Водія, який збив насмерть 19-річного хлопця, засудили на 7 років

Водія, який збив насмерть 19-річного хлопця, засудили на 7 років
  • 30-річний Сергій Франів вночі 9 жовтня 2017-ого року, керуючи KIA Magentis в селі Порохова Бучацького району насмерть збив 19-річного Романа Борчука.
  • Останній суд відбувся 14 вересня 2018-ого року. Вирок: позбавлення волі на строк 7 років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк три роки. Ще Сергій Франів повинен заплатити 300 000 грн моральної шкоди сім'ї загиблого. 

В апеляційному суді Тернопільської області, який відбувся 25 жовтня 2017-ого року, адвокат звинуваченого просив скасувати ухвалу бучацького судді (тримавння під вартою у СІЗО) та обрати підзахисному інший запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання або домашнього арешту. Тоді суд суд відхилив апеляційну скаргу адвоката обвинувачуваного. Сергія Франіва залишили у СІЗО.  

Не зменшив швидкості

Вирок у справі 14 вересня виносив Бучацький районний суд Тернопільської області. Суд встановив, що 9 жовтня 2017 року о 02.20 Сергій Франів у стані алкогольного сп'яніння їхав на авто КІА Меgаntis по вулиці Горішній Кінець в с.Порохова Бучацького району Тернопільської області, в напрямку с.Стінка Бучацького району.

На ділянці, де швидкість обмежена до 60 км/год водій їхав зі швидкістю щонайменше 80 км/год. Чоловік міг побачити групу людей, які стояли на дорозі, але не зменшив швидкість. І наїхав на Романа Борчука, який стояв на лівому краю дороги.

Відео дня

Внаслідок ДТП хлопець отримав відкриту черепно-мозкову травму, яка проявилася переломами кісток склепіння і основи черепа, забоєм речовини головного мозку та крововиливами під оболонки головного мозку, перелому шийного відділу хребта, перелому правої плечової кістки, перелому правої сідничної кістки, крововиливів по передній поверхні шийного відділу хребта, в діафрагму, в заднє середостіння, в брижу тонкого кишечника, численних саден та синців на руках і ногах, численних саден на задній поверхні тулуба. Від усіх цих травм настала смерть потерпілого.

Втік, бо йому погрожували розправою

Під час допиту в суді, обвинувачуваний казав, що повертався додому, в с. Стінка, через с. Порохова. Їхав він зі швидкістю не більше 60 км/год. в межах населеного пункту, оскільки в той день йшов дощ і місцями був туман. За метрів 150-200 до місця ДТП він зменшив швидкість, оскільки дорога мала викривлення і повороти, а також спуски та підйоми. Спускаючись з підйому в с. Порохова, неподалік місця аварії, в напрямку руху його автомобіля на дорозі був припаркований BMW. Біля авто, на проїжджій частині стояло не менше п'яти осіб, які були одягнені в темний одяг. А на зустрічній смузі руху, неподалік автомобіля BMW, був припаркований автомобіль "ВАЗ" жовтого кольору.

Наблизившись до BMW, за словами Франіва, він був змушений різко повернути ліворуч, оскільки BMW та люди, які стояли біля авто, створювали на той момент для нього перешкоду. 

Проїхавши далі, водій раптово знову побачив групу людей, які швидко перебігали дорогу. В цей момент він загальмував, але зважаючи на дорожнє покриття, зупинити автомобіль до наїзду на пішохода, на його думку, було неможливо через малу відстань.

Щоб уникнути наїзду на людей, обвинувачуваний, за його словами, повернув ліворуч, за межі дороги. Але в останній момент відчув удар в передній частині авто. Коли чоловік вийшов з авто, то побачив, що збив людну. Перебуваючи в шоковому стані, він просив своїх пасажирів викликати на місце події швидку допомогу і працівників поліції.

У своїх свідченнях чоловік зазначив, що особи, які перебували на місці пригоди, були у стані алкогольного сп'яніння та погрожували йому фізичною розправою. Тому він змушений був втекти з місця події, оскільки боявся самосуду.

На наступний день, коли пройшов шоковий стан та він усвідомив, яка трагедія сталася, він самостійно прийшов в поліцію та повідомив, що скоїв ДТП.

Водій визнав вину у повному обсязі, окрім перебування у стані алкогольного сп'яніння. Розкаявся у скоєному та просив пробачення у потерпілого і його родини. Просив суд призначити йому покарання з випробувальним терміном.  

Мільйон за моральну шкоду

Батько загиблого Романа в суді зазначив, що зі слів очевидців йому відомо, що  обвинувачуваний їхав з с. Зубрець, з-під весілля. Був п'яним. Швидкість керованого ним автомобіля була приблизно 100-140 км/год. Про велику швидкість автомобіля свідчить той факт, що після наїзду сина відкинуло на декілька метрів, а його кросівки залишилися на місці наїзду. Та те, що автомобіль збив бетонну електричну опору, яка від удару переламалася на дві частини. Після ДТП втік, щоб приховати стан алкогольного сп'яніння. Відкапався фізрозчином і через тридцять три години прийшов на експертизу.

Як казав батько загиблого, впродовж тривалого судового розгляду водій так і не розкаявся у вчиненні кримінального правопорушення. Під час дачі показань озвучив, що кається, проте вини по суті не визнав. Чоловік просив суд задовольнити заявлений ним до цивільний позов про стягнення коштів в сумі 1 000 000 грн за завдану моральну шкоду та призначити останньому покарання у вигляді 8-ми років позбавлення волі.

7 років та 300 000 грн

Суд визнав Сергія Франіва винним і призначив йому покарання у вигляді позбавлення волі на термін 7 років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк три роки. Початок терміну відбування покарання рахувати з моменту його затримання, тобто, з 10 жовтня 2017 року.

На користь потерпілого - батька загиблого, суд прийняв рішення стягнути з обвинуваченого 300 000 грн моральної шкоди.

На користь державного бюджету стягнути:

- 2721,40 грн витрат на проведення судової автотехнічної експертизи №5-632/17 від 17 листопада 2017 року;

- 989,60 грн. витрат на проведення судової транспортно-трасологічної експертизи №5-542/17 від 17 листопада 2017 року;

- 865,90 грн. витрат на проведення судової інженерно-транспортної експертизи №5-543/17 від 17 листопада 2017 року.

До того, як вирок набере законної сини, Сергія Франіва триматимуть під вартою. Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо такої скарги не подадуть. На вирок можуть подати апеляційну скаргу до судової палати в кримінальних справах апеляційного суду Тернопільської області через Бучацький районний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

 

     

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up