Водійка, яка в’їхала в Катедру, вийшла під заставу. Чи зможе далі керувати авто?

Водійка, яка в’їхала в Катедру, вийшла під заставу. Чи зможе далі керувати авто?
  • Тернополянку Ірину позбавили прав керування строком на один рік, і ще вона має сплатити 17 тис. грн. штрафу. Авто вилучили, воно на арештмайданчику. 
  • Як вдалось нам дізнатись, це її перший штраф за керування у стані сп’яніння. «Криміналу» у житті 35-річної водійки до цього ще не було.
  • Що буде далі у справі? Розповідаємо.

Водійка, яка під дією наркотиків в’їхала напередодні Вкеликодня у Катедру, вийшла із СІЗО під заставу.

Про це повідомили власні джерела редакції у силових структурах.

Невдовзі інформацію підтвердив начальник відділу комунікації головного управління Нацполіції Сергій Крета. Що жінку звільнили 27 квітня, після внесення коштів застави на рахунок судової адміністрації.

Відео дня

Якщо Ірина вийшла під заставу, вона змушена пройти примусове лікування від наркотичної залежності, — так вирішив суд, коли жінці обирали міру запобіжного захисту.

Застава — 49 тис. 620 грн  

Нагадаємо, аварія сталась вночі 23 квітня. Водійка на автомобілі Audi протаранила двері собору Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці та проїхала до плащаниці всередині церкви. Невдовзі жінці оголосили підозру за статтею 178 Кримінального кодексу України – за пошкодження релігійних споруд чи культових будинків. А 27 квітня їй обирали міру запобіжного заходу в суді — тримання під вартою з правом внесення застави 49 тис. 620 грн.  

Клопотання про обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави у 49 тис. 620 грн. подав прокурор  справі. На диво, його підтримали і адвокат Ірини, і сама підозрювана. Жінка плакала в суді і просила пробачення.

— Я розумію, що простити мене неможливо, — Ірина, прикривши обличчя руками, схлипувала. — Але я прошу пробачення у суду, у всіх тут присутніх, і в тернополян.

Адвокат наголосив, що підозрювана повністю визнає свою провину, щиро кається і готова відшкодувати збитки. А також долучив до справи чимало документів. Зокрема, свідоцтво про шлюб, про народження дитини, а Ірина з чоловіком виховують 9-річного сина. А також – свідоцтво про смерть батька, життя якого більше 40 днів тому відібрала онкологія. І документи про хворобу матері, яка теж серйозно і давно хворіє.

До речі, у залі зібралось чимало журналістів. За клопотанням адвоката, їм заборонено проводити прямі ефіри із зали суду – все через те, що там публічно оголошуватимуть медичний діагноз жінки, а його оприлюднення заборонено законом. У залі суду, позаду Ірини, весь час був медик.

Коли в перерві журналістка «20 хвилин» запропонувала Ірині поспілкуватись, та лишень дивилась перелякано. А її адвокат відмовив у спілкуванні, посилаючись на погане самопочуття, і що його підзахисна перебуває на стаціонарному лікуванні у спеціалізованому медзакладі.

27 квітня Ірину взяли під варту у залі суду. 60 діб вона мала би перебуватиме під вартою, з правом внесення застави у 49 тис. 620 грн. Коли її внесе, суд зобов’язав її пройти лікування від наркозалежності.    

Позбавили прав на рік і 17 тис штрафу

Голова Тернопільської ОВА Володимир Труш одразу після інциденту запевнив, що взяв цю справу під особистий контроль, і судитимуть водійку за законами воєнного часу.

Те, що жінка перебувала у стані наркотичного сп'яніння, підтверджено експертами. Їй не могли спочатку вручити підозру, бо перебувала в неадекватному стані, тому її помістили до спеціалізованого медзакладу вТернополі.

За півгодини до інциденту в Катедрі Ірина повідомляла поліцію про сімейний конфлікт. Коли копи прибули за викликом, сіла в авто і поїхала.  

— Слідчі прокурори зорієнтовані на те, щоб слідство у цій справі завершити якомога швидше з дотриманням всіх розумних строків, щоб забезпечити прийняття рішення і покарання винних осіб в цій ситуації, — запевнив керівник Тернопільської обласної прокуратури Андрій Миколайчук.  

Родичі водійки вже готові відшкодувати збитки, завдані храму. У поліції сприятимуть цьому.

