Василя Гнатюка судитимуть і за вбивство, і за зґвалтування в неприродній спосіб

Василя Гнатюка судитимуть і за вбивство, і за зґвалтування в неприродній спосіб

Справу про вбивство Ірини Мукоїди вже передали до суду. Чи причетні інші люди до вбивства випускниці з Вишнівця, що говорить психолого-психіатрична експертиза щодо адекватності підозрюваного і чи правда, що стосовно мами, брата і бабусі Василя також є кримінальні провадження. Все це прокоментував начальник Головного управління нацполіції в Тернопільській області Олександр Богомол.

 

У четвер, 21 грудня працівники поліції направили до суду обвинувальний акт за ст. 115 Кримінального кодексу України - умисне вбивство, поєднане з насильницьким задоволенням статевої пристрасті неприродним способом, та ст. 153 ККУ - задоволення статевої пристрасті неприродним способом, що спричинило особливо тяжкі наслідки.

Слідчі обласного управління нацполіції кажуть, що зібрали достатню доказову базу провини неповнолітнього жителя Збаражчини 16-річного Василя Гнатюка, причетного до смерті юної мешканки селища Вишнівець. Досудове розслідування, розпочате за статтею 115 ККУ, завершено.

Нагадаємо, тіло 17-річної випускниці Іринки Мукоїди зі слідами насильницької смерті виявили 26 червня у Вишнівці Збаразького району.  Дівчинка поверталась зі святкування Дня молоді, яке гучно відзначали у рідному містечку.
Розслідування резонансного злочину тривало півроку, було проведено ряд різних експертиз.

Відео дня

Доки тривало досудове розслідування, Василь Гнатюк перебуває за гратами. За останньою ухвалою суддів – до 15 січня 2018 р.

Чи підкидали ніж?

Не раз у судах, під час обрання міри запобіжного заходу, і захисники, і родичі підозрюваного Василя Гнатюка заявляли про сфальсифіковані докази і фабрикування у справі.

- Ні! Сфальсифікованих матеріалів у справі немає, і я не маю з цього приводу жодних сумнівів, - запевняє Олександр Богомол. – Звичайно, захисники при ознайомленні з матеріалами кримінального провадження знайшли деякі недоліки процесуальних слідчих. Всі можуть помилятись. Головне, щоб ці помилки не тягнули за собою тяжких наслідків.

Інформація, що на місце злочину підкинули ніж, - не підтвердилась. На відео видно, коли експерт піднімає ножа, а потім кладе назад, адже слідчий ще не зафіксував місце. Це було незначним порушенням з боку осіб, які проводили огляд місця події. Але це нічого не міняє – експерт був у рукавичках і ножа поклали туди, де він і був, а потім запакували в спеціальний пакет, каже Олександр Богомол.  

- Закиди, що поліція підкинула ніж – це абсурд, адже не поліція виявила тіло дівчинки, а випадкові перехожі. На місці ще до прибуття поліції був батько випускниці, - каже Олександр Богомол. – На місці були десятки людей, які бачили тіло, як лежали телефон і ніж. Про це говорять і свідки. Навіть на першому фото, яке мені скинули поліцейські ще до мого приїзду на місце події, – ніж там був.

Чи перевіряли інших підозрюваних

Коли підозрюваному намагались вручити копію обвинувального акту, не з’явились його адвокати. Далі Василеві ставало зле. Тобто, гра йде на затягування процесу, переконаний Олександр Богомол.

- Ми це бачимо, і добре, що законом передбачені заходи, аби це присікти, - каже Олександр Богомол. – Бо було затягування процесу і під час ознайомлення з матеріалами справи. Це гра адвокатів.

Не раз від моменту вбивства у соцмережах починались дискусії з приводу невинуватості Василя. Користувачі соцмереж у спеціально створеній групі щодо вбивства Іринки Мукоїди стверджували, що знають інших людей, причетних до злочину. Мовляв, це вони, а не Василь, були на місці події. Вони убили дівчинку і познущались з неї. Були закиди, що позбавили життя Іринку зовсім в іншому місці. А тіло підкинули туди, де його, як розвиднилось, знайшли вишнівчани.

- На жаль, я не можу коментувати саме розслідування і цитувати свідків та очевидців, але можу сказати: ми встановили тих людей, які були на місці події чи неподалік, чи були свідками подій, які відбувались до вбивства, - каже Олександр Богомол. – Захист придумав собі версію, можливо, і зі слів підозрюваного, що свідки, які нами були встановлені, - причетні до вбивства. Ми також їх перевіряли. І перевіряли покроково – де вони перебували, де були їхні мобільні. Вилучали біологічні об’єкти з їхнього одягу. Перевіряли піднігтьове нашарування, змиви з рук, наявність крові на одязі. Причетність інших осіб до цього вбивства підтверджено не було.  Ми маємо одного підозрюваного і докази, що одна особа вчинила вбивство та зґвалтування в неприродній спосіб.

Є акт. Значить - осудний

Чимало користувачів соцмереж, які стежать за темою вишневецького вбивства, неодноразово сумнівались в адекватності підозрюваного. Принаймні у тому, чи він осудний. І вимагали у слідства оприлюднити висновки психологічної та психіатричної експертиз. Олександр Богомол наголосив, що даних розголошувати не має права, проте зауважив, що у випадках, якщо підозрювана особа визнається неосудною, обвинувальний акт не складається. Натомість до суду звертаються з клопотаннями про застосування заходів медичного характеру до такої особи. І суд приймає рішення щодо поміщення підозрюваного до психіатричного закладу. «В даному випадку відносно підозрюваного складено обвинувальний акт», - констатував Олександр Богомол.

Не раз у судах журналісти багатьох видань Тернопільщини ставали свідками криків, звинувачень та прокльонів від родичів підозрюваного у бік слідчого та прокурора. Олександр Богомол запевнив: інформації щодо погроз у бік слідчого немає. Звичайно, припускає очільник поліції, з боку родичів і зацікавлених сторін часто виникає подібна реакція і закиди у бік правоохоронців, які працюють з даними злочинами. І сприймати це за тиск на слідство навряд чи можна.

До речі, Василя Гнатюка ще до історії з вбивством випускниці обвинуватили в крадіжці автомобіля. Свою провину він визнав, але потрапив під амністію. Тому за цей злочин уникне покарання.  

Читайте також У Вишнівці поховали 17-річну Іринку Мукоїду  

Василь ще в перший день зізнався братові, що вбив дівчину
Василь в суді сказав, що його били і змушували зізнатися у вбивстві Ірини Мукоїди 
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (23)
  • i ivanov

    Як  міг малий Василь (зріст 140) згвалтувати в ду... пу дівчину зростом 1.70 ???!!!
  • Anonymous

    Ого, скільки прихильниць "битви екстрасенсів" набігло!
  • Mira Esse

    Яка гарна казка! А скільки вона коштує! Але є багато людей , котрі не вірять в казки, придумані правоохоронцями.
  • Ольга Василівна

    Такого слова - НЕПРИРОДНІЙ немає!!!! Пишіть правильно - НЕПРИРОДНИЙ
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up