Викачування яєць та зняття поробів за 20 тисяч. Зібрали топові схеми, у які потрапляють тернополяни

Викачування яєць та зняття поробів за 20 тисяч. Зібрали топові схеми, у які потрапляють тернополяни
  • Поробів не зняли, а гроші вкрали — суд поставив крапку в історії двох шахрайок, які під видом допомоги тим, кому «пороблено на смерть» видурили чималу суму.
  • Жінка, яку ошукали, а участь у «знятті поробів» брали і її чоловік з донькою, пригадуючи всі маніпуляції, сміється. А тоді всім було не до сміху.
  • Чому люди вірять у те, що «їм пороблено» і як не дати себе надурити, поділилась психологиня.

Зняття поробів у березні цього року для родини з с. Підлісне, що на Кременеччині, обернулося втратою 20 тисяч гривень. Поліція оперативно впіймала шахрайок і вже у червні їм оголосили вирок.

Нагадаємо, повідомлення про шахрайство надійшло до співробітників Кременецької поліції від місцевої жительки. Дві невідомі жінки, зайшовши до її помешкання, шляхом обману заволоділи грошима. Сума чимала – 20 тис. грн. 

Відео дня

Потерпілі – подружжя пенсіонерів та їхня донька. Вранці до них на подвір’я прийшли дві жінки під приводом купити горіхи та квасолю. Чоловік в цей час порався по господарству, тож незнайомки спілкувалися з господинею. Почали лякати, що на її родину накладено страшні прокляття. Аби їх позбутися, запропонували виконати певний ритуал, повідомляли тоді у відділі комунікації головного управління Нацполіції в області.  

  • У цей час вдома також перебувала донька пенсіонерів, — розповіли у поліції. —  Вона разом з матір’ю повірили незнайомкам та погодилися на їхню пропозицію зняти прокляття. Зловмисниці напросилися до помешкання та говорили настільки переконливо, що жінки виконали усі їхні вказівки. Аферистки розіграли цілий спектакль із викачуванням яєць та мертвою ящіркою. А потім винесли вердикт – усе зло в грошах. Донька пенсіонерів принесла кошти. Пройдисвітки «почаклували» над ними і заховали під матрац.

Господаря ж помешкання, котрий згодом прийшов, одна зі зловмисниць відправила принести землю та до хати не пускала, відволікаючи розмовами. Після завершення ритуалу лиходійки пішли з будинку, а господині кинулися до грошей і не дорахувалися 20 тисяч гривень.

Кажемо, що їм зроблено. А вони нам — ми знаємо…

Поліцейські з'ясували, що зловмисниці пересувались на автомобілі синього кольору марки «ВАЗ-2103». В ході розшукових заходів оперативники встановили  їх місцезнаходження.

Причетними до шахрайства виявилися двоє мешканок Сумської області. Їх доправили до районного відділу поліції, а згодом відомості про подію внесли до ЄРДР, інкримінуючи обом шахрайство. 

  • Нас запросили у хату, ми зайшли і почали балакати, кажемо, що їм зроблено, а вони нам, мовляв, ми знаємо, — розповідала молодша з підозрюваних у відділку поліції, коли шахрайок затримали.

Далі, мовляв, люди почали просить знайти людину, котра зніме їм пороби. Звичайно, така одразу знайшлась – напарниця погодилась все відробити.

Господар пригадував, як його відправили, аби для ритуалу приніс землі. Причому взяти її потрібно не біля хати, а там, далеченько, за господарськими приміщеннями. Коли все зробив, як просили, чоловіка до хати не впустили – мовляв, йде ритуал, переривати не можна. Станьте із тією землею на порозі, а коли йтимемо, скажемо, що із землею робити.

Господиня помешкання, пригадуючи, як все відбувалось, у відділку поліції вже сміялась. У той момент, стверджують члени родини, їм було не до сміху.

Спочатку одна із ворожок завела господиню на кухню. Сказала, що потрібно дати воду і свіже яйце.

«Ви бачите, як вам пороблено? Все на смерть»

Далі був інструктаж і для господині, і для її доньки. Літня жінка пригадує, що була одягнена у не дуже новому вбранні та старій теплій хустині, бо йшла порати худобу. «Ворожка» відправила її переодягнути новішу. У хустину веліла вбратись і доньці. Мовляв, потім в ній і на вулицю зможеш виходити, і до церкви йти.

Далі на очах у господарів розіграли справжню виставу. Свіже яйце замотали у хустку господині. Доньку сімейства, Оксану, поставили за спиною матері, батька вона теж мала тримати за плече. Жінка «відробляла» — голосно щось промовляла і махала руками. А потім взяла ніж і вдарила по яйцю. Цієї ж миті з рук ворожки нібито вискочила маленька ящірка. Всі учасники «зняття» поробів відсахнулись, а головна ворожка примовляла: «Ви бачите, як вам пороблено? Все на смерть».