28 квітня суддею Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ухвалено постанову, якою визнано Ірину Яворську винною у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.130 Кодексу України про адміністративні правопорушення, зокрема, за керування транспортним засобом в стані наркотичного сп’яніння, та накладено на неї адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі - 17 тисяч гривень, з позбавленням права керування транспортними засобами на строк - один рік.

Як повідомила речниця управління патрульної поліції в області Катерина Метельська, водійка мала посвідчення водія, коли скоїла ДТП. Протокол за ст.. 130 КУпАП вже складали за висновком експертів, що водійка перебувала за кермом у стані наркотичного сп’яніння. Раніше за цією статтею адмінкодексу Ірину до відповідальності не притягали, запевнили в патрульній поліції. Не було до цього випадку в її біографії й ДТП з потерпілими та іншого «криміналу» - ця інформація звучала в суді, коли Ірині обирали міру запобіжного заходу.

За словами начальника відділу комунікації головного управління Нацполіції в області Сергія Крети, автомобіль, на якому скоєно ДТП, у водійки вилучили, він на арештмайданчику. 

Що відомо про водійку?

Ірина Яворська-Скрабут, Яворська — дівоче прізвище. Народилась 21 квітня 1987 року. Тернополянка. Попри всі заяви, що працює у медуніверситеті, у вузі запевнили: «вона  не є працівницею Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського. Ірина Яворська-Скрабут звільнена з посади асистента декілька років тому».

У 2010-2011 рр. проходила інтернатуру зі спеціальності «Стоматологія» на базі Тернопільського районного територіального медичного об’єднання. З 2011 року працювала асистентом кафедри терапевтичної стоматології, відтоді ж почала роботу над написанням кандидатської дисертаційної роботи на тему: «Особливості морфофункціональної перебудови тканин та судинного русла великих слинних залоз щурів при експериментальній гіперглікемії». Від 2016 року працювала асистентом кафедри хірургічної стоматології. Проте власне стоматологом Ірина ніколи не працювала, запевнили близькі родини.

За фактом пошкодження Катедрального собору порушено кримінальне провадження за статтею 178 Кримінального кодексу України.

Коментар

Анна МОСТЕЦЬКА, спікер-суддя міськрайонного суду:

— Судом розглянуто клопотання, подане органом досудового слідства, за погодженням з прокурором, і воно повністю задоволено. До підозрюваної застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Крім того, судом було визначено розмір застави 49 620 грн. такий розмір застави зумовлений тим, що злочин, який їй інкримінують, відноситься до категорії нетяжких. І він є максимальним, визначеним чинним законодавством. Якщо підозрювана внесе заставу, на неї буде покладено ряд процесуальних обов’язків. Визначено обов’язок прибувати до слідчого, прокурора або суду за кожним викликом, не відлучатись за межі Тернополя, здати паспорт, який дає право виїзду за кордон, і пройти курс лікування від наркотичної залежності.  

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України
Стаття 178. Пошкодження релігійних споруд чи культових будинків

Пошкодження чи зруйнування релігійної споруди або культового будинку -

карається штрафом до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від шістдесяти до двохсот сорока годин, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Читайте також 

Застава – менше 50 тисяч. Суд у справі тернополянки, яка в'їхала в Катедру: подробиці

У суд піде з лікарні: що ми дізналися про тернополянку, яка під дією наркотиків в’їхала у Катедру

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (93)
  • Марія Андреева

    Бог високо-бачить далеко.Хай тепер молиться,тому що вона в'їхала у найсвятіше.
  • Nataliia Dmytryshyn

    гроші пермогли, Надал усе порішав

    Nataliia Dmytryshyn reply Nataliia Dmytryshyn

    ТРУШ узяв під особистий контроль!? Навіть машине НЕ КОНФІСКУВАЛИ для армії. Якби простого діда зловили із запашком машину відразу відібрали б і фото опасного злочинця б ще тут напечатали ... А так 17 тисяч ?! Ви серйозно ?! Заставу ж їй повернуть !!! 500 доларів за такий вчинок!!!
  • Віталій Городницький

    Чому слідство,не йде по шляху, хто підготовив цю особу на такий злочин???

    Скільки бухих, під наркотою , чомусь ніхто в церкву не вїзджає.

    А тут Українська церква на передодні св‘ята піддається такому  варварству і це під час війни !!!

    І ви вірите що це випадковість ???
  • Аня Моряк

    Машину  чого  на передову не віддали?

keyboard_arrow_up