Як шахрайка Юля зі столиці «розводила» стареньких на Тернопільщині. Покарання просто смішне!

Як шахрайка Юля зі столиці «розводила» стареньких на Тернопільщині. Покарання просто смішне!
  • У 35-річної киянки чимале кримінальне минуле – її вже судили за вбивство. Тепер звинуватили в шахрайстві. Але вона… вже днями може вийти із в’язниці.
  • ЇЇ жертви навіть на суди не ходили. Вони хотіли єдиного, аби їм повернули видурені гроші. Проте і їх, скоріш за все, не дочекаються…

 

У Чортківському слідчому ізоляторі наразі перебуває 35-річна киянка Юлія. Її звинуватили у шахрайстві і днями проголосили вирок. Проте жінка, яка разом зі спільником виманила у літніх тернополян суми з багатьма нулями за схемами «ваш син-онук у реанімації», вже днями може вийти на волю.

За вбивство вже відсиділа

У біографії Юлії, яка приїхала до нас із Києва, вже був серйозний кримінал.  За умисне вбивство вироком Дніпропетровського міськрайонного суду від 30 листопада 2009 р. її засудили до покарання у виді 7,5 років позбавлення волі.

На Тернопільщину Юлія приїхала зі столиці – жінка там народилась і проживала. Відколи її затримали, вона весь час перебувала під вартою.

Відео дня

Постраждалих троє. Всі вони літні люди і віддавали шахраям зібрані по копійці десятки тисяч гривень, не замислюючись ні на хвилину, бо, як їх переконали, під загрозою життя найрідніших. Забирала гроші у стареньких Юлія, представившись медсестрою. Ті вірили і віддавали останнє, аби тільки врятувати синів та онуків від смерті.  Одна з них, 90-річна бабуся, померла, коли слухали справу – так і не дочекавшись ні вироку кривдниці, ані грошей, які та виманила у старенької.

Юлія у суді свою провину визнала повністю, хоча зізналась фактично лише у посередницьких послугах. «Розводив» на гроші стареньких, мовляв, її спільник. А бабусі-дідусі і не наполягали на суворому покаранні. Єдине, чого хотіли, аби їм повернули видурені, часто «похоронні» гроші. А Юлія у суді твердила: у неї грошей немає. І повернути, відповідно, нічого не може.

Чому скоріш за все не сидітиме?

Більше того, й до в’язниці, скоріш за все, справа навряд чи дійде, хоча їй присудили реальний термін покарання. Як вирок набере законної сили, її, скоріш за все, невдовзі звільнять з-під варти. А стосовно її спільника матеріали виділили в окреме кримінальне провадження і досудове розслідування наразі триває.

Напередодні спільник подзвонив до Юлії, що є робота у Тернополі. Та приїхала до нашого міста. 18 вересня 2018 року, за версією слідства, шахраї набрали номер. На іншому боці слухавку взяла літня жінка. Відрекомендувавшись медпрацівником, спантеличеній жінці повідомили, що її сина побили, і він зараз в лікарні. Стан, мовляв, дуже тяжкий і потрібні кошти на лікування. Жінка, не роздумуючи, кинулась рятувати сина. Аби передати гроші, назвала свою адресу. Бабусю запевнили, що за грошима скоро приїде медсестра. Аби старенька не надумала дзвонити синові, її весь час «тримали на телефоні».

Тим часом Юлія приїхала до літньої жінки додому, а та передала їй 20 тисяч гривень.

Вже через кілька днів Юлія знову була в Тернополі – тепер разом зі спільником вони розвели іншу бабусю, повідомивши, що в лікарню потрапив її онук. Жінка «медсестрі» віддала останнє - 7 500 грн. 

За кілька годин того дня на гроші розвели нових жертв. Схема – та ж, «син потрапив у ДТП і зараз в лікарні». Бабуся віддала «медсестрі» 6 000 грн. і 200 доларів США

У суді Юлія свою вину визнала і щиро каялась. Пояснила, що вчинила злочин з іншою особою у зв`язку із скрутним матеріальним становищем, просила суд її суворо не карати і надалі відмовилась від надання показань.