Потім була друга дія вистави. Мовляв, навіщо гроші в хаті тримаєте – якраз на них і наведено пороби. За грошима, аби їх очистити, послали Оксану. Донька принесла половину – 20 тис. грн. Ворожка, узявши купку купюр до рук, видала, мовляв, ти всі не винесла. Неси решту.

  • Вона (ворожка – прим. авт.) взяла ті гроші, звернула в рурку, вмочила у свячену воду, — пригадує господиня.

Коли все закінчили і ворожки зникли, господарі кинулись до «очищених» грошей. І не дорахувались 20 тис. грн. Зате пригадали, що ворожки поїхали на синіх «Жигулях».

  • В ході перевірки встановили, що обидві жінки мешканки Сумської області, пересуваються вказаним автомобілем населеними пунктами Тернопільської, Волинської та Рівненської областей з метою скоєння шахрайських дій, — повідомив Сергій Горяний, начальник Кременецького районного відділу поліції.


Що сказав суд?

Обом жінкам, які «знімали пороби», суд інкримінував ч.2 ст. 190  КК України, тобто шахрайство, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

А вже з тиждень, 2 3 березня 2021 року, між потерпілою у даному кримінальному провадженні з одного боку та обвинуваченими з іншого боку… укладено угоду про примирення.

  • Згідно з даною угодою, потерпіла та обвинувачені дійшли згоди щодо всіх істотних для даного кримінального провадження обставин, обвинувачені в повному обсязі беззастережно визнали свою винуватість у вчиненні інкримінованого кримінального правопорушення, — йдеться у Реєстрі судових розслідувань. — Також сторонами угоди визначено узгоджене покарання, яке обвинувачені повинні понести за вчинене кримінальне правопорушення.

Господиня, родину якої ошукали, у суді повідомила, що гроші їй провернули, претензій матеріального та морального характеру до обвинувачених немає.

Обох «ворожок» Кременецький райсуд засудив до двох років позбавлення волі, тим же вироком, на підставі ст.. 75 Кримінального кодексу, звільнив від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком на один рік. Тобто, обидві отримали по року «умовно». Щоправда, цей вирок може бути оскаржений до Тернопільського апеляційного суду протягом 30 днів.

Чому люди вірять у пороби і прокляття?

Люди завжди вірили і вірять у прокляття долі, вінець безшлюбності, вроки, пороби, привороти, каже психологиня Тетяна Білінська.

  • Звичайно, що до всяких магічних обрядів можна підходити критично, з посмішкою чи із здоровим глуздом, однак люди завжди мають надію на чарівне розв’язання життєвої ситуації, що склалася у них, — прокоментувала Тетяна Білінська. —  Чому люди йдуть до ворожок, магів, чародіїв, бабок, відьм? Тому що хочуть отримати чудо-відповідь та швидку допомогу на всі свої запитання. Мати просте рішення, отримати «чарівний еліксир» чи «заговорену паклю» - зануритися у світ магії і чародійства. Як у дитинстві, коли все вирішують феї чи добрі чаклуни.

Найвразливішими є люди істероїдного типу особистості, які легко піддаються навіюванню, егоцентричні, ті що люблять привертати до себе увагу, наголошує психологиня.

  • Залякування – це невідємний інструмент чародія, яким лякають родовими прокляттями, вроками, поробами, — каже Тетяна Білінська. — І, відповідно, за певну плату обіцяють зняти ту напасть та біду. На клієнта впевнено та швидко виливається великий потік інформації. І тоді підсвідоме саме починає вибирати близьку інформацію і складати в загальну картинку. Тобто, тоді людина чує те, що вона хоче чути.

Як не дати себе ошукати?

Потрібно розуміти, що справа не в поробках, а у відношенні людини до самої себе, наголошує психологиня.

  • Бажаю бути всім пильними, свідомо тверезими, не попадатися у тенета чародіїв-шарлатанів, не піддаватися їхнім заговорам і розуміти, що людина, яка залякує інших різноманітними прокляттями і погрозами наведення порчі, швидше за все сама в житті відчуває неймовірний страх та безсилля, — підсумувала Тетяна Білінська. — Якщо є проблема психологічного характеру, то краще звернутися до психолога. Пройти свій складний, а інколи й болючий шлях та разом із фаховим спеціалістом знайти відповіді на всі запитання та прийняти виважене рішення.

Як не стати жертвою ворожок і шахраїв:

• Уникайте будь-яких контактів із магами, чародіями

• Не пускайте їх у будинок

• Коли бачите на вулиці - обходьте стороною

• Не дивіться їм в очі

• Не давайте руку, ніяких своїх речей

• Коли починають приставати – кричіть, кличте на допомогу або втікайте.

• Не показуйте свого страху

• Не бійтеся їхніх проклять

• Якщо залякують – не звертайте уваги, це звичайні маніпуляції.

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 190. Шахрайство

Ч. 2. Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство), вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому, - карається штрафом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up