бажання, адвокат мовчить, посилаючись на адвокатську таємницю.

Читайте також Убивство Іринки Мукоїди: рік потому

Наразі Василь хоче, аби йому надали копії усіх матеріалів справи, адже їх там 9 (!) томів. Захисник говорить, що у слідчому ізоляторі його підзахисний має можливість ознайомлюватись з матеріалами справи щодня по 2-3 години. Якщо нададуть копії – справа піде скоріше. Неможливість ознайомлення з матеріалами справи – це було однією з причин повернення обвинувального акту прокурору. Адже він, переконує адвокат, складений з істотними порушеннями прав людини. Зокрема, йдеться про не вручення копій матеріалів провадження неповнолітньому.

  • Підзахисний заявив таке клопотання, щоб слідчий зробив копії матеріалів провадження, - каже Андрій Русин. - Однак слідчий і прокурор цього не зробили, мотивуючи це тим, о це не є їхнім обов’язком. Тоді питання: яким чином ознайомитись з 9 томами протягом 10 діб? Тернопільський міськрайонний суд обмежив термін ознайомлення саме до 10 діб. За цей час ознайомитись з 9 томами справи нереально.

У Тернопільському міськрайсуді слухати справу вже не можуть – практично всі судді вже долучились до цієї справи. Одні давали санкцію, інші брали участь на етапі досудового розслідування. Та й присяжних мало – всього 8 чоловік. П’ятеро вже теж брали участь у підготовчому процесі і більше розглядати цю справу не мають права, бо вони можуть бути упередженими.

«Його бавлять, годують, хай і мені няньку для дітей дають»

Ольга Яремчук, потерпіла у справі як офіційний опікун загиблої випускниці, яку Іринка вважала своєю матір’ю, в розпачі. Каже, на засідання до Чортківського райсуду більше одного разу навряд чи потрапить. Немає ані фінансової можливості – щораз долати 120 км на кожне засідання, ані з ким залишити двох малюків. Після трагедії з Іринкою їх не залишають самих ані на хвилину.

  • У нас ніхто не питав. Прислали повідомлення адвокатові з’явитись в апеляційний суд. Нам такого повідомлення не надсилали, - каже Ольга Яремчук. - Адвокат нам передзвонив. Поїхали. Все тривало 10 хв.

Жінка каже, коли запитували, де слухати справу, вони просили чимближче.

  • Адвокат Андрій Русин пропонував у Збаражі – ми його підтримали, - каже Ольга Яремчук. - Суддя вийшла з нарадчої кімнати і повідомила: у Збаражі немає присяжних, є в Чорткові і в Тернополі. Тут слухати не можуть. Тому Чортків. Ухвала оскарженню не підлягає.

Їздити щораз до Чорткова жінка, каже не має змоги. Коли їздила на засідання до Тернополя – щораз на кілька годин залишала дітей у сусідів. Так тривало рік.

  • Але це було кілька годин, якщо їздити в Чортків – треба залишати на цілий день. Кому я маю їх лишити? Бабусів-дідусів у нас немає, - каже Ольга Яремчук. – Його (Василя – прим. авт.) бавлять, годують, хай і мені няньку для дітей дають. Адвокат буде їздити на слухання. А я не маю можливості.

Родина зараз перебуває у досить скрутному становищі. Ольга змушена була піти з роботи, аби опікуватись молодшими дітьми. Бо малюки дуже тяжко пережили трагедію з сестричкою Іринкою. Чоловік Ольги, рідний дядько Іринки, працює ремонтником. Проте нещодавно довший час не був на роботі через проблеми з хребтом.

  • У нас безвихідь, і виходу я поки не бачу, - каже Ольга Яремчук. - Плач не плач – не допоможе. Не знаю, може доведеться їхати на сезонні роботи в Польщу, а чоловік буде з дітьми. А як жити? У нашій хаті ще прописана Наталка – рідна мати Іринки. Вона понад 12 років за кордоном, тому субсидій нам не дають. Словом, нічого доброго…

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up