Такої суми немає – тоді давайте, скільки є

У суді бабуся, яка на порятунок рідних віддала 20 тис грн. пригадала, як все відбулось. І вже після того, як віддала гроші, набрала синів номер. А той запевнив, що і з ним, і з онуком все гаразд.  В той же день приїхали працівники поліції, та всі пояснення вона їм надала вдома. Зазначила, що шкоду, завдана злочином, їй не відшкодували.

Інша бабуся пригадала у суді, як її налякали повідомленням, що син потрапив в серйозну ДТП і тяжко травмувався. Мовляв, на лікування потрібна тисяча доларів США. Жінка з розпачем кричала, що такої суми не має. На тому кінці дроту їй «дозволили», мовляв, давайте, скільки є, а також постільну білизну.

– У двері подзвонила молода жінка і сказала, що вона медсестра, – розповідала бабуся у суді. – Я передала їй 6000 гривень та 200 доларів США. Просила, що хочу поїхати з нею до лікарні. А та відповіла, що її не пустять, бо він в реанімації. Мовляв, можете навідати його завтра. Також запевнила, що мобільний телефон сина знаходиться в сейфі у лікарні.

Взяли під варту у залі суду

Коли «медсестра» пішла, бабуся зателефонувала до невістки. А та запевнила: її син на роботі і з ним все добре. Після цього літня жінка зателефонувала до поліції.

19 лютого 2020 року ухвалою слідчої судді Юлію взяли під варту у залі суду. Вона досі перебуває у слідчому ізоляторі, тому строк відбуття новопризначеного покарання рахуватимуть саме від 19 лютого 2020 р.

– Визнати винуватою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України та призначити їй за даними кримінальним правопорушенням покарання у виді 1 року 7 місяців позбавлення волі, – таким був вирок Тернопільського міськрайонного суду. – Апеляційна скарга на вирок може бути подана до Тернопільського апеляційного суду через Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Чи подаватимуть апеляцію обвинувачена або її захисник, поки невідомо. Адвокат Ігор Бакалець повідомив, що ще визначаються у цьому питанні. Вирок, мовляв, проголосили, але всіх документів на руках не мають. Щойно отримають, ознайомляться, адвокат почує думку своєї підзахисної, тоді й вирішуватимуть щодо апеляції.

Як не стати жертвою шахраїв

Схема проста: викликати емоцію страху, здерти грошей і замести всі сліди, перш ніж людина оговтається, застерігають у поліції. Телефонують із незнайомого або прихованого номера, кажуть, що із правоохоронних органів чи лікарні, що часу нема і вимагають грошей. Переважно шахраї набирають випадковий номер, ставлять запитання, чи є син або донька, а далі стандартний набір фраз. Телефонують переважно вночі, пізно ввечері або рано-вранці - в цей час людям важче зорієнтуватися в ситуації і прийняти правильне рішення. Здебільшого жертвами подібних махінацій стають старші люди.

Щоб не стати жертвою таких шахраїв, треба дотримуватись правил:

  • Перш за все, не впадайте в паніку і не поспішайте виконувати умови аферистів.
  • У таких випадках ніколи не називайте своїх близьких на ім’я. Попросіть людину, яка представилася працівником поліції чи лікарні, назвати прізвище, ім'я, по батькові і дату народження родича, що потрапив в біду. Практично в 100 відсотках випадків такою інформацією злочинці не володіють і ваш номер набрали шляхом випадкового набору.
  • Уточніть, в якому саме відділі поліції чи в якій лікарні перебуває ваш син або родич.
  • Спробуйте якнайскоріше передзвонити тому, хто «потребує негайної допомоги», або людям, які можуть в даний момент бути поруч і підтвердити або спростувати те, що трапилося.

Юридична довідка

Стаття 190. Шахрайство

2. Шахрайство, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому, - карається штрафом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

 

Читайте також:

"Дешеве пальне" та крадіжки з Нової пошти. ТОП-шахрайств, або За якими схемами в нас видурюють гроші

Затримали організатора злочинної групи, що видурив у людей мільйон

Затримали телефонних шахраїв, які працювали за схемою "ваш син у поліції"

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Олексій Онишко

    Не ходять на засідання а потім вимагають вироку!? Це як, це громодянська позиція? Як суддя має оцінювати ситуацію?

    Ліда Плющ reply Олексій Онишко

    Олексій Онишко А суддя що, тільки на світ народився?)

keyboard_arrow_up